URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
02 Iulie 2013, 19:13

Rămâne cum am stabilit! Dezbătut cu specialiştii, proiectul de reabilitare a Pieţei Unirii se va aplică în forma dorită de Primărie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul de reabilitare a Pieţei Unirii va intra în implementare în varianta propusă de arhitectul clujean Horea Gavriş. Viceprimarul Mircea Mălan a organizat marţi, în sala mare a Primăriei, o dezbatere la care au fost invitaţi nu mai puţin de 27 de specialişti.

La întâlnirea de lucru au luat parte printre alţii Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România şi vicepreşedintele organizaţiei, Şerban Sturdza, membri ai Comisiei Municipale de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul municipalităţii şi reprezentanţi ai instituţiilor care au un cuvânt de spus în domeniu precum Muzeul Ţării Crişurilor, Uniunea Artiştilor Plastici, Universitatea din Oradea şi Direcţia Judeţeană de Cultură ş i Patrimoniu Naţional Bihor.

Vor fi modificări

Potrivit unui comunicat al Primăriei, cele mai multe intervenţii s-au făcut pe marginea celui mai recent proiect, realizat de arhitectul Horia Gavriş, profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti. "Proiectul a fost apreciat de mulţi dintre cei prezenţi pentru faptul că le oferă orădenilor un spaţiu de întâlnire în care să se poată simţi bine împreună. În acelaşi timp, au fost exprimate şi critici, dar şi propuneri de modificare a lui", se menţionează în comunicatul municipalităţii.

Viceprimarul Mircea Mălan, iniţiatorul dezbaterii de marţi, a declarat că întâlnirea s-a dorit o masă rotundă în cadrul căreia specialiştii şi instituţiile cu activitate în domeniu să poată emite un punct de vedere aplicat.

"Domnul arhitect Emodi Tamas, câştigătorul concursului de idei organizat de Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Bihor, şi-a susţinut proiectul său, în vreme ce arhitecţi şi specialişti independenţi, printre care arhitectul Ladiszlau Vagi, Antonina Buruiană, Vlad Popescu Sturz sau criticul de artă Ramona Novicov au avut aprecieri laudative faţă de proiectul arhitectului Horea Gavriş susţinut şi de Primărie", a povestit Mălan.

Potrivit viceprimarului, municipalitatea aşteaptă până la sfârşitul săptămânii propuneri de modificare a proiectului, dar linia generală a acestuia va reflecta viziunea arhitectului Horea Gavriş. Forma finală a acestuia va fi depusă la ADR Nord-Vest cel târziu marţea viitoare, pentru a putea intra în implementare.

"Lucrările trebuie finalizate până la sfârşitul anului 2014. Dacă nu realizăm acest proiect acum, şansele de a-l face din bani europenii în anii următori se anulează. Trebuie să trecem de la vorbe la fapte", a spus Mălan.

Proiect colorat, dezbateri aprinse

Proiectul de reabilitarea a Pieţei Unirii a generat în ultimele săptămâni dezbateri aprinse, mai ales după ce, nemulţumită de culorile sumbre, gri-granit ale proiectului arhitectului orădean Emodi Tamas, municipalitatea a comandat firmei de arhitectură Atelier Mass din Cluj revizuirea proiectului. Nemulţumită inclusiv de reproiectare, conducerea municipalităţii i-a cerut arhitectului Horea Gavriş să creioneze un proiect cu totul nou.

Mult mai bogat din punct de vedere cromatic, proiectul profesorului Gavriş prevede printre altele transformarea Pieţei Unirii într-o zonă pietonală prin anularea sensului de mers dinspre strada Avram Iancu spre Podul Ferdinand şi amenajarea pe acest amplasament a unui platou circular delimitat de fântâni arteziene.

Cercul din centrul pieţei va fi flancat de alte două. Spre partea dinspre pod vor fi amenajate două staţii de tramvai faţă în faţă, în formă de semicerc, iar în partea dinspre strada Avram Iancu un al doilea cerc va înconjura un obelisc înalt de zece metri, care va avea şi funcţia de ceas solar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
RAZA LASER!!
Citesc si ma minunez...1. \"proiectul final a fost curăţat de \"înflorituri\" punând accent pe funcţionalitate, ..., până la felul în care a fost amenajat platoul întregii pieţe, PE UN SINGUR NIVEL DE CALCARE, pentru a oferi accesibilitate deplină.\" Si in zona centrala(?!) a patinoarului APAR TREPTE!! 2. \"o staţie de tramvai în formă circulară, care va avea şi rolul de poartă pentru întreaga zonă.\" (vezi imagini) Pai PORTILE DIN STATIE nu vor \"fura\" vederea spre Teatru si Statuia Reginei Maria ? 3. Obeliscul a cazut... probabil pt. a nu fi confundat cu premiul oferit oradenilor... 4. Statuia lui Padre Pio exista.. sper ca nu va fi refacuta pe alti bani .. pe motiv ca depaseste dimensiunile dorite... 5. Sunt curios daca traficul dinspre Teatru spre Universitate si viceversa cum se va face prin TURBOGIRATIE? si pe strazile Vladimirescu, Decebal? Pentru ZIARISTI (si altii decat cei de la Bihoreanul): mai aveti voie sa ganditi si sa puneti intrebari pertinente EXECUTIVULUI sau doar functionati pe post de REPORTOFON? Macar la RAZA LASER SA FI REACTIONAT CUMVA SA INTREBATI CE CULOARE VA FI SI LUNGIMEA DE STRABATERE!
Postat 01 August 2013, 22:30 de Adi Oradeanul
mda
las-o balta mah emoudi ca tu oricum n-ai nici o sansa. al tau a fost un adevarat kitch si ai vrut o gramada de bani !
Postat 04 Iulie 2013, 14:08 de @exim
contestatie de la presedintele arhitectilor!
La televizor au spus ca proiectul va fii modificat! Va rog sa va interesati ce a declarat Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România. Inteviul gasiti pe digi24 oradea. "Sunt foarte multe idei care i-au făcut pe colegii noştri să aprecize că sunt multe elemente riscante, kitch şi subscriu şi eu la idee". Interesant ca in acest articol nu se scrie despre omul care este cel mai in tema.. Poate pentru ca si dansul a contestat proiectul...
Postat 04 Iulie 2013, 13:35 de exim
ce va tot coitzi atata ?
pierdeti iar o gramada de bani, daca nu faceti treaba asta mai repede.
Postat 04 Iulie 2013, 06:59 de star
porfesorul impostor
Ca sa te informezi e simplu, daca evident nu scrii la comanda. www. uauim . ro - personal didactic uauim unde apare: DEPARTAMENTUL PROIECTARE DE INTERIOR SI DESIGN Lectori 3. KEYL-GAVRIS HOREA-OVIDIU-GAVRIL Doctor Cum poate primaria sa incredinteze direct unui arhitect specializat in interioare, cel mai important proiect de urbanism din zona centrala a Oradiei? Mai departe cautand: rur.ro lista specialistilor cu drept de semnatura in urbanism distinsul "prertins profesor" nu apare nicaieri. Cine e impostorul si cine dezinformeaza?
Postat 03 Iulie 2013, 15:50 de curiosul oradean
profesoru si politicieni mincinosii
Distinsul "profesor " KEYL-GAVRIS HOREA-OVIDIU-GAVRIL (pozitia 3. Doctor - DEPARTAMENTUL PROIECTARE DE INTERIOR SI DESIGN) se regaseste in lista de personal a Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu din Bucuresti ca si lector in cadrul catedrei sus mentionate. Nu are drept de semnatura pentru proiectare de urbanism in spatii publice si in mod cert nici cmpetentele necesare. CUM POATE IN ACEST CAZ SA FIE UTILIZAT CA PROIECTANT DE PIETE PUBLICE? (sursa www. uauim. ro)
Postat 03 Iulie 2013, 15:38 de curiosu din unirii
ne am saturat sa platim si sa platim NEBUNI care ne ucid cu CRUZIME copii, viitorul ROMANIEI !
unii chiar nu intelegeti ca STATUL vrea doar votul si bani, atat!!! STATUL este o clasa de paraziti care TRAIESC din munca ROMANILOR, care mai muncesc ca restul il ignora cu desavarsire, FALIMENTUL parazitilor scrie in 2014, ne am saturat sa platim si sa platim NEBUNI care ne ucid cu CRUZIME copii, viitorul ROMANIEI ! ROMANIA fara copii nu exista, ANALFABETI POLITICI !!! CE faceti cu banii, averile , cretinilor ca vi le iau STRAINII, asa tampiti in 2013 nu mi afost data sa TRAIESC, USL o gasca de COMUNISTY analfabeti, nimic deosebit cu neamul lor de paraziti sociali !! ORICE am face tot USL si PDL votam !!!! NE am saturat de paraziti :))))))).
Postat 03 Iulie 2013, 14:27 de USL si pdl ne distru
Eu vara nu dorm
Vrem o piscina misto in centru, cu umbrele pe margini, nisip si sezloange, tot dichisul, manele, gagici topless etc. Ar fi superfain, ar da navala turistii! I-am putea zice Plaja Unirii.
Postat 03 Iulie 2013, 13:11 de cocalar
ha?
popescu-sturz e neutru? poate din pounct de vedere sexual... ca din punctul de vedere a acestui proiect e implicat ca un sobolan in canalizare.... n-au trecut doua saptamani de cand malan il afisa ca unul care a lucrat cu gavris la proiect... si acum zice ca-i neutru? manvre avocatesti cam ieftine, care se bazeaza pe prostia, uitarea sau ingaduinta celor ce asculta
Postat 03 Iulie 2013, 10:14 de roxana
iepurași, văcuțe și marmote
@ps: cred că în Piața Unirii iepurașii vor cam sta pe pavaj! Dar de ce nu am aduce și niște văcuțe? Dacă se poate mov! Și niște marmote care să se ocupe de învelirea în staniol?
Postat 03 Iulie 2013, 09:57 de TDS
iara ne invata meserie activistii de partid!
"Noi muncim, nu gandim". Luati finantarea europeana, angajati-va firmele de partid sa faca executia constructiei, incasati-va "tainul" si admirati rezultatul! Care e rezultatul? Din proiect Kitch, cu executie fuserita, rezultatul este o "rapire din serai" din care vor iesi pavajul ca si de pe Principala, iar corpurile de iluminat vor arata la fel de trist ca si celelalte aflate deja prin parcurile orasului! Ce poate iesi din proiectul adus pe furis de Malan, acest propagandist de partid prieten cu comerciantii de terenuri din Oradea?
Postat 03 Iulie 2013, 09:26 de ion mincu
spatiu verde, man
sa nu se uite ca tendinta generala in toate orasele civilizate este marirea spatiilor pietonale, fara griji ca traficul rutier este intrerupt in centru..., dimpotriva chiar, pentru ca scade poluarea.sunt orase unde efectiv nu se intra cu masina :) , totul e verde, au chiar si iepurasi pe spatiile verzi
Postat 03 Iulie 2013, 09:24 de ps
Gata cu trancaneala !
Treceti la treaba ca pierdeti si finantarea asta !!!!
Postat 03 Iulie 2013, 07:51 de Spor la munca !
pietonal sau ce?
inca doua lucruri foarte importante: 1. e bine ca dispare soseaua care sectioneaza Piata, dar cum ramane cu str. Vasile Alecsandri, va fi sau nu pietonala, asta nu reiese din proiect. Daca cumva ar circula masini pe-acolo, ar fi bataie de joc 2. de ce nu are nici acum Institutia Arhitectului Sef nici acum un director? cum poate fi institutia lasata condusa ani de zile de cineva care nu e arhitect?
Postat 03 Iulie 2013, 00:14 de AB
graba strica treaba
Cei din administratia locala se pare ca si-au pierdut mintile. Acum doua saptamani apare un proiect nou, acceptat fara vreun concurs de idei sau mai multe proiecte, azi s-a facut un simulacru de dezbatere, dupa care aflu ca oricum, in cateva zile proiectul va primi unda verde. La ce bun graba asta? Cum adica trebuie facut imediat proiectul, doar pentru ca acum vin banii europeni? Eu cred ca e o chestiune mult mai importanta ca sa se faca la repezeala. E ca si cum eu m-as insura acum, doar pentru ca acum am bani de nunta, si nici nu prea ar conta cu cine ma insor. Nu-mi place nici ideea de proiect facut ieftin, orasul merita un proiect facut bine, nu pretul conteaza. Iar bani sunt destui, le-as aminti domnilor Malan si Bolojan ca Selina i-a furat la doar un singura lucrare cu vreo 50 de mii de euro, iar noi facem proiecte ce ar trebui sa fie atractia orasului pentru zeci de ani, cu doar 15 mii de euro. Poate imi spune cineva adevaratul motiv al grabei, trebuie finalizat cumva pana isi termina mandatul Bolojan?
Postat 03 Iulie 2013, 00:08 de AB
replica la articol
`Fiecare popor are conducatorii pe care-i merita ` si asa si locuitorii orasului Oradea au conducatorii pe care -i merita si pe care i-a votat!:))=))Viceprimarul Mircea Malan incearca sa manipuleze opinia publica oradeana in directia in care vrea el si Primaria Oradea , asta sa nu zicem primarul PNL Ilie Bolojan , dar trebuie facute niste clarificari ale acestei situatii.1) dezbatere publica privind P-ta Uniri.2) Returnarea celor 70 000 de euro de la proiectul initial care nu s-a respectat .3) Imputarea acelor 70 000 de euro de la proiectul initial neexecutat celor care au aprobat.... proiectul acesta de 15 000 de euro.4) Transparenta decizionala in deciziile care se vor lua privind Pta Uniri `` aceasta nu este P-ta lui primaru PNL Bolojan Ilie si afirmelor de casa care vor executa lucrarea , aceasta este P-ta Uniri a tuturor cetatenilor locuitorilor orasului Oradea si trebuie luata in considerarea si opinia si sfaturile tuturor oradenilor care vor ca sa-si spuna acordul sau dezacordul privind amenajarea P-tei Uniri.Dupa mine @Romanul Simplu un simplu roman , mai bine lasa P-ta Uniri asa cum este si se foloseau banii la scoliiAceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 02 Iulie 2013, 23:30 de Romanul Simplu
Bla bla bla
Cinei si Mirciulica Marlan asta care stie de toate si nu se pricepe la nimic, o fi sluga Primarului?
Postat 02 Iulie 2013, 21:55 de Mircea Marlan
Primaria+ IMPACT=(din nou)LOVE?
Ca tot veni vorba despre Primarie, chiar daca nu are legatura cu subiectul, nu ma pot abtine! Surse bine informate care doresc sa-si pastreze anonimatul sustin ca dezvoltatorul IMPACT si Primaria au cazut la pace! Noul director Mateescu a fost recent in vizita la Oradea, a trecut si pe la Primarie si a obtinut: 1. Retragerea plangerii penale a Primariei impotriva unor angajati si apropiati IMPACT 2. non combat in procesele pe rol! Eu inca mai sper ca e doar un...zvon!
Postat 02 Iulie 2013, 20:35 de TDS
trafic interesant
Va fi foarte interesant traficul din oras daca in Piata Uunirii se va circula doar pe 2 benzi pe lateral ... Sunt curios daca s-a studiat si acest aspect sau proiectul e facut din birou, cat sa fie plansele colorate si frumoase
Postat 02 Iulie 2013, 20:34 de sofer
NO COMMENT
NO comment!!!
Postat 02 Iulie 2013, 19:35 de NO COMMENT
Proiecte de Proiecte!!!
Poate ca e bine, poate ca nu... cu revizuirea... Dar de ce tot acelasi EXCUTIVUL ACTUAL (dl. Bolojan era in "FONCTIE") a avizat si accepta vechiul proiect? De ce s-a asteptat pana la LIMITA TERMENULUI (a trecut 1 ani si jumatate) ca acum "Dacă nu realizăm acest proiect acum, şansele de a-l face din bani europenii în anii următori se anulează." De parca banii europeni ar fi bani de furat! Proiectul vechi platit din bani publici vor trebui recuperati (Aviz Curtea de Conturi)? S-a intrebat Politia Rutiera despre CUM VA INFLUENTA CIRCULATIA PRIN CENTRUL ORASULUI acest proiect? Sau o facem "din mers" ca sa aratam ca noi facem ceva si sa nu pierdem banii europeni...Presupun ca specialistii arhitecti au ramas muti de uimire vazand obeliscul de 10 metri (i se va gasi o porecla la OBELISC si se va asocia cu un apendice uman dedicat oradenilor care pun botul la orice "luceste"?!)... acest lucru datorandu-se si faptului ca dumnealor nu sunt locuitorii orasului Oradea si astfel nu vor circula prin municipiu prea mult ...
Postat 02 Iulie 2013, 19:34 de Adi Oradeanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON