URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Ianuarie 2019, 08:03

Săptămâna patimilor: Cine sunt judecătorii vizaţi pentru „liniştire” în înregistrările procurorilor DNA Oradea

Săptămâna patimilor: Cine sunt judecătorii vizaţi pentru „liniştire” în înregistrările procurorilor DNA Oradea SPERIETOARELE. Cei cinci judecători despre care vorbeau procuroriii DNA sunt (în foto, de la stânga la dreapta), de fapt, doar doi - Angela Tod, de la Tribunalul Bihor, şi Adina Cioflan, de la Curtea de Apel Oradea. Ceilalţi trei - Mihaela Pătrăuş, Traian Munteanu şi Mircea Puşcaş - nu mai profesează, primii doi fiind pensionaţi, iar Puşcaş exclus din magistratură, ispăşind o condamnare pentru corupţie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A fost o săptămână de foc pentru procurorii DNA Oradea, după apariţia unei înregistrări care i-a surprins vorbind despre complete "favorabile" şi "nefavorabile", dar şi despre liniştirea judecătorilor prin dosare întocmite unora dintre ei.

Reacţiile au curs valuri. Cei cinci procurori - Ciprian Man, Cristian Ardelean, Cosmin Pantea, Adrian Muntean şi Lucian Rus - au fost audiaţi la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie, iar Serviciul Teritorial Oradea a intrat în verificări, dispuse atât de conducerea DNA, cât şi de Inspecţia Judiciară. Obiectivul e verificarea modului în care procurorii au instrumentat dosarele ce vizau judecători, inclusiv cele pomenite pentru "liniştirea" magistraţilor consideraţi de rea credinţă. Dosare care, a descoperit BIHOREANUL, au fost clasate pentru că faptele imputate magistraţilor nu existau!

Reacţii în lanţ 

Răzvan Doseanu, avocat OradeaScandalul a fost declanşat pe 4 ianuarie, când avocatul Răzvan Doseanu (foto) a publicat un fragment dintr-o discuţie purtată de cei cinci procurori în ianuarie 2018 în sediul DNA, despre judecătorii "buni" şi judecătorii "răi" de la Tribunalul Bihor şi de la Curtea de Apel Oradea.

Reacţiile au venit imediat: Parchetul General a anunţat deschiderea unei anchete, conducerea DNA a solicitat "note explicative", iar Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a susţinut că procurorii au "un mod de lucru având ca finalitate deturnarea scopului justiţiei". Şi magistraţii Curţii de Apel Oradea s-au declarat îngrijoraţi. Unul dintre aceştia, Florica Roman, vizată în trecut de DNA, a considerat că procurorii au făcut "poliţie politică în toată regula".

La rându-i, fosta şefă interimară a DNA, Anca Jurma, a enumerat şi scandalul de la Oradea între motivele pentru care a renunţat la funcţie, criticând procurorii de aici pentru "metode ascunse, nelegale şi nedeontologice, nedemne de un magistrat".

La audieri

Miercuri, cei cinci procurori au fost audiaţi la Parchetul General, sub o presiune mediatică uriaşă, jurnaliştii cerându-le explicaţii atât la intrare cât şi la ieşire. Singurii care au dat declaraţii au fost Cristian Ardelean şi Ciprian Man, fost şef al DNA Oradea până în 2017. Man a fost audiat de două ori: prima dată alături de colegi, apoi, a doua zi, într-un alt dosar, deschis ca urmare a unui denunţ formulat de judecătoarea Roman.

Ardelean a negat orice abuzuri contra judecătorilor. "Doamne fereşte! În nimeni nu am vrut niciodată să introduc frica", a spus el. La fel a zis şi Man: "Niciodată nu am ameninţat, nu am şantajat şi nu am cerut niciunui judecător să pronunţe vreo hotărâre favorabilă. Iar în măsura în care există judecători care spun că au fost ameninţaţi sau şantajaţi de mine, îi rog să facă public acest lucru", a spus Man, adăugând că, în numele colegilor, prezintă scuze "judecătorilor oneşti, de bună credinţă, care s-au simţit jigniţi de limbajul folosit".

Lucrurile nu s-au oprit aici. Şeful interimar al DNA, Călin Nistor, a dispus un control şi a sesizat Inspecţia Judiciară, solicitând să verifice dacă procurorii orădeni au săvârşit abateri disciplinare.

"Cele două"

Controlul vizează şi două dosare despre care procurorii discutau că pot să-i "liniştească" pe judecători. "Dacă începi urmărirea penală faţă de astea două judecătoare, dacă trimite Adi (n.r. - Adrian Muntean, fost şef DNA Oradea) în judecată pe ăia trei, intră frica", se aude în înregistrare Man, Ardelean punctând că aşa "se mai liniştesc".

Care sunt aceste dosare şi ce s-a întâmplat cu ele? BIHOREANUL a descoperit că unul s-a aflat în ancheta procurorilor încă din primăvara anului 2013, după descoperirea unor sentinţe falsificate pentru scutirea de la plata taxei de poluare auto. Atunci, DNA a descins la Tribunalul Bihor, percheziţionând birourile magistraţilor şi a două grefiere de la secţia contencios administrativ, însă procurorii au formulat acuzaţii doar împotriva acestora.

Abia după 5 ani, la finele lunii ianuarie şi la începutul lunii februarie 2018, adică la câteva săptămâni după discuţia înregistrată, procurorul Cristian Ardelean, care a preluat ancheta, a dispus începerea urmăririi penale împotriva judecătoarelor Adina Cioflan (între timp avansată la secţia penală a Curţii de Apel Oradea) şi a Angelei Tod, pentru fapte conexe celor de corupţie. În august, însă, acuzele au fost retrase, pe considerentul considerentul că faptele nu au fost comise cu vinovăţia prevăzută de lege. Ulterior, soluţia a fost contestată de judecătoarea Adina Cioflan la Curtea de Apel Oradea, care a stabilit că, de fapt, fapta nu există. Pe româneşte, magistratul a fost învinuit nemotivat.

Dosarul lui "Adi"

Acelaşi rezultat l-a avut şi dosarul împotriva celor trei judecători despre care procurorul Man spunea în înregistrare că "Adi îi trimite în judecată": Mihaela Pătrăuş, Traian Munteanu şi Mircea Puşcaş, foşti judecători la Curtea de Apel, primii doi pensionaţi, iar ultimul condamnat definitiv la 4 ani de detenţie într-un alt dosar.

Cazul - despre care BIHOREANUL a relatat în decembrie 2015, când foştii magistraţi au fost puşi sub învinuire - priveşte un verdict prin care în 2011 l-au scăpat de o condamnare pe patronul Unicarm, Vasile Lucuţ, acuzat de ultraj. Condamnat definitiv la 8 luni de închisoare cu suspendare la Curtea de Apel Oradea, Lucuţ a cerut anularea verdictului, iar un complet format din Pătrăuş, Puşcaş şi Munteanu i-a dat dreptate. Bucuria afaceristului a fost, însă, de scurtă durată: un an mai târziu, constatând un viciu de procedură, un alt complet al Curţii a reluat dezbaterile, menţinându-i condamnarea.

Verdictul trio-ului Pătrăuş - Puşcaş - Munteanu a ajuns şi în vizorul DNA. Fostul şef al DNA Oradea, Marius Iancu, i-a trimis în judecată pe Lucuţ şi pe doi poliţişti sătmăreni, acuzaţi că au încercat să-i rezolve afaceristului o soluţie favorabilă apelând la comisarul şef Gheorghe Pătrăuş, de la BCCO Oradea, nimeni altul decât soţul judecătoarei Pătrăuş.

Surprinzător, soţul judecătoarei a fost anchetat doar pentru mărturie mincinoasă şi a fost scos de sub urmărire pe motiv că fapta sa "nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni". Iancu a investigat şi implicarea magistraţilor, suspectând fapte de corupţie, însă a considerat că nu are dovezi suficiente împotriva lor, aşa că în final a dispus NUP din lipsă de probe, temei pe care, la plângerea celor trei, DNA central l-a schimbat cu "fapta nu există".

Din nou în anchetă

Procesul lui Lucuţ şi al celor doi poliţişti sătmăreni s-a terminat în 2015 cu achitare, dar între timp, un alt procuror al DNA Oradea, Adrian Muntean, a decis să reia cercetările faţă de judecătorii Pătrăuş, Munteanu şi Puşcaş, pentru abuz în serviciu şi favorizarea infractorului. Cei trei au şi fost puşi sub învinuire în 2015, dar de atunci despre dosar nu s-a mai ştiut nimic. Până acum, cu ocazia înregistrării din sediul DNA Oradea, când s-a aflat că în ianuarie 2018 procurorul Man avea convingerea că dosarul va ajunge în instanţă şi estima că trimiterea în judecată a Mihaelei Pătrăuş va fi "de impact".

Atât doar că, după cum a aflat BIHOREANUL, dosarul n-a rămas mult timp la procurorul Muntean, ajuns şef peste DNA Oradea. Un control al Inspecţiei Judiciare a constatat în martie 2018 că acesta lăsase în nelucrare dosarul mai bine de 2 ani, motiv pentru care DNA central a dispus preluarea anchetei şi, după câteva luni, a stabilit, din nou, că "faptele nu există".

Rămân pe loc

Ce se va întâmpla după anunţata "furtună" de controale? Procurorii "interceptaţi" susţin că presupusele abuzuri care li se reproşează nu au niciun temei şi aşteaptă ca Parchetul General să-l dibuiască pe cel care i-a înregistrat şi le-a dat în vileag discuţia, Cristian Ardelean declarându-se deja "parte vătămată", pe motiv că i s-a adus atingere "vieţii private".

procurorul Ciprian Man, fost șef al DNA Oradea"Pot să spun doar că nu eu sunt autorul înregistrării. Susţinerile făcute în spaţiul public, cum că înregistrarea mi-ar aparţine, sunt o invenţie. Adevărul întotdeauna o să învingă minciuna şi cel mai mare sprijin al nostru, sau al meu cel puţin, e că am dreptatea de partea mea, altceva nu pot să declar în momentul acesta. O să rezist", a spus Ciprian Man (foto).

Şefa DNA Oradea, Felicia Popovici, aşteaptă şi ea finalul cercetărilor. "Noi am avea mai multe răspunsuri de dat, dar din păcate avem obligaţia de rezervă şi nu putem vorbi. Punctul meu de vedere este că nu s-au comis abuzuri la DNA Oradea, aşa cum se vehiculează. Nu s-au fabricat, nu s-au falsificat probe", spune magistratul.

Solicitată să confirme ori să infirme informaţiile "pe surse" despre existenţa şi altor înregistrări provenite din sediul DNA Oradea, Popovici afirmă că nu ştie dacă asemenea "interceptări" vor mai apărea sau nu. Cât despre cei trei procurori - Cristian Ardelean, Ciprian Man şi Lucian Rus - care încă activează în DNA Oradea, Popovici susţine că niciunul nu şi-a exprimat intenţia de a pleca. Pentru că, subliniază ea, nici "nu e cazul"...


CLARIFICĂRI
Lista neagră

Vinerea trecută, DNA a făcut publică situaţia judecătorilor ale căror nume au fost vehiculate de procurorii înregistraţi la Oradea, arătând că era vorba despre 7 magistraţi care fie nu fuseseră deloc anchetaţi, fie s-au pensionat, fie au primit soluţii de clasare a dosarelor, unul fiind însă în închisoare, vinovat de corupţie.

Deşi comunicatul nu citează nume, este posibil să se refere la Denisa Vidican, Vlad Marian (neanchetaţi), Traian Munteanu şi Mihaela Pătrăuş (pensionaţi), Adina Cioflan şi Angela Tod (dosare clasate) şi Mircea Puşcaş (condamnat, în închisoare).

Totuşi, în înregistrare sunt pomenite numele mai multor magistraţi, între care şi Olimpiu Berindei (şeful Secţiei  penale a Curţii de Apel Oradea), Laura Soane (nominalizată ca ostilă DNA), Gabriela Ţarcă, Levente Antik, Ovidiu Musta şi Florin Filimon (descrişi ca favorabili) şi Mihail Udroiu (apreciat drept "aşa şi aşa").

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Poporul nemernic
DNA Oradea, pentru uni muma, pentru alții ciuma! Fac proba veritati celor afirmate. Identificați -ma și o sa aveți ce auzi și scrie. Începem cu Dorel Cap Mare și Ianos Ghe. Rușine sa va fie!
Postat 16 Ianuarie 2019, 00:13 de User anonimizat
@Neutryno
Înțelege ce vrei. Chestiunea este, sa înțelegi bine! Obiectiv, neutrule! Este o vorba din popor: Vulpea, când nu ajunge la struguri, spune (latră) ca-s acri!!!
Postat 15 Ianuarie 2019, 23:52 de User anonimizat
@mahomed
Sa-nteleg ca matale esti chiar profetul? sau ca nu esti onorabil?
Postat 15 Ianuarie 2019, 19:33 de Neutryno
Zic și eu
Spre deosebire de detractorii săi, maestrul Doseanu este responsabil și onorabil. Își semnează comentariile, nu se ascunde in spatele pseudonimelor.
Postat 15 Ianuarie 2019, 17:25 de User anonimizat
@Razvan_Doseanu
Dom-le! Nu pot sa te inteleg tocmai pe dumneata, cu "dezvaluirile" astea! Ai PROBE? Prezinta-le organelor competente, acum ai si sectia aceea nou infiintata! Sau pe acolo, nu aveti combinatii inca? Ce-i cu "delirul" asta in presa (pardon, in Latrine, care eu zic ca nu se poate numi presa). Bine a scris cineva in ceva comentarii recente ca ati ajuns la nivelul ala: "Spui Doseanu si tragi apa".
Postat 15 Ianuarie 2019, 15:47 de razvanstiut
@Razvan Doseanu & @Alexandru Lele
Stimati domni, de ce nu spuneti lucrurilor pe nume?! Stiti amandoi cine a fost in spatele lui Man (ce-l mana pe el in lupta) cand a luat in catare pe dna judecator Roman (ceilalti trei judecatori au fost victime colaterale), de ce nu faceti public ceea ce stiti?! Sa nu-mi spuneti ca nu aveti probe certe! Stiti mai bine decat mine (sa traiti, domnule Lele!) cum se procedeaza cand vrei sa faci o marsavie publica, dar iti lipsesc probele certe! Cred ca dl Man va deveni in curand un ,,civil", va fi sacrificat pt. ca a fost/este un naiv (imi cenzurez cat pot limbajul). Numai asa se explica atacul asupra castei judecatorilor, indiferent CINE si CE i-ar fi promis in urma cu 4/5 ani. Castiga, era pe cai mari, a pierdut, va fi sacrificat.
Postat 15 Ianuarie 2019, 13:30 de pinonel
Re: Razvan_Doseanu
Având în vedere că ești "distribuitorul" acelei înregistrări, ar fi firesc să știi mai multe despre originea sa ... așa încât putem crede varianta că e Man !?! Având în schimb în vedere experiența mea în manifestarea ticăloșiilor unor magistrați, de aproape trei decenii încoace ... eu cred că "autorul" este unul dintre cei care "monitorizează" activitatea procurorilor în general și ai DNA în special în ultima vreme, prin mijloace specifice apartenenței și serviciului de care aparține "de fapt" !?! Merg pe ideea că, atunci când SIPA a fost desființată, automat a fost înglobată sub alt regim, cu alt statut funcțional !?!
Postat 15 Ianuarie 2019, 13:03 de CrisDumi
Așadar, pe trei din cinci i-a dovedit DNA ...
... fiind condamnați de niște instanțe formate tot din niște judecători, ca și ei care aveau calitatea de infractori, nicidecum din alți procurori !?! Atunci care e problema? Că niște procurori visau cu ochii deschiși să-i termine pe toți "interlopii" în robe? Scopul a fost corect ... doar mijloacele nu au fost "ortodoxe", bazându-se strict pe determinare psihopată, nu pe profesionalism !?!
Postat 15 Ianuarie 2019, 12:53 de CrisDumi
Nu arata nimic înregistrarea
E ca o discuție în personalul Oradea-Halmeu. Doar antenele mai fac scandal , ii înjosesc pe toți inclusiv pe președinte. Hai sa ne uităm la România să vedem ce avem. Infrastructură rutieră, feroviară , navală, sănătate, educație astea sunt lipsa . Dar hai sa nu acuz corupția, noi suntem de vina pt toate astea, noi le permitem.
Postat 15 Ianuarie 2019, 12:20 de Sandu1206
Procurorul MAN CIPRIAN se pare ca a facut inregistrarea
Opinia mea bazata pe analiza personala si toate informatiile pe care le detin este ca procurorul MAN CIPRIAN si-a inregistrat colegii procurori . Se pare ca nu este singura inregistrare . E doar o opinie personala , sa demonstreze procurorul MAN CIPRIAN ca nu este asa . Ar trebui ca pe langa scuzele publice adresate judecatorilor sa le explice celor 4 colegi procurori de ce ar fi realizat o astfel de inregistrare si sa-si ceara scuze de la ei pentru situatia in care i-a pus . El e persoana care este cea mai apropiata de sursa de inregistrare si care se aude cel mai puternic si clar in inregistrare . Restul e can can ...
Postat 15 Ianuarie 2019, 12:04 de Razvan_Doseanu
Voi continua dezvaluirile si voi prezenta si alte probe privind DNA Oradea
Cu toate eforturile disperate de a fi intimidat direct sau indirect de DNA Oradea , interlopi , colegi suparati si altii voi continua dezvaluirile . Tot ce s-a discutat la acea intalnire a celor 5 procurori din DNA Oradea a fost pus in practica de catre gasca de la DNA Oradea . In acest articol este analizata doar punerea in practica a unei parti din planul de intimidare a judecatorilor . Acum se vede cine doar dadea din gura ca e mare luptator fata de abuzurile DNA Oradea si cine este deranjat de dezvaluirile facute ...
Postat 15 Ianuarie 2019, 11:58 de Razvan_Doseanu
si ce patimi vor mai urma...
Ce bun informator ar fi fost candva avocatul multpreaiubit si de mare renume international. Cat venin si cat patos ar fi pus el in notele informative la securitate despre cei care ar fi indraznit sa parcheze pe locul lui, despre judecatorii care i-ar fi dat hotarari nefavorabile, despre femeile care i-ar fi refuzat avansurile. Imi amintesc ca in urma cu ceva timp, alt avocat, a fost cercetat de dna pt santaj, ca a amenintat-o pe judecatoarea Muntean pe internet. Desi intre timp Sava a fost achitat pentru fapta asta, marele, multpreaiubitul, si de renume international, avocatul mentionat in articol, vad ca tot ameninta pe aici si pe alte site-uri, ca face plangeri penale impotriva celor care nu sunt de acord cu el. Asta ne arata ca nu cunoaste nici legea, nici practica, ceea ce ma face sa ma intreb cum castiga stimabilul, procesele. Oare cu spaga? Nu stiu, intreb doar, conform principiului necesitatii de a cunoaste...
Postat 15 Ianuarie 2019, 11:27 de razvanstiut
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON