URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iunie 2016, 07:33

Sorbonei de aur: În dosarul de corupţie al rectorului Constantin Bungău, procurorii au urmărit în timp real şpăgile date

Sorbonei de aur: În dosarul de corupţie al rectorului Constantin Bungău, procurorii au urmărit în timp real şpăgile date TĂCEREA-I TOT DE AUR. Fosta decăniţă Floare Chipea şi soţii Camelia şi Marin Dindelegan au fugit de jurnaliştii care i-au aşteptat în faţa Tribunalului în toate cele trei zile cât au durat dezbaterile asupra cererii de arestare făcute de DNA Oradea pe numele lor, ca să-i întrebe de podoabele din aur date şi luate ca şpăgi. Singurul care a acceptat un schimb de vorbe a fost rectorul Constantin Bungău, care a spus că n-a luat nimic, eventual i s-a dat fără să ştie...
Sorbonei de aur: În dosarul de corupţie al rectorului Constantin Bungău, procurorii au urmărit în timp real şpăgile date AREST LA VILĂ. Arestul la domiciliu este o măsură confortabilă pentru soţii Marin şi Camelia Dindelegan, "sechestraţi" în uriaşa vilă (foto stânga) din strada Agricultorilor, la câţiva paşi de cea a ex-decăniţei Floare Chipea, aflată în apropiere (foto dreapta), pe Narciselor. BIHOREANUL a aflat că soţii Dindelegan se aşteptau ca DNA să-i salte, preotul anunţând recent la amvon că "se vor întâmpla şi spune lucruri care nu sunt adevărate"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Elevul care învaţă că poate obţine note mari cu referate de pe internet e adultul care mâine va plagia fără remuşcări, cel care-şi copiază temele în pauze va alege totdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenţii va şti că la baza reuşitei stă nu cunoaşterea, ci cunoştinţele. Luate individual, lucrurile acestea pot părea mărunte, dar dau măsura deformării lumii în care trăim şi aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel"...

Fragmentul este extras din cartea "Anatomia unei imposturi. O şcoală incapabilă să înveţe", în care universitarul orădean Mihai Maci radiografiază disfuncţiile sistemului românesc de învăţământ. Apare, însă, reprodus şi în referatul cu care procurorii DNA Oradea au cerut arestarea rectorului Constantin Bungău, a fostei decăniţe Floare Chipea, a conferenţiarului Camelia Dindelegan şi a preotului Marin Dindelegan, pentru fapte de corupţie. La finalul unor dezbateri îndelungate, toţi patru au fost trimişi, deocamdată, în arest la domiciliu. Dar nu din lipsă de dovezi, cum s-ar putea crede. BIHOREANUL a aflat că anchetatorii s-au "blindat" cu interceptări, filaje, înregistrări audio şi video, urmărind "în direct" traseul pilelor puse şi şpăgilor date pentru a satisface moftul Cameliei Dindelegan de a avansa profesor...

Universitari în cătuşe

Miercurea trecută, în zori, în campus a căzut bomba. După ce la finalul lunii martie au făcut percheziţii la Universitate, procurorii DNA au anunţat reţinerea pentru 24 de ore a rectorului Constantin Bungău, a fostului decan de la Socio-Umane, Floare Chipea, a proaspătului profesor Camelia Dindelegan şi a soţului ei, Marin, preot ortodox la parohia Ioşia I. Acuzaţiile: dare de mită şi cumpărare de influenţă în cazul Cameliei Dindelegan, complicitate la cumpărare de influenţă şi la dare de mită pentru soţul acesteia, respectiv trafic de influenţă şi luare de mită - Bungău şi Chipea.

În aceeaşi zi, procurorii au cerut Tribunalului arestarea preventivă a celor patru, dar în urma unui proces întins pe 17 ore instanţa a respins solicitarea, dispunând plasarea lor în arest la domiciliu. Referatul înaintat Tribunalului de procurori prezintă, însă, dovezi clare în susţinerea acuzaţiilor, probând că Dindelegan şi-a obţinut postul printr-o fraudă plănuită cu cel puţin 6 luni înainte de concurs, cu ajutorul soţului, al rectorului şi al fostei decăniţe.

Întâlnire "supravegheată"

Camelia Dindelegan, psiholog Universitatea din OradeaDespre Camelia Dindelegan (foto) BIHOREANUL a scris deja anul trecut în noiembrie. Sora stareţului Mihail de la mănăstirea Izbuc, mâna dreaptă a episcopului Sofronie Drincec, femeia a fost angajată în Universitate în 2003, în 2008 a devenit lector, iar conferenţiar în 2013. În 2015, spuneau atunci surse din Universitate, râvnea deja la cel mai înalt grad didactic, de profesor, fiindu-i înfiinţat un post în acest scop, concomitent cu alte 74 anume create pentru ca şefii unor facultăţi să-şi promoveze clientela.

După câteva luni, DNA confirmă, iată, "trânteala". Potrivit referatului prin care procurorii au cerut arestarea celor patru, manevra a fost plănuită din vara trecută, pe 3 iulie 2015 Camelia Dindelegan întâlnindu-se cu rectorul şi făcând cererea pentru scoaterea la concurs a unui post de profesor la Departamentul de Psihologie, solicitarea fiind motivată prin faptul că, dacă ea va promova examenul, se va putea înfiinţa o şcoală doctorală în Psihologie.

"Mulţumiri"

După întâlnirea fructuoasă cu rectorul, Dindelegan a şi trimis un sms unui apropiat: "Îţi mulţumesc (...). Am fost la domnul rector şi pe luni trebuie să fac o cerere pentru postul de profesor şi mi-a zis că vom ţine legătura. Mulţumiri". Cert e că Bungău a transmis cererea către facultate, cu menţiunea: "Rog analiză şi promovare de măsuri pt. acreditarea domeniului doctorat Psihologie la U.O.".

Procurorii spun că argumentul era, însă, mincinos: pentru înfiinţarea de şcoli doctorale e nevoie doar de conducători de doctorate, adică de universitari abilitaţi, ceea ce, la acea vreme, Dindelegan deja era, susţinând examenul în aprilie 2015, la Universitatea Babeş-Bolyai. Pe de altă parte, rectorul a încălcat cu bună ştiinţă metodologia de scoatere a posturilor la concurs, întrucât în astfel de cazuri iniţiativa trebuia să vină de jos în sus, adică de la facultate spre rectorat, dar a făcut-o "tocmai în considerarea înţelegerii infracţionale cu inculpata Dindelegan".

Pe lângă lege

Floare Chipea, fosta decana a Facultăţii de SociologieDemersurile au fost continuate apoi de fosta decăniţă Floare Chipea (foto), care a demisionat în aprilie a.c., după percheziţiile DNA. Fără să aibă un referat justificativ din partea directorului de Departament şi fără avizul Consiliului Departamentului, pe 10 iulie 2015 Chipea a cerut Consiliului Facultăţii să aprobe cererea lui Dindelegan, însă încălcarea procedurii a fost semnalată de doi universitari, motiv pentru care a şi retras propunerea până la obţinerea avizelor.

Ulterior, în octombrie 2015, chestiunea a urmat cursul legal, intrând în dezbaterea Consiliului de Administraţie al Universităţii, prezidat de Bungău, unde nimeni n-a obiectat, apoi fiind validată de Senatul universitar la pachet cu toate celelalte concursuri, iar la final şi de Ministerul Educaţiei. Examenul propriu-zis a avut loc în ianuarie a.c., când Dindelegan a promovat din gradul de conferenţiar în cel de profesor.

Aur, parfum şi ghete

În schimbul ajutorului acordat femeii, DNA susţine că pe 8 decembrie 2015 şi 19 ianuarie 2016 rectorul Bungău a primit două seturi de butoni de aur în valoare de 2.242 lei, un parfum Dior de 449 lei, o cravată Pada Murre de 99 lei şi o iconiţă argintată de 200 lei.

Chipea a fost mai scumpă. Anul trecut, în august, preotul Marin Dindelegan a plătit 2.500 lei unor meşteri care i-au refăcut instalaţia electrică dintr-un apartament, iar în decembrie alţi 300 lei unui zidar pentru alte reparaţii şi în plus i-a cumpărat o pereche de cercei şi un medalion din aur, de 1.424 lei, o broşă de aur de 615 lei şi o pereche de ghete de 140 lei. În total, peste 8.000 lei. Explicaţia? Pe lângă intervenţiile pentru înfiinţarea postului, Chipea a ajutat-o pe conferenţiară şi să recupereze rapid 6.000 lei plătiţi de aceasta ca taxă de abilitare Universităţii din Cluj.

Dindeleganii i-au "uns" şi pe cei patru profesori din comisia de examinare: Mihaela Minulescu (de la SNSPA Bucureşti), Eugen Avram şi Cătălin Nedelcea (Universitatea Bucureşti) şi Mona Vintilă (Universitatea de Vest Timişoara). Toţi sunt cercetaţi acum pentru luare de mită, pentru că au primit bilete de avion dus-întors, cazare la cel mai luxos hotel orădean, DoubleTree by Hilton, plus câte un pix Parker.

Pile, cunoştinţe şi relaţii

Cum au ştiut anchetatorii în ce au constat şpăgile şi datele exacte la care au fost livrate? BIHOREANUL a aflat că dosarul a fost deschis încă din vara trecută, în baza unor interceptări realizate într-un alt dosar, ce indicau pregătirea fraudei pentru avansarea Cameliei Dindelegan. Procurorii au urmărit convorbirile celor doi soţi, astfel aflând unde era trimis preotul de soţia sa cu indicaţii ca să cumpere butonii pentru rector şi cum i-a plătit pe meşterii decăniţei.

În plus, au dispus şi realizarea unor filaje, unele chiar filmate, cum s-a întâmplat şi pe 8 decembrie 2015, când Camelia Dindelegan a fost înregistrată în timp ce, cu o plasă în mână, a intrat la secretariatul rectoratului, să lase sub brad o parte din "atenţia" pentru Bungău.

Pe lângă şpăgi, soţii Dindelegan au pus în mişcare şi o grămadă de "pile" care să-l lămurească pe rector să-i ajute, "artileria grea" fiind formată din prefectul Claudiu Pop, preşedintele CJ Cornel Popa, episcopul Sofronie Drincec şi deputatul UNPR Ioan Hulea, audiaţi ca martori în dosar.

Pericol pentru societate

Mecanismul şpăgii generalizate pus la cale de universitari este unul periculos pentru societate, consideră DNA în propunerea de arestare: "Învăţământul universitar este o etapă foarte importantă în desăvârşirea educaţiei unei persoane, iar în condiţiile în care cadrele didactice care participă la acest proces promovează prin coruperea factorilor de decizie, factori care la rândul lor ocupă poziţii din vârful piramidei universitare, întregul proces de învăţământ ajunge să fie viciat, sistemul corupţiei tinzând a se generaliza şi a crea aparenţa că reprezintă singura cale spre reuşita în profesie şi în viaţă".

Nu în ultimul rând, anchetatorii susţin că, prin naturaleţea cu care au acţionat, "pare a nu fi prima activitate de acest gen a inculpaţilor, ridicând suspiciuni rezonabile cu privire la legalitatea concursurilor de promovare, în general, în cadrul Universităţii din Oradea". Dacă e aşa, numai o nouă anchetă o poate lămuri...


CONSEMNAŢI ACASĂ
Bungău: "Nu am luat mită"

Procesul pentru arestarea preventivă a "lotului" Bungău-Chipea-Dindelegan a fost neobişnuit, dezbaterile durând 17 ore fracţionate în două zile, iar deliberarea fiind prelungită pe 24 de ore. În final, vinerea trecută, vicepreşedinta Tribunalului Bihor, Crina Muntean, i-a trimis pe toţi cei patru inculpaţi în arest la domiciliu pentru 30 de zile, interzicându-le să comunice între ei şi să ia legătura cu vreunul dintre cei 34 de martori. Avocaţii rectorului au contestat măsura, verdictul final fiind aşteptat în această săptămână.

Constantin Bugău, rectorul Universităţii din Oradea în cătuşeLa ieşirea din Tribunal, doar Constantin Bungău (foto) a făcut declaraţii, pentru a respinge acuzaţiile: "Sper să se dovedească că sunt complet nevinovat şi că la Universitate s-a desfăşurat concursul în bune condiţii şi în legalitate". Întrebat cum a ajuns totuşi în atenţia DNA, Bungău s-a codit, evaziv: "Au existat atenţii, dar nu au intrat în posesia mea. Nu au ajuns la mine personal. S-a găsit la mine în birou un singur obiect, cravata, lăsată într-adevăr acolo, în zona obiectelor de protocol. Eu nu mi-am însuşit de acolo niciun obiect".

Odată cu arestarea la domiciliu, contractul de muncă al rectorului, ca de altfel şi ale celorlalţi, a fost suspendat. Vineri, când încă era liber, Bungău a semnat numirea prorectorului Marcel Roşca ca rector interimar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
pt eutanasiu
Domnule Mayer (cu numele de scena pe ebihoreanul "eutanasiu") va rog sa postati informatii mai corecte ca jumate din cele scrise sunt eronate. Totodata va rog sa ne spune-ti si acuala nume a firmei Purator ca noi oameni de rand nu stim!!!
Postat 06 Iulie 2016, 20:56 de anonimm
Domeniu doctorat in psihologie
Senatul UO, cand a hotarat in 2012 criteriile (ne referim la criteriul B2) pentru scoatere la concurs a posturilor de profesor universitar, nu s-a gandit numai la Dindelegan, fiti siguri. Hotararea incurajeaza toate departamentele (inclusiv cele cu deficit financiar) si ii sustine pe toti (TOTI) universitarii cu abilitare sa ajunga profesori, pentru a acredita domeniu nou de doctorat la UO, prin criteriul B2. Ca doar nu esti fraier sa iti iei abilitarea, tu sa stai conferentiar sau lector si profesorii din departament care nu au drept de conducere de doctorat sa „isi traga foloasele”. La fel face si UBB si alte univ pentru abilitatii lor. Criteriul B2: “Departamentele pot scoate la concurs maxim 2 posturi pe an universitar de profesor universitar atunci cand exista titulari ai UO care au drept de conducere doctorat intr-un domeniu de doctorat in care nu exista scoala doctorala …”. Acest criteriu putea fi indicat de departamentul de pshihologie (ceea ce s-a si intamplat corect) numai din iunie 2015 cand Dindi obtinuse ABILITAREA. Deci nu are legatura cu concursul lui Trip din 2013 pentru a se respecta termenul de 3 semestre sa acrediteze domeniu nou de doctorat in psihologie. Iar Dindi nu avea de ce sa duca plocoane, pentru ca nu avea nevoie de pile (prefect, presedinte, senator, rector, decan), sa se scoata prin concurs public un post sau sa il ocupe prin concurs, numai daca nu a existat rea vointa in department si impotrivire la acreditarea de nou domeniu de doctorat, sau poate ca are “prietene” bune in departament. Mai ales ca exista inca un conferentiar care are conditii de profesor pe langa Trip, numai bine de organizat o scoala doctorala in pshihologie. Si pentru noi universitarii este greu sa intelegem procedurile interne, dar pentru justitiabili? Si pentru asta sa faci puscarie?
Postat 03 Iulie 2016, 22:49 de ex_senator
curiozitate
Tare as vrea sa stiu cine sta la baza acestei "curatenii generale" in preajma admiterii, care e stalpul moralitatii care a facut denuntul si cu ce argumente credibile astfel incat sa dea de lucru un an de zile DNA-ului! Trebuie sa fie si alte fapte, altfel nu ar fi decis judecatorul arestul la domiciliu. Pentru cine cunoaste cat de cat legea si regulamentele universitare, astea care au aparut in presa nu tin.
Postat 30 Iunie 2016, 17:18 de radu
Numai trafic de influenta
Aceasta Dindelegan de cand e lumea si pamantul, numai cu trafic de influenta.Se foloseste de preotul Marin(saracul de el), tot il mana si-l aduna....
Postat 30 Iunie 2016, 12:07 de adevarat
@shogun
La majoritatea comisiilor criteriile de abilitare sunt cu cel putin 20% mai mari ca criteriile de profesor universitar. Daca consideri inclusiv data sustinerii tezei de doctorat, poate ca jumatate din activitatea ta de opera omnia pica. Cu alte cuvinte daca indeplinesti criteriile de abilitare, cel mai probabil cu 20%-50% depasesti criteriile de profesor.
Postat 30 Iunie 2016, 08:42 de sasi
@Radu
Ceva-i putred la mijloc. Eu nu am de unde ști dacă Dindelegan se califică - să zicem calitativ - pentru postul de profesor universitar, însă nimeni în sistemul universitar românesc nu verifică partea calitativă a nimic (nici lucrări științifice, nici programe academice, nici CV-uri, nici nimic). ARACIS n-a fost niciodată, cum zicea un cunoscut, Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior, ci Agenția Română pentru Asigurarea Cantității în Învățământul Superior. Competentă sau nu, Dindelegan a fost validată de UBB Cluj prin conferirea certificatului de abilitare, iar scoaterea unui post de profesor universitar (și încă unul cu abilitare adică cu drept de conducere de doctorat) e nu doar o chestie normală, ci una de dorit de vreme ce toți rectorii umblă cu limba scoasă să-și consolideze școlile doctorale. Pe mine cel mai mult mă irită lipsa de reacție a Ministerului Educației, singurul abilitat - legal și profesional - să facă lumină în cazul de față. DNA nu are competențele științifice necesare pentru așa ceva; nu peste comisia de abilitare de la Cluj sau cea pentru promovarea pe postul de profesor universitar. Sau, cine știe?, poate DNA a angajat experți în domeniu, deși nu cred.
Postat 30 Iunie 2016, 07:29 de Shogun
@shogun
Tocmai! Tot circul cu mascatii la alegeri si arestarea in preajma inscrierilor nu par sa aiba la baza ceva nou si serios. Posturile se scot la concurs cu dedicatie de cand lumea in conditii mult mai dubioase, nu rectorul scoate postul la concurs si chiar daca ar decide el, ma indoiesc ca pretul ar fi o cravata si iconite. Nu inteleg unde e prejudiciul si care e raportul dintre costuri si rezultate in acest caz? Filaj, ascultari, filmari un an de zile da de sunt prinsi infractorii cu iconitele in flagrant? In timpul asta baietii destepti zburdau linistiti, altii scoteau posturi si isi angajau copiii si sotiile fara griji, isi faceau pierdute tezele de doctorat dar completau corect CV-ul european si ajungeau prodecan.
Postat 30 Iunie 2016, 01:27 de radu
@Radu
Eu nu zic că postul respectiv n-a fost scos la concurs în familie, cum zici. Asta-i altă treabă. Problema e că Dindelegan are abilitare de la Cluj, iar asta înseamnă că era eligibilă pentru un astfel de post. Criteriile de abilitare NU sunt superioare celor pentru postul de profesor universitar, ci sunt fix aceleași. Prin urmare, de ce nu i s-ar fi scos un post la concurs lui Dindelegan dacă pe hârtie era totul în regulă cu recunoaștere de la Cluj cu tot?
Postat 30 Iunie 2016, 00:27 de Shogun
@eutanasiu
sa intelegem ca daca tot l-au agatat cu o cravata din poliester acum il freaca pana-i gasesc ceva, sa fi meritat ostenela?
Postat 29 Iunie 2016, 23:57 de cercetas
felicitari!
Articol bine documentat, elocvent si complet. Felicitari Bihoreanule! Dragi sustinatori ai celor 4 arestati la domiciliu, comentatori ferventi la alte articole...nu va vad scriind nimic. V-au inchis procurorii gurile cu interceptarile si filmarile adunate in cauza? In articolele anterioare m-ati fi sfartecat de viu, doar de dragul lui Dindi. Acum nimic...tacere! Asa si trebuie! La colt cu voi, cu ei si cu oricine face ca ei!
Postat 29 Iunie 2016, 21:36 de coate_goale
@cercetas
Informaţiile sunt în totalitate publice. Atât timp cât rectorul face obiectului unui dosar al DNA, procurorul de caz analizează toate datele conexe dosarului. Ca urmare nu mai este nevoie de vreo sesizare. P.S. E posibil ca acestea să constituie obiectului unui nou dosar la U.O.
Postat 29 Iunie 2016, 21:04 de eutanasiu
dovada???
"Rog analiză şi promovare de măsuri pt. acreditarea domeniului doctorat Psihologie la U.O.". Asta-i dovada pe care o au ei pentru traficul de influenta? Trebuie pedepsita intentia de a-l face profesor pe unul care are deja abilitarea si indeplineste criteriile pentru profesor si trecut cu vederea ca o multime din profesorii si conferentiarii actuali (pentru acestia exista criteriile CNATDCU) desi nu le indeplinesc stau bine mersi pe posturi (inclusiv de conducere) si prejudiciaza lunar bugetul de stat cu bani nemeritati. Oare astia nu fac si ei pe undeva trafic de influenta sa-si pasterze pozitiile si sa le blocheze altora promovarile?
Postat 29 Iunie 2016, 19:45 de cercetas
Costel
Fii puternic ! Avem încredere în corectitudinea ta și în atașamentul față de Universitatea din Oradea.
Postat 29 Iunie 2016, 18:01 de coleg_universitar
witch-hunt
Tipa are abilitarea luata la Cluj. Criteriile de abilitare la toate comsiile CNATDCU sunt superioare criteriilor de profesor universitar. Ca sunt bune sau nu criteriile CNATDCU nu tine de Bungau. El ca rector cu siguranta isi facea datoria si a vorbit pentru ea. Dar nu pentru o cravata, ci fiidnca a urmat directivele UO. Bungau in arest iar Bodog prodecan... numai mie mi se pare ca ceva nu functioneaza bine? Nu ma deranjaza daca mai baga pe cineva la puscarie dar nu-mi place cand se face numai vanatoare de vrajitoare si criminalii adevarati umbla liber.
Postat 29 Iunie 2016, 17:54 de sasi
@shogun
Arigatou!La prima intrebare pot sa-ti raspund eu dupa modelul bancului cu "De ce ti-ai batut nevasta? Stie ea". Chiar daca organizarea e legala, conform "prodedurilor", 90% din posturile scoase la concurs (aici sunt f darnic) sunt scose pentru "cine trebuie si nu ca urmare a unei reale necesitati a departamentelor. Se pot verifica in urma cu cati ani vreti voi cate posturi scoase "la concurs" erau necesare si mai ales cine le-a ocupat. In rest, pentru interesul asta subit a DNA-ului pentru preoteasa asta cu kitchurile ei si dezinteresul pentru o sumedenie de alte fapte strigatoare la cer semnalate a de/in presa in primul rand ma ingrijorez. Adresa e corecta dar mai cautati si puneti catuse cui merita! Posturile ocupate "in familie" nu se incadreaza la darea/luarea de mita sau trafic de influenta? Cum ar arata oare o organigrama cu relatiile de rudenie intre universitarii oradeni? Nici macar Maci nu scapa basma curata, de nu mai are DNA-ul din cine cita in viitoarele rechizitorii!
Postat 29 Iunie 2016, 16:57 de radu
???
Ce nu înțeleg eu, lăsând la o parte faptul că rectorul, decanul, doamna prof univ și soțul or fi făcut sau nu mânării: 1. De ce e pusă sub semnul întrebării organizarea concursului de profesor universitar dacă Dindelegan a primit certificatul de abilitare de la ditamai Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca? Dacă ești doctora abilitat poți fi bine-mersi profesor universitar pentru că standardele sunt aceleași. 2. De ce se ia DNA de profesorii din comisie? Aia e treaba ministerului educației; nu are DNA competență științifică pentru așa ceva. Mai mult, de unde să știe profesorii din comisie cine le-a plătit biletele de avion și cazarea? Se pare că cei de la DNA nu prea circulă cu avionul, dar - dacă cineva îți cumpără bilet, persoană fizică sau juridică - e de ajuns să te duci la aeroport cu buletinul și te sui în avion. Cum fix-pix să verifici cine ți-a cumpărat biletul și de ce ai verifica așa ceva?! 3. De ce nu se ia atitudine împotriva întregului sistem pentru că aproape peste tot profii din comisiile de doctorat etc sunt plătiți direct de către candidați? Nașpa chestie, însă chestia cu DNA la UO mi se pare cusută cu ață albă și foarte subțire...
Postat 29 Iunie 2016, 15:41 de Shogun
@eutanasiu
daca ai atatea informatii de ce nu faci o sesizare la DNA? Faptele par oricum mai grave decat cele pentru care si-a pierdut DNA-ul un an timpul si resursele: o tzoapa parvenita cu dusmani in parohie care face niste cadouri penibile si baga 4 in puscarie. Dar, mai este o treaba de clarificat legat de comisie. Ce li se reproseaza acestora? Inteleg ca nu au comis ilegalitati (ca la Bodog unde nu au stiut numara articolele ISI), femeia fiind deja abilitata indeplinea deja conditiile pe care ei trebuiau sa le mai certifice (!!!). Trebuiau sa vina pe jos, sa doarma in gara si sa manance din pachetul pe care si l-au pus de acasa? Ce treaba au ei cine le-a platit avionul si cazarea?
Postat 29 Iunie 2016, 13:58 de cercetas
ion
D N A TREZIREAAAAA....CUM DRACU CREDETI CA AU FOST PROMOVATE SI CELELALTE CADRE IN NUMAR DE 74 SI TOTI PROFESORII SI CONFERENTIARII????????
Postat 29 Iunie 2016, 11:57 de ion
Cravata Pada Mure
...absolut penibil. Cum poate cineva sa faca cadou unui rector o cravata de la Pada Mure?...firma cunoscuta pentru articolele de vestimentatie ieftine cu o calitate pe masura (poliester, ordinar). Nu ma mir ca nu a purtat-o.
Postat 29 Iunie 2016, 11:31 de Cleopard
spagi si nu numai
Din pacate rectorul Bungau in ultima vreme a facut angajari, numiri, recompensari cu tot felul de functii si avantaje, delegatii pentru diferite excursii la conferinte, taxe de publicare la reviste, toate numai in avantaj propriu, urmarind un beneficiu imediat, nu doar in bani, ci si in influenta, voturi, complicitate si altele. De exemplu noul DGA Krausz uns cu toate alifiile, angajari frauduloase cum sunt baiatul lui Ionescu, baiatul lui Mancia, baiatul lui Felea, presiuni la avizarea in consiliu a decanilor, la numirea prodecanilot. Toate s-au facut cu obtinere de avantaje. Cel mai recent numirea lui Sorin Sipos, recompensat pentru sprijinul determinant in publicarea de catre Simona Bungau - farmacista, a doua article ISI in revista Transilvanian Review de la Cluj, revista de istorie (!).
Postat 29 Iunie 2016, 09:48 de ionuniversitarul
Băi, stați puțin!
Dacă Dindelegan avea abilitarea încă din aprilie 2015, atunci cum se face că scoaterea la concurs a unui post de profesor universitar e socotită ilegală de DNA? Păi, standardele pentru abilitare sunt identice cu cele pentru profesor universitar, deci - cel puțin din punctul de vedere al hârțogăriilor, dacă nu și al calității - Dindelegan se califică pentru ocuparea postului de profesor universitar. E simplu: ai abilitare, te califici să fii profesor universitar. E o tâmpenie chestia asta? Cu siguranță, dar e una legală.
Postat 29 Iunie 2016, 09:07 de Shogun
Rectori în şpăgi, doctori în pile
În cazul Chipea-Dindelegan rectorul a luat psiho-logic mită divină sub formă de iconiţă împreună cu mirul Christ-ian Dior, DNA a filat şi înregistrat traseul pilelor, ceea ce ar impune şi schimbarea prefectului acum când preşedintele CJ nou ales e în pericol de a intra la apă după trimiterea în judecată a „consilierilor” directorului general al A.N. Apele Române, David Csaba. Tocmai pentru că de vreo patru ani DNA este prea ocupat, se pare că e de competenţa D.I.I.C.O.T. legătura dintre cadrele didactice de la Universitatea Oradea – Facultatea de Inginerie Sanitară şi Protecţia Mediului, firmele de proiectare din Oradea, instituţiile publice beneficiare ale proiectelor respectivelor firme (plătite din bani publici) şi nu în ultimul rând al firmelor de construcţii abonate la contracte din bani publici. Patrulaterul regulat are unghiurile bine definite de interesele conducătorilor celor implicaţi. Fără nici o asemănare cu piramida lui Keops, dar cu trimitere directă la piramida din primărie se poate observa legătura elastică a colţurilor cu vârful. Ionescu Constantin, Marcela Prada, Aurora Mancia, Mircea Mancia şi Pop Mariana sunt personaje cunoscute doar în aparenţă. De exemplu, puţină lume a dat atenţie (şi aici mă refer la rectorul Bungău) lucrărilor Ionescului. În 2001 publica EPURAREA APELOR UZATE „împreună” cu Ovidiu Ianculescu a cărui mamă ocupase postul de ministru al Ministerului Mediului şi la acea vreme era secretar de stat la acelaşi minister. În acelaşi timp, Ianculescu, reprezenta şi interesele firmei PURATOR - filiala Budapesta în Romania – specializată în tehnologii de epurare, funcţie preluată prin David Csaba directorul „Apelor Române”. Aşa se face că Constantin de Oradea a descoperit tehnologia de epurare apelor uzate. Miza: ACREDITĂRILE DE LA MINISTERUL MEDIULUI. În 2010, Compania de Apă Oradea a scos la licitaţie (proiectare şi execuţie) lucrarea INSTALAŢIE DE REDUCERE A FOSFORULUI LA STAŢIA DE EPURARE ORADEA . Valoarea: 180.000 euro. Proiectul a fost făcut de o firmă din Tg. Mureş (română şi engleză – în speranţa Companiei de Apă Oradea de a acoperi tunul de 700.000 de euro dat de Tomulescu, Ciursaş Ioan şi Ciursaş Radu) şi execuţia la fel. În 2011, în perioada de garanţie a lucrării (contract nerecepţionat final, deci fără pericole de a emite cineva drepturile de autor) Ionescu publică lucrarea „OPTIMIZING PHOSPHORUS REMOVAL BY CHEMICAL ADDITION AT ORADEA WASTE WATER TREATMENT PLANT”. Adică „optimizează” consumul de chimicale (clorură ferică) a staţiei de epurare Oradea. Măreţia cercetării era brusc de două ori avantajoasă. Popa de CAO scădea costurile iar Ionescu devenea cercetător. În plus CAO era asigurată, dacă mai era cazul, că toţi „licenţiaţii” şi „doctoranzii” făcuţi de-a lungul timpului din instituţiile de control vor şti că instalaţia funcţionează (şi azi) cu clorură ferică cu concentraţie 65% în loc de 95% aşa cum impunea garanţia oferită de constructor. Garda de Mediu, Apele Române, Agenţia de Mediu (vorba primarului) „sună” înainte a veni în control inopinat. Ceilalţi numiţi mai sus, la o verificare sumară, veţi constata că fără excepţie au legături sau provin de la firme de construcţii sau de proiectare care au secătuit de-a lungul timpului bugetul oraşului şi/sau al judeţului. AquaCons, Edilcons, Proiect Bihor… . La rândul lor firmele de proiectare „cotizează” către Universitate prin proiecte pe care „cadrele”, ulterior, le „donează” studenţilor. Să vedem câţiva dintre aceştia: 1. Botiş Cristian fost director al serviciului de alimentare cu apă Sânmartin - plantat de Rodica Ungur şi Tomulescu Constantin a ajuns doctor în staţii de epurare după ce a furat proiectul de reabilitare a staţiei de epurare Oradea întocmit de firma germană PWT Gmbh finanţat prin ISPA. 2. Fitigiu Andreea – angajată a RONOAQUA devenită inginer în 2014 cu lucrarea de licenţă: EXTINDEREA ŞI REABILITAREA SISTEMULUI DE ALIMENATRE CU APĂ A ORAŞULUI BEIUŞ, JUD. BIHOR. Acest capitol face parte din proiectul finanţat din fonduri de coeziune derulat de Compania de Apă Oradea şi întocmit de firma ROMAIR Bucureşti a reţinutului domn general Boeru pentru suma modică de 2.000.000 de euro, în anul 2010. Oare cum de Fitingioaica a ştiut atât de bine să proiecteze reţeaua din Beiuş şi în Oradea nu este în stare să numere corect nici racordurile de canalizare? Ştiţi cumva domnilor Ionescu, Bungău, Ciordaş? 3. Pentru Ailenei Oana Cristina nu mai era nici o mare „şmecherie” să le explice profesorilor cum a câştigat împreună cu tata prin falsuri ( ce-i drept făcute de asociaţii lor LE-KO Ungaria) licitaţia contractului pentru cartierul Grigorescu în care au înlocuit balastul cu pământ, bineînţeles la preţ de balast – sub atenta supraveghere a CAO, a dirigintelui de şantier şi a proiectantului (chiar cu concursul lui). 4. De departe, cel mai performant student al promoţiei 2014 este Blaj Octavian care a „reuşit” să „scrie” proiectul EXTINDEREA SISTEMULUI DE CANALIZARE ŞI RETEHNOLOGIZAREA STAŢIEI DE EPURARE ÎN ORAŞUL BEIUŞ, JUD. BIHOR, în condiţiile în care Selina nu a fost în stare în doi ani să realizeze acest proiect – motiv pentru care a fost reziliat contractul cu CAO, iar noul antreprenor spaniol încă nici acum, după 6 luni de la semnarea contractului, nu a putut preda proiectul staţiei de epurare către CAO. Prin metoda „schimbului de experienţă” au fost importate proiectele din coeziune de la Timişoara unde „activează” fosta amantă a directorului CAO Tomulescu, Luminiţa Cocard. Aşa au ajuns licenţiaţi Toderici Gabriel, Piuian Claudia, Andor Alexandru, Chiş Marius Vasile, Grădinaru Traian Anton, Iuhasz Zsolt, Brânzaş Emil şi Ciurică Daniel cu largul concurs al doctoriţei Mihaela Ana Roman şi „şalăilor” Florin Sabin Trifa şi Pop Mariana. Miza absolvenţilor este aceea de ajunge la donatorii proiectelor, firmele de proiectare, ca ulterior să aplice metoda comună de a copia proiecte fără nici o legătură cu realitatea pentru ca imediat după începerea lucrărilor să „optimizeze” sau să modifice de-a dreptul proiectele în favoarea constructorilor în schimbul unor sume care i-ar umili până şi pe cei puşi să împartă dreptatea. Bineînţeles că, la fel ca avocaţii, o vreme trebuie să înveţe de la cei bătrâni „tehnologia”. Aici au un evident avantaj cei care au fost în carieră de ambele părţi ale contractelor. Ciordaş Victor este de departe printre cei mai „performanţi”. Acesta este punctul în care se întâlnesc cei de la baza piramidei. Vârful piramidei, cu atribuţii în verificarea modului de cheltuire a banilor publici în instituţiile subordonate, direct sau prin subordonaţi cu atribuţii specifice (Ghitea Mircea, Aurelia Ţenţ, Eduard Florea, Nadia Haş, Eugenia Borbei, etc.) din start adoptă metoda modificărilor convenabile tuturor. Vezi Pasajul Vulturul Negru, Piaţa Unirii, Piaţa Rogerius, Dealul Ciuperca, Podul „Macio”, Aqua Parcul Nymphaea, Drumul expres şi cea mai reprezentativă – Întubarea pârâului Paris. Numai pentru contractul CS7 (din fonduri proprii ale CAO), contract stealth, RONO Aqua a încasat 23.039 RON în februarie 2016 pentru SERVICII deosebite (ştampilă şi semnătură) care în mod normal ar fi fost recompensate cu o tresă sau cel mult cu o stea mică. Optimizările despre care am mai scris nici măcar nu sunt funcţionale în practică. De exemplu, deloc unic, canalizarea din Nojorid!
Postat 29 Iunie 2016, 08:45 de eutanasiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON