Scăpată deocamdată de pericolul colapsului financiar, Universitatea din Oradea se poartă ca şi cum s-ar afla pe cai mari. Atât de mari încât îşi permite să scoată la concurs, dintr-un şut, nu mai puţin de 75 de posturi didactice, cât până acum în doi ani!
Concursurile vor permite unor cadre să promoveze în grade didactice superioare, dar avansările au o singură explicaţie: în instituţie e an electoral, aşa că şefii care vor să-şi păstreze funcţiile sau să capete altele, mai grase, caută, la fel ca politicienii, să-şi "cumpere" alegătorii.
Printre favoriţii care se vor bucura de avansări se numără doi membri ai familiei liderului sindical Gheorghe Ionescu, dar şi şefa DSP Bihor, Daniela Rahotă, sau sora stareţului de la Mănăstirea Izbuc, psihologul Camelia Dindelegan. Aşa că lungul şir de "concursuri" care urmează are rezultatele dinainte stabilite...
Record de concursuri
Dacă în învăţământul preuniversitar titularizarea se realizează prin examen naţional, în sistemul universitar se face printr-un concurs local. O dată pe semestru, universităţile pot organiza concursuri pentru posturile vacante, la propunerea directorilor de departamente. Dacă primesc acordul Consiliului de Administraţie (CA) al Universităţii, format din rector, prorectori şi decani, solicitările sunt transmise spre avizare Ministerului Educaţiei, dar aceasta e o simplă formalitate.
În primul semestru al anului universitar 2015-2016, Universitatea orădeană a cerut acordul Ministerului pentru o listă de 75 de posturi didactice. Iniţial, cele 15 facultăţi propuseseră una mai lungă, pentru 87 posturi, dar CA a redus-o la 73, iar joia trecută a lărgit-o la 75.
Pentru UO numărul este fără precedent. În ambele semestre ale anului trecut, facultăţile au scos la concurs doar 43 de posturi, iar în anul 2013-2014 numai 32. N-ar fi însă exclus ca Universitatea să depăşească chiar numărul concursurilor organizate în 3 ani (118) pentru că anul de învăţământ e abia la început şi urmează şi un al doilea semestru.
Pui, pui, locul lor!
Cum se explică recordul în condiţiile în care în ultimii 3 ani instituţia a trebuit să se împrumute ca să plătească salariile? Varianta oficială e că facultăţile caută să umple deficitul de cadre sau să le promoveze pe cele meritorii, care au făcut cercetare, şi pentru care avansarea într-un grad superior înseamnă automat salarii mai mari.
În realitate, însă, concursurile sunt o modalitate de a promova "piloşii", mai ales că acest an universitar e unul electoral, în facultăţi având loc alegeri pe toate palierele. Directorii de departamente au fost deja aleşi luna trecută, urmând ca în decembrie să fie votaţi membrii din consiliile facultăţilor, în ianuarie cei din Senatul Universităţii, iar în final, în aprilie, preşedintele Senatului şi viitorul rector. Ca urmare, deşi concursurile sunt publice şi teoretic le poate câştiga oricine, multe propuneri au fost făcute cu dedicaţie, beneficiarii fiind deja cunoscuţi: protejaţii şefilor facultăţilor, care le-au garantat susţinerea pentru înnoirea mandatelor.
Că procedura e o formalitate o recunoaşte până şi rectorul Constantin Bungău (foto). Miercurea trecută, într-o conferinţă de presă, acesta a şi precizat că Universitatea nu va avea 75 noi angajaţi, ci din rândul celor existenţi vor fi făcute avansări. "Vor avea loc promovări. De regulă, concursurile de conferenţiari şi profesori sunt ocupate doar de colegii noştri", a spus rectorul.
Promovare penală
Unul dintre fericiţii beneficiari este Daniela Ionescu, nimeni alta decât soţia liderului de sindicat, Gheorghe Ionescu. Conferenţiar la Departamentul de Textile-Pielărie şi Management Industrial, femeii i s-a pregătit un post de profesor plin. Asta fără să conteze nici cât negru sub unghie că în 2003 a fost condamnată penal pentru plagiat sau că unii colegi din departament s-au opus categoric. "Nu avem niciun profesor în departament şi o singură persoană îndeplineşte condiţiile: doamna Ionescu", explică Adina Albu, directoarea departamentului, ignorând nemulţumirile colegilor.
Promovarea Danielei Ionescu în cel mai înalt grad didactic nu va fi însă singurul motiv de sărbătoare în familia sindicalistului şef. Departamentul de Construcţii, unde predă şi Gheorghe Ionescu, va scoate la concurs un post de şef lucrări pentru fiul acestuia, George Lucian Ionescu (foto), în prezent cadru didactic asociat, adică netitular. Favorurile făcute de două facultăţi familiei Ionescu sunt lesne de înţeles: influenţi în rândul sindicaliştilor, cei trei le pot influenţa şi voturile.
Psiholoaga popii
O altă facultate care face concursuri cu dedicaţie este cea de Ştiinţe Socio-Umane, unde la Departamentul de Psihologie a fost pus deoparte un post de profesor pentru Camelia Dindelegan (foto). Soţie a preotului Marin Dindelegan şi soră a stareţului Mihail de la Mănăstirea Izbuc, unul din cele mai influente personaje din Episcopia Ortodoxă, femeia a urcat fulgerător în ierarhie: şefă de laborator la Spitalul de Neuropsihiatrie, angajată în Universitate în 2003, a devenit lector în 2008, conferenţiar în 2013, iar acum va fi unsă profesor. Asta în timp ce alţi conferenţiari stau pe funcţie cu zecile de ani...
Ascensiunea rapidă e contestată de unii colegi, care spun că femeia a căpătat funcţiile doar graţie familiei. Culmea e că facultatea a scos la concurs şi un post de lector pregătit pentru fina ei, Daniela Roman.
Hărnicie contestată
Între contestatarii lui Dindelegan se numără însuşi prorectorul Simona Trip, colegă de departament, care a şi votat împotriva scoaterii la concurs a postului de profesor. Decanul facultăţii, Floare Chipea (foto), susţine însă că Dindelegan e foarte harnică şi, deci, criticată pe nedrept. "Este singura din departament care şi-a luat abilitarea (n.r. - examen obligatoriu pentru cei care vor să devină conducători de doctorate). Mi se pare normal să o recompensez". Disputele au devenit atât de vehemente încât Chipea a ajuns s-o conteste pe prorectoriţă, căreia îi bate obrazul: "Vă spun sincer, îmi pare rău că i-am scos post de profesor anul trecut şi că am susţinut-o să ajungă prorector".
De cealaltă parte, Dindelegan se apără spunând că oricine e liber să participe la concurs. "Eu îndeplineam condiţiile de profesor încă din 2012, dar promovarea nu a fost un scop pentru mine. Am muncit, muncesc în continuare şi îmi văd de treabă", spune ea împăciuitoare. Gândul că avansarea ei printr-un favor va deveni cunoscută tuturor nu i-a dat însă pace, aşa că a pus o avocată să chestioneze BIHOREANUL de ce vrea să publice astfel de informaţii...
Pile de decani
Concursurile au stârnit vâlvă şi în Facultatea de Ştiinţe Economice, unde o prietenă a decăniţei Adriana Giurgiu, Olimpia Ban, se pregăteşte să ajungă profesor la Departamentul de Economie. Tot la acest departament se scoate la concurs un post de lector... ecologist. E adevărat, titulatura postului a fost "coafată" corespunzător, viitorul lector urmând să predea atât Macroeconomie, cât şi Ecologie. Doar că o singură persoană îndeplineşte acest criteriu, având cursuri absolvite în ambele profiluri: Diana Perţicaş, amică a conferenţiarului Adrian Florea.
Evident, nici Facultatea de Medicină şi Farmacie nu face excepţie la organizarea de concursuri cu dedicaţie. Aici se pregătesc să devină conferenţiari şefa Direcţiei pentru Sănătate Publică, Daniela Rahotă (colegă în PSD cu decanul Florian Bodog), şi Ovidiu Laurean Pop (cândva apropiat de liberali, dar ofticat pe primarul Bolojan şi pe fostul vice Gheorghe Carp, care "l-au zburat" de la şefia Spitalului Municipal). Avansările de la Medicină fac parte din strategia decanului Bodog de a câştiga la primăvară chiar funcţia de rector.
O promovare pe pile se pregăteşte şi la Teologie, unde asistentul Florin Tomoioagă, protejat al decanului Dumitru Megheşan, va fi miruit lector. Alte avansări, mai puţin sonore, vor avea loc şi la restul facultăţilor, pentru că nu există nici măcar una din cele 15 care să nu scoată la "concurs" cel puţin câte un post. Care, contrar zicalei, nu va fi pentru cine se nimereşte, ci pentru cine se pregăteşte...
DE NEGĂSIT
Fără studenţi, fără calculatoare
Deşi BIHOREANUL a vrut să-i ceară un punct de vedere şi Danielei Ionescu pe seama controversatei sale avansări, aceasta a fost de negăsit. Nici prin telefon, fiindcă n-a răspuns apelurilor, dar nici fizic, chiar dacă trebuia să fie la serviciu. Vinerea trecută, când conform orarului afişat pe site-ul şi la sediul facultăţii trebuia să ţină cursul "Proiectare asistată de calculator în tricotaje" şi două laboratoare aferente între orele 8 şi 17, sala TP 1 era complet goală la ora 12, iar pe coridoare nici urmă de studenţi ori de profesoară. Un detaliu relevant pentru seriozitatea activităţii didactice este că sala cu pricina, deşi trebuie să găzduiască un curs ce implică prin definiţie utilizarea calculatorului nu are niciun calculator...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.