Locuieşti în centru sau pe una din străzile principale? Uită-te la imobilele din jur: dacă sunt mai înalte sau mai retrase faţă de frontul stradal decât casa ta, pregăteşte banii!
Primăria Oradea vrea să supraimpoziteze de anul viitor cu 50% imobilele care nu respectă regimul mediu de înălţime şi frontul stradal. „Cine nu are resurse financiare poate intra în parteneriat, poate vinde, poate face credite. Nu putem să ne oprim în timp!”, susţine primarul Ilie Bolojan.
Oradea la linie
Primarul vrea să vadă centrul istoric tras „la dungă”. „Dacă dorim ca Oradea să se dezvolte, trebuie să respectăm reguli ale dezvoltării urmate şi în Europa”, spune Ilie Bolojan (foto). Pentru a forţa schimbarea la faţă a centrului istoric, municipalitatea a impus de câţiva ani supraimpozitarea cu 500% a clădirilor şi terenurilor neîngrijite, respectiv cu 50% a spaţiilor comerciale ţinute închise şi a amplasamentelor libere de construcţii. Acum vrea mai mult!
Potrivit unui proiect de regulament aflat încă în dezbatere publică, imobilele din centrul istoric şi de pe principalele bulevarde care nu ating înălţimea medie a clădirilor din zonă ori ies din media frontului stradal vor fi supraimpozitate de anul viitor cu 50%. „Opţiunea Primăriei e să nu mai aştepte 25 de ani şi să nu se întâmple nimic, ci să găsim formule ca să accelerăm schimbarea”, argumentează Bolojan, convins că normativul va afecta doar 5% din imobile şi că aduce numai avantaje: supraînălţarea caselor va da imbold economiei locale, va creşte numărul locuitorilor din centru şi va majora încasările din impozitul pe proprietate.
„Istoric nu înseamnă unitar!”
Mulţi sunt, însă, de altă părere! Cei circa 50 de orădeni care au participat joia trecută la dezbaterea publică organizată în sala mare a Primăriei au desfiinţat proiectul. Proprietar al unui imobil din zona centrală, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Mircea Jacan (foto), a atras atenţia că „alinierea caselor” va afecta autenticitatea centrului istoric.
„Acum câţiva ani a apărut conceptul de centru istoric, pentru conservare, ca să îşi păstreze caracterul, să arate la fel ca înainte. Acum, prin acest regulament, dorim un centru unitar. Nu cred că termenul de centru istoric e compatibil cu cel de centru unitar”.
Orădeanul a ironizat Primăria, arătând că pe acest principiu „cei din Sighişoara ar trebui să îşi modifice străzile, să îşi reconstruiască clădirile, să le îndrepte”, după care „a pus cruce” regulamentului afirmând că nu îşi are rostul: „Dacă e vorba de numai 5% din case, situaţia lor ar putea fi reglementată punctual”.
„N-aveţi niciun studiu!”
La rândul său, avocata Crina Bondici (foto) susţine că singurul scop al regulamentului este să aducă bani la buget. „N-aveţi niciun studiu, dar aveţi o dată certă, 1 ianuarie 2019, de la care veţi supraimpozita!”.
Mai mult, avocata susţine că supraimpozitarea se va aplica după bunul plac al Instituţiei Arhitectului Şef, condusă de Adriana Lipoveanu. „Iniţial spuneţi că se va face un studiu de către specialişti, care va fi supus aprobării Consiliului Local, după care introduceţi o excepţie extrem de gravă: daţi în competenţa unui singur om. Înţeleg că doamna Lipoveanu (n.r. - inginer de profesie) nu are pregătire de specialitate, dar îi daţi în sarcina acestui om să stabilească cine şi cum va fi supraimpozitat”, a atenţionat Bondici.
Acuzat de stalinism
Orădenii l-au acuzat pe Bolojan chiar şi de stalinism şi l-au comparat cu Ceauşescu. Inginerul Lucian Blană (foto) i-a reproşat edilului că vrea să taxeze case cu acte în regulă. „Cineva a dat autorizaţie de construcţie acestor clădiri. Dumneavoastă le-aţi dat, nu eu. De 10 ani sunteţi primar şi acum v-aţi gândit să spuneţi orădeanului „arată urât, fă un etaj, fă ceva”, numai ca să-i băgaţi mâna în buzunar. Nici comuniştii, nici staliniştii nu şi-au permis aşa ceva”, a acuzat tânărul.
Consilierul UDMR Kirei Melinda s-a vrut mai subtilă. „În 1982 era, tot aşa, un lider în Bucureşti, care a avut idei similare. Atunci s-a mutat Schitul Maicilor pe roţi ca să nu iasă din aliniere”, a spus ea, cu aluzie la Ceauşescu.
Victimă sigură!
De altfel, regulamentul lui Bolojan face deja victime. Olimpiu Filip (foto), directorul editurii Scriptum din strada Primăriei 31, a umblat degeaba o jumătate de an după aprobările pentru mansardarea imobilului. „Clădirea, cu un nivel, e flancată de un imobil cu un etaj şi de altul cu două. Nimeni din Primărie nu îmi poate spune astăzi că dacă investesc 20.000 euro în mansardare n-o să fiu pus apoi să construiesc în locul ei un etaj”, a zis Filip.
Potrivit acestuia, orădenii sunt victime sigure: „N-ai cum să construieşti atât de repede încât să scapi de supraimpozitare. Dacă depun astăzi documentele, o să primesc autorizaţie cel mai repede în ianuarie 2019”. Astfel, la un impozit pe clădire de 3.000 lei pe an, Filip va plăti de anul viitor cu 400 euro mai mult doar pentru că în urmă cu 5 ani a cumpărat o clădire mai scundă decât cele învecinate.
Mai grav e că, şi în ipoteza că ar cheltui mii de euro pe proiecte, tot nu are siguranţa că va şi putea supraînălţa imobilul: „Nu ştiu dacă o clădire construită în 1904 pe un singur nivel va putea susţine etajul. S-ar putea să trebuiască demolată şi reconstruită”. Capac la toate, Filip spune că, odată lansat proiectul de regulament, nici măcar nu îşi mai poate vinde imobilul la un preţ corect. „E ca şi cum Primăria mi-ar fi pus bulină roşie pe casă. Orice cumpărător ar oferi sub preţul pieţei, că oricum se demolează”.
Precedentul Avram Iancu
Inclusiv specialiştii sunt de părere că regulamentul va reduce valoarea imobilelor vizate. „Investitorii vor profita pentru a scădea cât mai mult preţul de vânzare”, spune managerul agenţiei imobiliare Gaminvest, Mirko Giuffrida. Un astfel de fenomen s-a înregistrat deja pe strada Avram Iancu: „Imediat ce Primăria a anunţat că vrea să demoleze un rând de case, toată lumea a fugit. Chiriaşii s-au mutat, cine a putut a vândut, dar şi acum multe imobile sunt de vânzare”.
Primii care au de câştigat sunt geambaşii de locuinţe. Afacerişti mai mult sau mai puţin oneşti vor vâna proprietarii caselor din centru, mulţi de o condiţie socială precară, pentru a-i face să vândă cât mai ieftin.
Tot înainte!
În ciuda argumentelor, primarul Ilie Bolojan nu renunţă la idee. „Avem două variante: să stăm pasivi sau să încercăm să amorsăm o dezvoltare în aşa fel încât cei mai mulţi dintre orădeni să câştige”, spune el.
Edilul recunoaşte că disputele asupra regulamentului nu ar fi apărut dacă ar fi fost finalizat studiul care să desemneze imobilele ce pot fi supraimpozitate. „Îngrijorările nu ar fi apărut şi s-ar fi văzut că numărul celor afectaţi e mic. Dar pentru a comanda un studiu trebuie să ai o bază, or aceasta e actul de voinţă de a adopta un regulament”, explică Bolojan.
Temerile orădenilor sunt nejustificate, consideră primarul. „Eu nu cred că vom vedea clădiri care arată bine, care sunt în front, sunt de un etaj şi vor intra la supraimpozitare”. Atâta tot că orădenilor care îşi văd afectată valoarea de piaţă a caselor le este greu să-l creadă. Fie şi pe cuvânt de primar...
NĂSCUT CU DUŞMANI
„Vom sesiza Prefectura”
Regulamentul privind supraimpozitarea clădirilor care „nu respectă încadrarea în frontul stradal construit sau regimul de înălţime stabilit” pare să aibă mai mulţi adversari decât susţinători.
„Primarul comite un abuz. E clar că scopul regulamentului este să stoarcă bani, de vreme ce orădenii vor fi supraimpozitaţi din 1 ianuarie 2019 fără să aibă timp să se conformeze. Nimeni nu îşi poate supraînălţa casa până atunci”, acuză liderul consilierilor PSD, Liviu Sabău Popa (foto), avertizând că opoziţia va încerca să blocheze regulamentul pe toate căile: „Dacă va trece prin Consiliul Local în această formă, vom sesiza Prefectura”.
La rându-le, reprezentanţii UDMR din Consiliu, ca şi cei ai USR şi câteva ONG-uri, au depus la Primărie obiecţiuni pe marginea regulamentului, la care aşteaptă răspuns.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.