URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Iulie 2015, 17:30

Lecţia de fraudă: Fraudarea masivă a Bacului la Ştei a fost organizată chiar de supraveghetori

Lecţia de fraudă: Fraudarea masivă a Bacului la Ştei a fost organizată chiar de supraveghetori UNII PLÂNŞI... Mai bine de 6 ore au aşteptat rezultatele marţea trecută, în caniculă, tinerii din Ştei şi părinţii lor, unii plângând în hohote. Niciun membru al Comisiei de Bac n-a catadicsit să dea ochii cu ei...
Lecţia de fraudă: Fraudarea masivă a Bacului la Ştei a fost organizată chiar de supraveghetori ...ALŢII ASCUNŞI. Supraveghetorii examenului de la Colegiul Tehnic Unirea din Ştei au avut în permanenţă protecţia Poliţiei, fiind escortaţi de agenţi chiar şi când au ieşit în curtea închisă a şcolii, pentru a afişa listele cu admişi, respinşi şi eliminaţi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un an şi jumătate din viaţă au pierdut candidaţii eliminaţi din Bacalaureat, pentru fraudă, după examenul susţinut la Colegiul Tehnic Unirea din Ştei. Asta dacă nu cumva pe unii eşecul îi va face să nici nu mai repete încercarea de a obţine diploma atunci când vor avea dreptul s-o facă, abia la anul, în toamnă.

Cum s-a ajuns la cea mai mare hoţie descoperită vreodată la Bac? Ce s-a întâmplat în sălile de examinare? Dar în afara lor, înaintea examenului propriu-zis? Şi după, când "s-a aflat" că elevii copiaseră pe rupte? Concluziile la care a ajuns BIHOREANUL sunt şocante. Cei 108 tineri nu sunt doar victimele dorinţei de a reuşi cu orice preţ, ci şi ale propriilor părinţi, convinşi că le netezesc drumul cumpărând bunăvoinţa supraveghetorilor, şi mai ales ale profesorilor care i-au ajutat să comită primul furt decisiv. Nu dezinteresat, de vreme ce "aparţinătorii" spun că au strâns "cotizaţii" chiar şi de 300 euro...

Surpriza de duminică

Duminică, 5 iulie. Cei 255 absolvenţi ai Colegiilor Avram Iancu şi Unirea din Ştei care înainte cu o săptămână susţinuseră Bac-ul aşteptau rezultatele relaxaţi. "I-am văzut la ieşirea din examene, ţopăiau de bucurie că au copiat. Se lăudau că a fost mai lejer decât credeau", aveau să povestească BIHOREANULUI câţiva localnici.

La amiază, însă, pica vestea că în mica urbe de la poalele Munţilor Bihorului a avut loc cea mai mare fraudă din ultimii 25 de ani. O confirma printr-un comunicat chiar Ministerul Educaţiei: "Ca urmare a unei sesizări făcute la TelVerde de o profesoară corectoare din judeţul Timiş privind similitudini între 42 de lucrări la matematică provenind din centrul de examen Colegiul Tehnic Unirea din Ştei, Comisia Judeţeană de Bacalaureat a dispus analiza înregistrărilor din cele 14 săli în care s-a desfăşurat proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie). În urma analizei s-a constatat că în 10 săli profesorii asistenţi nu au respectat atribuţiile, permiţând candidaţilor să comunice între ei şi să fraudeze fie prin utilizarea unor înscrisuri, fie lăsându-i sau chiar ajutându-i să copieze unii de la alţii".

MEC promitea că va fi verificată culpa fiecărui supraveghetor şi elev, sancţiunile putând culmina pentru primii cu pierderea slujbelor, iar pentru tineri cu eliminarea din examen şi interdicţia de a participa la următoarele două sesiuni.

În ofsaid

Începutul scandalului dădea impresia că şefii Comisiei Judeţene de Bac şi ai Inspectoratului Şcolar au fost prinşi pe picior greşit, fiindcă s-au ferit de declaraţii. Tot ce-a spus duminică inspectorul general Nicolae Avram (foto) a fost că la Oradea urma să vină Corpul de Control al Ministerului, pe când ministrul Sorin Cîmpeanu furniza deja detalii ale fraudei.

"În imagini se vede cum se plimbă printre elevi foi cu rezolvările, asta cu acordul profesorilor. Nu ne putem explica cum profesorii au creat această situaţie, deşi erau filmaţi. Probabil s-au gândit că nu verifică nimeni imaginile. Dar nu s-au gândit că lucrările aproape identice vor da de bănuit. Până marţi, când se vor afişa rezultatele, trebuie să avem o situaţie clară. S-a pus problema repetării examenului, dar n-ar fi corect pentru ceilalţi elevi, care n-au trişat", spunea ministrul.

În Bihor, preşedintele Comisiei locale de Bac, Dan Ispas, director la Colegiul Tehnic Ioan Ciordaş din Beiuş, s-a dat pur şi simplu la fund, iar la Oradea şeful IŞJ părea mai degrabă preocupat să menajeze supraveghetorii. "Eu nu văd implicarea Comisiei, eventual prin faptul că supraveghetorii nu au circulat continuu prin săli", spunea Avram, în contrasens cu ministrul.

Obiceiul pământului

BIHOREANUL a aflat însă că, în ciuda acestui gen de explicaţii vagi, conducerea IŞJ Bihor ştia prea bine ce s-a întâmplat. Şefii Inspectoratului fuseseră sesizaţi de Minister încă de vineri, când de altfel au şi decis verificarea înregistrărilor, au propus eliminarea elevilor care au copiat şi au hotărât cercetarea disciplinară a profesorilor. Nu au spus public, însă, cât de groasă era treaba.

Aşa se face că marţi dimineaţă, când în faţa Colegiului Unirea s-au strâns peste 100 de elevi şi părinţi, niciun reprezentant al IŞJ ori al Comisiei nu s-a obosit să le dea vreo explicaţie. "Se tem că le rupem picioarele", comenta o femeie, în timp ce fiica sa plângea în hohote. Dacă în faţa camerelor Digi 24 oamenii se jurau că odraslele lor n-au copiat, dincoace de ele şi-au dat drumul la gură, povestind că au adunat între 1.000 lei şi 300 euro pentru supraveghetori.  

Unii au ales calea dreaptă, dar cu acelaşi rezultat. "Fata mea, elevă de 9, a fost eliminată fiindcă au copiat alţii după ea, dar profesoara i-a luat foaia şi a dat-o la alţii", acuza un bărbat. Altul l-a completat că din aceeaşi pricină, că alţii au copiat după ele, au fost excluse până şi şefele de promoţie de la ambele licee din oraş: Alexandra Burtă, de la Unirea, şi Adina Secui, de la Avram Iancu.

"Aici totdeauna s-a furat organizat. Comitetul de părinţi strânge banii şi-i dă la diriginţi, care îi dau la şeful Comisiei", a susţinut chiar un profesor. "De ce se ascund de noi? De ce nu or eliminat pe nimeni pe loc, în timpul probelor? De ce, dacă-s curaţi, nu dau ochii cu noi?", întreba o altă femeie, nervoasă.

"Sper că nu din interes"

Ulterior, şeful IŞJ a admis că a văzut înregistrările încă de sâmbătă, când s-a şi convins că supraveghetorii nu şi-au făcut datoria în 10 din cele 14 săli de examen. "Elevii s-au consultat, iar supraveghetorii mutau hârtiile de la unul la altul, aduceau foi de afară şi le dădeau copiilor", a declarat BIHOREANULUI Nicolae Avram, precizând că identificarea elevilor s-a făcut tot sâmbătă, cu ajutorul diriginţilor, anume convocaţi la Oradea.

"Vreau totuşi să cred că nu din interes i-au lăsat să copieze", a zis Avram, care a suspendat cercetarea disciplinară şi a sesizat Poliţia Ştei, pentru a se lămuri rolul fiecărui supraveghetor, de la preşedintele Comisiei, Dan Ispas, până la cei 38 membri traşi la sorţi dintre profesorii din Vaşcău, Nucet, Drăgăneşti, Rieni şi Câmpani.

Mega-dosar, mega-penal

Dată fiind amploarea cazului, însuşi şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, s-a deplasat marţi la Ştei pentru a analiza documentele transmise de IŞJ colegilor din localitate: copiile înregistrărilor şi procesele-verbale de redare, cu descrierea activităţilor fiecărui elev. Deşi competenţa teritorială pentru cercetarea penală ar fi revenit Parchetului Beiuş, s-a stabilit ca dosarul să fie înregistrat la Parchetul judeţean, principala suspiciune nefiind simpla neglijenţă a supraveghetorilor, ci că aceştia au săvârşit, cu bună-ştiinţă, fapte de corupţie.

BIHOREANUL nu a avut acces la înregistări, însă procesele verbale care le descriu, întocmite de Inspectorat şi de Comisia de Bac, au intrat în posesia ziarului. Actele redau în detaliu maşinaţiunile, astfel încât una dintre concluzii e clară: frauda a fost organizată tocmai de supraveghetori, chiar şi în pofida faptului că unii elevi nu au avut intenţia să copieze!

Minutul şi infracţiunea

Procesele-verbale arată în ce sală a susţinut examenul fiecare elev, ce activităţi frauduloase a comis şi chiar minutul şi secunda în care ele se văd pe înregistrări. De pildă, în sala 17, "Burtă Alexandra Maria, r4b1 (n.r. - rândul 4, banca 1), sursă - a lăsat să se copieze de pe foile ei, a comunicat cu colegii din spate şi lateral".

Tot în sala 17, "Burtă Mădălina, min. 03:49:00 - vine de la baie (sau coridor), se aşază în bancă, asistenta se pune în faţa ei, eleva scoate o hârtie din buzunar şi scrie". În aceeaşi sală, în dreptul numelor lui Belei Andrei, Bercea Daniela, Bileac Daniela, Bold Mădălina, Bologa George şi altor 4 tineri scrie la fel: "copiază în mod repetat şi comunică cu cei din faţă, lateral, spate", fără ca supraveghetorii să intervină.

În sala 16, în minutul 04:05:00, "supraveghetorul ia o ciornă de la eleva Judea Maria şi o predă elevului Barbu Florin", iar elevei Plişco Florinda, în min. 04:07:12, "asistenta îi aduce o hârtie, deşi nu a solicitat". Imediat după, "asistenta ia o hârtie de la Sala Alexandra şi o dă elevei Popa Florina".

În sala 22, "Farcaş Andrei a ieşit pe coridor, iar la întoarcere a introdus o foaie printre cele de pe bancă, min. 04:00:17". La fel, "Filip Marcel a ieşit de mai multe ori din sală, iar după revenire a introdus foi printre foile de pe bancă".

În sala 14, "Sora Cătălin, min. 2:42:00 - fiţuică în buzunarul drept de la haină după ce a venit de la WC, ora 3:10:39, bagă fiţuica în buzunarul de la pantaloni", iar "Tiboc Florin, ora 3:20:00, copiază de pe fiţuică, ora 3:44:00, set nou de fiţuici după întoarcerea de la WC". În sala 24, "Matei Vasile copiază de la r4b2, copiază după dictare de la r4b3", iar "Laslău Antonio scoate foaie de sub bancă după întoarcerea de la WC".

În sala 29, "Teaha Florin comunică cu r2b1, min. 3:53 primeşte o foaie de la asistent, după care scrie în vervă", "Micula Florin primeşte prin asistent foaie de la Moş Robert şi copiază", "Moza Ciprian primeşte ceva prin asistent de la Negrea Alin, după care scrie, primeşte prin asistent apoi foaie de la Negriţa Alin", "Mut Florina primeşte prin asistent foaie de la Moza Ciprian", "Neag Daniel primeşte foaie prin asistent de la Negriţa Alin", "Negriţa Mircea primeşte prin asistent foaie de la Negrea Alin", iar "Negruţ Ramona primeşte foaie prin asistent de la Negriţa Alin".

În sala 26 a fost un neîntrerupt "schimb de foi" între Nica Florin, Nicola Daniel, Olaru Daniel, Oros Rafael, Oros Marius, Oros Miriam, Pantea Ilisei, Pantea Gabriela, Petrişor Roxana, Petruşe Andreea, Petruşe Alexandru, Petruşe Alexandra, Peterii Alexandra, Pîrle Ionuţ - totul sub privirile ocrotitoare ale supraveghetorilor!

Memorii la Ponta şi Iohannis

Revoltaţi că nimeni nu le-a explicat motivele eliminării copiilor după ce la finele fiecărei probe s-a consemnat în procese-verbale că nu a fost "niciun incident", 20 de părinţi au cerut miercuri o audienţă la IŞJ, solicitând şi să le fie arătate înregistrările, şi să fie "reanalizate", ameninţând cu procese. O zi mai târziu, joi, au trimis memorii Ministerului Educaţiei, Guvernului şi chiar preşedintelui Klaus Iohannis, iar seara s-au întâlnit cu primarul Şteiului şi cu membrii comisiei de învăţământ a Consiliului Local.

"Este deja o problemă socială că 40% din absolvenţii de la ambele licee din oraş au fost eliminaţi, lăsaţi fără posibilitatea să urmeze o facultate, fără viitor", a explicat tatăl Alexandrei Burtă, profesorul Voicu Burtă (foto), fost director, până astă-toamnă, la Unirea. "Băncile au fost aranjate după interesul supraveghetorilor aşa încât să se copieze. În sala 17, unde pe 81 metri pătraţi se putea pune câte o bancă tot la 6 metri pătraţi, toate cele 17 bănci au fost înghesuite una în alta", a acuzat fostul director care a condus vineri încă o delegaţie cu jalba la IŞJ.

Cu ce folos, nu-i greu de ghicit, de vreme ce şi contestaţiile au fost deja respinse. Singurul lucru rămas de făcut este acum pedepsirea tuturor vinovaţilor, inclusiv a celor din Comisia de examen, fără de care tinerii deja sancţionaţi n-ar fi învăţat o lecţie dură: minciuna are picioare scurte, iar hoţia nu aduce musai câştig, ci uneori chiar pagubă.


PRIMA INFORMAŢIE
O reclamaţie ignorată

BIHOREANUL a aflat de la Ştei că, chiar dacă "buba" a spart-o profesoara din Timiş care a sunat la Minister vineri, 3 iulie, după încheierea Bac-ului, prima sesizare a fraudei o făcuse, de fapt, unul din cei trei elevi eliminaţi pe loc încă de la prima probă scrisă, desfăşurată luni, 29 iunie, la limba română. "O fată a fost dată afară atunci fiindcă a copiat şi a făcut reclamaţie la Inspectorat că toţi au copiat cu ajutorul supraveghetorilor, nu numai ea. În condiţiile astea, Inspectoratul n-a putut muşamaliza nimic", a declarat o sursă BIHOREANULUI.

Şeful IŞJ Bihor, Nicolae Avram, a admis că, într-adevăr, în ordine cronologică prima sesizare a făcut-o eleva respectivă, Balasko Irena, care acuza că "supraveghetorii le-au dat voie să copieze", dar a insistat pe vina fetei: "Şi dacă supraveghetorul spune să copiezi, nu ai voie".

Ce pare să nu realizeze Avram este că, dacă această primă sesizare ar fi fost luată în serios, iar membrii Comisiei de Bac ar fi luat măsuri atunci, la Ştei poate nu s-ar fi înregistrat, în zilele următoare, cea mai masivă fraudă din ultimii 25 de ani.


ISPAS ZICE PAS!­
Frauda, tradiţie perpetuată politic

În pofida încercărilor repetate ale BIHOREANULUI de a obţine şi punctul de vedere al preşedintelui Comisiei de examen de la Ştei, Dan Ispas (foto) a refuzat invitaţia. Slujbaş al fraţilor Ioan şi Viorel Micula atât ca şef al postului TTV Beiuş, cât şi ca un soi de redactor şef neoficial al cotidianului Crişana, dar pus anul trecut şi director al Colegiului Tehnic Ioan Ciordaş din Beiuş, Ispas a fost propus să prezideze Comisia de Bac de la Ştei de către conducerea IŞJ Bihor, ceilalţi 38 de supraveghetori fiind traşi la sorţi dintre cadrele didactice din zonă.

Un fost inspector şcolar general adjunct, profesorul de matematică Florin Nicoară, consideră însă că desemnarea în această poziţie a directorilor de şcoli este ea însăşi garanţia fraudării examenelor: "Fără «colaborarea» preşedinţilor din centrele de examen sau fără măcar ca aceştia să închidă ochii nu se poate frauda în masă. Directorii nu ar trebui să fie preşedinţi de comisii. Având în vedere că majoritatea sunt puşi în baza carnetului de partid, la fel ca majoritatea inspectorilor, ei lucrează în general la comandă. Fenomenul Ştei nu este unic, nici în Bihor, nici în ţară".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
comm
mai mult ca la samuil vulcan din beius n au avut cum sa copieze :))))
Postat 14 Iulie 2015, 11:31 de SuciuAlexandru
?????????????????????
Ce au fr Micula cu pres comisiei?Aloooo?Pe Victoras nu-l intereseaza bacul,la fel pe tata si unchiul...Alooooo?
Postat 14 Iulie 2015, 10:37 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON