URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Spune "Da"! BIHOREANUL prezintă avantajele pe care le-ar aduce unirea dintre Oradea şi Sînmartin

Spune 'Da'! BIHOREANUL prezintă avantajele pe care le-ar aduce unirea dintre Oradea şi Sînmartin 2x1. Unificarea va pune laolaltă atuurile localităţilor Oradea şi Sînmartin şi va duce la creşterea masei economice a noii localităţi, cu toate avantajele care derivă de aici: mai mulţi investitori, mai mulţi turişti, mai multe locuri de muncă şi salarii mai mari. Pentru că întotdeauna cei puternici trec mai uşor peste greutăţi...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După săptămâni de discuţii pro şi contra, de temeri mai mult sau mai puţin justificate ale cetăţenilor şi argumentele mai mult sau mai puţin convingătoare ale iniţiatorilor proiectului de fuziune între Oradea şi Sînmartin, BIHOREANUL a tras linie. Rezultatul? Avantajele unificării prevalează. Alipirea celor două localităţi este o condiţie necesară pentru ca acestea să se poată dezvolta.

"Oradea Mare va fi mult mai prosperă decât Oradea şi Sînmartin separat", spune şi primarul Ilie Bolojan. Dar, pentru ca aceasta să devină posibilă, alegătorii din cele două localităţi vor trebui să se prezinte la urne pe 10 mai, la primul scrutin care uneşte, nu dezbină...

Motive pro

Duminică, 10 mai, locuitorii din Oradea şi Sînmartin au ocazia să facă istorie! Adevărul este că, odată validată fuziunea celor două localităţi, data la care are loc consultarea publică va deveni un punct de reper în istoria oraşului. Aşa a rămas şi ordinul din 1850 pentru unificarea, sub numele Oradea Mare, a localităţilor Olosig, Oraşul Nou, Velenţa şi Subcetate, dat de împăratul Franz Josef, şi aşa vor rămâne şi celelalte consultări publice care vor fi organizate în perioada următoare în Zona Metropolitană. Căci, de pildă, Primăria Oşorhei şi-a anunţat săptămâna trecută intenţia de a organiza şi ea un referendum pentru alipirea la Oradea cu ocazia alegerilor locale din 2016, şi nu ar fi deloc exclus ca pe viitor să apară şi alte candidaturi.

Dacă prin unificarea localităţilor Oradea şi Sînmartin populaţia noii structuri administrativ-teritoriale va urca la 205.939 locuitori, prin alipirea actualei comune Oşorhei municipiul ar ajunge la 212.471 orădeni. Creşterea numărului de locuitori şi a suprafeţei va ridica inerent prestigiul oraşului, acesta devenind mai atractiv pentru investitori, dezvoltarea masei economice urmând să se reflecte în timp în creşterea numărului de locuri de muncă.

Având mai multe şanse, oamenii ar putea şi să aleagă între joburi. Treptat, în paralel cu creşterea productivităţii, patronatele s-ar vedea nevoite să majoreze salariile, astăzi mult sub nivelul celor practicate în oraşe mari precum Timişoara sau Cluj, pe care Oradea vrea să le ajungă din urmă. Iar acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care alegătorii din cele două localităţi ar trebui să spună "Da" la referendumul din 10 mai...

Investiţie în calitate

Populaţia din Sînmartin va fi prima care se va bucura de roadele fuziunii. Alipirea la Oradea va însemna o creştere a calităţii serviciilor de alimentare cu apă, de iluminat şi transport public. Până la sfârşitul anului comuna va fi deja integral racordată la reţelele de apă şi canalizare. Finanţată prin programul Aparegio, investiţia de 20,5 milioane lei n-ar fi putut fi suportată niciodată din banii comunei Sînmartin.

Unificarea va provoca automat îmbunătăţirea capacităţii de accesare a fondurilor europene. Oradea ocupă un onorant loc II în topul municipiilor poli de creştere, imediat după Iaşi, cu 241,4 milioane euro atrase prin proiecte europene în valoare totală de 349,4 milioane euro.  Având în vedere experienţa acumulată, Oradea va putea valorifica şansa de a depune spre finanţare atât proiecte strategice în beneficiul mai multor localităţi, apanaj exclusiv al marilor oraşe, cât şi finanţări acordate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, rezervat satelor.

Conform strategiei de unificare, centrul de comună şi staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai vor deveni cartiere ale oraşului, dar satele Betfia, Cihei, Cordău, Haieu şi Rontău vor rămâne tot localităţi rurale, aparţinătoare oraşului. Localnicii de aici vor putea cultiva în continuare pământul şi vor putea creşte animale, aşa cum se întâmplă acum în satul Peştiş, aparţinând oraşului Aleşd, în Delani, care ţine de Beiuş, sau - în alte zone din ţară - în Rovine, sat aparţinător municipiului Craiova. Iar dacă pentru cele trei noi cartiere orădene impozitele vor fi "îngheţate" vreme de 10 ani, când nivelul de confort va fi aliniat la cel din municipiu, pentru sate acestea vor rămâne neschimbate şi mai departe.

Legătura cu Oradea

Practic, cu excepţia fotoliilor de primar şi de consilieri locali, comuna nu va pierde nimic. "Singurul lucru pe care îl «pierdem» este faptul că nu vom mai plăti bilet OTL, pentru că pensionarii noştri vor beneficia de aceleaşi facilităţi ca şi cei din Oradea", explică primarul de Sînmartin, Lucian Popuş (foto). Conform înţelegerii, vârstnicii din Sînmartin vor circula gratuit, la fel ca orădenii, adulţii vor economisi anual 480 lei prin reducerea costurilor cu abonamentul, de la 110 la 70 lei pe lună, iar pentru copii vor achita doar jumătate din preţ, adică 35 lei lunar!

Ieftinirea tarifelor de transport va fi compensată de OTL prin creşterea numărului de călători, aşa că societatea orădeană nu ar avea de pierdut. Dimpotrivă, ar putea înfiinţa noi rute, iar o parte din autobuzele care duc acum orădenii, suplinind tramvaiele după întreruperea circulaţiei prin centrul oraşului, ar putea fi redirecţionate în comună! La fel, odată cu unificarea, şoseaua de centură va deveni drum interior, cu toate avantajele care rezultă de aici: o mult mai bună întreţinere a carosabilului, care va trece din abandonul CNADNR în grija municipalităţii, şi eliminarea taxei pentru rovinietă.

Puternici, împreună...

Primăria din centrul comunei va rămâne punct de lucru al celei orădene, ca locuitorii din Betfia sau Cordău să nu fie nevoiţi să bată drumul până în centrul oraşului pentru orice act. Bazele de date ale celor două entităţi vor fi unificate, astfel încât orice locuitor din Nufărul îşi va putea plăti impozitele în cartierul vecin, Sînmartin, fără a se mai înghesui în zona centrală a oraşului.

Contopirea bazelor de date va permite, automat, şi elaborarea unei dezvoltări urbanistice integrate. Astfel, nu se va mai întâmpla ca un drum început de una dintre cele două primării să se blocheze în "graniţă", pentru că trece sau, dimpotrivă, nu trece peste un anumit teren, sau ca dezvoltarea sistemului de transport să se blocheze în faptul că una dintre primării are deja un contract încheiat cu o firmă de profil.

În plus, fuziunea va reduce riscul ca proiectele comune să fie sabotate chiar de aleşi doar pentru că primarii sau consiliile locale ale celor două localităţi au culori politice diferite, cum s-a întâmplat nu o dată...

Capitală geotermală

Practic, prin alipire, Oradea şi Sînmartin îşi pun atuurile împreună. Pe de o parte, municipiul îşi va diversifica profilul economic intrând pe piaţa de turism, ceea ce va completa oferta actuală a staţiunilor Băile Felix şi Băile 1 Mai, dând vizitatorilor posibilitatea să viziteze monumente de arhitectură în care acum investeşte zeci de milioane de lei, să participe la spectacole sau pur şi simplu să îşi facă cumpărăturile în oraş.

Pe de cealaltă parte, staţiunile, lăsate pradă dezordinii, îşi vor îmbunătăţi şi ele semnificativ infrastructura şi oferta, atât în avantajul agenţilor economici cât şi al locuitorilor. Ţinta fuziunii e transformarea noii structuri teritorial-administrative într-o capitală a apelor geotermale din România, creşterea atractivităţii turistice urmând să se reflecte în creşterea încasărilor hotelurilor şi pensiunilor, a numărului de locuri de muncă şi, deci, a nivelului de trai al localnicilor.

"Dacă localităţi ca Hajduszoboszlo sau Sibiu pot trăi din turism, atunci şi Oradea trebuie să fie capabilă să se dezvolte folosindu-se de atuurile pe care le are în acest domeniu", spune primarul Ilie Bolojan (foto). În acest sens, municipalitatea va investi în dezvoltarea unui pol de medicină balneară în jurul Spitalului de Recuperare din Băile Felix, folosind la maxim notorietatea acestuia, dar nu se va limita doar la atât.

Tinereţe fără bătrâneţe...

Pentru a creşte atractivitatea celor două staţiuni, inclusiv pentru tineri, noua structură administrativ teritorială va investi în amenajarea de piste de biciclete, refacerea pistei de alergare, crearea de baze sportive şi de locuri de joacă pentru copii. Intenţia municipalităţii este de a construi un nou acuaparc pe dealurile satului Haieu, între Băile 1 Mai şi Băile Felix, de a prelua de la Romsilva pădurea din staţiune pentru înfiinţarea unui parc de tip aventura în care turiştii să-şi poată petrece activ timpul liber şi de a amenaja un lac de agrement prin inundarea văii de la intrarea în satul Cordău.

Aceste măsuri, imposibil de pus în practică de administraţia unei comune, oricât de bogată ar fi ea, vor spori atractivitatea celor două staţiuni, diversificând profilul turiştilor, de la vârstnicii care vin aici doar pentru tratament până la tineri şi familişti care vor să-şi petreacă activ vacanţele. Şi, odată bine trataţi la Oradea, vor alege să revină tot aici, mai în etate fiind, pentru tratament. Spre câştigul lor, dar şi al locuitorilor oraşului...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
@marius_ro
Stii ce? Sunt cu constiinta impacata , pateam impozitele ca si cum as fi beneficiat de toate utilitatile desi ele sunt la circa 50 m de mine. La sesisarea mea de a intra in legalitate ( adica sa sa ma branseze la utilitati) mi sa raspuns ca nu au bani .Abia dupa ce i am aenintat cu instanta au zis de cat sa te bransam mai bine scadem impozitul.Oricum platesc impozit mult mai mare decat cei din "beverly hills". Dar nu ai raspuns la intrebare cine va beneficia cu prioritate de investititii in infrastructura oradenii platitori de impozizte marite sau locuitori din "coloniile " din Santmartin
Postat 07 Mai 2015, 19:59 de unomsimplu
?
@marius_ro: Iti spun inca o data! din 2008 pana in 09.09.2013 Bolojan a fost intru totul de acord cu mine! Explica-mi mie CE L-A PUTUT SCHIMBA?
Postat 07 Mai 2015, 13:26 de TDS
rASPUNS
@marius_ro: 1. Oh daca ai sti ce sentimente am fata de BASESCU! 2. TRANZACTIA a fost votata de CLO(de toti cei prezenti in sedinta din 09.09.2013)dar cine a promovat-o? Cine a cazut la pace cu Mateescu? Dupa ce zicea exact pe dos inainte! AI GHICIT! Si te mai intreb ceva: de ce Bolojan NU MA VREA MARTOR IN PROCESUL IMPACT VS. CLO? Ca eu am spus clar: marturia mea este in favoarea CLO(pentru suma de 1.500.000 E penalitati). De ce NU MA VREA? Pentru ca stie ca am probe certe si as strica tot "mersul facut".
Postat 07 Mai 2015, 13:21 de TDS
@TDS
Multumiri lui @anticomunist pentru dezvaluirea identitatii ascunse (si nu prea) al lui TDS. Domnule Sarca, mi-am rapit 5 minute din timp documentandu-ma si eu despre ce a dus la o asemenea ura fata de Bolojan. Sincer eu inca nu inteleg ce treaba aveti cu Bolojan cand CL a aprobat hotararea care v-a deranjat pe dvs. Pe Basescu nu sunteti suparat din aceeasi cauza ? Era mai sus in functie decat Bolojan, ar trebui sa fie tras si el la raspundere. Din cate am citit in articol (http://goo.gl/ZbhFbW) ati dat in judecata firma care v-a provocat paguba si ati pierdut. Nu vreau sa dezbat daca ati avut sau nu dreptate, dar eu zic ca daca tot vreti sa acuzati pe cineva, acuzati pe cine trebuie :)
Postat 07 Mai 2015, 12:22 de marius_ro
@unomsimplu
Ce teren ai avut tu de ti-a marit impozitul de zeci de ori ? Aaa lasa-ma sa ghicesc... ai avut teren in cartier de vile si tu ti l-ai declarat ca si teren agricol ? In cazul asta nu esti un "om simplu" esti un tepar care a-ncercat sa fenteze sistemul. Esti practic romanasul tipic care ar face orice sa fenteze impozitul... si din pacate pentru tine de data asta nu ti-a prea iesit.
Postat 07 Mai 2015, 11:56 de marius_ro
Intrebare
Mie omul simplu de pe strada caruia Bolojan i a marit impozitul pe teren de zeci de ori!!!!!!!1, cand imi va imbunatati infrastructura dupa unificare? Vor merge toti bani spre "coloniile" din Santmartin?
Postat 07 Mai 2015, 08:06 de unomsimplu
DA
Spuneti DA, ca sa creasca impozitele si in Sînmartin cum au crescut in Episcopia Bihor....
Postat 07 Mai 2015, 07:39 de User anonimizat
EI, SI CE?
@anticomunist: 1. eu nu luam nici o teapa daca AUTORITATILE LOCALE ISI FACEAU TREABA!2. probe pentru a demonstra ca cineva a luat spaga? pai unde ai mai vazut altfel de probe decat DENUNTUL si INTERCEPTARILE? da cineva spaga cu martori? 3. am fost la Politie(nu intru in detalii de ce aici si nu la DNA)si am lasat niste documente CLARE! 4. nu renunt la subiect niciodata 5. legatura impact-bolojan-referendum am facut-o pentru a arata adevaratul chip al lui Bolojan(AI ARTICOLE IN BIHOREANUL! Una zicea pana in 2013, alta a facut in 2013! Asa va face si in cazul unificarii)PS Cine este de acord cu unificarea ARE VIZIUNE, cine nu este de acord NU ARE VIZIUNE(am citat din clasici!)
Postat 07 Mai 2015, 00:45 de TDS
uăi...
Hm, hm... Oare tov. TDS nu și-a scris numele greșit (TSD) ? Iar tov. Profesorul se pare că a uitat să-și treacă și adjectivul... Tov. W(în)dos și-a scris corect numele și merită o banană. :))
Postat 06 Mai 2015, 21:55 de cetateanul-oradean
Stimabile domn Sarca
Sincer, devii plictisitor. Eu inteleg ca ti-ai luat teapa cu casa din Europa, da mai lasa-ne nene cu tampenia asta. Du-te in instanta si rezolva-ti problemele. Indiferent de articol, tu aduci vorba de teapa pe care ai luat-o (esti precum studintele distinsului profesor Marius Chicoș Rostogan, care la orice subiect aducea vorba despre "crastavete"). Ti-am mai spus, deci ma repet, daca ai probe ca Bolojan si-a luat parandarat cu impactul, du-te nene la DNA cu ele si mai scuteste-ne, ca eu unul m-am saturat.
Postat 06 Mai 2015, 21:37 de User anonimizat
"Fusiune" cu gaze de NIS sau fara?
Este pentru prima data in istoria omenirii cand un lucru ce urmeaza a fi facut are numai calificative pozitive, fara niciunul negativ!
Postat 06 Mai 2015, 19:02 de WinDos
Texte de adormit vigilenţa alegătorului
Am mai spus-o şi cu altă ocazie. Şi chiar dacă am impresia că mă repet, o voi face din nou - pentru că nici scriitorii aştia de la gazetă nu fac altceva decât să arunce în public cu aceleaşi idei de propagandă (vorba vine) oficială, doar că mai schimbă pe ici, pe colo între ele ideile, doar o mai pune vreo unul botu'. Şi atunci zic şi eu: Propagadă la greu! Scriu de rup oamenii aştia de la ziar! Mănâncă pixul, nu alta! Cum - care pix?! Ăla primit de la Împărăţie, care mai că scrie singur bla-bla-uri de 2 bani. Poate o mai pune botu' niscaiva nehotârâţi! C-o fi, c-o păţi; aia are, aia n-are; numai nu vor nimic să ne spună ce s-ar întâmpla (uite-aşa, cică) dacă nu le-ar ieşi unirea ăstora de ne conduc acum destinele (să fie vreo şapte ani de-atunci - zic şi eu, vorba ăluia care îşi dă cu părerea). Păi răspunsu-i simplu ca "bună ziua": NIMIC! Nimic nu pierdem; iar cu câştigatu' din unirea asta - numai promisiuni deşarte. Că cine oare nu ştie că în campaniile astea electorale (cum e şi asta de promovare a Referendumului din 10 mai) plouă cu promisiuni, dar (ca de fiecare dată) după ce ziua votului trece, se lasă iarăşi seceta! Bolojan - o fi el primar cu intenţii "bune" - depinde şi asta din ce parte a baricadei privim problema - dar nu trebuie uitat că e şi dumnealui, până la urmă, tot un politician!
Postat 06 Mai 2015, 19:02 de Profesorul
!!!
Nu
Postat 06 Mai 2015, 18:33 de Tinas
Felix + 1 Mai = dezastru
Cine a mers in Felix sau in 1 Mai stie ce TIGANIE e acolo de 20 de ani. Totul arata ca UN TALCIOC, ca un targ de tara cu slapi si rahaturi de 2 lei, chinezarii si inca din acelea nasoale. Statiune zici ca e inghetata in timp. Totul haos si dezordine!!! Totul vechi, comunist, spalacit si NEINGRIJIT. Si ne mai intrebam de ce merge lumea la HAJDU.Poate prin acest referendum se va mai civiliza zona in sens urbanistic. De aceea votez DA.
Postat 06 Mai 2015, 14:54 de OradeaCivitas
DA!
DA pt referendum!
Postat 06 Mai 2015, 14:49 de OradeaCivitas
SUNT CUMINTE
@acesta îmi pare rău dar asta este situația! să știi însă că sunt un pacient cuminte și îmi iau medicamentele la timp! eu cu mintea mea bolnavă sper că aceste comentarii ajung prin intermediari la prietenul meu care știe exact despre ce e vorba!
Postat 06 Mai 2015, 14:14 de TDS
bai TDS
am facut cont doar ca sa iti pot transmite urmatoarele: a- ai probleme psihice serioase b- esti bine platit de cineva ca sa te compromiti ca om intentia mea nu e sa jignesc dar nu mai pot citi un articol&comentarii pertinente pentru ca orice articol e plin cu ineptiile tale ...
Postat 06 Mai 2015, 14:09 de acesta
FOLCLOR
Mai ții minte, măi dragă Ilie/Când vorbeam noi doi în Primărie/Erai chiar la-nceput de mandat/Și ziceai ca mine de impact/Și ziceai ca mine de impact/Aveai eșarfa pusă de...top/ Și îl înfierai pe Dan Ioan Popp/Dar te-ai împăcat cu Mateescuuuu/Fără să-ți pese ce e cu restu/ Și-ai semnat TRANZACȚIA minunată/Deși se baza pe falsuri TOATĂ! Divinitatea să-i răsplătească pe toți în funcție de cinstea și moralitatea lor!
Postat 06 Mai 2015, 14:00 de TDS
WHY?
Din tot articolul se desprinde în principal ideea creșterii prestigiului municipiului Oradea! Puțin, foarte puțin! Asta cu crearea de noi locuri de muncă este basm! Toată unificarea ar servi eventual celor doi primari! PS Primarul din Iași s-a folosit de Poliția locală pentru a-și spiona amanta(iubita). Umblă vorba prin târg că un alt primar dintr-un alt oraș(mai mic dar care ar putea deveni mai mare) l-ar fi amenințat pe un soț încornorat, tot polițist!
Postat 06 Mai 2015, 13:53 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON