URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 04 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Iulie 2015, 07:25

Secularizarea după Bolojan: Primăria Oradea recuperează terenurile concesionate şi nefolosite de biserici

Secularizarea după Bolojan: Primăria Oradea recuperează terenurile concesionate şi nefolosite de biserici TIR, NU MIR! Municipalitatea şi-a luat înapoi terenul alocat în 2005 parohiilor Episcopia Bihor şi Zorilor, pentru că acestea au încălcat prevederile contractuale. "Terenul a fost dat bisericii cu destinaţia de cimitir, dar acolo funcţionează o parcare de TIR-uri", spune directorul AIO, Cristian Beltechi
Secularizarea după Bolojan: Primăria Oradea recuperează terenurile concesionate şi nefolosite de biserici SE REZILIAZĂ. AIO a luat parohiei Sf. Sebastian din Calea Aradului jumătate din terenul oferit în 2004 deoarece după ce şi-au construit biserica (stânga) preoţii au "uitat" să amenajeze şi centrul social promis atunci. De asemenea, municipalitatea pregăteşte şi rezilierea contractului de comodat pentru terenul din strada Octavian Goga, unde biserica e şi acum în stadiul de fundaţie (dreapta)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fă ce spune popa, nu ce face popa, spune un proverb românesc. Angajaţii Administraţiei Imobiliare Oradea l-au luat de bun şi verifică modul în care bisericile din oraş folosesc terenurile pe care municipalitatea le-a concesionat cu titlu gratuit.

Cele care şi-au încălcat promisiunile riscă să le piardă. "Deja s-au întregistrat trei cazuri în care am fost nevoiţi să luăm terenuri de la biserici şi, probabil, vor mai fi şi altele", spune Cristian Beltechi, directorul AIO.

În plata Domnului...

La ultima verificare, acum trei ani, în Oradea funcţionau 11 culte şi 81 de unităţi de cult, de la episcopii şi parohii până la mănăstiri şi ordine călugăreşti. În total, acestea deţineau 251 clădiri şi 231 terenuri scutite de impozite prin Codul Fiscal. Cel mai mare proprietar imobiliar este Comunitatea Evreilor, cu 56 clădiri şi 52 terenuri, urmat de Biserica Romano-Catolică, cu 48 clădiri şi 35 terenuri, şi de cea Reformată, cu 43 clădiri şi 36 terenuri. Ortodocşii, reprezentând 55,8% din locuitorii oraşului, ocupă abia locul patru, cu 36 clădiri şi 46 terenuri, dar sunt totuşi mai bogaţi decât cultele neoprotestante şi mult în faţa fraţilor greco-catolici, proprietari peste doar 11 clădiri şi 5 terenuri.

În aceste condiţii, având în vedere numărul mare al credincioşilor şi cutuma potrivit căreia un preot din fundul judeţului se poate trage mai uşor la oraş dacă îşi asumă ctitorirea unei biserici, ortodocşii s-au înghesuit cel mai tare să concesioneze terenuri de la Primărie.

Verificări în teren...

Fenomenul a apărut după Revoluţie, la căderea ateismului comunist, şi se manifestă şi astăzi. Mânaţi de raţiuni electorale, din convingere sau pur şi simplu din dorinţa de a mai spăla din păcate, reprezentanţi ai administraţiei locale pun la dispoziţia cultelor, gratuit, diverse amplasamente din proprietatea publică. Terenurile sunt date pentru construirea de biserici, amenjarea de cimitire sau edificarea de centre sociale.

Atâta tot că nu întotdeauna acestea se şi realizează! Odată văzuţi cu sacii în căruţă, părinţii-concesionari fie "uită" de promisiunile făcute, fie nu-şi mai pot respecta angajamentele din lipsă de bani. Indiferent de motive, aceştia sunt în culpă, iar Camera de Conturi Bihor a atenţionat permanent AIO asupra urmăririi defectuoase a contractelor. Nu de alta, dar terenurile ţinute nefolosite de biserici ar putea fi date altor doritori, amenajate ca locuri de relaxare sau ca parcări.

Din acest motiv, în primăvară primarul Ilie Bolojan (foto) a cerut verificarea tuturor contractelor de comodat şi "punerea în curat" a lucrurilor. Angajaţii AIO au verificat scriptele şi, împărţiţi pe sectoare, au confruntat situaţia din teren cu cea din documente. Concluzia? Deloc măgulitoare pentru destule feţe bisericeşti. "În urma verificărilor s-a constatat că unele biserici nu au respectat hotărârile de Consiliu Local prin care li s-a aprobat concesiunea şi nici clauzele din contractele de comodat", spune primarul Bolojan.

Se revocă!

În doar câteva săptămâni, funcţionarii AIO au identificat mai multe cazuri în care bisericile, indiferent de cult, şi-au încălcat obligaţiile asumate. De cele mai multe ori este vorba de lucrări neîncepute nici după ani de zile sau începute şi abandonate, astfel că municipalitatea a pornit demersurile pentru recuperarea terenurilor.

În urmă cu trei săptămâni, AIO a trecut prin Consiliul Local, discret şi fără comentarii, trei hotărâri privind recuperarea amplasamentelor luate şi nefolosite de biserici. "Nu am vrut să facem vâlvă. Scopul nu e să facem scandal, ci să readucem aceste terenuri la oraş pentru a le folosi cum putem mai bine", explică directorul AIO, Cristian Beltechi (foto). Deşi Primăria ar avea toate motivele să facă scandal...

Pământuri "zburătoare"

Printre lăcaşurile de cult cărora le-a fugit pământul de sub picioare se numără Biserica Penticostală Efraim, care a rămas fără cei 158 metri pătraţi primiţi în 2008 spre folosinţă gratuită pentru 49 ani. Deşi s-a obligat să obţină autorizaţia de construire a unui lăcaş de rugăciune în cel mult un an, comodatarul nu s-a îngrijit de formalităţile necesare deschiderii şantierului nici măcar după 7 ani, şi cu atât mai puţin să înceapă construcţia.

Un caz relativ similar e al parohiei ortodoxe Sf. Sebastian, care în anul 2005 primise de la municipalitate 2.700 mp în Calea Aradului, pentru construirea unei biserici şi a unui centru social. Biserica a fost ridicată, chiar dacă numai în roşu, dar pentru aşezământul social parohia n-a mişcat un deget, nici măcar pentru autorizarea lucrărilor. Din această cauză, Consiliul Local a luat înapoi la oraş o suprafaţă de 1.400 mp. "Oricum, în zonă aveam probleme cu spaţiile verzi şi cu parcările", spune Beltechi, sugerând destinaţiile de viitor ale terenului.

Camioane în cimitir

Cazul cel mai flagrant de încălcare a obligaţiilor contractuale este însă cel al parohiilor ortodoxe Episcopia Bihor şi Zorilor, care, în 2004, în urma unei solicitări comune, au primit gratuit 3,3 hectare în strada Matei Corvin pentru amenajarea unui cimitir. Deşi preoţii s-au obligat să obţină autorizaţia de construire în cel mult doi ani şi să anunţe proprietarul despre orice intenţie de schimbare a folosinţei bunului, amplasamentul nu doar că n-a fost amenajat nici până astăzi, dar nici măcar nu este cimitir.

"La verificările în teren funcţionarii au descoperit că, în loc de cimitir, acolo funcţionează parcarea unei firme de transport, pline de TIR-uri, ceea ce nu îmi pare corect", spune Beltechi. De altfel, AIO a şi obţinut revocarea hotărârii de Consiliu Local prin care terenul fusese dat celor două parohii, urmând ca, dacă va fi cazul, acesta să fie concesionat de municipalitate direct firmei de transport. Iar intermediarii cei negri, şi la propriu şi la figurat, să fie lăsaţi în plata Domnului...


PE ŢEAVĂ
Verificările continuă

Pe lista parohiilor care riscă să rămână fără terenurile primite gratis se numără şi parohia ortodoxă Sfinţii Trei Ierarhi. La preluarea unui teren în strada Şelimbărului în 2002, parohia s-a angajat să amenajeze lângă biserică un spaţiu verde pentru copiii din zonă, ceea ce nu s-a mai întâmplat. Termenul limită expiră la sfârşitul acestei luni, dată după care conducerea AIO va decide ce se va întâmpla cu amplasamentul.

O altă parohie ortodoxă, Duminica Tuturor Sfinţilor, nu are nicio şansă să-şi termine la timp biserica şi centrul social de pe terenul din str. Octavian Goga, sfinţit în 2008 pe repede-înainte pentru a ocupa amplasamentul rezervat de municipalitate pentru locuinţe ANL. De atunci, parohia abia dacă a reuşit să facă fundaţia viitorului lăcaş. "Termenul limită pentru această lucrare a fost deja amânat de două ori, iar la sfârşitul lunii iulie, când expiră din nou, vom lua o decizie. Nu este normal să ţii atâţi ani un imobil în construcţie", spune Ilie Bolojan.

Edilul nu exclude varianta preluării terenului pentru amenajarea unui parc. În fond, AIO are deja experienţă în demolarea fundaţiilor abandonate ale lăcaşurilor de cult, după ce în 2012 a trebuit să facă loc parcului industrial din fostul tancodrom printre blocurile de beton turnate ilegal de Mănăstirea Sfintei Cruci pentru un schit de măicuţe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Nu pricep...
Nu pricep de ce vor bisericile bani. Oricine citește oleacă de istorie își dă seama că până în secolul IV bisericile s-au descurcat cum am putut, adică din resursele propriile credincioși. Ce treabă are statul român cu bisericile? Bisericile să se descurce singure: e o treabă vocațională, spirituală sau cum îi zice, nu au nevoie bisericile de banii guvernului care ar trebui să fie laic. Bisericile - indiferent de confesiune - să se descurce singure. Am dat o search pe Google și văd că, în România, bisericile baptiste nu acceptă bani de la guvern. Foarte bine! Baptiștii, care-s puțin în România, cum de se descurcă singuri? Cu ajutor din afară? Foarte bine, că doar cine le dă bani, dacă le dă, le sunt frați în credință. Să caute și ortodocșii bani la frații din afară: greci, bulgari, ruși, americani, că doar au biserici peste tot. Statul român să facă bine să... stea și să folosească banii pentru educație și sănătate, că biserica oricum a fost făcută să se descurce fără politica și sprijinul statului.
Postat 21 Iulie 2015, 15:27 de Shogun
Prostimea USL
Tot felul de caraghiosi care au probleme de memorie (din cauza sindromului ADHD care ii stapaneste) incearca sa faca uitata perechea Bolojan-Mang, pe vremea când se pupau pentru victoria USL tinandu-se tandru de mana. Acum au ajuns sa se scuiope unul pe altul, obligandu-i si pe sustinatorii lor sa faca la fel.
Postat 21 Iulie 2015, 09:48 de Tinas
DOMNULUI SA NE RUGAM!
Starea de “normalitate” la AIO aceasta este! Să se încheie contracte CARE ULTERIOR SĂ NU FIE URMĂRITE! Chestiunea este veche, încă de pe vremea părintelui diacon celib! Așa s-a întâmplat și cu un celebru contract de asociere încheiat de CLO prin AIO în urma unei LICITAȚII PUBLICE! Păi de ce se fac LICITAȚIILE PUBLICE? Ca să fie încălcate! Peste toate a fost ținut și la secret! Măcar dacă populația interesată ar fi fost avertizată prin publicarea acelui contract pe undeva! DAR N-A FOST! Lucru recunoscut ÎN SCRIS DE IONEL VILA (dețin documentul, deci nu mi se pot reproșa invenții ). Nefiind urmărită executarea contractului partenerul CLO/AIO și-a permis să facă ceea ce dorea! Cu complicitatea unor personaje ca Petru FILIP, Marcel Ioan BOLOȘ iar mai nou și cu complicitatea lui Ilie Gavril BOLOJAN! Primii doi cu sprijinul nemijlocit al PDL, cel de-al treilea pe linie PNL ( Vlad Moisescu- Horia Simu-Adrian Andrici). Până la urmă în condițiile de azi tot PDL! Nici când se ajunge cu chiu cu vai în Instanță Ilie Gavril BOLOJAN nu este interesat în soluționarea cauzei în favoarea Primăriei! Chestiune pe care eu o traduc tot ca pe o COMPLICITATE! Pentru că dacaă Ilie Gavril BOLOJAN și-ar fi dorit acest lucru ar fi depus totate diligențele, inclusiv prin propunerea de martori duispuși să depună MĂRTURIE în favoarea Primăriei! Nea Ilie însă REFUZĂ ostentativ, așteptând probabil o Decizie judecătorească care să servească interesele adverasuruli iar el să spună pompos Suntem stat de drept,aplicăm soluțiile justiției! Poate că în cazul relatat va proceda altfel întrucât, nu-i așa, umblă vorba prin târg că nea Ilie ar avea interese în alte zone religioase! PS 1 La sfințirea locului din Octavian Goga, HOP și BOLOȘ a fost prezent! Că la sfințiri dubioase (inclusiv de Bobotează sărim ca împinși de arc!). PS 2 Sigur OradeaCivitas Primărie va veni cu o replică!
Postat 21 Iulie 2015, 09:40 de TDS
Mda..
@Tinas: Lasa ca nici cu "premiile" primtie de tine de la Mang nu ne e rusine asa-i T? ;)) Hehehe!
Postat 21 Iulie 2015, 08:59 de OradeaCivitas
Parcarile lui D-zeu se impoziteaza ca la enoriasi
Bine ca zecile de hectare furate si promise ca le recupereza dupa cum zic si sentintele judecatoresti, le-a lasat primarul tot hotilor, ca sa-si faca piscine si vile cu vedere asupra orasului !!!
Postat 21 Iulie 2015, 08:03 de Tinas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7308 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON