În total 13 capete de acuzare, prezentate într-un rechizitoriu întins pe 123 de pagini şi dovedite cu 9 volume pline cu acte, mărturii şi transcrieri ale convorbirilor. Acesta este dosarul întocmit de procurorii din structura centrală a DNA pe numele fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa, al cărui proces a început luna trecută la Curtea de Apel Oradea.
Acuzaţiile sunt copleşitoare nu doar ca număr, ci şi ca gravitate: şantaj, mită, abuz, distrugere de înscrisuri, favorizarea infractorilor, instigare la efectuarea unei prelevări de organe care a compromis o autopsie, infracţiuni pentru care Popa riscă până la 10 ani de închisoare. BIHOREANUL a intrat în posesia rechizitoriului şi vă dezvăluie, în două episoade, acuzaţiile formulate de procurorii DNA, care descriu nu doar lăcomia, ci şi comportamentul deviant al fostului prim-procuror. I-au ajutat chiar cei care i-au întreţinut viciile ori doar le-au tolerat, de la "sponsori" precum omul de afaceri Dorinel Edu şi fostul antrenor de handbal Gheorghe Tudor, zis Pele, cunoscut în rândul proxeneţilor orădeni, până la colegi procurori, faţă de care fostul şef s-a comportat abuziv...
Supărarea când îmi vine
Rechizitoriul împotriva prim-procurorului Parchetului Bihor a fost întocmit pe 17 decembrie de şeful Secţiei de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie din DNA, Doru Ţuluş. Ancheta a avut ca punct de pornire data de 11 octombrie 2013 şi o sesizare din oficiu, în urma unor declaraţii date de doi evazionişti cunoscuţi, Gyorgy Monica şi Ştefan Toncz, care îl denunţau pe Vasile Popa după ce, cu câteva luni mai devreme, îl "turnaseră" şi pe fostul adjunct al Poliţiei Bihor, comisarul şef Ioan Brîndaş. În denunţ, Gyorgy şi Toncz pretindeau că în 2012, prin intermediul lui Brândaş, i-au plătit lui Popa 12.000 euro ca să le "îngroape" un dosar de evaziune. Informaţiile n-au putut fi probate de anchetatori, iar în lipsa unor dovezi, cercetările au intrat pe linie moartă, fiind în final clasate.
O jumătate de an mai târziu, în martie 2014, a apărut însă un nou denunţ împotriva lui Popa, de astă dată al constructorului Dorinel Edu, până atunci amic apropiat al procurorului-şef. Atât el, cât şi fiul său, Viorel, scăpaseră de puţin timp din arestul Poliţiei Bihor, unde ajunseseră la solicitarea unui procuror din subordinea lui Popa, în cadrul unei anchete legate de o evaziune de 36 milioane lei provocată în perioada 2008-2012. Un dosar la care nu se aştepta şi pe care acum îl voia "îngropat" de prietenul Popa, căruia îi cotizase bani grei tocmai ca să fie protejat...
Prietenie din interes
Redat în rechizitoriu, denunţul lui Edu dezvăluie modul în care magistratul a ajuns să-i ceară afaceristului periodic diverse sume, dar şi alte beneficii, inclusiv plata unor deplasări şi chiar serviciile unor prostituate. Apucături şocante, având în vedere chiar şi faptul că procurorul era plătit regeşte, cu un salariu lunar de 9.500 lei, potrivit ultimei sale declaraţii de avere, din iunie 2013.
Edu spune că l-a cunoscut pe Popa în 2010, când acesta conducea secţia Urmărire Penală a Parchetului Bihor, iar el era "pe val", cu numeroase contracte publice în derulare. S-au întâlnit la un chef dat de un partener de afaceri, unde mai erau funcţionari ai Finanţelor, procurorul DIICOT Gheorghe Leuca, fostul consilier prezidenţial Terente Merce, deputaţii Gheorghe Costin şi Liviu Laza Matiuţă. "După petrecere, Vasile Popa a început să mă cheme în oraş, astfel că încet-încet s-a stabilit o relaţie foarte apropiată între noi", scrie în depoziţia afaceristului.
Magistratul i-a cerut primii bani la începutul anului 2011, sub pretextul că avea necazuri în familie. "S-a plâns că trebuie să meargă la Cluj cu soţia, suspectă de cancer, dar nu are bani. Mi-am dat seama că nu dorea să-i ceară explicit, probabil de frică să nu-l înregistrez. La început chiar l-am crezut că are probleme şi m-am oferit să-l ajut, i-am dat 1.500 euro. Au reprezentat doar începutul", a povestit Edu în faţa procurorilor DNA.
"Cum stai cu banii?"
În următorii doi ani, magistratul a continuat să-i ceară constant bani, ba pentru că era invitat la nunţi, ba că avea probleme cu soţia sau cu copilul ori că are deplasări de făcut. "De fiecare dată i-am dat cât avea nevoie. Apoi, de la un moment dat, nu s-a mai obosit să inventeze niciun pretext şi mă întreba direct cum stau cu banii, iar eu i-am dat de fiecare dată între 500 euro şi 1.500 euro. În perioada ianuarie 2011-septembrie 2013 a fost de minim două-trei ori pe lună, în total vreo 25-30.000 euro, poate chiar mai mult", a dezvăluit constructorul.
Pe lângă "sponsorizările" lunare, în 2011 şeful Parchetului Bihor a pretins ca Edu să-i amenajeze şi un teren de tenis la vila din Haieu. Pentru "acoperire", i-a cerut să-i fabrice şi acte cum că i-a plătit lucrările. "Am acceptat cererea, dar am tot amânat să-i furnizez documentele, iar apoi nici el nu le-a mai cerut. Costul a fost de vreo 10.000 euro şi, din câte cunosc, nu le-a dat angajaţilor mei, care au executat lucrările, nici măcar nişte apă, cu atât mai puţin vreo sumă de bani", s-a "spovedit" Edu.
În toamna anului 2012, când Popa s-a înscris la concursul organizat pentru şefia Parchetului, tot afaceristul i-a plătit şi costurile de deplasare, şi cazarea. "I-am plătit vreo 7-8 bilete de avion Oradea-Bucureşti şi retur, şi cazările la Euro Hotel în Bucureşti. Acolo mă cazam şi eu când mergeam la Bucureşti, iar plata se făcea global, o dată sau de două ori pe lună", a explicat Edu, arătând că, avid după bani, procurorului nu i-a ajuns că a fost sponsorizat de el, ci a cerut de la recepţie şi el un set de documente de plată, ca să poată face decontarea la locul de muncă.
"Dijmuia" prostituatele
Edu spune că i-a plătit regulat magistratului până şi prostituatele, mersul la curve fiind o îndeletnicire larg răspândită în gaşcă. "Numărul acestor femei este foarte mare, iar sumele pe care le-am plătit erau de 100 sau 200 euro pentru o întâlnire. În total, în perioada 2011-2013 am plătit în contul serviciilor sexuale de care a beneficiat aproximativ 10.000 euro", a socotit afaceristul, arătând că uneori Popa nu se sfia să-şi bage şi banii fetelor în propriul buzunar. "Am aflat fie că le-a dat doar jumătate din bani, fie că nu le-a plătit deloc, astfel că a trebuit să le mai plătesc încă o dată".
La comanda procurorului, prostituatele, uneori două într-o seară, erau "angajate" din rândul celor de lux. Alteori, când acestea nu erau disponibile, Edu apela la propriile angajate şi la firmele de escortă din Capitală, achitând atât prestaţiile sexuale, cât şi cheltuielile de deplasare şi de cazare ale fetelor.
În paralel, Popa cerea dame de consumaţie şi de la fostul antrenor de handbal Tudor Gheorghe, zis Pele, personaj cunoscut în mediul interlop şi în rândul proxeneţilor orădeni. "Mi-a relatat (Pele n.r.) că i-a furnizat femei şi i-a dat diferite sume de bani", a declarat Edu.
Protecţie în... arest
Afaceristul recunoaşte că l-a finanţat pe magistrat numai pentru protecţia pe care acesta i-a promis-o: "În virtutea funcţiei, el avea posibilitatea de a bloca orice anchetă referitoare la mine şi la familia mea ori de a mă ajuta". Nevoia s-a ivit în 2013, când Vasile Popa l-a anunţat că are un dosar pentru evaziune, dar l-a liniştit că "nu este nicio problemă".
Informaţia i-a fost răsplătită, îşi aminteşte Edu, cu "1.000 sau 1.500 euro". În aceeaşi perioadă, a remarcat însă că procurorul şef devenise mult mai atent. "Mă suna şi îmi dădea întâlnire la o anumită oră şi într-un anumit loc, iar apoi, cu puţin înainte de ora fixată, mă suna iar şi îmi indica alt loc de întâlnire, în altă parte a oraşului", spune Edu.
Cum magistratul l-a asigurat că nu va avea probleme, afaceristul a stat liniştit, convins că dosarul îi va fi rezolvat. "Ultima tranşă de bani i-am remis-o în septembrie 2013, la pensiunea Allegria", spune Edu. Pe 14 noiembrie, afaceristul a fost totuşi arestat, la cererea procurorului de caz, Cristian Ardelean. Scăpat de după gratii abia după 3 luni, Edu a încercat să se întâlnească cu "protectorul", ca să afle ce se întâmpla, dar acesta nu mai voia să-l vadă. "Mi-a transmis că i-aş face probleme...".
"Luat de gâscă"!
Supărat că a fost abandonat de magistratul în care "investise" peste 50.000 euro, afaceristul a decis să-şi scape propria piele. Ştiind că denunţarea unei infracţiuni îi poate reduce pedeapsa, l-a turnat pe şeful Parchetului Bihor procurorilor DNA, ba a şi colaborat cu aceştia, participând, cu tehnică de înregistrare ascunsă, la întâlniri menite să-i confirme denunţul şi să aducă probe noi.
Între alţii, Edu s-a întâlnit pe 3 aprilie 2014 cu Tudor "Pele" Gheorghe, proxenetul recunoscând că îi plasa prostituate lui Popa:
Edu Dorinel: - Hai, că nu ţi-am povestit. Fii atent! Ce-am avut treabă, să zic, ale mele, problemele mele. Şi-l sun... Zice, bă, ai grijă cu Pele. Nu ştiam, bă, ce-i cu Pele. Şi de ce nu i-o fost frică când lua lovele de la tine şi când îi dădeai curve? Aia trebuia să-i fie frică! Bă, nu mă complic cu el, nu? Aia trebuia să facă, nu?
Tudor Gheorghe: - Auzi? Ascultă, numa'! Hai să-ţi zic cu Pele. Şi io l-am ţinut în puf. (...) Avioane, hoteluri, şaveici (n.r. - femei), lovele... geacă de blană cumpărată, în... (n.r. - trivial) mea! Tot! Câte am făcut io pentru el... Ce i-ai făcut tu, am făcut şi io la fel. La vremea când eram puternic...
Edu Dorinel: - Ce-o zis? Nu mai are... Ăsta... Că Pele deja era pe ducă, că nu mai avea lovele, şi ce-o zis? Bă, am găsit o altă gâscă. Şi m-o găsit pe mine...
Cei doi nu s-au ferit să bârfească pe seama procurorului, care şi-ar fi dorit ca "sponsorii" săi să nu ştie unul de altul, motiv pentru care îi asmuţea între ei sub diverse pretexte, extorcându-i totodată, nu doar pe ei, ci şi pe prostituatele pe care aceştia i le plasau şi pentru care îi dădeau bani.
"Auzi? Cea mai tare... Când mergea câte-o gagică... Mergea cu el gagica, ştii? Acuma, el, cum să zic, io, ca să fiu ăla, ştii? Să fie bărbat, îi dădeam... Îi dădeam 100 de euro s-o plătească pe ea. Şi gagica m-o sunat atunci. Şi făcea gagica, mă, zice (n.r. - ininteligibil) mi-o dat numa' 2 milioane", i-a zis Edu lui Pele.
Colegi "papagali"
Chiar dacă prim-procurorul îl evita, Edu a reuşit într-un final să se întâlnească şi cu el, anul trecut, pe 13 iulie. În timpul întrevederii, Vasile Popa a încercat să-şi demonstreze bunăvoinţa faţă de patron şi faţă de fiul său, dar susţinea că aşteaptă momentul potrivit, căci dosarul de evaziune era la un subaltern "papagal".
Edu Dorinel: Auzi? Ce am vrut să mă rog de tine... nu mă rezolvi cumva şi pe mine, cu copilu' ăsta?
Popa Vasile: - Dorin, vezi tu... aştept momentu'. Când o să-l fac, nici n-o să-l spun, dacă o să pot...
Edu Dorinel: - Te rog frumos! Chiar...
Popa Vasile: - Dorin... Ascultă-mă! Indiferent ce... tu eşti prietenu' meu. Eu, dacă ţi-am dat o mie de semnale... şi ştii tu foarte bine la ce... Fă-ţi apărarea! Angajează-ţi un avocat! Răstoarnă dosaru' ăla!
Edu Dorinel: - Copilu' acuma s-o cerut sub control judiciar. Am înţeles că i-o acceptat.
Popa Vasile: - Da, i-o acceptat-o, da.
Edu Dorinel: - Da, da' nu s-o făcut deja şi recurs? S-o făcut, nu?
Popa Vasile: - Nu, nu. Nu s-o făcut. Nu, aia-i... el îi ok.
Popa Vasile: Da' mişcă-te, mă! Vino, mă...cu o cerere în probaţiune: Aia, aia, aia, aia! Nici eu nu pot să văd dosaru', Dorin! Pentru că ştii că-s papagali ăştia toţi! Ţie îţi trebe un om care să cunoască tot dosaru'... Te rog să mă crezi că eu sunt sincer cu tine, te consider prietenu' meu... Nu cunosc ce-i în dosar, pentru că ştii că îi papagal ăla. Ştii tu foarte bine... Ardelean.
Edu Dorinel: - Îhm. Da.
Popa Vasile: - Ştii? Şi... dă cu ciocu' încolo, încoace. Nu vreau să îi dau motive de felu' ăsta...
Pentru o jumătate de Volvo
Lista "sponsorilor" lui Vasile Popa nu s-a oprit la Edu şi Pele, aspect remarcat de cel dintâi într-o discuţie cu fiul său: "Ei, Florine, Florine, când stau şi mă gândesc toate ce s-o întâmplat... Ne-o făcut pe amândoi nemernicu' ăla. Şi câţi mai sunt ca noi!...".
Un altul "ca noi" - dezvăluie ancheta DNA - era Alin David, zis Gulescu, afacerist cu lemne şi sponsor al echipei de fotbal a Poliţiei Bihor, despre care BIHOREANUL dezvăluia în urmă cu doi ani că era principalul beneficiar al jafului din pădurile Ocolului Silvic Dobreşti. Procurorii anticorupţie au descoperit că una dintre maşinile lui Vasile Popa, un Volvo X60, în valoare de 30.000 euro, fusese înmatriculată pe numele firmei lui David, care o plătise integral, magistratul achitându-i acestuia, doi ani mai târziu, după ce a folosit-o gratuit, doar jumătate din preţ.
În contul celeilalte jumătăţi, prim-procurorul orădean s-a angajat să intervină la şeful Parchetului Beiuş, Gligor Sabău, pentru a-l scăpa pe Gulescu de dosarele în care era cercetat pentru defrişări ilegale. Combinaţia, pentru care Vasile Popa s-a ales cu o acuzaţie de trafic de influenţă, iar Gulescu de cumpărare de influenţă, a fost dovedită de DNA cu documente, cu mărturiile angajaţilor de la Înmatriculări, dat şi cu ajutorul samsarului de maşini care adusese bolidul din Germania în 2011 şi îl predase direct lui Popa, deşi plata i-o făcuse David.
Scurgeri de informaţii
Magistraţii DNA au primit o mână de ajutor şi de la procuroarea Alina Bodin din Beiuş, care îl cerceta pe David din 2013, în mai multe dosare de furt silvic şi, pentru a-l dovedi, obţinuse autorizaţii pentru a-i intercepta convorbirile telefonice. "Din materiale (n.r. - interceptări şi listele apelurilor) au rezultat mai multe discuţii telefonice între Vasile Popa şi persoana cercetată", a explicat procurorarea colegilor de la DNA, arătând că după câteva săptămâni şi-a dat seama că existau scurgeri de informaţii. "În vara anului 2013, prim procurorul Parchetului Beiuş, Gligor Sabău, mi-a relatat că a avut o discuţie cu prim-procurorul Parchetului Bihor, Vasile Popa, care avea cunoştinţă inclusiv despre faptul că lui David îi sunt interceptate convorbirile telefonice".
Cum a aflat Popa că procurorii din Beiuş îi urmăreau amicul? Instituţia comunica periodic la judeţ situaţia dosarelor aflate în lucru, inserând şi numele celor vizaţi. "Din septembrie 2013, în informările pe care le înaintam Parchetului Bihor nu am mai făcut referire la numele persoanelor cercetate", a explicat procuroarea. Tardiv, totuşi, căci dacă în primăvară Gulescu purtase "mai multe discuţii relevante", ulterior convorbirile "nu au mai fost chiar atât de directe". Semn că suspectul fusese avertizat...
Amic, nu prieten
Cum era de aşteptat, atât Vasile Popa, cât şi Alin David au negat acuzaţiile. Niciunul n-a putut explica însă de ce maşina adusă din Germania şi plătită de afacerist a fost folosită doar de magistrat şi de ce acesta a achitat doar jumătate din preţul ei, iar asta abia în 2013. "Urma s-o achit integral în 2015", s-a apărat Popa în faţa procurorilor anticorupţie.
"Susţinerea nu se confirmă, proprietar în fapt fiind încă de la început inculpatul Popa Vasile", spun anchetatorii, care desfiinţează şi pretenţia fostului procuror şef, între timp suspendat din funcţie de către Consiliul Superior al Magistraturii, că n-ar fi profitat de relaţia sa cu Edu. Deşi nu a negat-o, Popa a susţinut că doar se întâlnea cu afaceristul "din când în când", fără însă să-i ceară ori să-i ofere nimic. "Nu am făcut decât să îi recomand să-şi ia un avocat bun", s-a apărat Popa.
Singura vină pe care prim-procurorul şi-a recunoscut-o este că a apelat la Pele pentru prostituate şi că a fost împreună cu Edu "la femei", dar susţine că le-a plătit din propriul buzunar, la fel ca deplasările în Capitală, afaceristul ajutându-l doar cu... rezervarea biletelor, de parcă el singur sau secretara sa nu puteau să o facă. "Am apelat la Edu Dorin în calitate de amic şi l-am rugat să îmi rezerve bilet de avion. A acceptat, a rezervat şi plătit contravaloarea biletelor de avion, dar în cursul aceleiaşi zile i-am achitat în numerar aceeaşi sumă, fără a mi se elibera chitanţă", a pretins Popa în faţa procurorilor DNA.
Sponsor din "amiciţie"
În ce priveşte terenul de sport, Vasile Popa a susţinut că Edu i-a făcut doar o parte din lucrări, pe care i le-a şi plătit. "Personal am achitat în numerar suma de 5.000 lei, din care mi-a dat înapoi 1.500 lei, spunând că atât ajunge, că e în regulă. Eu nu am cunoscut şi nu aveam de unde să cunosc cât au costat materialele, nu mi s-au arătat acte în acest sens şi nu am cerut nimic. Am considerat că la baza edificării terenului stau relaţiile de amiciţie pe care le aveam cu Edu Dorinel", a explicat magistratul.
Pentru a acoperi şpaga, Popa a pretins de la Edu documente acoperitoare, acestea fiind un contract şi o chitanţă emise pe numele soţiei de atunci a prim-procurorului, Liana Popa. Audiată de procurorii DNA, aceasta a confirmat, în schimb, că nu ştie nimic despre povestea terenului de tenis. Cum era de aşteptat, apărarea lui Vasile Popa n-a fost luată în considerare de anchetatori, care l-au inculpat pentru luare de mită în formă continuată.
Şi e doar una dintre cele 13 acuzaţii, căci, după cum arată rechizitoriul, fostului procuror şef i se părea normal nu doar să ia şpăgi pe bandă, ci şi să-şi folosească funcţia ca să se bage în anchetele subalternilor atunci când avea interes şi chiar să schimbe soluţiile ce nu-i erau pe plac. Despre aceste abuzuri, însă, BIHOREANUL va povesti în numărul viitor...
LA LOC COMANDA
Şpagă decontată
Potrivit rechizitoriului întocmit de DNA împotriva fostului şef al Parchetului Bihor, pe lângă procesul în care va fi judecat la Curtea de Apel Oradea, Vasile Popa va avea de dat explicaţii şi într-un nou dosar, disjuns din primul, în care va fi cercetat pentru înşelăciune. Acuzaţia a fost formulată după ce procurorii DNA au descoperit că în toamna anului 2012, după concursul organizat la Bucureşti pentru şefia Parchetului Bihor, Popa a decontat la casieria instituţiei contravaloarea biletelor de avion şi cazarea la hotel primite deja ca şpagă de la Dorinel Edu, încasând astfel încă o dată contravaloarea acestora. Noul dosar a fost trimis spre soluţionare procurorilor DNA Oradea, care anchetează cazul.
Citiţi pe această temă şi articolul "Colecţionarul": Fostul şef al Parchetului Bihor, Vasile Popa, anchetat într-un nou dosar"
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.