URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Octombrie 2020, 20:36

Un tânăr din Oradea, infectat cu Sars-Cov-2, descrie în detaliu simptomele pe care le-a avut: „Au fost cele mai ciudate dureri pe care le-am simțit vreodată”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Contrar opiniei multora că tinerii nu se infectează cu virusul Sars-Cov-2 sau că, deși se îmbolnăvesc, nu prezintă simptome, Alex Trandafir, un orădean în vârstă de 18 ani care locuieşte în Marea Britanie, este dovada că virusul nu ocoleşte pe nimeni.

Student la Universitatea din Loughborough, unde învaţă Geografie şi Management, Alex s-a îmbolnăvit cu Covid-19 şi a mărturisit pe Facebook că a avut dureri serioase de cap şi musculare, dar şi alte stări care l-au îngrijorat. Acum este vindecat şi, pentru a veni în ajutorul altor tineri, nu doar că şi-a mărturisit experienţa, ci a prezentat şi detalii ale stărilor prin care a trecut.

A început cu dureri musculare

Primul simptom, pe care iniţial nici nu l-a asociat cu Covid-19, a fost o durere musculară în zona spatelui, pe are Alex a pus-o pe seama antrenamentului de la sala de sport. Abia în ziua următoare, când a avut dureri de cap, febră, frisoane, ameţeli şi probleme digestive şi-a dat seama că ar putea fi infectat cu Sars-Cov-2.

Tânărul recunoaşte că s-a speriat. “Cu febra au venit niște frisoane groaznice, la modul în care pe la ora 22 am vrut să merg la baie și nu mă puteam ridica din pat. Cu frisoanele au venit amețeli, stări de rău ș.a.m.d. Eram foarte panicat. Era prima dată când mă îmbolnăveam departe de casă, eram singur și avem în spate un istoric foarte predispus pentru complicații în contextul Covid-19 - sunt astmatic și orice răceală se poate transforma ușor în pneumonii interstițiale. Am reușit cumva să adorm, cu greu. Am transpirat enorm noaptea aia. Am luat doar un paracetamol înainte să adorm, nimic mai mult, pentru că știam că nu e indicată administrarea de antitermice atât timp cât temperatura nu depășește 39 de grade Celsius”, a relatat el, pe reţeaua de socializare.

Testat și izolat

În aceeaşi seară, s-a programat la un test Covid-19. „Oricine poate să-şi facă testul gratuit, dacă are simptome. În fiecare oraş sunt ca nişte campusuri de testări, în parcări, în parcuri. Aveam de ales între trei variante: îmi comandam un test acasă, pe care să-l fac singur, mergeam singur la cel mai apropiat campus sau veneau ei la mine acasă, dacă starea mea era gravă”, a povestit Alex pentru BIHOREANUL. A optat pentru testarea într-un campus, ţinând cont că are un asemenea punct la mică distanţă de căminul studenţesc în care locuieşte.

A primit rezultatul abia peste 75 de ore, fiind avertizat că numărul mare de solicitări de testare duce şi la întârzieri în comunicare. În acest răstimp, însă, Alex a stat izolat la cămin, bănuind că este infectat. De asemenea, a rămas izolat timp de zece zile, după testare.

Tânărul a avut în continuare şi dureri musculare. “Au fost cele mai ciudate dureri pe care l-am simțit vreodată. Nu erau foarte dureroase, dar erau foarte deranjante. Cele mai dese erau în zona omoplaților și în zona lombară, dar cele mai supărătoare le-am avut la piciorul drept. Începea ca o amorțeală în tot piciorul, care devenea o durere generală imposibil de localizat. Simțeam efectiv cum parcă se blocau vasele sanguine și nu mai circula sângele bine prin picior”, a povestit Alex.

Aspirină și paracetamol

În ciuda acestor simptome, studentul nu a luat prea multe medicamente, ci doar aspirină şi paracetamol. "Când am fost la testare, mi-au zis să iau antiinflamatoare simple, adică paracetamol, aspirină, ibuprofen, dacă am febră sau dureri mai serioase", spune el. Fiind încadrat ca un caz uşor, specialiştii din Marea Britanie nu i-au recomandat alt tratament. În schimb, i-au spus că dacă starea sa se agravează, să sune la numărul unic de urgenţă. 

Vindecat acum, tânărul spune că a scăpat foarte uşor. Pentru a-i ajuta pe cei care se îmbolnăvesc, Alex a publicat pe Facebook şi un grafic detaliat al simptomelor pe care le-a avut el. „Acordați enorm de multă atenție corpului vostru și de la primul simptom de răceală, anunțați medicul, izolați-vă și testați-vă. E tot ce puteți face mai bine”, este sfatul lui.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
nimeni nu mai crede nimic
...îmi amintesc de ziua revoltei împotriva dictaturii comuniste 21 dec 1989,când manifestanții se încurajau unii pe alții cum că soldații folosesc muniție de manevră....
Postat 28 Octombrie 2020, 13:55 de crisan
@ChrisM
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/pacienti-morti-la-suceava-pentru-ca-au-refuzat-sa-primeasca-oxigen-spuneau-ca-nu-cred-in-covid-19-desi-erau-in-stare-grava.html
Postat 28 Octombrie 2020, 13:12 de unul
Fără panica!
"Au fost odată ca niciodată, acum 2-10-20-30-50 de ani, niște oameni normali, care aveau răceli și aprinderi de plămâni, care aveau temperatură, le curgea nasul, nu aveau miros sau gust, îi dureau toate oasele și tot corpul, care vreo 2-3 zile abia respirau din cauza răcelii, abia se ridicau din pat... mergeau la medic fără măști, fără protecție, fără teamă de a nu da altcuiva răceala....medicii spuneau ca au o gripă urâtă sau aprindere de plămâni, ne dădeau tratament și în câteva zile eram, ca noi fresh ????. Acelea erau vremuri în care eram normali la cap. Nimeni nu era panicat. Acum doar dacă strănuți, zici că ai lepră, așa se uită la tine lumea..."
Postat 28 Octombrie 2020, 11:29 de ChrisM
cine il va crede?
Adriana, sincer... cine il va crede? Lumea o sa spuna ca a fost platit de Oculta Mondiala... inclusiv sa mearga la studii in strainatate...
Postat 28 Octombrie 2020, 07:55 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON