Fiecare al cincilea pachet de ţigări pus în vânzare în pieţele din Bihor provine din contrabandă, iar traficanţii sunt tot mai bine organizaţi, spun procurorii DIICOT Oradea în referatul cu care săptămâna trecută au obţinut arestarea preventivă a unuia dintre cei mai activi şi versaţi interlopi orădeni specializaţi în contrabandă, Viorel Pop, alias Uscatu’.
Trimis în judecată primăvara trecută, alături de fostul campion de box Viorel Creţu şi de alţi trei inşi, tot într-un dosar de trafic cu ţigări, Uscatu’ n-a stat mult pe tuşă. După câteva luni s-a reapucat neînfricat de afaceri, de astă dată după "un mod de operare perfecţionat faţă de cel anterior", după cum recunosc chiar anchetatorii săi...
Back in business
În noul dosar, deschis pe 30 august 2018, procurorii DIICOT Oradea au început urmărirea penală împotriva a zece persoane, nouă din Bihor şi una din Maramureş, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi contrabandă în forma asimilată.
Coordonată de Viorel Pop, gruparea s-a format după ce trupa cu care "lucrase" înainte a fost ruinată la finele anului 2017 de anchetatori, care au lăsat-o fără 16.500 pachete de ţigări Marlboro Gold, Marble şi Jin Ling netimbrate, în final fiind trimişi în faţa instanţei cinci inculpaţi, între care şi Uscatu’.
Atât prima grupare, cât şi cea destrămată săptămâna trecută fuseseră foarte minuţios organizate, spun procurorii DIICOT în referatul de arestare ajuns în posesia BIHOREANULUI.
Legătura cu furnizorul din zona de frontieră, Toader Hrihorişan, un maramureşan de lângă Sighetu Marmaţiei, o ţineau Viorel Pop şi Rácz Zoltán, ambii orădeni, plus salontanul Erdei Norbert Csaba.
Aceştia preluau ţigările, le transportau până la ei acasă, unde le depozitau pentru perioade foarte scurte de timp, iar ulterior le distribuiau către comercianţi din pieţe: Elisabeta Hamza şi Böszörmény Iosif (din Săcueni), Ana Anca Mangra, Alexandru Varga şi Farkas Gusztáv (din Oradea) şi Gheorghe Chereji (Alparea).
Dubă "tunată"
Dintotdeauna, zic anchetatorii, Pop a utilizat pentru transportarea ţigărilor de contrabandă maşini anume adaptate în acest scop şi înmatriculate pe numele unor persoane străine de afacere.
La fel a făcut şi acum, când şi-a cumpărat din Arad o dubă Fiat Ducato pe care a înmatriculat-o pe numele Alinei Gheorghiana Mihuţiu, fosta soţie a lui Viorel Creţu, partenerul său din dosarul trimis în instanţă primăvara trecută.
Achiziţionată în toamnă, maşina a fost dusă la un service auto din Oşorhei unde, sub supravegherea lui Uscatu’, i s-a montat un locaş special pe suprafaţa şasiului, pentru a ascunde ţigările, astfel încât la orice eventual control pe traseul parcurs riscul de a fi descoperite să fie cât mai mic.
Locaşul era foarte bine ascuns, fixat prin şuruburi de mari dimensiuni deasupra şasiului şi sub remorca de transport, putând fi deschis doar cu un sistem de tip scripete păstrat în dubă.
Cu escortă
Ţigările erau preluate de Pop din Sighetu Marmaţiei, iar până la ieşirea din judeţul Maramureş transportul era însoţit de furnizor, ca antemergător, pentru a-l avertiza despre eventualele patrule de pe şosele.
Aşa s-a întâmplat şi în cazul unei operaţiuni din 19 martie a.c., aflate în atenţia procurorilor DIICOT. Interlopul îşi amânase drumul pe care trebuia să-l facă cu două zile înainte, pentru că fusese încurcat de percheziţiile dispuse de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor într-un alt dosar, privind tot contrabandă cu ţigări.
Uscatu’ a ajuns în Sighetu Marmaţiei la prânz, iar după încărcarea ţigărilor furnizorul a însoţit duba până în afara zonei de frontieră, în împrejurimile oraşului Baia Sprie, pentru a-i asigura traseul, timp în care cei doi au purtat permanent mesaje între ei. "OK, bun", şi "OK curbă", au fost mesajele transmise de antemergător.
Capturat...
Ţigările aduse la Oradea în seara de 19 martie nu au mai ajuns, însă, la comercianţi. A doua zi, în zori, poliţiştii BCCO au descins la domiciliile membrilor grupării, inclusiv la Pop, confiscând toată marfa.
În maşina lui Uscatu’ au găsit 11.000 pachete, la Rácz 1.880 pachete (ascunse într-o fosă septică dezafectată), la Erdei 6.000 pachete, la Hamza 285, la Chereji 104, la Böszörmény 370, la Farkas 290, iar la Varga 2.422.
În timpul audierilor care au avut loc în zilele următoate, traficanţii s-au folosit de dreptul la tăcere. Cu toate acestea, procurorii au decis să ia măsuri preventive doar în cazul lui Rácz Zoltán, plasat sub control judiciar, şi al lui Viorel Pop, reţinut pe 25 martie, iar a doua zi prezentat pentru a fi arestat în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor.
... şi arestat
"Având în vedere natura şi gravitatea faptelor comise, modul şi circumstanţele de comitere a faptei astfel cum rezultă din materialul probatoriu, se constată că lăsarea inculpatului în libertate reprezintă un pericol concret pentru ordinea publică", au explicat procurorii în referatul cu care au solicitat arestarea lui Uscatu’.
Propunerea a fost admisă de judecător, care a dispus ca Pop să rămână în arest preventiv 30 de zile. Măsura nu este, însă, definitivă, iar interlopul a contestat-o, verdictul final urmând să fie pronunţat în următoarele zile de Curtea de Apel Oradea. Dacă va fi menţinută, "nerăbdătorul" Uscatu’ chiar va fi obligat să stea "pe tuşă" o vreme, pentru că de data asta nu va avea de ales...
OLD BOYS
Marlboro Man
Cu afaceri imobiliare şi construcţii în judeţele Bihor şi Satu Mare şi cu hotelul Silver din Oradea ca investiţie legală, Viorel Pop a fost implicat în ultimii ani în mai multe isprăvi penale.
Una din loviturile de răsunet a fost un jaf comis în 2012 în Austria, unde cu un alt vechi tovarăş, Florian Bota, alias Boti, a deturnat un TIR cu ţigări în valoare de 2 milioane euro pe autostrada A21, lângă Heiligenkreuz, în apropiere de Viena.
Cu cagule pe cap şi înarmaţi cu aparate electroşoc, cei doi i-au răpit pe şoferi şi apoi i-au abandonat în Ungaria, iar prada au ascuns-o, cu camion cu tot, într-un depozit din localitatea Wurmla, de unde au şi fost înhăţaţi câteva zile mai târziu.
Odată cu ei a "picat" şi complicele care le dăduse pontul, chiar unul dintre cei doi şoferi de TIR răpiţi.
Scăpat din închisoare, Pop s-a întors la Oradea, unde în 2017 a intrat într-o altă afacere, tot cu ţigări, în care l-a luat asociat pe fostul boxer Viorel Creţu, faimos după ce la sfârşitul anilor ’90, în urma unor răfuieli cu o bandă rivală, a intrat în barul No Name din zona Decebal, plin de clienţi, golind în pereţi încărcătorul unui pistol mitralieră.
Uscatu’ a fost trimis în judecată din nou anul trecut în urma unei ample anchete realizate de procurori şi poliţişti din Bihor, Satu Mare şi Sălaj, care au capturat peste 16.500 pachete de ţigări netimbrate provenite din Ucraina şi Serbia.
Şi atunci, la fel ca acum, bărbatul asigura preluarea şi transportul ţigărilor folosind maşini cu ascunzători. Reţinuţi primăvara trecută pentru 24 de ore, Viorel Pop şi Viorel Creţu au fost cercetaţi ulterior în stare de libertate, deşi au refuzat să colaboreze cu anchetatorii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.