URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Şpagă în borhot: Primarul comunei Mădăras, acuzat că a aranjat o licitaţie

Şpagă în borhot: Primarul comunei Mădăras, acuzat că a aranjat o licitaţie ÎNCHIS. Deşi una din pajiştile satului, întinsă pe 101 hectare, începe chiar lângă casa şi stâna lui, Ioan Sterp (foto) e nevoit să-şi ţină în saivan toate cele 1.300 de oi. "În Occident s-ar face anchetă pentru rele tratamente asupra animalelor. La noi nimănui nu-i pasă nici că oile se chinuie, nici că pot rămâne fără ele şi nu mai am din ce trăi", zice ciobanul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când nu curge, pică. Iar când nu sunt bani pentru investiţii, din care să-şi facă parte lor ori clientelei, edilii se mulţumesc şi cu mărunţiş stors din pământ, din iarbă verde. Un cioban din Mădăras acuză că aşa a ajuns să facă şi primarul comunei.

Proprietar a 1.300 de oi, Ioan Sterp s-a înscris la licitaţia pentru închirierea păşunii din satul Ianoşda, a plătit caietul de sarcini, a depus o ofertă şi a achitat garanţia de participare, dar în ziua licitaţiei oferta i-a fost respinsă. Motivul? Între timp, condiţiile de participare au fost modificate printr-o Hotărâre de Consiliu Local, dar fără a fi modificat şi caietul de sarcini.

La egalitate

Nimic nu pare mai simplu decât să închiriezi o păşune la ţară, dar la Mădăras procedura s-a încheiat cu tărăboi. Regulile de înscriere şi desfăşurare ale licitaţiei prin care, pe 15 aprilie, urma să se concesioneze pe 5 ani păşunile din cele patru sate au fost stabilite aici încă din 25 martie, printr-o Hotărâre a Consiliului Local.

Conform acesteia, la licitaţie putea participa orice persoană fizice sau juridică din comună care nu avea restanţe la bugetul local, avea cazier judiciar curat, îşi asuma întreţinerea păşunilor şi deţinea suficiente animale pentru a asigura aşa-anumita "încărcătură" pe hectar (în cazul ovinelor şi caprinelor, între 2-8 oi sau capre la hectarul de păşune).

Deşi a înfiinţat Asociaţia crescătorilor de ovine Sibianul (astfel denumită pentru că s-a născut în Sibiu), Ioan Sterp, stabilit în Ianoşda acum 15 ani, s-a înscris la licitaţie ca persoană fizică. "La o asociaţie trebuie să ai angajată contabilă şi contract cu veterinar, dar ca persoană fizică nu eşti obligat, şi atunci poţi reduce cheltuielile", explică bărbatul. Ca urmare, şi-a cumpărat caietul de sarcini prevăzut de HCL, şi-a întocmit oferta, iar pe 14 aprilie, cu o zi înaintea licitaţiei, s-a prezentat la Primărie s-o înregistreze şi să achite garanţia de participare - 15 lei pe fiecare din cele 101 hectare pe care voia să le închirieze, adică 1.525 lei în total.

"Lucrat" pe interes

A doua zi, însă, la licitaţie, surpriză! Şeful comisiei, Teodor Vereş, angajat al Primăriei, i-a spus că oferta sa e "respinsă ca neconformă". Motivul? Cu cinci zile înainte, pe 9 aprilie, la iniţiativa primarului Alexandru Tiurbe, Consiliul Local votase o nouă Hotărâre, care împărţea cele 8 trupuri de păşuni săteşti în mai multe loturi fiecare, permiţând doar asociaţiilor să liciteze pentru un trup, iar persoanele fizice numai pentru câte un lot de trup.

Rezultatul? Descalificat din start, Sterp n-a putut lua în chirie nici măcar un hectar, în timp ce concurentul său, Asociaţia crescătorilor de animale Ianoşda, condusă de consăteanul Dumitru Codrea, a luat tot trupul de 101 hectare, fix la preţul de pornire - 470 lei/hectar/an.

"Regulile au fost schimbate în timpul procedurii de licitaţie pentru că primarul Alexandru Tiurbe îi era dator lui Codrea, care îi aduce gratis malată pentru vaci, de la fabrica de bere din Timişoara", acuză ciobanul. "Dacă primarul i-a mobilizat pe consilieri să schimbe condiţiile licitaţiei, corect era să anunţe pe toată lumea, să oprească procedura, să facă alt caiet de sarcini şi să dea răgaz tuturor să-şi refacă ofertele după HCL-ul din aprilie. Aşa mă puteam înscrie şi eu cu Asociaţia Sibianul, nu ca persoană fizică, iar Primăria putea încasa un preţ mai mare", zice Sterp. Imediat, a contestat rezultatul la Tribunalul Bihor, dar până la judecată e nevoit să-şi ţină oile închise în saivan şi să le dea "uscături", ca iarna.

"La negru"

08_Alexandru_Tiurbe_bihoreanul.jpgAcuzat, practic, de o găinărie, primarul spune că nu are nicio vină, căci - la sfatul juriştilor - el doar a propus schimbarea condiţiilor de participare la licitaţie, dar decizia au luat-o consilierii locali. "După HCL-ul din martie ne-am dat seama că am greşit caietul de sarcini: riscam ca persoanele fizice să închirieze toate pajiştile, iar asociaţiile să rămână fără păşuni. De aceea am revenit cu HCL-ul din aprilie", explică Alexandru Tiurbe (foto).

Era dreptul aleşilor comunei să fixeze condiţiile de selectare a ofertanţilor astfel încât să nu creeze dezechilibre între persoanele fizice şi asociaţii. Dar, întrebat de ce nu a modificat şi caietul de sarcini, ci l-a păstrat pe cel iniţial, edilul a arătat tot spre jurişti: "Aşa mi-au spus, că noua HCL poate fi considerată o completare a caietului de sarcini iniţial, nu o modificare".

Cât despre favorizarea celui care-i hrăneşte vacile, edilul pur şi simplu a roşit: "Codrea nu mi-a adus malată gratis. I-am plătit-o". Atâta doar că n-o poate dovedi: "Mi-a adus borhotul la negru şi l-am plătit la negru, fără acte". Şi atunci, cum să nu fie bănuit că tot "la negru" a aranjat şi licitaţia, s-o câştige tocmai propriul furnizor?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
primarul cel sfint
Da chiar asa sfint e primarul, pe linga ca foloseste terenurile necultivate de proprietari, nu verifica nici celelalte pasuni ca cea din Homorog care nu scoate venituri pentru posesori de teren in composesorat,sau nu vrea, bine ca primesc subventii,ce fac cu ele?
Postat 24 Iulie 2014, 11:54 de taranca
Dumnezeu nu doarme
Numai am vaci,numai am oi,m-ia luat tot.
Postat 27 Mai 2014, 15:31 de Mitica ciobanu
oaia neagra
acum 2 ani berbecul ionica nu avea nici ce manca si acum are 1300 de oi?interesant este ca altul cioban s-a saracit cu 1000 de oi!!! cum se poate?......asa se poate ca au luat de la celalalt ca dobanda la bani dati cu camata de un prieten de al lui berbecul ionica!!!ai iai iai........
Postat 27 Mai 2014, 11:51 de 1
intrebati
dl jurnalist intrebati va rog pe acest cioban cinstit ca escavatoarele furate a fatat oile sau tigarile de contrabanda de care se ocupa si acuma?
Postat 27 Mai 2014, 10:02 de anonim
Neica Nimeni
Spui ,,Sterp" si tragi apa, repede, ca altfel se impute tot locul!
Postat 27 Mai 2014, 09:43 de Bocioc
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON