URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Decembrie 2023, 15:51

Gata cu gratuitatea! Staţionarea în parcarea Iosif Vulcan din Oradea va costa începând de luni 3 lei pe oră

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Staţionarea în parcarea supraetajată din strada Iosif Vulcan din Oradea va costa începând de luni 3 lei pe oră, respectiv 30 lei pentru o zi întreagă.

Începând din 1 ianuarie...

Inaugurată pe 12 octombrie, de Ziua Oradiei, o perioadă parcarea a fost pusă de municipalitate la dispoziţia şoferilor cu titlu gratuit pentru a se obişnui să o folosească.

"Aşa cum Primăria Oradea a procedat şi cu alte ocazii, în primele luni de la inaugurare şoferii au putut folosi parcarea Iosif Vulcan pentru a se obişnui cu aceasta. Începând de luni, 1 ianuarie, staţionarea în parcare va fi contra cost", a declarat vineri pentru BIHOREANUL, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Lucian Popa.

Tariful va fi similar celui aplicat în celelalte parcări supraetajate din municipiu.

"Se va aplica un tarif de 3 lei pe oră în timpul zilei şi 1,5 lei pe oră în timpul nopţii între orele 18 - 07", a mai spus Lucian Popa.

Potrivit directorului, în primele două zile din an, care vor fi nelucrătoare, în Oradea şoferii vor fi taxaţi pentru staţionarea în parcările supraetajate.

Parcarea maşinilor pe carosabil în zonele marcate cu culorile alb şi galben va fi gratuită.

În ceea ce priveşte staţionarea în parcările de foarte scurtă durată, de culoarea roşie, aceasta va fi taxată cu 8 lei pe oră inclusiv în zilele de sărbătoare. Atâta tot că, de sărbători, „parcagiii” municipalităţii vor fi liberi...

Pentru şoferi îndemânatici...

După cum BIHOREANUL a mai scris, parcarea supraetajată din strada Iosif Vulcan, care a costat 3,3 milioane euro, are 121 de locuri dispuse pe 4 niveluri, la fiecare fiind amenajate câte 4 locuri pentru maşinile persoanelor cu handicap, pentru care parcarea este gratuită, dar şi câte 4 locuri la fiecare nivel pentru motociclete.

De asemenea, imobilul este dotat cu o staţie de încărcare pentru vehicule electrice, dintre care două de 220 kW şi două de 22 kW.

Modul în care au fost proiectate locurile de parcare din interiorul clădirii a stârnit nemulţumirea şoferilor încă de la inaugurare. Conducătorii auto s-au plâns de spaţiile prea înguste.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
domn' injinier prăsila sau praşilă
Efectul Dunning-Kruger este o eroare de apreciere în care persoane incompetente apreciază eronat competența lor ca fiind mult mai mare decât în realitate. Acest comportament se datorează incapacității persoanelor respective de a-și recunoaște nivelul lor, tocmai din cauza lipsei lor de cunoștințe în domeniu.[1] Un nivel de cunoștințe ridicat poate submina încrederea în sine, astfel că oamenii competenți pot crede în mod fals că și ceilalți cunosc lucrurile la fel ca ei. David Dunning și Justin Kruger de la Universitatea Cornell descriu efectul drept „aprecierea greșită a incompetenței proprii, precum și aprecierea greșită a înaltei competențe a altora”.[2] Confucius („Adevărata cunoaștere este a-ți ști dimensiunea ignoranței”),[3] Bertrand Russell („Unul din cele mai triste aspecte ale vremurilor noastre este că cei care au certitudini sunt proști, iar cei cu imaginație și competență sunt plini de dubii și indecizie”),[8] și Charles Darwin („ignoranța generează mai des încredere în sine decât cunoștințele”).[2] Geraint Fuller notează într-un comentariu că Shakespeare și-a exprimat aceeași impresie în comedia Cum vă place („Nătărăii se cred deștepți, dar înțeleptul știe că e prost” (V.i))
Postat 30 Decembrie 2023, 21:17 de excalibur
@KP @excalibur
'i avea ceva bolid de vreo 150K EUR și ți-e frică că ia foc de la focu' provocat de mașinile electrice haha. De acord însă cu faptu' că toate aceste lucrări au fost făcute cu cooru. Fără implementarea unor norme, fără consultare transparentă, fără multe. excalibur, domn' injinier, care bine-spui c-ai rămas în urmă cu documentarea științifică, într-adevăr așa e. Vin generații noi de mașini electrice (și baterii bineînțeles), sisteme de răcire ș.a.m.d. - ce reduc aceste riscuri. iar acum din experiență: nu vă faceți griji... n-o să fie coadă la încărcat; s-a dus cu perioada de gratuitate din centru....
Postat 30 Decembrie 2023, 13:34 de prasila
sa nu ramaneti prostalai
Mersi, esti generos. Am facut greseala, la o tamponare a nevesti-mii, sa-mi declin profesia, de inginer. Mie imi place sa spun ex-inginer. Ca, nah, nu poti tine pasul cu tehnica, la 50+, in electronica-telecomunicatii. Ce vorbesti, d-nul politist, suficient, parca l-ai picat cu ceara, se incoarda tot, ca gata cu amiabila , mergem la sediu sa faca el proces-verbal, bla, bla. Io doar am vrut sa spun ca am uzanta unei gindiri rationale, pe baza de cauza-efect, deterministe, logice. Doar atit, sa respecte rationamentul meu, nu blazonul, diploma, studiile. Ultraj, ce mai... Acuma sunt prostalau. Daca 2 oameni iti spun ca esti beat, te duci la culcare, nu? S-a umplut lumea de savanti, absolventi de facebook si tik-tok. Ai fost d-ta, desteptule , intr-o biblioteca? Ai avut fisa, cu carti care veneau cu liftul ala mic, din pintecele cladirii, si mergeai extatic spre casa, anticipind satisfactia pe care ti-o va da lectura? Nu draga, tu ai dat teste grila, mnemonic, inspirational.
Postat 30 Decembrie 2023, 11:36 de excalibur
Mulți tembeli mai adăpostește Oradea noastră.
Habar nu au măscăricii orădeni cum și de ce au ars ... parcarea aeroportului Luton (GB) sau cea din complexul de opt clădiri din Arlington (USA). Ca torțele, cu pagube de milioane. Au explodat niște baterii puse la încărcat, nimic deosebit nu-i așa? Ai noștri locali, posesori de electrice, habar nu au că normele la nivel european și american, australian sau chinezesc, interzic amplasarea stațiilor electrice de încărcare la primele niveluri ale parcărilor colective ... și toate se regăsesc doar la ultimul etaj. Oradea însă se află pe altă planetă.
Postat 30 Decembrie 2023, 11:33 de KP
Va las si linkul
""Meanwhile, EV FireSafe, an Australian company, studied global data on the reports of EV fires from 2010 to 2022, concluding that there was a 0.0012 percent chance of a passenger EV catching fire, compared to 0.1 percent for an ice vehicle, a far higher (but still tiny) level of risk — 80 times greater, in fact."" https://www.driving.co.uk/car-clinic/are-electric-cars-more-likely-to-catch-fire-than-petrol-and-diesel-cars/
Postat 30 Decembrie 2023, 11:01 de cristianteofil
@KP @excalibur
Vedeti ca sunteti pe langa subiect si demonstrati cat IQ aveti, adica cat n-aveti :))) Pun pariu ca aveti ceva dizelar din jermania de 25 de ani cu care poluati cu mandrie fara numar... Va recomand cu drag sa mai cititi cate un studiu ce s-a mai facut recent, sa nu ramaneti prostalai si sa lasati texte de genul prin care va faceti de ras in ultimul hal. Ultimele date arata ca o masina clasica cu combustie interna are sanse de 80 de ori mai mari sa ia foc decat una electrica... !!!
Postat 30 Decembrie 2023, 11:00 de cristianteofil
Buna observatie
Ma mir ca se permite accesul in parcari subterane/supraterane al vehiculelor electrice. De vazut filmul Firestarter...
Postat 30 Decembrie 2023, 10:39 de excalibur
@KP
și care e problema dacă "sub mașina ta" auzi ???? se încarcă electric alte mașini? Îți iradiază cumva vehiculul?
Postat 30 Decembrie 2023, 09:30 de prasila
La 3 lei per oră ...
... se va mai face ceva loc pe etajele superioare. Gratis nu aș parca acolo unde sub mașina mea sunt o mulțime de electrice care stau la încărcat.
Postat 30 Decembrie 2023, 07:41 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON