URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 20 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Foarte mulți s-au întrebat cum e posibil ca, statistic, Bihorul să stea cu salariile la un nivel sub Sălaj, de exemplu, dar totuși la noi să fie pline localurile și prețurile să se apropie de cele din Cluj. Explicația e simplă: în statistici nu sunt cuprinse veniturile nefiscalizate, iar de acest lucru beneficiază din plin nu doar bihorenii, ci în general orice județ care are norocul să aibă o vamă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Să fie nici prea tânăr, nici prea în vârstă, dar și în putere, și carismatic, să aibă experiență, dar nu și cicatrici, moderat, dar și însuflețitor, să fie cunoscut, dar nu și cu schelete prin dulap, și mai ales să nu fie membru în niciun partid. Cam ăsta ar fi profilul creionat de popor pentru viitorul președinte.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Septembrie 2024, 12:42

Trei clădiri din intersecția străzilor Plevnei și Tudor Vladimirescu vor fi demolate pentru a face loc unui sens giratoriu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei clădiri din intersecția străzilor Plevnei și Tudor Vladimirescu vor fi demolate pentru a face loc unui sens giratoriu.

Se demolează!

Conform hotărârii luate joi de Consiliul Local Oradea, în cadrul proiectului vor fi dezafectate trei imobile de pe ambele laturi ale străzii Plevei, situate la numerele 15, 37 și 37, în zona intersecției cu strada Tudor Vladimirescu.

Imobilele găzduiesc în prezent un cabinet medical, un spațiu comercial și mai multe apartamente pentru locuit.

„Lucrările vor fi făcute pentru a asigura ieșirea autoturismelor din strada Plevnei pe strada Tudor Vladimirescu. În momentul de față, din cauza acestor clădiri, intrarea în intersecție se face foarte dificil”, a spus primarul Florin Birta, joi, în conferința de presă care a precedat ședința de Consiliu Local.

În cadrul proiectului, aprobat cu votul consilierilor PNL și ai PSD, vor fi dezafectate clădirile din zona intersecției pentru ca pe amplasamentul lor, înspre strada Plevnei, să fie amenajat un sens giratoriu.

Trecerea de pietoni din dreptul școlii Szacsvay Imre din strada Tudor Vladimirescu va fi mutată cu câțiva metri către Primăria Oradea, pentru a ieși din raza girației.

Întâi, negocieri...

Proiectul sensului giratoriu a stârnit nemulțumirea opoziției. „Aflăm din Hotărârea de Consiliu Local că vom cheltui peste 20 milioane lei pentru o investiție care nu rezolvă nimic, dar distrugem locuințele a 12 familii”, a protestat Szabó József (UDMR). Consilierul local a apreciat că lucrările nu vor rezolva problema traficului aglomerat.

În replică, primarul Florin Birta a spus că soluția amenajării unui sens giratoriu este singura fezabilă pentru această intersecție.

„Intersecția străzilor Plevnei cu Tudor Vladimirescu este o zonă aglomerată. Va fi și mai aglomerată când se vor termina lucrările la pasajul pe sub Bulevardul Decebal, apoi cel din strada Oneștilor și cel peste șoseaua de centură, la capătul străzii Meșteșugarilor. Nu puteam construi un pasaj și în această zonă, pentru că nu ne permite locul”, a argumentat Birta.

La fel ca în cazul demolărilor de imobile care vor fi făcute pentru amenajarea legăturii dintre Bulevardul Decebal și strada Oneștilor, în prima fază proprietarii clădirilor vor fi invitați la negocieri. „Nu trebuie să ajungem la expropriere”, a spus primarul.

Cu execuție în trei luni

Conform indicatorilor tehnico-economici ai investiției costurile lucrărilor de amenajare a viitorului sens giratoriu sunt estimate la 12,7 milioane lei, inclusiv TVA. Durata de execuție va fi de trei luni.

În cadrul girației, va fi amenajată o bandă separată pentru șoferii care, venind dinspre Pasajul Decebal, vor dori să înainteze către centrul orașului.

Pentru a crește siguranța pietonilor, având în vedere proximitatea școlii Szacsvay Imre, cu ocazia investiției trotuarele din zonă vor fi lărgite la 3 metri și vor avea în vecinătate un spațiu verde.

Primarul Birta s-a declarat convins că amenajarea sensului giratoriu va duce la scăderea vitezei cu care șoferii circulă în zonă, fapt ce va reduce riscul unor accidentări.

După cum BIHOREANUL a mai scris, UDMR a cerut Primăriei Oradea și Poliției Rutiere să monteze treceri de pietoni denivelate în fața tuturor instituțiilor școlare, de la creșe și grădinițe până la școli, pentru a reduce riscul producerii de accidente rutiere.

Vezi aici Hotărârea Consiliului Local Oradea privind înființarea unui sens giratoriu la intersecția străzilor Plevnei și Tudor Vladimirescu:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Carpeala...
...unei carpeli. Un nou proiect facut aiurea, degeaba si pe bani multi: pasajul Vladimirescu. Care este, pana la urma, scopul acestui pasaj care complica circulatia in loc s-o fi simplificat si care genereaza un trafic suplimentar, du-te-vino, cu trasee prelungite, cu consum suplimentar de timp si de combustibil, cu poluarea aferenta? Intrebarea e retorica. Inutilitatea acestui pasaj si efectele sale negative asupra traficului din zona erau evidente pt. orice fiinta rationala, inca din primul moment cand s-au facut publice schitele de proiect. Nu si pt. ceata de "strategi" (ca n-am vrut sa scriu giboni) ajunsi la butoanele Primariei.
Postat 29 Septembrie 2024, 18:13 de Musti
strada plevnei va deveni cu dublu sens in 20-30 de ani
saracii de pe plevnei. Nu pare ideal ca str. Vladimirescu sa devina artera importanta, sau str. Plevnei, sau sa se adauge giratorii si intersectii largi in centrul istoric. Pacat ca primeste prioritate traficul auto acolo. Se putea face strada din pavele sa se scuture masina si sa circule mai incet. Nu vad necesara o axa de circulatie care sa aduca traficul prin centru, incurajand masinile sa traverseze dintr-un cartier in altul prin buricu targului pe Independentei, Unirii, Vladimirescu, in loc sa faca ce au promis in PUG o centura a centrului cu 2 benzi pe sens pe Sucevei, si sa lasi centrul linistit, ingust, istoric, pietonal.
Postat 27 Septembrie 2024, 18:43 de unu
Semafor pietoni
Acolo, poate ar fi indicat un semafor pt. pietoni. Fiind in apropierea unei scoli, pe trecerea de pietoni initial trec copiii insotiti de painte, tot cate unul, pe urma traverseaza inapoi parintele singur si tot asa. Si asta cauzeaza aglomeratie, cu semafor, macar ar traversa in grupuri...
Postat 27 Septembrie 2024, 13:01 de Don_t_judge
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.779 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON