URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Februarie 2021, 12:30

Apă geotermală, asfaltări și spații verzi pentru cartierul Nufărul din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a aprobat joi cu unanimitate de voturi studiul de fezabilitate actualizat al proiectului privind trecerea încălzirii cartierului Nufărul pe apă geotermală.

O investiţie de milioane...

Potrivit noilor indicatori tehnico-economici ai proiectului, valoarea investiţiei a crescut în mai puţin de patru ani cu 12,7 milioane lei, echivalentul a 2,6 milioane euro.

"Cum studiul de fezabilitate a fost realizat în 2017 şi pentru că la cele două licitaţii nu s-a prezentat nimeni, am actualizat indicatorii tehnico-economici. Dacă iniţial contractul total era de 86,7 milioane lei, în urma actualizării suma pe care o aprobăm astăzi este de 99,4 milioane lei", a declarat primarul Florin Birta.

Din suma totală, 60 milioane lei, reprezentând 85% din investiţie, vor fi alocaţi din fonduri europene, 9,3 milioane lei o va reprezenta contribuţia bugetului central, iar diferenţa de 29,2 milioane lei va fi acoperită de la bugetul local.

Lucrări, din toamnă...

Potrivit primarului Florin Birta, proiectul presupune realizarea unei staţii termice geotermale, realizarea de reţele de transport de la staţia termică la mini punctele termice de la nivel de scară, amenajarea a două staţii pentru reinjectarea apei geotermale uzată termic, realizarea unui foraj nou de apă geotermală în spatele Bisericii Ortodoxe din strada Meiului la o adâncime de 2.900 metri şi realizarea a 277 de mini-puncte termice la nivel de scară de bloc.

De noile facilităţi vor beneficia 13.600 de orădeni din cartierului Nufărul, 6.217 apartamente, dar şi mai multe instituţii publice şi firme din zonă.

Durata lucrărilor a fost estimată la 24 de luni, din care patru luni vor fi rezervate pentru lucrările de proiectare. "Undeva, în toamna acestui an, sper să ne apucăm de lucrări", a declarat primarul Birta. Edilul apreciază că şantierul se va închide până la sfârşitul anului 2023.

Cinci ani de linişte...

În paralel cu lucrările de modernizare a conductelor de termoficare, municipalitatea va pune presiune pe deţinătorii tuturor reţelelor din zonă să îşi modernizeze conductele şi cablurile. "Proiectul va fi urmat de reabilitarea curţilor de blocuri din Nufărul I. Ştiind de acesta, nu am mai deschis alte lucrări de reabilitare a drumului şi nu am mai avut lucrări de alei şi spaţii verzi. Vom intra în tot cartierul Nufărul I şi vom rezolva aceste probleme", a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul Marcel Dragoş

Odată cu finalizarea lucrărilor, constructorii vor trece la reabilitarea drumurilor, refacerea aleilor şi a spaţiilor verzi. "Când vom fi terminat lucrările de aici şi totul va fi pus la punct, vrem să nu mai fie nevoie 4 - 5 ani să trecem la spargerea asfaltului", a spus Dragoş.

Potrivit viceprimarului, în zona Nufărul I va fi amenajată - sub terenul de sport al Liceului Onisifor Ghibu - prima parcare de cartier supraterană din Oradea. Reprezentanţii municipalităţii nu au decis încă dacă primul nivel al parcării va fi în subsol sau va fi îngropat doar pe jumătate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
KKT
DNA, verifica recepția lucrărilor și condițiile contractuale, ce dracu, va dau mura în gura!
Postat 28 Februarie 2021, 20:35 de Marcelo1989
Alt KKT
In spate la prima Onestilor în fiecare an "asfaltează" cu o basculanta de piatra prin gropi, pietriș și praf. Asta știe sa facă primăria sa carpeasca! Ieșiți dracu din birouri sa vedeți ce faceți în teren! Nu se poate asa ceva în 2021. E jenant! Unde a lucrat Prima e lux, unde lucrează primăria e jeg. Pentru ce dracu va plătesc impozit?
Postat 28 Februarie 2021, 20:33 de Marcelo1989
Ce asfaltări în nufăru?
L. Da Vinci era praf, s-a reparat. Bumbacului la fel. Doar aleea din spate blocurilor impare către capăt îi mai rău da și acolo este beton. Să sperăm că nu strică ceva stradă bună ca să o reasfalteze.
Postat 28 Februarie 2021, 09:01 de Vio_427
CrisDumi
Ai facut tu frectie la calorifer pe Bumbacului, sa fie termala::::)))) aitunci a fost termala in Nufaru
Postat 28 Februarie 2021, 02:15 de Sandu2100
De ce credeți că s-a renunțat cândva la încălzirea cartierului Nufărul cu apă geotermală ?!?
Că doar pe geotermală a fost și înainte de 1990. Ia mai săpați un pic ... că ar fi interesant de dezvăluit interesele din spatele acestei afaceri !?! Și de ce a fost rapid respinsă în 2006 ori 2007, propunerea dintr-un act strategic local, de a crea un sistem integrat, complementar și complex la nivelul defunctului CET2 ... care să aducă în același loc și apoi să se distribuie în tot orașul, gazul, apa geotermală, termia clasică și orice sursă neconvențională de viitor !?!
Postat 27 Februarie 2021, 17:14 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON