URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Martie 2018, 19:15

Ne vedem în cartiere! Urmează votul cu urnă pentru cele 10 proiecte cu bugetare participativă din Oradea

Ne vedem în cartiere! Urmează votul cu urnă pentru cele 10 proiecte cu bugetare participativă din Oradea ÎNCĂ SE JOACĂ! Una dintre puţinele schimbări posibile în urma votului cu urnă ar fi ca proiectul de amenajare a unei piste din tartan pentru atletism în Parcul Salca (stânga), care la votul online închide lista celor finanţabile, să fie surclasat de înierbarea liniei de tramvai din strada Corneliu Coposu (dreapta). Cele două proiecte sunt despărţite de numai 45 de voturi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un milion şi jumătate de euro pus la bătaie, 42 proiecte, 114.610 voturi exprimate. Votarea online a proiectelor cu bugetare participativă propuse de orădeni s-a încheiat pe 9 martie, iar săptămâna viitoare va începe votul cu urnă, pe cartiere.

"Până pe 4 aprilie vom organiza cât mai multe întâlniri în diferite zone din oraş, pentru ca orădenii să poată vota oricare dintre cele 42 de proiecte pe care le doresc implementate", spune viceprimarul Florin Birta.

Voturi în reţea

Lista celor 10 proiecte votate online este deschisă de trei idei ale unor şcoli şi două propuneri ale UDMR. În fruntea clasamentului este proiectul parcului etnografic depus de Liceul Onisifor Ghibu, care a întrunit 2.310 voturi, secondat de un proiect al Şcolii Generale Bălcescu pentru dotarea cu laptopuri şi tablete interactive (1.450 voturi), "bronzul" revenind Liceului Lucian Blaga, care a propus construirea unei săli multifuncţionale pentru sport şi evenimente şcolare.

Jumătatea de sus a topului e completată de propunerile consilierilor locali UDMR Pető Dalma Csilla şi Kecse Gabriella, pentru reabilitarea Pieţei Tineretului, cunoscută şi sub denumirea Templom Tér (1.146 voturi), şi a Casei de Cultură din Podgoria (991). Succesul celor cinci proiecte s-a datorat, evident, reţelelor mari de susţinători, formate din apropiaţi ai elevilor şi profesorilor din şcoli, respectiv din membri şi simpatizanţi ai UDMR.

La mare distanţă, lista proiectelor fără votanţi "dedicaţi" este deschisă de modernizarea accesului la Grădina Zoologică (715 voturi), reabilitarea Ştrandului Ioşia (692), extinderea promenadei de pe malul Crişului din Silvaş până în strada Făcliei (673), amenajarea unui loc de joacă pentru copiii cu dizabilităţi în Parcul Ioşia (501) şi amenajarea unei piste din tartan pentru alergători în Parcul Salca (418).

După click, ştampila...

Cum lista finală a proiectelor eligibile va fi întocmită pe baza mediei aritmetice între voturile date online şi cele ce vor fi puse fizic în urnă de populaţia din cartiere, şansele ca ea să suporte modificări majore sunt reduse.

Florin Birta, viceprimar OradeaÎn condiţiile în care la întâlnirile din cartiere cu reprezentanţii municipalităţii participă în medie cam 100 de persoane, e greu de crezut că urnele vor aduna mii de voturi pentru a răsturna clasamentul. "Nu cred că vor fi schimbări majore. Se poate întâmpla ca un proiect să urce sau să coboare câteva locuri sau ca proiectul de pe locul 10 pentru pista din Parcul Salca să fie depăşit de cel pentru înierbarea liniei de tramvai din Coposu, care astfel ar putea ajunge la finanţare, dar mai mult nu", crede viceprimarul Florin Birta (foto).

În acest context, cei mai motivaţi să participe la dezbaterile din cartiere ar trebui să fie susţinătorii proiectelor rămase fără finanţare. Cele 10 proiecte declarate eligibile însumează 1,3 milioane euro din totalul de 1,5 milioane euro pus la bătaie. Municipalitatea nu agreează varianta de a suplimenta lista cu încă un proiect până la atingerea limitei alocărilor, excluzând totodată posibilitatea majorării bugetului pus la bătaie. "Anul acesta Primăria a promis că va finanţa 10 proiecte în limita a 1,5 milioane euro. Dacă propunerile însumate depăşeau această sumă am fi suplimentat-o. Dar aşa, nu este cazul", spune viceprimarul.

Parcuri, pieţe, biserici...

La sfârşitul săptămânii trecute, conducerea municialităţii lucra încă la un calendar al întâlnirilor cu orădenii. Acestea ar urma să fie intens mediatizate şi derulate începând de săptămâna viitoare în zonele aglomerate din cartiere, dar şi în parcuri, pieţe, biserici şi chiar firme. La întâlniri ar putea fi invitaţi şi iniţiatorii proiectelor din fiecare zonă. "Vom prezenta toate proiectele, dar le vom detalia doar pe cele propuse de cartierul respectiv", spune viceprimarul. Orădenii vor putea vota oricare dintre cele 42 de proiecte eligibile. "Buletinele de vot vor cuprinde toate propunerile, iar orădenii le vor încercui pe cele pe care le doresc", zice Birta. Voturile depuse în urne vor fi adunate cu cele date online, iar lista finală, a proiectelor câştigătoare, va fi stabilită de media obţinută de fiecare propunere.

Cum pentru anul acesta jocurile par deja făcute, pentru 2019 municipalitatea va trebui să analizeze varianta de a pune la dispoziţia instituţiilor şcolare o categorie separată, în care să se poată concura cu propriile reţele de susţinători, sau de a finanţa doar proiecte "outdoor", de care să beneficieze toţi orădenii. Altfel, s-ar putea ca toţi banii să fie luaţi pe viitor numai de şcoli şi licee...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
zic
Pot?
Postat 23 Martie 2018, 22:11 de TDS
Stie cineva?
Unde se poate vota proiectele!
Postat 22 Martie 2018, 20:18 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON