Trei clădiri din intersecția străzilor Plevnei și Tudor Vladimirescu vor fi demolate pentru a face loc unui sens giratoriu.
Se demolează!
Conform hotărârii luate joi de Consiliul Local Oradea, în cadrul proiectului vor fi dezafectate trei imobile de pe ambele laturi ale străzii Plevei, situate la numerele 15, 37 și 37, în zona intersecției cu strada Tudor Vladimirescu.
Imobilele găzduiesc în prezent un cabinet medical, un spațiu comercial și mai multe apartamente pentru locuit.
„Lucrările vor fi făcute pentru a asigura ieșirea autoturismelor din strada Plevnei pe strada Tudor Vladimirescu. În momentul de față, din cauza acestor clădiri, intrarea în intersecție se face foarte dificil”, a spus primarul Florin Birta, joi, în conferința de presă care a precedat ședința de Consiliu Local.
În cadrul proiectului, aprobat cu votul consilierilor PNL și ai PSD, vor fi dezafectate clădirile din zona intersecției pentru ca pe amplasamentul lor, înspre strada Plevnei, să fie amenajat un sens giratoriu.
Trecerea de pietoni din dreptul școlii Szacsvay Imre din strada Tudor Vladimirescu va fi mutată cu câțiva metri către Primăria Oradea, pentru a ieși din raza girației.
Întâi, negocieri...
Proiectul sensului giratoriu a stârnit nemulțumirea opoziției. „Aflăm din Hotărârea de Consiliu Local că vom cheltui peste 20 milioane lei pentru o investiție care nu rezolvă nimic, dar distrugem locuințele a 12 familii”, a protestat Szabó József (UDMR). Consilierul local a apreciat că lucrările nu vor rezolva problema traficului aglomerat.
În replică, primarul Florin Birta a spus că soluția amenajării unui sens giratoriu este singura fezabilă pentru această intersecție.
„Intersecția străzilor Plevnei cu Tudor Vladimirescu este o zonă aglomerată. Va fi și mai aglomerată când se vor termina lucrările la pasajul pe sub Bulevardul Decebal, apoi cel din strada Oneștilor și cel peste șoseaua de centură, la capătul străzii Meșteșugarilor. Nu puteam construi un pasaj și în această zonă, pentru că nu ne permite locul”, a argumentat Birta.
La fel ca în cazul demolărilor de imobile care vor fi făcute pentru amenajarea legăturii dintre Bulevardul Decebal și strada Oneștilor, în prima fază proprietarii clădirilor vor fi invitați la negocieri. „Nu trebuie să ajungem la expropriere”, a spus primarul.
Cu execuție în trei luni
Conform indicatorilor tehnico-economici ai investiției costurile lucrărilor de amenajare a viitorului sens giratoriu sunt estimate la 12,7 milioane lei, inclusiv TVA. Durata de execuție va fi de trei luni.
În cadrul girației, va fi amenajată o bandă separată pentru șoferii care, venind dinspre Pasajul Decebal, vor dori să înainteze către centrul orașului.
Pentru a crește siguranța pietonilor, având în vedere proximitatea școlii Szacsvay Imre, cu ocazia investiției trotuarele din zonă vor fi lărgite la 3 metri și vor avea în vecinătate un spațiu verde.
Primarul Birta s-a declarat convins că amenajarea sensului giratoriu va duce la scăderea vitezei cu care șoferii circulă în zonă, fapt ce va reduce riscul unor accidentări.
După cum BIHOREANUL a mai scris, UDMR a cerut Primăriei Oradea și Poliției Rutiere să monteze treceri de pietoni denivelate în fața tuturor instituțiilor școlare, de la creșe și grădinițe până la școli, pentru a reduce riscul producerii de accidente rutiere.
Vezi aici Hotărârea Consiliului Local Oradea privind înființarea unui sens giratoriu la intersecția străzilor Plevnei și Tudor Vladimirescu:
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.