URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Aprilie 2012, 08:35

Şpagă antistres: Avocatul Sava, judecat nu doar pentru şpagă, ci şi pentru spălare de bani

Şpagă antistres: Avocatul Sava, judecat nu doar pentru şpagă, ci şi pentru spălare de bani CULCAT PE ŞPAGĂ. Încătuşat în 29 februarie de procurorii anticorupţie, avocatul Ioan Sava (foto) a petrecut o noapte pe patul de fier din Arestul Poliţiei, visând probabil la confortabilul său pat cu pietre de jad de acasă (detaliu), cumpărat cu peste 5.000 de euro, care ar fi făcut uitat, ca prin miracol, stresul provocat de acuzaţiile de şpagă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luna viitoare, la Curtea de Apel Cluj începe procesul soţilor Ioan şi Daniela Sava, cei doi avocaţi trimişi în judecată de DNA, într-un dosar în care bărbatul e acuzat că a pretins 7.000 de euro de la un hoţ pentru a-i rezolva o soluţie favorabilă la Curtea de Apel Oradea după care, cu ajutorul soţiei, a încercat să-şi şteargă urmele.

Deşi bănuiau că măcar o parte din şpaga cerută de Sava a ajuns la judecători, verdictul obţinut de avocat fiind fix cel pentru care se dăduse şpaga, în final procurorii DNA n-au reuşit să-i dovedească pe magistraţi. După cum a aflat BIHOREANUL, avocatul a fost urmărit pas cu pas, iar după ce a încasat banii s-a dus direct la etajul doi al Palatului de Justiţie şi a intrat în zona interzisă publicului, unde se află birourile magistraţilor Curţii. Aici, însă, echipa de filaj nu avea acces...

Suspendare pe bani

Dosarul de corupţie deschis pe numele avocaţilor Sava a pornit de la denunţul unui client de-al lui Ioan Sava, Ionel Morar Romocsa, şofer la Fulger Taxi, arestat şi trimis în judecată anul trecut, pentru complicitate la 17 spargeri de locuinţe şi 4 furturi din societăţi comerciale, cu un prejudiciu total de 74.000 lei.

Condamnat iniţial la 4 ani şi 3 luni de închisoare cu executare, Romocsa a făcut recurs, păstrându-l ca apărător tot pe Sava care, potrivit denunţătorului, i-a promis în ianuarie anul acesta că-i poate obţine o pedeapsă cu suspendare la Curtea de Apel Oradea. În schimb, hoţul trebuia să-i dea 6.000 euro, câte 2.000 pentru fiecare magistrat din completul ce urma să-i soluţioneze cazul, format din judecătorii Traian Munteanu, Laura Soane şi Gabriela Ţarcă. Romocsa a acceptat târgul dar, suspectând că e tras pe sfoară, l-a denunţat pe Sava la DNA.

Şpagă filată

Aşa se face că, începând din ianuarie şi până la sfârşitul lui februarie, când avocatul a fost reţinut, afacerea a fost monitorizată de procurorii DNA. 6.000 euro, proveniţi din fondul special al DNA, i-au fost predaţi de Romocsa lui Sava, pe 6 februarie, la birou. Momentul a fost înregistrat de procurori, dar nu au intervenit, încercând să ajungă la "capătul firului".

Potrivit unor surse judiciare, avocatul a fost atent urmărit: după ce a încasat banii, s-a dus direct la Curtea de Apel, unde a intrat în zona interzisă publicului, în care se află birourile magistraţilor. Doar că aici filorii nu mai aveau acces fără să se deconspire. Deşi bănuiau că măcar o parte din şpagă era pentru judecători, procurorii ar fi avut nevoie de o autorizaţie de percheziţie eliberată de Înalta Curte şi de avizul CSM, cu nominalizarea expresă a judecătorilor suspectaţi şi a probelor deţinute împotriva lor.

