URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Aprilie 2015, 07:31

Isteria Antifraudă! Inspectorii Direcţiei Antifraudă închid localuri în Bihor pentru evaziuni de… 5,8 lei

Isteria Antifraudă! Inspectorii Direcţiei Antifraudă închid localuri în Bihor pentru evaziuni de… 5,8 lei ANTIFRAUDĂ MINCINOASĂ. Acesta este noul "trend", impus de stat, pentru decorarea vitrinelor: afişele cu textul "Activitate suspendată de Antifraudă - ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale". De cele mai multe ori, ele ascund o minciună ordinară: de fapt localurile sunt închise nu fiindcă inspectorii ar fi surprins comericanţii vânzând fără bon, ci pentru că au găsit mici bacşişuri în buzunarele chelnerilor sau mărunţiş ţinut la vedere pentru a fi dat rest clienţilor
Isteria Antifraudă! Inspectorii Direcţiei Antifraudă închid localuri în Bihor pentru evaziuni de… 5,8 lei ABUZIV. La fel ca în cazul celorlalţi întreprinzători sancţionaţi, inspectorii au pus pe uşa unei mici plăcintării afişul "Activitate suspendată de Antifraudă - ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale". Amendat şi cu 10.000 lei, proprietarul şi-a adăugat replica: "Stimaţi clienţi, vă rog să luaţi la cunoştinţă faptul că unitatea nu a fost suspendată pentru neemiterea de bon fiscal, cum au scris abuziv aceşti indivizi, ci pentru nejustificarea sumei de 9 lei". A 1.111-a parte din amenda încasată...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectorii antifraudă au cu ce se lăuda după raidurile făcute săptămâna trecută în Oradea şi Salonta, unde au amendat cu câte 10.000 lei şi au închis covrigării, plăcintării, mici magazine şi birturi. Oficial, pentru fraudarea bugetului prin neemiterea de bonuri fiscale. În realitate, "crima" a fost alta: asupra angajaţilor au găsit sume pe care, deşi derizorii, aceştia nu le-au putut justifica cu acte. Urmarea? Pentru ca "DNA-ul Fiscului" să raporteze că şi-a făcut datoria exemplar, zeci de oameni au rămas fără locuri de muncă!

BIHOREANUL vă prezintă încă o probă, dacă mai era nevoie, că inspectorii antifraudă chiar nu au mamă şi nu au tată, dar nici discernământ. O spun, plângând, victimele abuzurilor, unele silite să tragă obloanele peste micile afaceri, cu preţul sărăcirii unor întregi familii...

Atenţie specială

Inspectorii Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală (DRAF) Oradea, ce acoperă nord-vestul ţării (Cluj, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureş, Bistriţa Năsăud), provocau un adevărat scandal între Crăciunul şi Revelionul anului trecut, când au descins în zeci de localuri din Oradea, Băile Felix şi 1 Mai, amendându-le drastic şi suspendându-le activitatea pe trei luni, după controale pe care proprietarii le-au considerat cu totul abuzive. Motivul? Încă înainte să înceapă verificările, le-au ameninţat angajaţii cu dosare penale, i-au percheziţionat corporal de faţă cu clienţii, căutând bani încasaţi în plus faţă de sumele evidenţiate în casele de marcat, le-au alungat muşteriii, interzicând până şi servirea acestora.

În ianuarie, când a relatat despre marea acţiune, BIHOREANUL a cerut informaţii pe această temă Direcţiei Generale. Lămuririle nu au venit nici până în prezent, dar în martie ANAF a comunicat redacţiei bilanţul DRAF Oradea pe 2014. Potrivit acestuia, inspectorii au făcut în regiune 4.070 controale, din care în Bihor 1.773 (43,56% din total), au dat amenzi şi confiscat bunuri de 20 milioane lei, din care în Bihor de 5,61 milioane lei (25,73%) şi au suspendat activitatea firmelor în 113 cazuri, din care în Bihor în 58 de situaţii (51,32%). Concluzia? Doar pentru că sediul DRAF se află la Oradea, bihorenii au fost cei mai controlaţi şi sancţionaţi, chiar dacă, de pildă, Clujul are de două ori mai multe firme.

Razie în Nufărul

"Slăbiciunea" pentru firmele bihorene şi mai ales duritatea sancţiunilor au fost confirmate încă o dată săptămâna trecută. Marţi, 24 martie, 20 de maşini inscripţionate "ANAF - Antifraudă", dotate cu sirene şi girofaruri, au descins în cartierul Nufărul, inspectorii luând la rând toate firmele de pe strada cu acelaşi nume. Pentru administratorii şi angajaţii acestora rezultatele au fost catastrofale: opt unităţi, adică tot a patra sau a cincea, au fost închise, începând cu magazinul de metalo-chimice situat vizavi de Trei G, continuând cu covrigăria Ştef şi patiseria Ionali, până la magazinul de confecţii Visul Imaginaţiei şi restaurantul Cristalin, peste drum de showroom-ul Proges.

"În fiecare locaţie au intrat câte doi inspectori, au oprit activitatea, au cerut X-ul (n.r. – evidenţa încasărilor trecută în casa de marcat), au numărat banii, iar unde au găsit diferenţe au dat amenzi de câte 10.000 lei şi au suspendat activitatea pe o lună", spune unul din patronii verificaţi. De altfel, pe uşile unităţilor închise inspectorii au aplicat sigilii şi afişe cu anunţul: "Activitate suspendată de Antifraudă - ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale".

Controlată la chiloţi

Un neavizat ar putea crede că, în sfârşit, Fiscul stârpeşte evaziunea, care lasă bugetul statului fără bani de drumuri, şcoli, spitale. Buna credinţă e însă apanajul naivilor, nu şi caracteristica acţiunilor DRAF, a constatat BIHOREANUL după discuţiile cu administratori ai firmelor închise. Pe de o parte fiindcă în realitate inspectorii nu au surprins pe nimeni în flagrant delict, nu au asistat la nicio scenă în care un client să cumpere ceva şi să nu i se dea bon fiscal, iar pe de alta pentru că au sancţionat aberant nereguli minore, care puteau fi imputate cel mult angajaţilor, nu firmelor.

"La mine au ajuns trei inspectori pe la 2 după-amiaza", povesteşte Vasile Birta, proprietarul restaurantului Cristalin, unde majoritatea clienţilor vin pentru "meniul zilei". "N-au urmărit dacă eliberăm sau nu bonuri, ci au cerut din start să punem toţi banii pe masă. O inspectoare a controlat chelneriţele şi în chiloţi, iar la una a găsit 5 lei şi 80 de bani. Fata a recunoscut că i-a primit ciubuc de la clienţi, dar inspectorii au zis că nu are voie, că-s bani nefiscalizaţi".

Alte nereguli nu au găsit, aşa că în final l-au amendat pentru asta cu 10.000 lei şi i-au închis localul pentru o lună! "Lucrez ca prostul să plătesc salarii, taxe şi impozite, şi ei mă închid pentru nici 6 lei. I-am întrebat ce să fac cu cele şase angajate, să le trimit pe centură? Mi-au zis că asta-i situaţia. Deci cei de sus fură milioane de euro, iar pe ăştia mici ne închid pentru câţiva lei", a povestit bărbatul, pur şi simplu plângând.

Amendă pentru pomană

În aceeaşi zi, la aceeaşi oră, pe strada Republicii din Salonta opreau 11 maşini ale DRAF, ai căror ocupanţi au descins, tot câte doi, în localurile din centrul orăşelului. Unul dintre "obiective" a fost o plăcintărie ai cărei muşterii sunt mai ales navetiştii de pe sate ce-şi ameţesc foamea aşteptând autobuzul. Cifra de afaceri? 200 lei pe zi, din care proprietarului, scăzând chiria, dările şi utilităţile, îi rămân cam 70 lei.

"Casa de marcat arăta încasări de 61 lei, câţi bani erau şi în casă, dar într-un bol inspectorii au găsit 9 lei, în monede de 10 şi 50 de bani. Soţia le-a zis că-s pentru dat rest şi la cerşetori, dar ei au spus că-s evaziune. La sfârşit au scris în procesul verbal că «s-a găsit suma de 9 lei care nu poate fi justificată», ne-au amendat cu 10.000 lei şi ne-au închis pe o lună, pentru «nepredare a bonurilor fiscale». Dar asta au dedus-o ei, nu au demonstrat-o cu nimic, cu vreun client căruia să nu-i fi dat bon", povesteşte Augustin Sevan, a cărui soţie ţine plăcintăria.

"Recalcitrantul" şi mâncătorii de seminţe

Chemat de consoartă la faţa locului, omul s-a revoltat. Avea şi de ce, pentru că din salariul său de şofer şi din cei 2.000 lei pe care nevasta îi câştigă din plăcintărie trebuie să crească cinci copii. "În viaţa mea n-am luat un ac de la nimeni, dar statul îmi rupe picioarele, mă împuşcă în burtă şi mă lasă să mor în şanţ", zice Sevan.

"Le-am spus inspectorilor «Nu vă e ruşine? Îmi luaţi pâinea copiilor, mă închideţi pentru 9 lei şi ţara asta e furată în stil mare!». Au zis că-s recalcitrant şi au mai chemat încă patru colegi. Stăteau în faţa plăcintăriei şi râdeau scuipând seminţe", povesteşte bărbatul.

Umilit, a pus pe uşă, lângă afişul DRAF, răspunsul lui: "Stimaţi clienţi, vă rog să luaţi la cunoştinţă faptul că unitatea nu a fost suspendată pentru neemiterea de bon fiscal, cum au scris abuziv aceşti indivizi, ci pentru nejustificarea sumei de 9 lei". Acum vrea să dea DRAF în judecată cerând daune materiale de 6.000 lei, încasările pe o lună, plus daune morale de 500 lei pe zi.

Plevuşca da, rechinii ba

Micii afacerişti sunt revoltaţi nu doar de duritatea sancţiunilor, disproporţionată în raport cu neregulile, dar şi fiindcă dacă până acum le puteau contesta, aplicarea lor fiind automat suspendată, de la 1 martie, conform OUG 91/2014, închiderea temporară a activităţii este efectivă imediat după terminarea controlului. Şi totul nu pentru că ar fi fost prinşi că nu dau bonuri fiscale, ci pentru câţiva lei despre care inspectorii deduc că ar fi "bani negri", nefiscalizaţi. În plus, oamenii acuză că Antifrauda îi "rupe" doar pe ei, dar nu deranjează super şi hipermarketurile ori marii importatori. "Ne muşcă pe cei mici, că pentru rechini n-au dinţi", zice unul.

"După o perioadă în care statul a considerat că nu are instrumente eficiente pentru combaterea evaziunii, s-a căzut în altă extremă, sancţionând cu amenzi uriaşe orice neregulă, care poate nici nu avea scopul unei fraude, ci e rezultatul unor neglijenţe", consideră avocatul Bogdan Munteanu, care reprezintă mai mulţi întreprinzători în procese cu DRAF. Efectul, însă, e devastator şi pentru stat: oamenii fie îşi restrâng activitatea, fie îşi închid afacerile de tot.

Contactată de BIHOREANUL, conducerea DRAF a refuzat orice explicaţie privind acţiunile în forţă, acurateţea constatărilor şi asprimea sancţiunilor dictate de inspectori. Purtătorul de cuvânt al DGAF, Alexandru Cristea, afirmă însă că aceştia respectă legislaţia ad literam. "Legea se referă la orice sumă, inspectorii nu pot distinge între 1 leu sau 1 milion de lei găsit în plus. Înţeleg că oamenii sunt supăraţi, dar să nu fie pe alţii care aplică legea". Ca şi cum, şi cu banii luaţi, şi cu afacerile închise, cineva ar putea să se bucure...


REGULI DURE
Citiţi şi vă păziţi!

Modificată prin OUG 91/2014, legislaţia privind obligaţiile fiscale ale agenţilor economici prevede ca aceştia să utilizeze în permanenţă casele de marcat şi să emită bonuri fiscale. Sunt exceptate, însă, nu doar unele activităţi unde acest lucru nu e tehnic posibil (ca de pildă comerţul ocazional al producătorilor agricoli, vânzarea de ziare şi reviste, transportul urban de călători, vizitarea muzeelor, expoziţiilor, grădinilor zoologice şi botanice), ci şi activităţi pe care statul le-ar putea fiscaliza dacă ar vrea cu adevărat să crească veniturile la buget (cum ar fi vânzarea obiectelor de cult, de pildă).

Potrivit actului normativ, în toate celelalte cazuri, "neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate ori emiterea de bonuri cu o valoare inferioară celei reale" se pedepseşte cu amendă între 10.000-15.000 lei şi suspendarea activităţii între una şi trei luni, "în funcţie de gravitatea faptelor", fără însă ca aceasta să fie definită. Ceea ce lasă, din nou, loc de interpretări şi abuzuri...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
E timpul
Cred ca e timpul a iesii in strada deoarece statul, cel mai mare hot, a ajuns ,sub protectia legii(cica),sa ne fure la drumul mare,sa ne batjocoreasca,ascunzand de fapt realii hoti. Cum se poate face o echivalare intre 6 lei si sute de mii, milioane de lei nejustificati si totodata sa aplici aceeasi pedeapsa.Aceasta gandire ticaloasa ,aberanta si lipsita de orice fel de logica dovedeste inca o data incapacitatea reprezentantilor nostri din parlament care emit legi si totodata a legislativului care le aplica de-a crea un mediu favorabil afaceristilor si totodata o normalitate a cetateanului.Si bineinteles ca in final dar nu in ultimul rand sunt acesti "caini dresati" care participa direct la punerea in practica a planului diabolic de opresiune,de semanare a fricii sub directa protectie a legii,devotatii inspectori ANAF (dintre care multi veniti din sistemul vamal-deci cunoscatori si benefiaciari ai spagilor adevarate vreme indelungata)pentru care am un singur mesaj-RUSINE SA VA FIE.Si dupa cum spuneam la inceput cred ca e timpul a iesii in strada si a demonstrada pasnic pentru normalitate,pentru dreptul la viata,pentru inlocuirea tampitilor de la conducere.
Postat 02 Aprilie 2015, 07:01 de ardumilreb
Azi un ou, mâine un bou !!!
Mesajul trebuia să plece invers, de la marii evazioniştii către cei mici, de la alcool şi ţigări către urzici şi ghiocei !!! Asta ar fi problema procedurală ... că peştele de la cap se împute şi nu de la măslină la icrele întinse pe pâine !!! Fondul chestiunii ar fi în regulă altfel, dar ... unde aţi fost în ultimii 25 de ani, măi mercenarilor şi şpăgarilor care acum lucraţi la ANAF, după ce va-ţi umflat de la tradiţionala mită ??? Abia acum începeţi să vă spălaţi păcatele ??? Cam târziu, pentru că nu cu cel slab trebuie să vă puneţi la trântă ci cu ăia care au cu mult mai mult decât voi !!! Dar ce să pretinzi de la nişte nimurici cu legitimaţie ??? Caracterul se formează greu şi nu e cazul să facem astfel de analize !!!
Postat 01 Aprilie 2015, 19:21 de WinDos
Spagarii
Acesti spagari: fostii vamesi carora li s-a creat loc in aceasta structura sunt mari si tari. De ce merg cu masinile inscriptionate acasa pe banii contribuabililor?? HOTILOR si NESIMTITILOR. Trebuie actionati in judecata toti fara menajamente si ei personal si institutia pe care cica o reprezinta.
Postat 01 Aprilie 2015, 11:14 de camarad
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON