URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 16 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Timp de 15 ani, liberalul Ilie Bolojan s-a împotrivit ca administrația publică să se implice în fotbalul bihorean. Nu-i mai puțin adevărat că, pe vremea aceea, cel mai scurt drum spre pușcărie s-a dovedit a fi implicarea în fotbal. Au fost rare cazurile de oameni de afaceri sau primari care să nu fi fost implicați penal pentru suportul acordat echipelor. Căci fotbalul îți poate aduce notorietate, dar și niște cătușe de toată frumusețea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Iulie 2016, 07:47

Sună un prieten! Ajuns profesor şi conducător de doctorate prin fraudă, Florian Bodog e deconspirat chiar de un amic care l-a ajutat

Sună un prieten! Ajuns profesor şi conducător de doctorate prin fraudă, Florian Bodog e deconspirat chiar de un amic care l-a ajutat PE FIRUL SCURT. Cu doar câteva zile înainte să-şi depună candidatura la postul de profesor, Florian Bodog (foto stânga) l-a rugat pe amicul Mişu-Jan Manolescu (foto dreapta), preşedintele Consiliului de Administraţie al Universităţii Agora, să-i publice rapid două lucrări în revista acestei instituţii, pentru a îndeplini criteriile legale necesare promovării. Le-a primit, deşi încă nici nu fuseseră evaluate, iar în final referenţii le-au aruncat la coş
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se îngroaşă unul dintre cele mai flagrante cazuri de impostură din Universitatea din Oradea: promovarea frauduloasă ca profesor şi conducător de doctorate a fostului decan de la Medicină Florian Bodog, fost pretendent la funcţia de rector, iar acum prodecan.

După ce a dezvăluit că a încălcat condiţia de fi autorul principal a cel puţin şase articole ştiinţifice publicate în reviste atestate ISI, BIHOREANUL a descoperit că Bodog a avut complici într-o altă instituţie de învăţământ superior din Oradea.

Fondatorul Universităţii private Agora, Mişu-Jan Manolescu, recunoaşte că l-a ajutat să-şi "fabrice" lista de articole necesară la dosar, chiar înainte de concurs iscălindu-i două adeverinţe care să-l ajute.

Dosar cu falsuri

Cu două luni în urmă, BIHOREANUL dezvăluia că senatorul PSD Florian Bodog şi-a obţinut ilegal gradul de profesor universitar şi apoi titlul de conducător de doctorate, întrucât nu a îndeplinit standardele minime impuse de CNATDCU. Concret, în loc să aibă minimum şase articole ca autor principal publicate în reviste cuprinse în baza de date ISI (Institute for Scientific Information), Bodog a fost autorul unui singur astfel de text.

Lista lucrărilor cu care s-a prezentat la ambele concursuri a fost plină de falsuri: unul din articolele pe care pretindea că le-a scris era în realitate un banal anunţ despre intenţia de a face pe viitor o cercetare, un altul îl avea ca autor principal pe fratele lui, ginecologul Alin Bodog, iar două lucrări pretins acceptate spre publicare de Universitatea privată Agora nu erau de găsit.

Ioan Dziţac, rectorul Universităţii Agora din OradeaDespre acestea din urmă, rectorul Agora, Ioan Dziţac (foto), care este şi redactorul-şef al revistei instituţiei - International Journal of Computers Communications and Control (IJCCC) - a declarat BIHOREANULUI nu doar că nu au fost niciodată publicate ori acceptate spre publicare, ci nici măcar nu s-au aflat pe lista lucrărilor propuse în vederea evaluării. Aşadar, pretinzând că are lucrări acceptate la IJCCC, Bodog pur şi simplu minţise!

Precizarea lui Dziţac părea să salveze reputaţia Universităţii Agora, extrăgând-o din scandalul imposturii lui Bodog. În final, însă, se dovedeşte că prestigiul acestei instituţii a fost sacrificat de dragul unui farsor...

Apărare pe Facebook

În replică la dezvăluirile BIHOREANULUI şi la declaraţiile lui Dziţac, Bodog a vânturat pe Facebook două adeverinţe conform cărora cele două articole cu care şi-a "betonat" dosarul de promovare urmau, totuşi, să fie publicate în revista Universităţii Agora. Cine le-a semnat? Nimeni altul decât fostul rector al instituţiei, Mişu-Jan Manolescu, în prezent preşedinte al Consiliului de Administraţie. Potrivit adeverinţelor, lucrările au fost acceptate spre publicare în IJCCC pe 31 mai 2013, deci puţin înainte ca Bodog să-şi depună dosarul pentru concursul de profesor, desfăşurat pe 6 iulie 2013.

O colaboratoare a lui Bodog, trecută coautor la unul din cele două texte, conferenţiarul Amelia Bucur de la Universitatea din Sibiu, a transmis şi ea o scrisoare deschisă atât publicaţiei noastre, cât şi Universităţii Agora, în care arată că deţine aceeaşi adeverinţă.

"Vina îmi aparţine"

Dată fiind apărarea lui Bodog şi a partenerei sale, BIHOREANUL i-a cerut lui Manolescu lămuriri. Răspunsul a venit de-a dreptul halucinant: din prietenie l-a ajutat pe Bodog să-şi "umple" dosarul, dându-i adeverinţele de care avea nevoie!

Atâta doar că referenţii care au evaluat textele le-au respins, hotărând că "valoarea" lor era atât de scăzută încât publicarea era inacceptabilă. Conform procedurilor, înainte de a vedea lumina tiparului în reviste ISI, orice articol trebuie evaluat de mai mulţi specialişti, primind "bun de tipar" numai dacă şi numai după ce aceştia le avizează.

În cazul textelor lui Bodog, cei doi referenţi, ambii din SUA, au spus pas, negăsindu-le merite ştiinţifice. Urmarea? Logic, nici nu au fost publicate! "Articolele nu au fost aprobate spre apariţie. Vina de a fi semnat adeverinţele îmi aparţine mie. I-am dat acel răspuns standard lui Florin şi i-am spus că o să fac tot ce îmi stă în putinţă să-i public articolele. Nu neg, suntem amici, de-asta m-am şi grăbit", se justifică acum Manolescu. Fostul rector de la Agora confirmă, astfel, că Bodog nu a avut o activitate ştiinţifică care să-i justifice promovarea, ci a avansat folosind relaţiile şi înşelăciunea, prin ataşarea la dosar a unei adverinţe privind publicarea unor cercetări nule.

Între amiciţie şi "ctitorie"

Pe de altă parte, Manolescu afirmă că nu i-a promis niciodată lui Bodog că-i va publica lucrările în mod cert, ci doar că le va trimite cu prioritate spre recenzare, şi doar în cazul în care ele urmau să primească referate pozitive. "Cu riscul de a ne supăra prietenii, dacă n-a trecut de bariera ştiinţifică nu mai putem interveni. N-am făcut rabat pentru nimeni, nu ne permitem asta. Revista noastră este între primele 100 din lume", spune preşedintele Agora, aflat în situaţia ingrată de a trebui şi să-şi ajute prietenul, dar – mai ales – şi să apere prestigiul instituţiei pe care a fondat-o.

Aparent, explicaţiile lui Manolescu arată că Universitatea pe care o conduce a tratat cel puţin superficial solicitarea publicării unor articole şi a încălcat procedurile de evaluare. Mai important, însă, dă în vileag felul în care Bodog şi-a preparat promovarea, apelând la "pile" pentru a-şi confecţiona un dosar cât mai greu şi ignorând faptul că hârtiile pe care le-a obţinut sunt lipsite de acoperire. Mai pe româneşte, îşi datorează gradul de profesor şi calitatea de conducător de doctorate nu unei opere despre care e primul care ştie că-i lipseşte, ci unor acte pe care, la fel, ştie că le-a obţinut printr-o farsă.

Deşi reporterul l-a contactat pentru a da explicaţii, senatorul-chirurg-prodecan a procedat aşa cum face de mai bine de două luni, de când publicaţia noastră i-a dat în vileag şarlatania, refuzând orice răspuns. Rămâne de văzut dacă îşi va păstra muţenia şi atunci când se vor pronunţa asupra imposturii sale membrii CNATDCU, cărora BIHOREANUL le-a solicitat oficial să-i verifice dosarul în baza căruia a făcut carieră. Dacă nu are "pile" şi printre ei, este de presupus că probabilitatea de a scăpa cu obrazul curat şi cu titlurile ştiinţifice neretrase este direct proporţională cu propria-i operă: mică!


DOCTOR SAU DOTTORE?
Teză ascunsă

Problemele CV-ului profesional al prodecanului FMF Florian Bodog nu ţin doar de modul fraudulos în care acesta şi-a obţinut gradul de profesor universitar şi calitatea de conducător de doctorate, ci vizează şi obţinerea titlului de doctor în medicină.

BIHOREANUL a arătat că, bănuit de plagierea tezei de doctorat, Bodog refuză să-şi supună lucrarea unei verificări de autenticitate. Intitulată "Implicaţii anatomo-clinice, paraclinice şi terapeutice în pancreatita acută", teza a fost susţinută la Universitatea din Oradea în 2001, pe când Bodog avea doar 28 de ani şi încă se specializa în chirurgie plastică la Universitatea de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timişoara.

Lucrarea este însă de negăsit în Biblioteca Universităţii orădene, existând doar la Biblioteca Naţională din Bucureşti. Senatorul PSD susţine că nu mai deţine niciun exemplar tipărit, ci doar unul electronic, dar pe care nu îl face public pe motiv că "nu este cel oficial". Deşi vreme de patru luni a promis că va obţine o copie din exemplarul aflat în Capitală, Bodog s-a răzgândit brusc, declarând că nu îşi va supune lucrarea niciunui test. Probabil pe principiul că e mai bine să rămână cu statutul de suspect decât să se aleagă cu verdictul de plagiator...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
?
Asta nu a incalcat nici o lege penala? Lui i s-a scos postul de profesor din prietenie, confectionat dosarul din prietenie, castigat concursul din prietenie si a luat un sac de bani de la stat pe ochi frumosi! Sta bine mersi acasa, la facultate, in senat, la partid si unde mai "vrea muschiuletii lui" si celalalt sta la arest ca a primit iconite de la proteasa, ca-i prisoseau. Unde-i dreptatea totusi? Macar de la asta are statul ce recupera, ca iconita aluilalt nu aduce noroc nici macar la bugetul DNA.
Postat 21 Iulie 2016, 23:01 de cercetas
petrei
Pe cand lista sau volumul cu to(n)ti(i) ,,ajutatii" fraieriti cu diplome fara merit ,ca la rindul lor ,,ei''sa ne fraiereasca pe noi si o tara intreaga !Halal scoala scoala romaneasca pe mana cui ai ajuns !
Postat 21 Iulie 2016, 12:56 de PETREI
!!!
Hai, măi, să fim fair-play: Manolescu e de vină, nu toată Universitatea Agora. "Aparent, explicaţiile lui Manolescu arată că Universitatea pe care o conduce a tratat cel puţin superficial solicitarea publicării unor articole şi a încălcat procedurile de evaluare." Ca să fie clar: nu Universitatea Agora a făcut mînării, ci mister Manolescu. Nu-i corect să împroșcăm cu noroi o întreagă instituție din cauza unui nene care a făcut prostii de unul singur.
Postat 21 Iulie 2016, 11:36 de Shogun
de-a dreapta lui mang...
..ce bine se potivesc acesti impostori si plagiatori notorii. Se sustin, se propun si isi asigura functii bine platite in dauna bihorenilor. Asta da camarila si ciuma rosie pe amaratul asta de Bihor. Prin apropiere e si parvenitul UDMR, oportunist precum il stim. Uite-asa s-a zis cu dezvoltarea Bihorlui - si totul din pixul plagiatorului si condamnatului Dragnea.
Postat 21 Iulie 2016, 10:19 de TC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7329 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON