Cine-mparte, parte-şi face. În cazul fostului şef al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, liberalul Dumitru Voloşeniuc, vechea zicală se potriveşte ca o mănuşă. Cercetat deja pentru conflict de interese după ce a fost prins că şi-a angajat fratele la instituţia pe care o conducea, Voloşeniuc ar putea avea noi probleme penale.
BIHOREANUL a descoperit că fostul director a căpuşat la greu banii publici în folosul propriului club de fotbal, Sporting Lugaş, întreţinându-şi fotbaliştii cu maşini, combustibil şi cazări în clădirile instituţiei. Cu tupeu fără limite...
Blat la Ape
Despre fostul şef al ABA Crişuri, consilierul judeţean PNL Dumitru Voloşeniuc, schimbat din funcţie la sfârşitul anului trecut, BIHOREANUL a mai scris. Prima dată în septembrie, când fratele său, Dragoş, era reţinut de Poliţie pentru şpăgi încasate în numele lui. Apoi în noiembrie, când a fost pus el însuşi sub învinuire pentru conflict de interese, acuzaţie formulată după ce, în timpul cercetărilor ce-l vizau pe fratele său, s-a descoperit că fusese angajat la ABA chiar de politicianul liberal, care-i croise un post anume şi organizase "concursul" aferent.
Dumitru Voloşeniuc a avut grijă ca fratele său să n-o dea în bară cu subiectele, Dragoş fiind mutat în timpul concursului într-o cameră unde a completat răspunsurile la întrebări, reuşind astfel să obţină notă de trecere şi angajarea. Dar asta n-a fost de ajuns. La scurt timp după angajare, Dragoş a fost avansat ca şef de echipă, poziţie numai bună pentru a se apuca de "ciupeli". Căci, după cum au constatat anchetatorii, împreună cu subalternii, omul fura şi vindea fără scrupule motorină din utilajele pe care le avea în gestiune.
Finanţator cu numele
Chemat la vremea respectivă să dea explicaţii, Dumitru Voloşeniuc a declarat că a numit o comisie care să verifice pagubele puse de poliţişti în cârca fratelui său, iar aceasta a stabilit că, de fapt, pierderile nu există. "Nu lipseşte motorină. Cred că e o neînţelegere", pretindea şeful ABA, promiţând să dovedească nevinovăţia fratelui său.
Nu numai că n-a făcut-o, dar între timp BIHOREANUL a aflat că directorul ABA se "servea" şi el, din plin, din bunurile şi fondurile instituţiei, în folosul propriului club de fotbal, Sporting Lugaş, pe care l-a înfiinţat în 2009. Dezvăluirea a făcut-o chiar unul din foştii săi colaboratori, Mădălin Sebeştean (foto), până luna trecută fotbalist la prima echipă şi antrenor al echipelor de copii şi de fete din cadrul clubului.
Sebeştean a ajuns la Lugaş în 2011 şi încă de la început a avut probleme cu finanţatorul. "Mi s-a făcut un contract-cadru în care nu scria nimic clar. La fel şi celorlaţi. Când l-am întrebat de ce, nea Gigi Voloşeniuc mi-a spus să am răbdare, că se rezolvă. Au trecut 4 ani şi n-a schimbat nimic", susţine fotbalistul, pretinzând că n-a fost plătit cu lunile şi, fiindcă a îndrăznit să ceară bani, a ajuns în dizgraţie şi chiar înjurat de patron. Iar ca el sunt şi alţii, băieţi şi fete, plătiţi doar "din an în paşti". "El e finanţator doar cu numele. Banii îi ia de la alţii şi de la stat", răbufneşte fotbalistul.
Ca la mama
Ce vrea să spună Sebeştean? Că, de fapt, o mare parte din cheltuielile clubului au fost acoperite din bani publici, mulţumită faptului că între 2008-2012 Voloşeniuc a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, iar apoi, până anul trecut, şef al ABA Crişuri. "Când a fost vicepreşedinte, CJ trimitea autobuze să ducă suporterii din Lugaş la meciuri în deplasare", povesteşte Sebeştean. Mai târziu, când Voloşeniuc a ajuns la ABA, a asigurat transportul sportivilor cu microbuze ale instituţiei, două VW Transporter, BH-40-DAC şi BH-55-APE.
Ca şi cum asta nu era de ajuns, microbuzul clubului era alimentat cu carburanţi la baza de materiale a ABA din strada Atelierelor. "Ne trimitea la un anume domn Munteanu (Mihai Munteanu, şef mecanizare, n.r.). Trebuia să spunem că venim din partea domnului Gigi şi alimentam. Luam şi în rezervor, şi în canistre, că aşa ne cerea. Ultima dată, am fost în noiembrie, parcă", zice Sebeştean, aspect negat vehement, însă, de angajatul ABA. "Eu nu puteam să le dau motorină, nici măcar nu gestionez eu combustibilul", se apără Munteanu.
Nici asta nu e tot: echipa a făcut cantonamentul la baza ABA Crişuri de la Remeţi, iar străinii legitimaţi la club erau cazaţi în imobile ale instituţiei din Oradea, Băile Felix şi Aleşd. "Erau mai mulţi nigerieni, unii cazaţi la priza de apă din Oradea, în Ioşia, alţii în Felix, lângă President, alţii într-un apartament din Aleşd", dezvăluie Sebeştean.
Învârtelile lui Voloşeniuc sunt cunoscute în Lugaş, unde acesta locuieşte. "Am văzut şi noi microbuzele de la ABA. A fost şi un scandal când a trimis la Aleşd utilaje de la Ape, să facă amenajări la stadionul unde trebuia să joace Sporting Lugaş", susţine viceprimarul comunei, pesedistul Alin Paşcalău.
"Ajutor umanitar"
Căutat pentru a da lămuri legate de noile acuzaţii, Dumitru Voloşeniuc (foto) n-a catadicsit să răspundă la telefon şi la SMS-uri. A apărut după câteva zile, la sediul redacţiei, solicitând ca articolul să fie oprit "pentru că face rău sportului bihorean". "Dacă apare, să ştiţi că mă gândesc să opresc finanţarea clubului şi nu va fi bine", a avertizat el, de parcă BIHOREANUL ar fi avut vreo răspundere în materia asta.
N-a putut nega, însă, temeinicia acuzaţiilor, ba dimpotrivă, şi-a recunoscut faptele, confirmându-le punct cu punct, chiar făcându-şi un titlu de glorie din folosirea utilajelor, maşinilor şi imobilelor instituţiei publice în propriul interes, ceea ce înseamnă ditamai abuzul în serviciu, infracţiune sancţionată cu închisoarea între 3 şi 15 ani.
Voloşeniuc a recunoscut că a cazat fotbaliştii nigerieni ai clubului său în imobilele ABA din Oradea, destinate personalului venit din ţară şi delegaţiilor străine. "A fost un ajutor umanitar. N-aveau unde sta", s-a scuzat fostul director, ca şi cum ar fi fost obligaţia instituţiei să rezolve problema locativă a unui fotbalist legitimat la un club privat. Liberalul a recunoscut până şi faptul că şi-a dus, tot de-a moaca, sportivii în cantonament la cabana din Remeţi a instituţiei. "Poate merge oricine acolo", a susţinut fostul director, pentru ca apoi să admită că, de fapt, cabana e doar pentru angajaţi, "străinii" putând fi primiţi aici doar cu aprobarea scrisă a conducerii instituţiei.
Fostul director a apreciat drept "mizilic" faptul că a dispus ca utilajele unităţii să-i amenajeze terenul de fotbal, tot gratis, şi că a folosit microbuzele instituţiei pentru deplasările echipei. "Dar motorină am pus eu, din buzunarul meu", s-a jurat Voloşeniuc.
Audit, dar nimic
BIHOREANUL a încercat să obţină un punct de vedere şi de la noul şef al ABA Crişuri, Dorel Dume, dar şi acesta s-a ferit de discuţie, zicând că aşteaptă rezultatul unor verificări făcute de o echipă de audit venită luna trecută de la Bucureşti. "S-a făcut un control, dar nu am primit raportul. Nu pot comenta fără să am un act oficial", spune Dume.
Lucrurile ar trebui, însă, să fie clare şi fără ajutorul raportului unor conţopişti. Fostul director, consilier judeţean, ba chiar fost vicepreşedinte de CJ, adică responsabil pus să împartă cu grijă banii publici, a confundat instituţiile publice cu moşia proprie, angrenând în furturile sale şi subalternii care i-au executat ordinele. De aici încolo, e doar treabă de Poliţie, Parchet, Justiţie...
PREFĂCUTUL
Scăpat de leşin
Problemele fraţilor Voloşeniuc au început anul trecut, pe 18 septembrie, când Dragoş Voloşeniuc (foto) a fost reţinut pentru 24 de ore, pentru delapidare şi trafic de influenţă, ambele în formă continuată. Acuzaţia a venit în urma mai multor denunţuri în care fratele directorului ABA fusese acuzat că promitea, în schimbul unor sume de bani, rezolvarea unor angajări sau chiar intervenţii în dosare penale.
Astfel, Dragoş Voloşeniuc ar fi pretins şi primit 4.500 lei şi 500 euro de la un bărbat căruia i-a promis că îi va obţine restituirea permisului de conducere ridicat în cadrul unei anchete penale, altuia i-a cerut 1.000 euro cu promisiunea că, prin fratele său, îi va angaja soţia la Spitalul Municipal, iar unui fost coleg i-a cerut 1.200 lei pentru o diplomă de conducător de utilaje de mare tonaj, plus încă 2.000 lei pentru angajarea la ABA.
Dus la Tribunal cu propunere de arestare preventivă, Dragoş Voloşeniuc a fost brusc cuprins de leşin, judecătorul fiind nevoit să amâne procesul pentru ca inculpatul să-şi revină. Sensibilităţile l-au ţinut pe Voloşeniuc numai până în momentul în care a scăpat de cătuşe. Seara era deja la băute, cu muzicanţii după el. "A venit în Lugaş la bar cu trei lăutari, să spună că totul s-a rezolvat", confirmă Mădălin Sebeştean.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.