Palatul Vulturul Negru este un simbol al Oradiei. Mai toţi turiştii care vin în oraşul de pe Crişul Repede îşi doresc să pozeze vulturul negru din vitraliul colorat al pasajului.
Puţini ştiu, însă, că Palatul este cea mai mare clădire Secession din Transilvania şi una din cele mai reprezentative ale acestui stil din ţară. Din acest motiv, Primăria vrea să introducă întregul imobil în circuitul european al Secessionului. Chiar dacă între timp imobilul a fost privatizat, pasajul a rămas în domeniul public, motiv pentru care municipalitatea a pregătit un proiect de aproape un milion de euro, potrivit căruia pavajul, reţeaua de iluminat şi cea de canalizare urmează să fie complet schimbate. Scopul e evident: atunci când lucrările vor fi gata, turiştii şi orădenii să se bucure de o emblemă a oraşului care să-i facă cinste cu adevărat...
Circuit complet
Hotelul Vulturul Negru este cel mai important proiect al carierei arhitecţilor Komor Marcell şi Jakob Dezso, conceput în primăvara anului 1907. Construit în doi ani, pe amplasamentul unui fost han, palatul are şi un pasaj realizat după celebra Galerie Victor Emmanuel din Milano. În formă de Y, acoperit cu sticlă, pasajul ce face legătura între trei străzi are drept emblemă celebrele vitralii cu un vultur negru, de unde şi denumirea ansamblului.
După ce a schimbat mai mulţi proprietari în ultimele două decenii, de doi ani hotelul e deţinut de milionarul orădean Zoltan Teszari, însă pasajul a rămas în domeniul public, motiv pentru care municipalitatea a gândit un proiect de reabilitare a acestuia, mai ales că anul viitor vor demara şi proiectele de reamenajare a celor două pieţe centrale, Unirii şi Ferdinand. Într-un centru cu o faţă nouă, importanta clădire nu putea rămâne nedereticată...
În concordanţă
Proiectul elaborat de Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) din Primărie are trei coordonate: înlocuirea pavajului, realizarea unui sistem de iluminat arhitectural care să ducă la cea mai bună exploatare turistică, plus înlocuirea completă a reţelelor de canalizare şi apă. "E un proiect foarte frumos, care va pune în valoare interiorul pasajului", spune şeful DMPFI, Marcel Boloş (foto).
Pavajul actual este deteriorat şi în unele părţi inestetic, aşa că schimbarea lui se impunea de mult. Noul pavaj va fi de tip mozaic, cu elemente decorative care vor puncta căile de acces în palat şi elemente importante ale traseului. Chiar în centrul pasajului, pavajul va fi realizat într-un model deosebit, din sticlă mată iluminată. "Va fi un pavaj care copiază stilul Secession, pentru o mai bună potrivire cu clădirea", explică Boloş.
Întrucât locul va fi spart pentru realizarea pavajului, era normal ca în proiect să fie cuprinsă şi înlocuirea ţevilor de canalizare. "Pasajul are mari probleme cu canalizarea, care se înfundă frecvent, aşa că era nevoie şi de această lucrare", spune şeful DMPFI.
Spoturi peste tot
Iluminatul arhitectural e o altă parte a proiectului, care va scoate în evidenţă frumuseţea pasajului. Întreaga reţea de electricitate va fi refăcută, candelabrele vor fi schimbate, iar aplicele cu globuri de sticlă ce se găsesc acum pe pereţii interiori vor fi recondiţionate. În plus, se vor pune zeci de spoturi luminoase. "Vor fi şi spoturi încastrate în pavaj, dar şi spoturi care vor lumina pereţii de jos în sus", precizează Boloş. Vitraliile vor fi şi ele luminate, pentru a putea fi admirate şi noaptea, iar acoperişul va avea la rândul său corpuri de iluminat montate în linie.
Proiectul a fost deja aprobat de aleşii orădenilor, iar în prezent se află depus spre avizare la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Valoarea sa depăşeşte 4 milioane de lei, adică aproape un milion de euro, din care circa un milion de lei e cota pe care va trebui să o plătească Primăria. "Estimăm că în primăvară vom face licitaţia, iar anul viitor lucrările", spune Marcel Boloş.
Dincolo de faptul că pasajul va fi, după reabilitare, o mai mare atracţie pentru turişti, care vor vedea că, în sfârşit, oraşul pune preţ pe aspect şi tradiţii, el va fi un motiv de mândrie şi pentru orădeni. Străbătând pasajul dintr-o stradă în alta, vor regăsi bucuria de a fi locuitorii unui oraş frumos, dar şi îngrijit...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.