URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 August 2015, 09:55

Reţete pentru fraudă: Medicii arestaţi pentru reţete fictive împărţeau prada frăţeşte cu farmaciile

Reţete pentru fraudă: Medicii arestaţi pentru reţete fictive împărţeau prada frăţeşte cu farmaciile RUŞINE! Dusă în faţa judecătorilor pentru a fi arestată preventiv, doctoriţa diabetologă Larisa Dumbravă (foto) i-a acuzat pe procurorii DIICOT că vor să distrugă sistemul medical. "Este o ruşine că se dă în sistemul de sănătate!", a răbufnit diabetologa despre care anchetatorii zic că a emis 478 reţete false pe numele unor copii "îmbolnăviţi" în acte
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încă nici nu s-au stins ecourile scandalului provocat de cei 10 medici şi asistenţi de la Serviciul de Expertiză al Casei Judeţene de Pensii acuzaţi de şpăgi pentru dosare de handicap, şi iată că lumea "halatelor albe" este din nou în centrul atenţiei.

Vinerea trecută, 10 medici de familie şi patroana farmaciilor Lavanda Farm au fost trimişi după gratii pentru 30 de zile după ce DIICOT a descoperit că au "stors" din Fondul Naţional de Sănătate 3,1 milioane lei. Farmaciile se aprovizionau fictiv cu medicamente, care apoi dispăreau din stoc în baza unor reţete gratuite întocmite de doctori, contravaloarea produselor fiind încasată în final de la CAS Bihor şi împărţită între membrii grupării.

Anchetă la pas

Frauda a fost descoperită de specialiştii Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Oradea în urma unor controale făcute anul trecut la firmele farmaceutice din judeţ. Inspectorii au stabilit că prin intermediul a două firme fantomă, Chamilla SRL Dobreşti şi Alisma Farm Husasău de Criş, societatea Lavanda Farm a realizat în perioada 2012-2013 mai multe achiziţii fictive de medicamente, iar ulterior a solicitat Casei judeţene a Asigurărilor de Sănătate decontarea lor pe baza unor reţete trucate. Scopul? Inventarea unei TVA deductibile şi diminuarea impozitului pe profit datorat bugetului de stat.

Paguba a fost estimată la 3,1 milioane lei, iar pentru recuperarea ei inspectorii au sesizat DIICOT şi au dispus instituirea de sechestre şi popriri de conturi. Începute vara trecută, cercetările au presupus o muncă de chinez bătrân: poliţiştii şi procurorii au audiat peste 8.000 de persoane din toate colţurile judeţului şi au verificat 41.782 de reţete decontate de farmaciile Lavanda Farm în ultimii trei ani. "N-a fost uşor. Unii martori nu se puteau deplasa şi, cu permisiunea lor, au fost audiaţi în propriile locuinţe. Alţii, care nu aveau posibilităţi financiare, au fost transportaţi cu microbuze la Oradea şi retur", au explicat BIHOREANULUI surse din anchetă.

Verificările au scos la iveală că 13.444 dintre reţetele decontate de farmaciile Lavanda Farm erau frauduloase, iar "pacienţii" - 3.122 copii şi pensionari - au fost "îmbolnăviţi" artificial. Mizele erau imense, patroana farmaciilor reţinându-şi jumătate din contravaloarea deconturilor, cealaltă jumătate revenind medicilor care au întocmit reţetele false.

Jumi-juma

Săptămâna trecută, procurorii au pus sub învinuire 18 persoane: trei farmacişti, inclusiv administratorul Lavanda Farm, Laura Ciobotaru, plus Monica Faur şi Corneliu Reşte, medicii Lidia Ţuţu (255 reţete fictive), Liviu Stamatian (760 reţete fictive), Diana Secula (12), Oana Vereş Pop (2.811), Alina Moraru (63), Ramona Şovre (536), Larisa Dumbravă (478), Elvira Nemeth (1.639), Ioan Bugariu (2.739), Ioan Ghiurău (1.371), Peto Eniko (2.270), Szabo Alina (96), Darvaş Ilona (402), asistenta Rodica Bulzan, plus un şomer, Ioan Bota, despre care procurorii afirmă că a fost folosit drept legătură între firmele fantomă, patroana Lavanda Farm şi medici.

12 persoane au şi fost arestate pentru 30 de zile de judecătorul de drepturi şi libertăţi al Tribunalului Bihor: medicii Ioan Bugariu, Ioan Ghiurău, Nemeth Elvira, Peto Eniko, Ramona Şovre, Liviu Stamatian, Lidia Ţuţu, Darvas Ilona, Vereş Pop Oana şi Larisa Dumbravă, administratoarea Lavanda Farm, Laura Ciobotaru, şi "comisionarul" Ioan Bota, sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică, fals informatic, înşelăciune, evaziune fiscală şi uz de fals.

"Inculpaţii au prejudiciat atât bugetul de stat, cât şi interesul pacienţilor, iar lăsarea lor în libertate ar putea periclita ancheta, dar şi ordinea publică", au precizat procurorii în referatul prin care au obţinut arestarea inculpaţilor, arătând că faptele medicilor sunt cu atât mai grave cu cât în acte bolnavii beneficiau de medicamente gratuite pentru boli inventate, dar pentru afecţiuni reale unii au fost obligaţi să-şi cumpere medicamente pe bani grei. Păi, dacă nu dădeau parte...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
ÎNTREBARE
CHELTUIELILE CU ANCHETA DEPĂŞESC PREJUDICIUL??? ... ADICĂ ... VEDEŢI DVS. ... OPORTUNITATEA....
Postat 18 August 2015, 15:30 de ADINA
BESTIILE!!!!!!!!
CHIAR AŞA AU FĂCUT!!!!????
Postat 18 August 2015, 15:25 de ADINA
aia-i doctoriţa LEUŞTEAN????
tipa din medalion, asimetrică la freză e DUMBRAVĂ???
Postat 18 August 2015, 15:25 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON