Doi orădeni s-au folosit de greutăţile orfanilor şi ale persoanelor fără adăpost pentru a deschide "pungile" orădenilor. Dar nu pentru sărmani, ci pentru ei!
Sub paravanul unei fundaţii caritabile, Hamza András şi Kopar Ştefan, acesta preşedinte al Alianţei pentru Unitatea Romilor Oradea, au cerut sponsorizări până când au picat în plasa inspectorilor ANAF, care au descoperit că organizaţia nici măcar nu există, iar acum îi caută de bani...
Colinde contra sponsorizări
"Grupuri de colindători din mai multe licee, din centre de zi şi centre de plasament vor susţine, pe 5 decembrie, de la ora 17, la Sala Arcadia, un spectacol de colinde şi cântece de Crăciun, în cadrul unei acţiuni de strângere de fonduri organizată de Fundaţia «Oradea Donează»".
Aşa suna anunţul de pe pliantul trimis BIHOREANULUI la finele lunii trecute de organizatori, care susţineau că vor să strângă donaţii pentru "350 de persoane din centre de plasament, aziluri de bătrâni şi oameni defavorizaţi din oraşul nostru, inclusiv cei cazaţi în Azilul de Noapte", cărora să le ofere o masă caldă şi pacheţele de Crăciun.
Reprezentanţii Fundaţiei Oradea Donează, condusă de Hamza András (foto), au lăsat şi două numere de telefon la care puteau suna cei dispuşi să ajute. La unul răspundea Hamza, iar la celălalt Kopar Ştefan, care se prezenta "voluntar" al fundaţiei, dar şi liderul unei alte organizaţii, Alianţa pentru Unitatea Romilor din Oradea.
Sponsorizări pentru… dinţi
Concertul, însă, nu s-a mai ţinut. "Din motive tehnice" au pretins organizatorii pe Facebook. În realitate, a fost oprit de inspectori ANAF care au vrut să se asigure că eventualii donatori nu vor fi escrocaţi, şi nu mică le-a fost surpriza să afle că ONG-ul nici nu există, iar aşa-zişii reprezentanţi primeau sponsorizări cu acte false.
Căutaţi de BIHOREANUL, Hamza şi Kopar (foto) dau vina unul pe altul. "Am bănuit că ceva nu e în regulă cu fundaţia asta, dar eu n-am nicio implicare. Sunt simplu voluntar. Am contactat colindători, de la Colegiul Mihai Viteazul, de la centre de plasament, am sunat şi pentru sponsorizări, dar nu ştiu câţi bani s-au strâns, că nu la mine au ajuns", s-a apărat Kopar, în timp ce Hamza susţine că acesta "a încheiat mai multe contracte, fără nume, fără dată, şi a băgat banii în buzunar, că vrea să-şi facă dinţii".
Crescut în plasament şi bucătar de meserie, Hamza pretinde că a… cumpărat fundaţia, de la persoane despre care susţine că nu ştie cine sunt. "Eu am cumpărat-o, am primit actele. De unde să ştiu că sunt false? Am aflat când au venit de la ANAF", zice tânărul, negând orice intenţie de a înşela pe cineva.
Cursuri pentru murături
BIHOREANUL a aflat că printre cei de la care Kopar şi Hamza au încercat să obţină sponsorizări sunt şi VIP-uri, ca de pildă senatorul PNL Gavrilă Ghilea. "M-a sunat într-adevăr, un anume Kopar, dar noi avem organizaţiile noastre pe care le sprijinim, aşa că l-am refuzat", spune senatorul. La fel a procedat şi colegul său Ionel Avrigeanu, abordat tot de Kopar. Cei doi au aflat de la BIHOREANUL că fundaţia nici nu există. "Ghinion, n-am picat în plasă", zice Avrigeanu.
Nu la fel poate spune Ruben Filimon, directorul Colegiului Mihai Viteazul, unde Kopar şi Hamza au pus la cale o altă ţeapă. "Mi-au cerut voie să participe la o oră de curs în bucătărie, ca să vadă cum se pun murăturile. Hamza a învăţat aici şi nu m-am opus. Elevii noştri au făcut murături, iar la sfârşit s-au pozat împreună cu vizitatorii", zice directorul.
Minciuni
Atât doar că ulterior poza a fost folosită de Hamza şi Kopar pentru a se lăuda cu o acţiune inventată, transmiţând ziarelor un mail în care au pretins că, împreună cu "un grup de foşti beneficiari ai centrelor de plasamente ce aparţin de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor", au pus murături din peste 350 kilograme de legume donate, pentru ocupanţii unor centre de plasament şi aziluri de bătrâni. "Nici vorbă! S-au pus 10 borcane, cele care apar în poză", spune directorul Colegiului Mihai Viteazul.
De altfel, şi concertul caritabil din 5 decembrie era tot inventat, colindătorii despre care Kopar pretinde că urmau să vină nefiind nici măcar contactaţi. "N-au vorbit nici cu elevii noştri şi nici cu cei din centrele de plasament. Am luat legătura cu cei de la DGASPC, erau miraţi că au văzut anunţul cum că participă la o acţiune despre care nu ştiau nimic", susţine Filimon.
Atenţie la escroci!
Câţi bani s-au strâns sub paravanul aşa-zisei fundaţii Oradea donează şi unde au ajuns sumele rămâne să stabilească inspectorii ANAF.
Între timp, pentru a nu cădea în capcana unor astfel de escroci, care se înmulţesc în perioada sărbătorilor, poliţiştii recomandă bihorenilor să verifice actele celor care îi abordează în numele unor ONG-uri, iar dacă au dubii cu privire la veridicitatea lor să sune imediat la 112. "Escrocul nu numai că nu-şi evită victima ci, dimpotrivă, îi iese în întâmpinare, o abordează direct, şi nu o slăbeşte până nu îşi atinge scopul, ca s-o determine să-i cedeze bani sau valori", spune purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul Alina Dinu. De astă dată, din fericire, au fost opriţi.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.