Ce poate fi mai nobil decât să ocroteşti drepturile tinerilor şomeri, oamenilor fără adăpost ori ale câinilor fără stăpân? Dar ce poate fi mai rentabil decât s-o faci, sau să te faci că o faci, printr-o organizaţie neguvernamentală? În ţara în care cele mai multe lucruri nu sunt ceea ce par, ONG-urile se dovedesc adesea structuri anume făcute pentru ca fonduri publice semnificative să ajungă de fapt în conturile personajelor influente care le controlează.
O asemenea "sugativă" este Asociaţia Pro Viitor, constituită de un grup de tineri pesedişti care în numai un an a primit de la Consiliul Local Oradea sume importante, iar acum se pregăteşte să obţină şi de la Ministerul Tineretului fonduri la fel de mari. Pe ce merg însă banii? Pe "acţiuni de informare, conştientizare şi promovare" cu finalitate greu de măsurat, dar şi pentru ca firma familiei preşedintelui PSD Bihor, Ioan Mang, să aibă de lucru şi, fireşte, de câştigat.
Fruntaşi
De două decenii, grosul subvenţiilor municipalităţii pentru ONG-urile din Oradea s-a dus spre puzderia de asociaţii şi fundaţii aflate sub patronajul, direct ori indirect, al liderilor UDMR. Fundaţiile Mecena şi Partium, Asociaţia pentru Protejarea Monumentelor şi Locurilor Comemorative din Partium şi Banat, Fundaţia Varadinum, Asociaţia Pensionarilor Maghiari, Asociaţia Pro Oraşul Nou, Uniunea Democrată a Tinerilor Maghiari şi alte ONG-uri susţinute de UDMR-işti au încasat anul trecut nu mai puţin de 137.300 lei din totalul celor 950.000 lei oferiţi de municipalitate pentru organizarea de activităţi culturale, religioase, de tineret, învăţământ, ecologie, sport şi schimburi euroregionale.
Pretextul? Proiecte precum "Concurs de recitări poezii Ady Endre" (3.000 lei), "Comemorarea scriitorului Tamasi Aron" (4.000 lei), "Editare broşură Istoricul, domeniul şi activităţile unor fundaţii şi asociaţii non-profit" (10.000 lei), "Festival pentru ocrotirea mediului" (7.000 lei), "Sportul, baza sănătăţii" (8.000 lei), "Apa te aşteaptă" (7.500 lei), "Tineri pentru tineri, seminar pentru prevenirea consumului de droguri" (6.000 lei), "Oradea-Debrecen, strategii şi workshopuri" (6.000 lei) etc.
"Boboci" în forţă
Tot anul trecut, pe firmamentul ONG-urilor de succes a apărut însă o nouă stea: Asociaţia Pro Viitor Oradea. Deşi abia înfiinţată în martie, în aceeaşi lună asociaţia a depus trei cereri de finanţare, pe trei domenii diferite, toate fiindu-i aprobate de Comisia de evaluare şi selecţionare formată din consilierii locali Iulius Delorean, Szabo Jozsef (amândoi de la UDMR), Florica Cherecheş şi Dan Octavian (ambii PNL) şi Bogdan Hossu (PSD).
Astfel, pe domeniul cultură, Pro Viitor a depus proiectul "Workshop Ora de literatură versus Ora de socializare", pentru care i s-au aprobat 20.000 lei, pe mediu a cerut şi primit 13.500 lei pentru proiectul "Generaţia verde, promovarea Zilei Mondiale a Mediului, 5 iulie, în rândul tinerilor", iar pe domeniul tineret a obţinut 15.000 lei pentru proiectul "Şi eu vreau să muncesc - drepturile tinerilor la angajare. Creşterea gradului de conştientizare a tinerilor şi a angajatorilor în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile în relaţiile de muncă".
Secretul succesului
Potrivit statutului, Asociaţia Pro Viitor urmăreşte de la sprijinirea cetăţenilor pentru integrarea socială şi profesională, ajutorarea unor persoane dezavantajate, sprijinirea unor comunităţi sărace, minorităţi, şomeri, persoane cu handicap, tineri absolvenţi, până la managementul ariilor naturale, îmbunătăţirea relaţiei alegători-aleşi, transparentizarea instituţiilor publice şi controlul societăţii civile asupra instituţiilor ş.a.m.d. De toate pentru toţi.
Nu asta explică însă succesul ONG-ului, ci faptul că e condus de o mână de tineri pesedişti precum Felix Cozma (fost director al ASCO, acum al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale), Anca Maria Birou ori Dan Ioan Ardelean. Niciunul dintre aceştia nu a dorit să explice activităţile desfăşurate în cele trei proiecte. "Eu nici nu ştiam că sunt preşedinta asociaţiei şi membru fondator", susţine Birou. "Eu nu am nicio implicare în proiectele organizaţiei", pretinde şi Cozma, deşi sediul ONG-ului e chiar în locuinţa sa, iar acelaşi refuz l-a repetat şi unul dintre managerii de proiect, Adrian Stângă.
În locul junilor pesedişti vorbesc, însă, actele. BIHOREANUL a intrat în posesia facturilor şi chitanţelor în baza cărora municipalitatea a decontat cheltuielile din proiecte, iar acestea arată că 60% din bani au ajuns la tipografia GrafX, controlată de preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang. Astfel, din cei 15.000 lei luaţi pe proiectul "Şi eu vreau să muncesc", 10.372 lei au ajuns la GrafX, din cei 20.000 lei pentru proiectul "Ora de lectură" tipografia a încasat 9.996 lei, iar din cei 13.500 lei pentru proiectul "Generaţia verde" firma şefului PSD s-a ales cu 8.499 lei. Totul în schimbul tipăririi a 3.500 de afişe şi pliante care, pretinde fostul consilier PSD Bogdan Hossu, au fost distribuite tinerilor orădeni. "Altfel, Consiliul Local nici nu ar fi aprobat decontarea banilor", adaugă el, de parcă municipalitatea ar fi numărat tipăriturile.
Copy-paste
Un alt proiect, tras la indigo după cel intitulat "Şi eu vreau să muncesc, drepturile tinerilor la angajare", este pregătit, sub denumirea "Campanie de informare cu privire la oportunităţile şi drepturile tinerilor pe piaţa muncii", pentru a obţine de la Ministerul Tineretului o finanţare de 50.000 lei, din care 25.000 lei ar urma să fie cheltuiţi pentru tipărirea a 500 de afişe şi 2.000 de pliante.
E adevărat, deşi activităţile prevăzute în proiect ar urma să fie aceleaşi ca în proiectul finanţat de CL Oradea, adică "informarea tinerilor din municipiile Oradea, Salonta, Marghita şi Beiuş cu privire la tendinţele actuale şi oportunităţile de pe piaţa muncii", de data aceasta proiectul a fost depus de Asociaţia Pro Viitor Bratca, fondată de Ana Maria Tiron (apropiată a lui Ioan Mang, angajată la fostul birou senatorial, iar în prezent la cabinetul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean), şi condusă acum de un alt tânăr PSD-ist, Marius Sticlaru. Fireşte, ca în cazul asociaţiei din Oradea, nici fosta preşedintă, nici actualul şef al asociaţiei din Bratca n-au vrut să furnizeze informaţii despre activitatea ONG-ului.
"Eu le-am cerut tinerilor..."
Abordat de BIHOREANUL, preşedintele PSD Bihor s-a arătat extrem de iritat de tema discuţiei, ţinând să precizeze, de la început, că nici tinerii colegi de partid şi nici el nu au încălcat vreo lege. "Nu am făcut parte din comisia Consiliului Local, şi nici din cea a Ministerului care aprobă proiectele", a spus Ioan Mang, admiţând, totuşi, că organizaţiile Pro Viitor au fost înfiinţate cu binecuvântarea şi chiar la iniţiativa sa.
"Eu le-am cerut tinerilor şi primarilor partidului să-şi facă asociaţii şi fundaţii, pentru că e singura modalitate de a organiza acţiuni pe care nu le poate desfăşura partidul, din donaţiile de 2% din impozitul pe venitul global şi din subvenţii de la consilii. Chiar sunt nemulţumit că nu avem în fiecare unitate administrativ-teritorială propriile ONG-uri", a spus Mang, fără a preciza în câte alte oraşe şi comune mai există "pui" ai Asociaţiei Pro Viitor.
În ce priveşte faptul că cea mai mare parte din banii deja "absorbiţi" de asociaţia din Oradea au ajuns la propria tipografie, politicianul susţine că nu are nicio vină, ba din contră, poate are chiar un merit. "Am cedat 40% din acţiunile GrafX unui angajat care se ocupă de administrarea tipografiei, iar restul de 60% aparţin soţiei, fiicei şi fiului meu", a ţinut să sublinieze Mang, adăugând că Pro Viitor a apelat la serviciile firmei "probabil pentru că are cele mai mici preţuri". O fi, dar la cât de mult au dat contribuabilii pe afişe şi pliante de care nici nu-şi mai amintesc, în mod sigur sunt, totuşi, foarte scumpe...
ISTORIE GREA
Scandaluri cu ONG-uri de partid
De-a lungul anilor, BIHOREANUL a identificat mai multe asociaţii şi fundaţii aflate sub tutelă politică şi preocupate nu de problemele comunităţii, ci de propria prosperitate.
Un asemenea caz datează din 2006, când actualul senator UDMR Rozalia Biro, pe atunci viceprimar, semna contractul de închiriere a clădirii fostei Biblioteci CFR din strada Republicii către Fundaţia Partium, a cărei membră fondatoare era, faptă pentru care în 2011 ANI a declarat-o în conflict de interese şi a sesizat DNA, care o cercetează pentru abuz în serviciu.
În 2008, BIHOREANUL a descoperit că în plină campanie pentru alegerile locale, Asociaţia Pro Social-Democraţia, înfiinţată de liderii PDL, a primit o sponsorizare de 30.000 lei de la Compania de Apă, pentru "conştientizarea cetăţenilor şi mediatizarea problemelor de îmbunătăţire a calităţii vieţii şi a apei în municipiul Oradea", fără însă ca ONG-ul să poată prezenta măcar dovada unei singure activităţi desfăşurate în acest scop.
Nici liberalii nu au rezistat tentaţiilor, în 2010 o fundaţie apropiată PNL Bihor, Alternative, primind 90.000 lei de la Consiliul Local pentru organizarea StudFest, pe durata a cinci zile, festivalul studenţesc dovedindu-se însă un eşec.
Anul trecut, pentru a stopa învârtelile, la propunerea primarului Ilie Bolojan, Consiliul Local a hotărât ca pe viitor să nu mai aloce finanţări pentru ONG-uri.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.