Povestea cu olteanul care, atunci când nu are ce face, se dezbracă şi-şi păzeşte hainele se potriveşte şi conducerii Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor, care îşi caută de lucru pe lângă fişa postului.
BIHOREANUL are dovada că, în ciuda afirmaţiilor vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Ioan Mang, cum că nici nu s-a pus această problemă, şeful AMD, Banto Norbert, vrea să cumpere un hotel şi o pensiune, motiv pentru care cere un buget de patru ori peste cel de anul trecut.
"Ăsta-i nebun!"
Pentru prima oară în 30 de ani, marţea trecută un ales din CJ şi-a permis să-l insulte pe un altul de faţă cu toţi. "Ăsta-i nebun!", a strigat vicele Ioan Mang (PSD) despre consilierul Călin Gal (PNL), după ce liberalul criticase opacitatea cu care şefii instituţiei au elaborat proiectul bugetului pe 2019, fără a face publice materialele pe care l-au fundamentat.
Gal ceruse actele cu o săptămână înainte, ca să nu voteze "în orb", iar în şedinţă a acuzat şefii CJ că "vor să ducă banii judeţului la ONG-uri" pentru a fi cheltuiţi netransparent şi în scopuri dubioase. Ca exemplu, PNL-istul a afirmat că într-o adresă a AMD descoperise că aceasta a cerut un buget cu 3,2 milioane lei mai mare decât anul trecut, inclusiv pentru a cumpăra "două pensiuni".
"Aţi lansat bârfa asta în tot judeţul", "angajaţii liberali au lansat zvonul", a răspuns Mang, zicând că "în proiect nu apare". Într-adevăr, propunerea AMD nu era menţionată în proiectul bugetului, dar asta doar fiindcă alocările către structurile de tip ONG nu fuseseră puse pe ordinea de zi.
Pofte imobiliare
Încă în timpul şedinţei, şefa Direcţiei Economice a CJ, Gabriela Plugar, a confirmat BIHOREANULUI că AMD cere majorarea bugetului pentru cele două "pensiuni", iar între timp ziarul a intrat şi în posesia documentului.
Contrar afirmaţiilor lui Mang, nu a fost, aşadar, niciun zvon, cu atât mai puţin dinspre "angajaţi liberali", ci o adresă oficială, înregistrată la CJ în 26 martie, şi semnată de însuşi directorul AMD, Banto Norbert, fost candidat UDMR la Deputăţie în 2016.
Potrivit acesteia, bugetul AMD ar urma să crească de la 1,5 milioane lei la 6,67 milioane lei, din care 1,35 milioane lei pentru plata angajaţilor (al căror număr a sporit de la 10 la 17), iar echivalentul a 600.000 euro exact pentru scopul criticat de Gal, şi anume achiziţionarea hotelului La Contele Dracula din Vadu Crişului, cu 38 camere şi 80 locuri de cazare, şi a cabanei Miramonte din Vârtop, cu 8 camere şi 24 locuri de cazare.
La suprapreţ
Justificarea propunerii e aiuritoare. Conform directorului AMD, "firma care a deţinut hotelul La Contele Dracula a intrat în insolvenţă în 2013, iar de atunci se caută investitor/cumpărător". Banto arată că în urmă cu 5 ani proprietarul ceruse 570.000 euro pe hotel, dar, neprimindu-i, unitatea "s-a degradat atât de mult încât nu s-a mai putut deschide". Culmea, deşi precizează că "cea mai mare ofertă depusă până acum la firma de insolvenţă a fost de 240.000 euro", tot el a propus cumpărarea cu "preţul de 300.000 euro", plus alocarea a încă 80-100.000 euro, fiindcă "ar fi necesară şi o renovare".
Pentru achiziţia cabanei Miramonte din Vârtop, şeful AMD foloseşte, copy-paste, acelaşi motiv: "unitatea este închisă de mai mulţi ani şi este de vânzare", astfel că propune "depunerea unei oferte de achiziţionare la preţul de 160.000 euro", dar pentru că "ar fi necesară şi o renovare", a cerut alocarea a încă 30-40.000 euro în acest scop.
Cumpărare spre... închiriere
Ce ar face AMD cu unităţile de cazare? Conform propunerii lui Banto, atât hotelul, cât şi cabana ar putea ori să fie exploatate de AMD, ori să fie date în chirie, hotelul cu 2.500 - 3.000 euro/lună, aşa încât "investiţia de 400.000 euro s-ar putea recupera în circa 12 ani", iar cabana Miramonte cu 1.000 - 1.500 euro/lună, "astfel că investiţia de maximum 200.000 euro s-ar putea recupera în circa 12-13 ani".
Atât doar că, potrivit propriului statut, AMD nu are între obiective asigurarea de servicii turistice şi, de altfel, nici nu ar fi normal să se ocupe cu aşa ceva, sarcina sa fiind promovarea turismului, echidistant faţă de toţi operatorii din domeniu, lucru imposibil dacă ar fi ea însăşi "jucător".
Cum, însă, Banto propune cumpărarea "pensiunilor" fie şi pentru închirierea lor ulterioară, adevărata explicaţie poate fi mai simplă: să dea nişte bani pe care proprietarii firmelor insolvente încercau de atâţia ani, fără succes, să-i obţină. Or, iată că Judeţului îi prisosesc fondurile şi visează la cu totul alte "investiţii" decât la cele pe care le vor bihorenii, în drumuri, în dezvoltarea Aeroportului sau în stimularea economiei...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.