Cum nu aveau decât suspiciuni, anchetatorii au decis să mai aştepte. Pe 21 februarie, după ultima înfăţişare, când cauza lui Romocsa a rămas în pronunţare, Sava a pretins şi a primit un "supliment" de 1.000 euro. Iar pe 28 februarie, aşa cum promisese clientului, magistraţii Curţii au anulat sentinţa Judecătoriei şi i-au dat lui Romocsa o condamnare mai blândă, cu suspendare. Gabriela Ţarcă, şefa Secţiei Penale, a avut opinie separată, cerând menţinerea sentinţei iniţiale.

"Onorariu" pentru pat

A doua zi, avocatul a fost ridicat direct dintr-o sală de judecată şi reţinut pentru 24 de ore. Procurorii au solicitat şi arestarea lui, dar cererea le-a fost respinsă, judecătoarea Mihaela Pătrăuş (de la aceeaşi Curte de Apel) invocând că "nu s-a făcut dovada existenţei unor indicii temeinice din care să rezulte presupunerea rezonabilă că inculpatul a comis fapta de care este acuzat". O săptămână mai târziu, Înalta Curte a schimbat verdictul. Avocatul a rămas în libertate, dar cu interdicţia de a părăsi ţara şi, totodată, "să desfăşoare profesia în exercitarea căreia a săvârşit fapta".

Între timp, procurorii DNA n-au mai găsit nicio urmă că banii ar fi ajuns la magistraţi. Din cei 7.000 de euro, doar 600 au fost găsiţi la percheziţia din vila familiei Sava. Restul, pe cât de uşor au venit, pe-atât s-au şi dus! După cum a declarat chiar avocatul în anchetă, ar fi fost cheltuiţi toţi pe un... pat de masaj. Unul special, ce-i drept, cu pietre "ionizante" de jad, în valoare de 5.150 euro, adus special de la Bucureşti.

Anchetă cu scandal

Previzibil, Sava a negat că ar fi umblat cu "intervenţii", declarând că soluţia favorabilă în cazul Romocsa o obţinuse "pe bune". Pentru a-i dovedi dreptatea, soţia, avocata Daniela Sava, a fabricat un contract de asistenţă ce atesta că, de fapt, cei 7.000 euro încasaţi de la denunţător ar fi reprezentat "onorariu de succes", chit că acesta nu e permis în cazul proceselor penale. În plus, documentul fusese făcut pe calculator, nu ca restul, pe formulare-tip, şi fusese antedatat, purtând acelaşi număr cu unul întocmit în bună regulă, anterior, pe numele altui client.

Deşi învinuită de fals, uz de fals şi complicitate la trafic de influenţă, Daniela Sava a continuat să-i încurce pe anchetatori. Potrivit rechizitoriului, înainte de finalizarea anchetei, femeia s-a întâlnit pe ascuns cu denunţătorul, cerându-i să dea o declaraţie notarială cum că procurorii DNA i-ar fi promis o recompensă pentru a-i smulge autodenunţul, motiv pentru care avocata a fost acuzată şi de favorizarea infractorului.

În final, chiar înainte de Paşte, cei doi soţi avocaţi au fost trimişi în judecată, Ioan Sava pentru trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi spălare de bani, iar soţia sa pentru complicitate la fals şi uz de fals. La acuzaţia de favorizare a infractorului procurorii au renunţat. Nu de alta, dar o asemenea faptă nu poate fi incriminată când e vorba de soţi. O fi fost doamna Sava chemată să slujească legea prin natura profesiei, dar era - nu-i aşa? - şi datoria ei de nevastă să-şi susţină jumătatea. Şi la bine şi la rău...


PROFIT DE CRIZĂ
Anchetat pentru evaziune fiscală

Din dosarul avocaţilor Ioan şi Daniela Sava, înaintat Curţii de Apel Cluj, o parte a fost "ruptă", pentru continuarea anchetei împotriva celor doi sub acuzaţia de evaziune fiscală. Disjungerea a fost făcută de procurorii DNA, care susţin că Ioan Sava a întocmit cel puţin un contract de asistenţă juridică falsă, cel pe numele denunţătorului Ioan Morar Romocsa, iar şpaga de 7.000 euro, despre care pretinde că ar fi fost onorariu de succes, nu a fost înregistrată în contabilitate. Suspiciunea anchetatorilor e că avocatul ar fi procedat în acelaşi fel şi cu alţi clienţi, un indiciu în acest sens fiind faptul că, anul trecut, Sava, unul din cei mai bine cotaţi şi scumpi avocaţi din judeţ, a declarat un profit "de criză", de doar... 9.000 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
spaga luata de laura gal
CENZURAT
Postat 12 Iunie 2012, 11:58 de marin
in atentia DNA
doamna judecatoare mama de avocat nu mai faceti trafic de influenta pentru fiul dvs. avocatul pt. ca este un afon in materie de drept
Postat 06 Iunie 2012, 11:29 de ben
Partidul Social Democrat al Muncitorilor.AMIN!
Miron Cozma va candida la alegerile prezidentiale din 2014.VOTATI un \\\"LUCEAFAR al HUILEI\\\" Partidul Social Democrat al Muncitorilor.AMIN!MUNCITORI sunt baza TEMELIA unei TARI, merita RESPECT .JOOOS CRIMINALI!CINE a ORDONAT sa traga in EI sunt CRIMINALI ... Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România la plata unei sume totale de 60.000 de euro pentru prejudicii morale apropiaţilor celor doi tineri români ucişi de gloanţe în timpul dispersării unei manifestaţii în faţa sediului guvernului de la Bucureşti, în 1991. Curtea de la Strasbourg a stabilit că a fost încălcat articolul 2 al Convenţiei europene a drepturilor omului, privind dreptul la viaţă. La 25 septembrie 1991, Aurica Crăiniceanu, care avea 27 de ani, şi Andrei Frumuşanu, de 24 de ani, au fost ucişi de gloanţe. După 20 de ani, ancheta încă nu a fost finalizată. Potrivit rechizitoriului parchetului militar român, în direcţia mulţimii au fost lansate tiruri dinspre sediul Guvernului, care era încercuit de manifestanţi.
Postat 26 Aprilie 2012, 08:26 de D-ZEU ne IUBESTE!
asa sunt AVOCATI cu reputatie fac SMECHERII?
"înainte de finalizarea anchetei, femeia s-a întâlnit pe ascuns cu denunţătorul, cerându-i să dea o declaraţie notarială cum că procurorii DNA i-ar fi promis o recompensă pentru a-i smulge autodenunţul, motiv pentru care avocata a fost acuzată şi de favorizarea infractorului." chiar asa !! mai sa fie ne cred FRAIERI :))))
Postat 25 Aprilie 2012, 19:26 de interesant
pentru art.postat de eu
Dar omul pe care tu il aperi, cate cariere a distrus? Pe cati a iunfundat ( pe nedrept) ? El cate daune ar trebui sa plateasca?? Vezi ca ca deranjeaza ca DNA-ul isi face datoria?
Postat 25 Aprilie 2012, 14:07 de gica
@gal
ma femeie da tu gandesti inainte sa scrii? spaga se da in alta parte . omul a lucrat mai mult drept urmare a cerut mai mult. cata nesimtire pe voi!
Postat 25 Aprilie 2012, 13:48 de eu
penibilii dna
daca as fi in locul lui sava le-as cere daune morale de milioane de euro jegurilor de la dna, cum isi permit sa distruga cariera unui om fara probe clare? ei chiar nu vad ca toti leo da la m... pana si becali cu valiza in mana
Postat 25 Aprilie 2012, 12:34 de eu
avocati nesatui
Alo, avocatu seralist, pune mana pe carte, incepe cu abecedaru, lasa chestiile astea complicate, juridice care va sa zica, pe seama oamenilor mari. Dixit!
Postat 25 Aprilie 2012, 12:12 de @avocatu
ancheta de mantuiala
inca o ancheta facuta in doru lelii. adica, domnilor anchetatori, l-ati prins pe nenea sava luand bani de clientul pe care-l reprezenta in proces. uau, mare realizare. pai din ce ati facut voi din toata ancheta asta reiese ca cel mai mare pacat a lui sava e ca a luat niste bani fara chitanta. asta nu e nicidecum trafic de influenta. trafic de influenta era daca i prindeati pe aia pe care i-a cumparat sava cu banii de la client, da acolo vi s-au impotmolit creierasele alea micute. de aici eu trag concluzia ca ori voi nu vreti sa faceti anchetele asa cum trebe,le faceti de ochii lumii sa va justificati salariile si-i lasati pe indivizi sa va scape cu buna intentie ori nu va duce capu mai mult. daca e varianta \"b\" adica nu va duce capu dragilor atunci cineva ar trebui sa va mai rareasca pe acolo ca sunteti multi si degeaba. un articol interesant ar fi despre cati indivizi de genul lui sava au intrat in puscarie dupa ce au fost anchetati si judecati. nah...ghiceste cineva un numar? sa nu ma intelegeti gresit, nu tin partea infractorilor, sustin doar ca cineva ar trebui sa-i ia la intrebari pe indivizii astia in uniforma care se fac ca fac anchete si cheltuiesc banutul public...
Postat 25 Aprilie 2012, 12:00 de avocatu
un EVAZIONIST de un PROFESIONIST, sacul de PETEC :)))
NICI profesorii nu au DREPTUL sa incaseze "ESTE INTERZIS..." nimic de la ELEVI ca aport din partea parintilor: munca, bunuri, etc IDEM orice PROFESIE LIBERA ori avem COD ETIC ori MURITI ca faceti ROMANIA de rusine!Oare ce avem SAC sau PETEC :)))MOZAICCC
Postat 25 Aprilie 2012, 11:52 de nu mai distingi
DIN POLITICA :)))
termoizolatia cu polistiren cuplata cu termopanele devin nocive.NU UITATI proiect BLAGA :))) Este vb despre izolatia peretilor pentru ca prin ei trebuie sa se produca transferul de masa.La pardoseli si plansee si intre etaje sepot foli cu mult succes izolatiile din placi de sticla exandata, vata bazaltica densa, sape termoizolanate cu perlit sau argila expanadata etc.La tavane sau la plansee de acoperis sunt potrivite aproximativ acelesi materiale ca la celelalte plansee.De obicei aceeasi izolatie este si termica si fonica. Mai eficinte sunt cele din perlit daca este vb de izolatie fonica.-Despre vorba care circula intre oameni ca BCA- ul ar fi cancerigen, am auzit de cel putin 20 de ani, dar este o prostie si nu are nici un suport stiintific.Am explicat mai sus din ce materiale este format.Deocamdata polisirenul expandat nu este interzis in constructii , dar sunt deja unele locuri(pozitii) unde nu este permis. Cu siguranta in citiva ani normativele din constructii vor restringe tot mai mult utililizarea sa pina aproape de eliminarea complecta. Din acest motiv unii constructori cauta un alt material pentru inlocuire.Puteti incerca.Intrun vas de acvariu gol, asezati o placa de polistiren expandat , in plan vertical asa incit spatiul din agvariu sa se imparta in doua incinte separate prin inermediul placii de polistiren.Etansati bine cu un chit placa de peretii vasului de agvariu.In ambele incinte asa formate, introduceti doua higrometre. Intr-una din incinte introduceti o tavita cu apa. Acoperiti etans cu p placa de sticla cele doua incinte astfel formate.Etansati cu chit toate imbinarile cu capacul. Dupa citeva ore verificati umiditatea in cele doua incinte, citind indicatia celor doua higrometre. Veti constata ca-n incinta in care este asezata tavita cu apa umiditatea este mult mai mare. Repetati experimentul cu alte materiale, placi de aceeasi grosime, placi ceramice, BCA, Vata minerala, perlit etc. Veti constata ca in majoritatea situatiilor din urma, nu sunt diferente mari de umiditate,ceea ce va demostra ca materialele respective sunt permisive la vaporii de apa si gaze, permitind vaporilor sa treaca dintr-o incinta in alta, in timp ce polistirenul nu este permisiv. Spun unii ca s-a gasit solutia si pentru aceasta problema, lasind un spatiu de citiva milimetrii.Este doar o poveste, caci sunt multe dezavantaje si-n cazul acesta.
Postat 25 Aprilie 2012, 09:03 de INCULTII
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON