URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Aprilie 2021, 17:30

Ecologiştii orădeni cer Primăriei şi ABA Crişuri consultări publice pentru protejarea Crişului Repede

Printr-o scrisoare deschisă transmisă duminică presei, ecologiştii orădeni cer conducerii Primăriei Oradea şi Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, organizarea de consultări publice pentru dezvoltarea unui concept de management al cursului Crişului Repede care să protejeze cursul de apă.

Cu participarea cetăţenilor...

Scrisoarea deschisă adresată Direcţiei Tehnice a Primăriei, care gestionează problemele de mediu pe raza oraşului, a fost destinată „spre ştiinţă" şi primarului Florin Birta, city-manager-ului Mihai Jurca şi directorului ABA Crişuri, Ionel Avrigeanu.

"Trebuie dezvoltat un concept de management al acestui curs de apă, adaptat la nevoile secolului XXI, care să răspundă celor mai importante nevoi ale comunităţii orădene, şi care să fie elaborat într-o manieră transparentă şi participativă, implicând societatea civilă şi cetăţenii interesaţi", au transmis ecologiştii.

Petenţii, care şi-au manifestat disponibilitatea de a sprijini un astfel de demers, cer de pe acum ca planul să fie urmat de măsuri concrete.

"Acest concept ar trebui transpus într-un plan de amenajare a teritoriului, aprobat prin intermediul unei Hotărâri de Consiliu Local, susţinut de un plan de acţiuni şi de un buget aferent, care apoi să fie implementat în următorii ani, de diverse instituţii şi actori locali relevanţi", au transmis ecologiştii.

"Fără viziune"

Scrisoarea deschisă a fost asumată de organizaţiile non-guvernamentale Centrul Regional de Supraveghere Ecologică Bihor, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, Aqua Crisius, Fundaţia pentru Cultură şi Educaţie Ecologică ECOTOP, Fundaţia Life Tineret şi Asociaţia Learning Communities.

Semnatarii au acuzat autorităţile locale de intervenţii "haotice" şi "fără viziune" în amenajarea Crişului Repede.

"Nici Primăria şi nici Administraţia Bazinală de Apă Crişuri nu au privit acest curs de apă ca un tot unitar, ca un organism viu şi integrat. Dovadă stau intervenţiile haotice atât din punct de vedere urbanistic, cât şi de mediu sau de regularizare a malurilor lui, care s-au subsumat doar unor principii declarat utilitariste şi fară o viziune pe termen lung", au transmis exponenţii societăţii civile.

De analizat: pista pentru biciclete...

Ecologiştii au arătat că astăzi există zone întregi în care malul cursului de apă a fost complet antropizat, acesta fiind păstrat în stare naturală pe porţiuni reduse care trebuie protejate.

"Planificarea unei piste de biciclete sau a unei alei de promenadă pe malul drept, între Podul Dacia şi Podul Ferdinand, într-o zonă bine conservată din punct de vedere natural, deşi este prezentată ca fiind infrastructură necesară şi care promovează transportul durabil, ar antropiza şi acest ultim petec de natură din centrul oraşului", au exemplificat ecologiştii.

Semnatarii scrisorii au cerut municipalităţii şi ABA Crişuri reanalizarea proiectului pistei pentru biciclete pe sectorul menţionat şi s-au declarat dispuşi să se implice pentru identificarea celei mai bune soluţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
buna initiativa ecologistilor
merita sustinuta, aceasta e o initiativa cu picioarele pe pamant, nu cu capul in nori!
Postat 26 Aprilie 2021, 05:52 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON