"Elevul care învaţă că poate obţine note mari cu referate de pe internet e adultul care mâine va plagia fără remuşcări, cel care-şi copiază temele în pauze va alege totdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenţii va şti că la baza reuşitei stă nu cunoaşterea, ci cunoştinţele. Luate individual, lucrurile acestea pot părea mărunte, dar dau măsura deformării lumii în care trăim şi aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel"...
Fragmentul este extras din cartea "Anatomia unei imposturi. O şcoală incapabilă să înveţe", în care universitarul orădean Mihai Maci radiografiază disfuncţiile sistemului românesc de învăţământ. Apare, însă, reprodus şi în referatul cu care procurorii DNA Oradea au cerut arestarea rectorului Constantin Bungău, a fostei decăniţe Floare Chipea, a conferenţiarului Camelia Dindelegan şi a preotului Marin Dindelegan, pentru fapte de corupţie. La finalul unor dezbateri îndelungate, toţi patru au fost trimişi, deocamdată, în arest la domiciliu. Dar nu din lipsă de dovezi, cum s-ar putea crede. BIHOREANUL a aflat că anchetatorii s-au "blindat" cu interceptări, filaje, înregistrări audio şi video, urmărind "în direct" traseul pilelor puse şi şpăgilor date pentru a satisface moftul Cameliei Dindelegan de a avansa profesor...
Universitari în cătuşe
Miercurea trecută, în zori, în campus a căzut bomba. După ce la finalul lunii martie au făcut percheziţii la Universitate, procurorii DNA au anunţat reţinerea pentru 24 de ore a rectorului Constantin Bungău, a fostului decan de la Socio-Umane, Floare Chipea, a proaspătului profesor Camelia Dindelegan şi a soţului ei, Marin, preot ortodox la parohia Ioşia I. Acuzaţiile: dare de mită şi cumpărare de influenţă în cazul Cameliei Dindelegan, complicitate la cumpărare de influenţă şi la dare de mită pentru soţul acesteia, respectiv trafic de influenţă şi luare de mită - Bungău şi Chipea.
În aceeaşi zi, procurorii au cerut Tribunalului arestarea preventivă a celor patru, dar în urma unui proces întins pe 17 ore instanţa a respins solicitarea, dispunând plasarea lor în arest la domiciliu. Referatul înaintat Tribunalului de procurori prezintă, însă, dovezi clare în susţinerea acuzaţiilor, probând că Dindelegan şi-a obţinut postul printr-o fraudă plănuită cu cel puţin 6 luni înainte de concurs, cu ajutorul soţului, al rectorului şi al fostei decăniţe.
Întâlnire "supravegheată"
Despre Camelia Dindelegan (foto) BIHOREANUL a scris deja anul trecut în noiembrie. Sora stareţului Mihail de la mănăstirea Izbuc, mâna dreaptă a episcopului Sofronie Drincec, femeia a fost angajată în Universitate în 2003, în 2008 a devenit lector, iar conferenţiar în 2013. În 2015, spuneau atunci surse din Universitate, râvnea deja la cel mai înalt grad didactic, de profesor, fiindu-i înfiinţat un post în acest scop, concomitent cu alte 74 anume create pentru ca şefii unor facultăţi să-şi promoveze clientela.
După câteva luni, DNA confirmă, iată, "trânteala". Potrivit referatului prin care procurorii au cerut arestarea celor patru, manevra a fost plănuită din vara trecută, pe 3 iulie 2015 Camelia Dindelegan întâlnindu-se cu rectorul şi făcând cererea pentru scoaterea la concurs a unui post de profesor la Departamentul de Psihologie, solicitarea fiind motivată prin faptul că, dacă ea va promova examenul, se va putea înfiinţa o şcoală doctorală în Psihologie.
"Mulţumiri"
După întâlnirea fructuoasă cu rectorul, Dindelegan a şi trimis un sms unui apropiat: "Îţi mulţumesc (...). Am fost la domnul rector şi pe luni trebuie să fac o cerere pentru postul de profesor şi mi-a zis că vom ţine legătura. Mulţumiri". Cert e că Bungău a transmis cererea către facultate, cu menţiunea: "Rog analiză şi promovare de măsuri pt. acreditarea domeniului doctorat Psihologie la U.O.".
Procurorii spun că argumentul era, însă, mincinos: pentru înfiinţarea de şcoli doctorale e nevoie doar de conducători de doctorate, adică de universitari abilitaţi, ceea ce, la acea vreme, Dindelegan deja era, susţinând examenul în aprilie 2015, la Universitatea Babeş-Bolyai. Pe de altă parte, rectorul a încălcat cu bună ştiinţă metodologia de scoatere a posturilor la concurs, întrucât în astfel de cazuri iniţiativa trebuia să vină de jos în sus, adică de la facultate spre rectorat, dar a făcut-o "tocmai în considerarea înţelegerii infracţionale cu inculpata Dindelegan".
Pe lângă lege
Demersurile au fost continuate apoi de fosta decăniţă Floare Chipea (foto), care a demisionat în aprilie a.c., după percheziţiile DNA. Fără să aibă un referat justificativ din partea directorului de Departament şi fără avizul Consiliului Departamentului, pe 10 iulie 2015 Chipea a cerut Consiliului Facultăţii să aprobe cererea lui Dindelegan, însă încălcarea procedurii a fost semnalată de doi universitari, motiv pentru care a şi retras propunerea până la obţinerea avizelor.
Ulterior, în octombrie 2015, chestiunea a urmat cursul legal, intrând în dezbaterea Consiliului de Administraţie al Universităţii, prezidat de Bungău, unde nimeni n-a obiectat, apoi fiind validată de Senatul universitar la pachet cu toate celelalte concursuri, iar la final şi de Ministerul Educaţiei. Examenul propriu-zis a avut loc în ianuarie a.c., când Dindelegan a promovat din gradul de conferenţiar în cel de profesor.
Aur, parfum şi ghete
În schimbul ajutorului acordat femeii, DNA susţine că pe 8 decembrie 2015 şi 19 ianuarie 2016 rectorul Bungău a primit două seturi de butoni de aur în valoare de 2.242 lei, un parfum Dior de 449 lei, o cravată Pada Murre de 99 lei şi o iconiţă argintată de 200 lei.
Chipea a fost mai scumpă. Anul trecut, în august, preotul Marin Dindelegan a plătit 2.500 lei unor meşteri care i-au refăcut instalaţia electrică dintr-un apartament, iar în decembrie alţi 300 lei unui zidar pentru alte reparaţii şi în plus i-a cumpărat o pereche de cercei şi un medalion din aur, de 1.424 lei, o broşă de aur de 615 lei şi o pereche de ghete de 140 lei. În total, peste 8.000 lei. Explicaţia? Pe lângă intervenţiile pentru înfiinţarea postului, Chipea a ajutat-o pe conferenţiară şi să recupereze rapid 6.000 lei plătiţi de aceasta ca taxă de abilitare Universităţii din Cluj.
Dindeleganii i-au "uns" şi pe cei patru profesori din comisia de examinare: Mihaela Minulescu (de la SNSPA Bucureşti), Eugen Avram şi Cătălin Nedelcea (Universitatea Bucureşti) şi Mona Vintilă (Universitatea de Vest Timişoara). Toţi sunt cercetaţi acum pentru luare de mită, pentru că au primit bilete de avion dus-întors, cazare la cel mai luxos hotel orădean, DoubleTree by Hilton, plus câte un pix Parker.
Pile, cunoştinţe şi relaţii
Cum au ştiut anchetatorii în ce au constat şpăgile şi datele exacte la care au fost livrate? BIHOREANUL a aflat că dosarul a fost deschis încă din vara trecută, în baza unor interceptări realizate într-un alt dosar, ce indicau pregătirea fraudei pentru avansarea Cameliei Dindelegan. Procurorii au urmărit convorbirile celor doi soţi, astfel aflând unde era trimis preotul de soţia sa cu indicaţii ca să cumpere butonii pentru rector şi cum i-a plătit pe meşterii decăniţei.
În plus, au dispus şi realizarea unor filaje, unele chiar filmate, cum s-a întâmplat şi pe 8 decembrie 2015, când Camelia Dindelegan a fost înregistrată în timp ce, cu o plasă în mână, a intrat la secretariatul rectoratului, să lase sub brad o parte din "atenţia" pentru Bungău.
Pe lângă şpăgi, soţii Dindelegan au pus în mişcare şi o grămadă de "pile" care să-l lămurească pe rector să-i ajute, "artileria grea" fiind formată din prefectul Claudiu Pop, preşedintele CJ Cornel Popa, episcopul Sofronie Drincec şi deputatul UNPR Ioan Hulea, audiaţi ca martori în dosar.
Pericol pentru societate
Mecanismul şpăgii generalizate pus la cale de universitari este unul periculos pentru societate, consideră DNA în propunerea de arestare: "Învăţământul universitar este o etapă foarte importantă în desăvârşirea educaţiei unei persoane, iar în condiţiile în care cadrele didactice care participă la acest proces promovează prin coruperea factorilor de decizie, factori care la rândul lor ocupă poziţii din vârful piramidei universitare, întregul proces de învăţământ ajunge să fie viciat, sistemul corupţiei tinzând a se generaliza şi a crea aparenţa că reprezintă singura cale spre reuşita în profesie şi în viaţă".
Nu în ultimul rând, anchetatorii susţin că, prin naturaleţea cu care au acţionat, "pare a nu fi prima activitate de acest gen a inculpaţilor, ridicând suspiciuni rezonabile cu privire la legalitatea concursurilor de promovare, în general, în cadrul Universităţii din Oradea". Dacă e aşa, numai o nouă anchetă o poate lămuri...
CONSEMNAŢI ACASĂ
Bungău: "Nu am luat mită"
Procesul pentru arestarea preventivă a "lotului" Bungău-Chipea-Dindelegan a fost neobişnuit, dezbaterile durând 17 ore fracţionate în două zile, iar deliberarea fiind prelungită pe 24 de ore. În final, vinerea trecută, vicepreşedinta Tribunalului Bihor, Crina Muntean, i-a trimis pe toţi cei patru inculpaţi în arest la domiciliu pentru 30 de zile, interzicându-le să comunice între ei şi să ia legătura cu vreunul dintre cei 34 de martori. Avocaţii rectorului au contestat măsura, verdictul final fiind aşteptat în această săptămână.
La ieşirea din Tribunal, doar Constantin Bungău (foto) a făcut declaraţii, pentru a respinge acuzaţiile: "Sper să se dovedească că sunt complet nevinovat şi că la Universitate s-a desfăşurat concursul în bune condiţii şi în legalitate". Întrebat cum a ajuns totuşi în atenţia DNA, Bungău s-a codit, evaziv: "Au existat atenţii, dar nu au intrat în posesia mea. Nu au ajuns la mine personal. S-a găsit la mine în birou un singur obiect, cravata, lăsată într-adevăr acolo, în zona obiectelor de protocol. Eu nu mi-am însuşit de acolo niciun obiect".
Odată cu arestarea la domiciliu, contractul de muncă al rectorului, ca de altfel şi ale celorlalţi, a fost suspendat. Vineri, când încă era liber, Bungău a semnat numirea prorectorului Marcel Roşca ca rector interimar.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.