URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Decembrie 2017, 08:03

Şomerii lui Bodog: Ministrul orădean al Sănătăţii a băgat în şomaj o zecime din medicii promoţiei 2017

Şomerii lui Bodog: Ministrul orădean al Sănătăţii a băgat în şomaj o zecime din medicii promoţiei 2017 MINCIUNĂ LA TRIBUNĂ. În premieră, festivitatea de absolvire a FMF Oradea a avut loc anul acesta, pe 10 iulie, la Arena Antonio Alexe, în prezenţa unui ministru al Sănătăţii, orădeanul Florian Bodog. Fost decan, acum prodecan, acesta i-a lăudat pe tinerii medici că sunt "cea mai frumoasă promoţie" şi le-a promis "locuri de muncă pentru toţi". După 5 luni, promisiunea se dovedeşte mincinoasă: 12 din cei 115 absolvenţi de Medicină Generală nu au dreptul să profeseze chiar dacă au promovat examenul de rezidenţiat, în timp ce spitalele din Bihor nu au destui medici!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Demagogia, populismul şi minciuna devenită politică de stat fac ravagii în sistemul sanitar nu doar asupra bolnavilor din spitale, ci şi în rândul medicilor care ar putea să-i ajute.

Pentru prima oară de la înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, absolvenţii promoţiei 2017, considerată cea mai bună din cei 26 de ani de existenţă, au fost nedreptăţiţi chiar de fostul decan Florian Bodog, acum prodecan şi ministru al Sănătăţii. Sub conducerea sa, Ministerul a organizat rezidenţiatul de luna trecută astfel încât o zecime din absolvenţi au devenit şomeri cu diplome. De fapt, mai rău: nişte şomeri fără dreptul de a primi ajutor de şomaj...

Fără viitor

Anamaria Făcăleț, medic rezident OradeaAnamaria Făcăleţ (foto) este unul dintre cei 115 absolvenţi ai celei mai bune promoţii a FMF Oradea care după 6 ani de studii constată că a absolvit cam degeaba specializarea de Medicină Generală. A învăţat din greu încă din liceu, iar în studenţie a lucrat ca voluntar alături de medicii urgentişti, la SMURD şi Ambulanţă. "Am făcut multe sacrificii ca să-mi ating visul de a fi medic, şi nu doar eu. Tata a murit când am intrat la facultate, iar mama m-a ţinut singură dintr-un salariu modest. Acum, dacă n-ar fi bolnavă, aş pleca din ţară. Aici n-am loc, n-am viitor", s-a confesat tânăra BIHOREANULUI.

Frustrarea sa nu vine din senin. După absolvire, s-a înscris la examenul de rezidenţiat în urma căruia, spera ea, putea urma o specializare fie în medicina de urgenţă, pe care a exersat-o deja ca voluntar, fie în chirurgia plastică, precum fostul decan Bodog, dar deocamdată nu va putea face, cel puţin nu în ţară, nici una, nici alta. Este doar un medic care nu are dreptul să profeseze în România!

"O generaţie de cobai"

Tânăra e supărată pentru felul în care Ministerul Sănătăţii a organizat sesiunea din acest an a examenului de rezidenţiat. În fiecare toamnă, acest examen are scopul de a cerne cei mai buni absolvenţi din ţară astfel încât, în ordinea descrescătoare a mediiilor obţinute şi a opţiunilor exprimate pentru o anume specializare, acestora să li se repartizeze locuri în spitale unde, sub îndrumarea unor cadre didactice universitare, să profeseze, în funcţie de specializarea aleasă, în următorii 4-6 ani (4 ani viitorii igienişti, 5 ani anesteziştii, endocrinologii, medicii de familie, ginecologii, 6 ani cardiologii, chirurgii etc.). Tot în ordinea descrescătoare a mediilor, cei mai buni dintre cei buni primesc posturi pe care, după încheierea stagiaturii (de-a lungul căreia vor avea salarii de 1.400 - 1.800 lei), le vor ocupa în spitale ca medici specialişti.

Atât doar că rezidenţiatul 2017 s-a lăsat cu scandal. "O generaţie de cobai" - aşa se consideră medicii rezidenţi, care au constatat că numărul locurilor scoase la concurs a fost cel mai mic din ultimii ani raportat la numărul de candidaţi, urmarea fiind că în final o parte dintre cei care au promovat examenul au fost lăsaţi fără locurile pe care trebuiau să urmeze stagiatura. Concret, Ministerul a scos la concurs 456 posturi şi 3.137 locuri pentru 5.054 candidaţi, în timp ce anul trecut au fost 457 posturi şi 3.014 locuri pentru 4.533 candidaţi, iar în 2015 erau 629 posturi şi 2.788 locuri pentru 4.155 candidaţi. În fiecare an sunt consideraţi promovaţi candidaţii care întrunesc cel puţin 60% din punctajul maxim obţinut, iar cum anul acesta cel mai mare a fost de 946, pragul de promovare a fost stabilit la 567 puncte.

O şansă ca... infirmieră

Anamaria Făcăleţ a obţinut 597 puncte, fiind aşadar promovată. La fel ca altor 411 tineri absolvenţi din ţară, nu i s-a repartizat însă un loc unde să-şi continue pregătirea. Iar nedreptatea nu se opreşte aici. "Am încercat să beneficiez de ajutorul de şomaj pentru tinerii absolvenţi, 250 lei care se plătesc timp de 6 luni, dar la AJOFM mi s-a răspuns că doar colegii care au picat examenul au acest drept. Eu, pentru că am promovat, sunt considerată persoană cu loc de muncă, pentru că Ministerul asigură locuri de muncă pe perioada rezidenţiatului".

Şi mai umilitor e că, în ciuda crizei generale de forţă de muncă, Anamaria n-a reuşit să fie angajată nici măcar ca muncitor necalificat. "Am fost la câteva interviuri de angajare. Eram întrebată ce facultate am terminat şi când spuneam că Medicina auzeam doar "mulţumim", după care eram refuzată", povesteşte tânăra.

Bekesi Csaba, seful AJOFM BihorDirectorul AJOFM Bihor, Bekesi Csaba (foto), confirmă: "Potrivit Legii 77/2002 privind asigurările sociale de şomaj, medicii care au promovat examenul de rezidenţiat sunt consideraţi persoane care realizează venituri, şi numai cei declaraţi respinşi pot fi consideraţi şomeri care nu realizează venituri şi au dreptul la ajutor de şomaj". Aşadar, pe tineri ca Anamaria AJOFM nu poate decât să-i ajute să devină... îngrijitori: "Am putea să-i înregistrăm ca persoane în căutarea unui loc de muncă şi să-i ajutăm să identifice un loc de muncă, poate ca îngrijitor sau infirmieră".

"Voi merge în Anglia"

În această situaţie sunt încă 11 tineri medici din cei 115 care au absolvit FMF Oradea anul acesta. O altă colegă de suferinţă, care a promovat rezidenţiatul şi nu are loc pentru stagiatura în Pediatrie, este Ana Maria Ghergheleş. "Mi se pare o bătaie de joc. Dacă nu se schimbă nimic până în primăvară, voi pleca din ţară, chiar dacă am un bebeluş de 3 luni, iar soţul, care încă este student, va trebui să rămână până la absolvire. Voi merge în Anglia, unde soacra mea e medic pediatru. Voi lucra şi eu acolo", spune tânăra.

Cristina Groza, medic rezident OradeaSingura norocoasă dintre promovaţii fără loc e Cristina Groza (foto), care a optat pentru medicina de familie, iar asta doar pentru că la această specializare teoretic îşi poate face stagiatura pe lângă un medic care are deja această specialitate, cu condiţia să aibă şi titlul de medic primar. Întrebarea este, însă, dacă va găsi pe cineva dispus s-o angajeze, având în vedere că medicina de familie face parte din sectorul privat al sistemului sanitar...

E nevoie de medici

Între timp, sistemul sanitar public suferă de un deficit evident de medici, ceea ce constată orice pacient nevoit să aştepte la cozi atât în spitale, cât şi în ambulatorii, ba uneori şi la clinicile private şi la cabinetele individuale. Doar în Oradea, la Spitalul Judeţean, potrivit managerului Gheorghe Carp, e nevoie de încă un medic la Chirurgie Toracică, iar la Municipal, spune directorul medical, dr. Florin Maghiar, deficitul este de 20 de posturi (la Infecţioase, Pneumologie, Neurologie, Psihiatrie, Nefrologie, Chirurgie generală şi Chirurgie pediatrică, Reumatologie, Endocrinologie, Radiologie, Kinetoterapie, Fiziokinetoterapie şi Anestezie şi terapie intensivă).

Asta, pe normativele în vigoare, care condiţionează ocuparea posturilor de existenţa banilor pentru plata lor. În realitate, însă, dacă s-ar ţine cont nu de constrângerile bugetare, ci de necesarul real, nevoia de medici ar fi şi mai mare. La Ambulanţă, explica săptămâna trecută managerul Liciniu Venter, ar mai fi nevoie, pe lângă cele 40 de posturi existente, de încă 20. Iar în judeţ mai sunt încă două spitale municipale şi trei orăşeneşti, plus spitale departamentale în subordinea Ministerului Sănătăţii (Recuperare Felix), de Interne (fostul Spital Militar) şi al Transporturilor (Spitalul CFR).

"Îmi pare rău..."

Ministerul Sănătăţii nu ţine cont, însă, de acest deficit, chiar dacă - având doar 2,4 medici la 100.000 locuitori, România este mult sub media UE (3,4 medici la 100.000 locuitori), ci de formule pe care nu le cunosc nici spitalele, nici facultăţile de medicină.

dr Adrian Maghiar, decan Facultatea de Medicină Oradea"Mie îmi pare foarte rău de aceşti copii, pentru că sunt cea mai bună promoţie. Au intrat la admitere cu o medie aproape de 9, concurenţa a fost de 7-8 candidaţi pe un loc. Ministerul e cel care face politica pentru rezidenţiat. Probabil ţine cont de faptul că şi în anii următori vin promoţii de câte 3.000 - 3.500 de medici", spune decanul FMF Oradea, prof.univ.dr. Adrian Maghiar (foto), sugerând astfel că pe viitor problema va fi aceeaşi: tinerii care doresc să îmbrace halatele albe, chiar dacă le vor fi recunoscute competenţele, nu vor mai avea locuri de muncă asigurate. Nici măcar pe perioada celor 4-6 ani, cât să se specializeze...


Florian Bodog, ministrul Sănătății

FĂRĂ RĂSPUNS
Ministrul Bodog tace

Nu doar medicii rezidenţi, ci şi specialiştii, care au posturi în spitale, consideră că deficitul de doctori din România este mult mai mare decât s-ar putea crede. "Când am intrat eu la rezidenţiat, cu tot cu rezidenţi în România erau 220 de neurochirurgi la 18 milioane locuitori. În Belgia, ţară cu 5 milioane locuitori, erau 340", spune dr. Alin Blaga, care, la fel ca tinerii rezidenţi de acum, bănuieşte că statul nu angajează mai mulţi medici deoarece nu are bani ca să-i plătească.

BIHOREANUL a încercat să găsească o explicaţie chiar de la decidenţi, însă fără succes. Adresările scrise către Ministerul Sănătăţii au rămas fără răspuns, la fel ca apelurile telefonice şi sms-urile trimise direct ministrului Florian Bodog (foto). De altfel, şi după examentul de rezidenţiat în urma căruia 412 medici din întreaga ţară care l-au promovat au devenit "persoane fără ocupaţie", când a avut loc un protest al acestora în faţa Ministerului, Bodog a rămas tot fără reacţie, cum nu a răspuns nici interpelărilor din Parlament care i-au cerut demiterea echipei care a organizat examenul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
sulul
Rusine lui Bungau si Senatului Universitatii ca i-au confirmat șefi la Medicina din Oradea pe acesti doi oameni de nimic. Cit despre cit face ca ministru Bodog--- nici macar cit un sul de hirtie igienica!
Postat 22 Decembrie 2017, 14:05 de andreimagheru
Ciocoii vechi și noi..
Foarte interesanta 'lipsa de medici' din sistem atâta timp cât absolut fiecare medic (cel puțin cu care am avut eu de a face) are sau lucrează la câte un cabinet privat. Întreb și eu, când se mai pot odihni medicii daca lucrează și la stat și la privat? Daca le e așa bine la privat, de ce nu renunță la job-ul de la sta pentru a face loc tinerilor? Proaspeții absolvenți, daca nu prind un loc la stat, de ce nu merg la câte un cabinet privat, chiar și la 'munca de jos' pentru inceput? Daca 'nu e nevoie de atâția medici', de ce sunt atâtea locuri la facultăți? Un absolvent de inginerie e arătat cu degetul daca nu lucrează în domeniu după absolvire.. dar nimeni nu se panichează că plătim taxe pentru sănătate într-un sistem putred..
Postat 22 Decembrie 2017, 10:14 de User anonimizat
Incompetentul
Pai daca acest Bodog nu era idiot ,hot si slugarnic ar mai fi putut ajunge MINISTRUL SANATATII? Niciodata.Astea sunt calitatile necesare pentru a fi promovat.Fiica mea a avut curs cu acest nesimtit.Nu s-a prezentat nici macar o data la ore-ca doar era decat ...dar bag sama ca banii pe ore ii lua.Asta-i neamul ce sa faci-pe astia ii iubim.
Postat 22 Decembrie 2017, 09:48 de ardumilreb
Bodog
Uite ce falcute a facut nenea de cand e sef la oala sanatatii. El saracul care nici copia nu a stiut (doctoratul) isi baga picioarele in aia ce ne mai pot face un bine. Pentru ca el merge in Austria sa se trateze ca deh, indemnizatia ii permite. Pe langa celelalte 3 sau 4 salarii ce le intruneste. Ministrul sanatatii a ajuns promotor de boli. Oare lipsa de vaccinuri care a dus la decese nu ar trebui judecata ca genocid? Mi-e scarba de sistemul medical, si nu din cauza medicilor ci a celor care le fac legile. Medicii sunt buni (nu toti, majoritatea) dar sunt prost platiti si e logic sa i se dea "plicul" atata timp cat viata ta depinde de ei. Si ei au nevoi speciale: sa manance, sa intretina o familie, sa se imbrace (speciale din punctul de vedere a lui bodega ala de la conducere, normale pentru orice om cu IQ peste 80)
Postat 22 Decembrie 2017, 08:45 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON