URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Septembrie 2024, 20:45

Ultimele lucrări la centura Beiuș: noua șosea va fi deschisă cel mai probabil la jumătatea lunii octombrie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de-a șasea centură rutieră construită din 2020 încoace în Bihor a intrat în etapa ultimelor lucrări, a anunțat Consiliul Județean Bihor, potrivit căruia în aceste zile se execută ultimele marcaje rutiere și se montează parapetele de protecție.

„Până la sfârșitul acestei săptămâni va fi finalizat auditul de siguranță rutieră, iar săptămâna viitoare vor avea loc probele de încărcare dinamică la poduri. După inspecțiile finale, comisia de dare în trafic va stabili data deschiderii, preconizată pentru jumătatea lunii octombrie”, se arată într-un comunicat transmis marți de administrația județeană.

Centura Beiuș are o lungime totală de 9,3 kilometri, lucrările fiind împărțite în două etape. Un prim tronson, cu lungimea de 7,3 kilometri, începe din DN76 la intrarea în Beiuș dinspre Oradea, traversează Crișul Negru și drumul comunal DC 231 spre Finiș, ocolind municipiul la vest, apoi trece peste calea ferată și Crișul Negru și revine în DN76.

Din cauza reliefului, pe acest tronson s-a impus construirea a 2 viaducte (de 800 și 700 de metri), trei pasaje supraterane (cu o lungime totală de 230 metri) și două poduri (în lungime totală de 28 metri).

Al doilea tronson are o lungime de 2 kilometri și face legătura între primul sector al centurii și DJ 764 Beiuș - Roșia - Aleșd, asigurând inclusiv accesul către viitorul parc industrial din Beiuș.

Lucrările la primul tronson sunt executate de o asociere condusă de Drum Asfalt pentru suma de 269,464 milioane lei (fără TVA), iar la cel de-al doilea - de o altă asociere, condusă de aceeași firmă, contra sumei de 15,589.851,59 lei (fără TVA).

Finanțarea a fost asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional de Infrastructură Mare 2014 – 2020, și din bugetul CJ Bihor, proiectul fiind desfășurat de administrația județeană în parteneriat cu CNAIR.

Pentru a facilita și accesul către Stâna de Vale așa încât șoferii care se deplasează spre această destinație venind dinspre Oradea să nu intre în Beiuș, CJ Bihor va construi, din noua centură, pe care practic o va extinde, încă un drum de legătură de 1,4 kilometri.

Acesta va porni din pasajul suprateran de la capătul centurii Beiuș înspre Ștei și va continua până la intersecția cu drumul județean 764 A, în apropierea localității Mizieș (comuna Drăgănești), unde face joncțiunea cu Drumul Apusenilor.

Centura Beiuș este a șasea construită din 2020 încoace de CJ Bihor, după cele deja date în folosință în Oșorhei, Sânmartin, Sântandrei, Nojorid și Aleșd, încă o centură fiind în execuție pentru a lega de Oradea Biharia și Paleul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP
Ce au astialalti de la propagandă, ca numa tu ești pe aici :::::)))) imi aduc aminte acum 2 ani cat se agitau la comentarii ca e inutil ce face Bolojan, nu o sa aibă niciun efect această centură si altele :::::))))
Postat 25 Septembrie 2024, 23:03 de Sandu2100
Probabil.
Asta doar dacă nu plouă.
Postat 25 Septembrie 2024, 09:34 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON