Săptămâna trecută, fostul adjunct al şefului Poliţiei Bihor, comisarul şef Ioan Brîndaş, a fost trimis în judecată. Ofiţerul e acuzat că şi-a pătat uniforma, protejând şi finanţând cu camătă evazioniştii pe care, în mod normal, ar fi trebuit să-i trimită după gratii.
Rechizitoriul scoate la suprafaţă multe amănunte neştiute până acum despre afacerile poliţistului. Ca de pildă că a dus o viaţă de huzur pe spezele evazioniştilor, încasând lunar între 6.000 şi 10.000 de euro din dobânzile percepute acestora, dar şi că a ascuns din declaraţiile de avere sume mari de bani şi excursii exotice primite şpagă...
Cârtiţa evazioniştilor
După cum se ştie deja, ancheta DNA a pornit pe 26 septembrie, la sesizarea procuroarei Mihaela Bulzan de la Parchetul Bihor, care reclama scurgerea unor informaţii confidenţiale dintr-o investigaţie ce viza un grup de evazionişti coordonat de orădeanca Gyorgy Monika. În vară, reclama procuroarea, membrii grupării, acuzaţi de un prejudiciu de aproape 12 milioane lei prin tranzacţii intracomunitare cu zahăr şi ulei, au reuşit să distrugă documentele contabile ale firmelor implicate, cu câteva zile înainte de percheziţiile pregătite în secret de poliţişti. Ştefan Toncz, tatăl femeii, fusese avertizat, fapt ce a compromis acţiunea.
Cine i-a ajutat? Investigaţiile pornite de procurorii anticorupţie cu ajutorul poliţiştilor DGA aveau să dezvăluie că "sifonarul" era chiar unul din şefii Poliţiei, comisarul şef Ioan Brîndaş, care avea în subordine directă Serviciul de Investigare a Fraudelor, având astfel acces la toate informaţiile din anchete.
Cămătar în uniformă
Luaţi la întrebări de investigatori, atât Toncz cât şi fiica sa au recunoscut că au fost ajutaţi de ofiţer. Potrivit rechizitoriului, Brîndaş a intrat în afacere în 2011, la rugămintea lui Toncz, cu care era prieten încă din anii 90, şi care i-a cerut un împrumut în numele fiicei sale. Iniţial, în ianuarie 2011, 20.000 euro, pentru care Brîndaş a perceput o dobândă de 1.500 lei/zi lucrătoare, adică 15% din câştigul net de 10.000 lei pe care Gyorgy a estimat că îl poate obţine la fiecare TIR de zahăr pe care urma să-l vândă zilnic. În martie 2011, Brândaş i-a dat alţi 10.000 euro, la care a majorat dobânda cu 50%, adăugând încă 750 lei/zi lucrătoare. În total, 10.000 euro lunar!
Din iulie 2011, femeia nu a mai reuşit să facă faţă sumelor pe care trebuia să le achite, aşa că a renegociat dobânda, reuşind să obţină reducerea acesteia la 6.000 euro/lună. Chiar şi aşa, tot nu a reuşit să se redreseze, iar în decembrie 2011 a venit să se împrumute din nou, cu alţi 15.000 euro.
Împrumuturi între prieteni
În total, ofiţerul a încasat dobânzi de 75.000 euro pentru cei 45.000 euro daţi cu camătă, iar în prezent ar mai avea de luat încă 128.000 euro, creditul plus dobânzile rămase neachitate.
Culmea e că banii învârtiţi de poliţist nici măcar nu erau ai lui, ci ai prietenului său, Marius Fildan, patronul grupului de firme Nova Euro, cercetat şi el în nu mai puţin de 7 dosare de evaziune fiscală. Fildan îi dăduse 75.000 euro şi a primit înapoi o sumă ce nu depăşeşte 10.000 euro.
Restul a fost nevoit să îi treacă la capitolul "pierderi" după ce poliţistul "l-a înştiinţat că beneficiarul împrumutului a pierdut banii şi nu mai are posibilitatea de a-şi achita datoriile", se precizează în rechizitoriu. Ce a făcut Brîndaş cu restul de 30.000 euro luaţi de la Fildan, nu e clar, iar afaceristul a refuzat să discute despre asta. Evident, procurorii suspectează că bunăvoinţa lui s-ar datora propriilor probleme penale, de care spera să scape cu ajutorul poliţistului.
Hai la cafea!
În schimbul banilor primiţi lună de lună, Brîndaş îi transmitea lui Gyorgy informaţii despre ancheta pornită împotriva ei, avertizând-o că grupului îi sunt interceptate convorbirile şi că la un moment dat urmează să fie efectuate percheziţii, fapt ce reiese şi dintr-o discuţie purtată de femeie cu concubinul ei, Hegedus Csaba.
Hegedus: Scuze, este ceva problemă?
Gyorgy: - Este ceva cu problema asta veche, şi mâine tata trebuie să se întâlnească cu omul de la aprozar. Că omul de la aprozar 1-a invitat urgent la o cafea. Trebuia să se întâlnească azi, să-i dea cartofii, dar nu a reuşit să-i dea cartofii, doar mâine. Şi închipuie-ţi că nu vrea nimica, doar vrea să negocieze marfa. Acuma nu a cerut nimic, doar vrea să discute lucrurile.
Hegedus:- Hm. Ceva nu e în ordine...
Întrebată în timpul audierilor despre discuţie, Gyorgy Monica le-a explicat procurorilor DNA că "omul de la aprozar" este comisarul şef Brîndaş Ioan, "problema veche" la care a făcut referire în discuţia telefonică era dosarul ei penal, iar "cartofii" reprezentau dobânzile pe care le achita ofiţerului.
Interceptări interceptate
Brîndaş se dovedea un trofeu greu, nu doar pentru că era un bun cunoscător al procedeelor şi tacticilor de urmărire penală, dar şi pentru că avea la rândul său "prieteni" care l-au avertizat că era în vizor. Procurorii notează că pe 24 octombrie, la doar două zile după ce Curtea de Apel Oradea a dispus prelungirea autorizaţiei de interceptare, activitatea a fost deconspirată, astfel că pe 6 noiembrie s-a şi dispus încetarea imediată a acesteia.
Cum s-au prins procurorii? Dintr-un schimb de mesaje între Brîndaş şi Toncz din ziua de 24 octombrie, precum şi din faptul că, imediat după aceasta, discuţiile ofiţerului cu Toncz şi cu ceilalţi membri ai grupărilor au încetat subit.
Brîndaş: Hai la mine acasă să vorbim.
Toncz: Nu mai vin, la câţi bani ţi-am dat mi-ai întors spatele.
Brîndaş: Eşti nebun, eu am probleme. Hai să vorbim neapărat.
Ce a urmat, deja se ştie. În aceeaşi zi, poliţiştii DGA au efectuat percheziţii simultane la domiciliul şi la biroul adjunctului şefului IPJ Bihor, iar poliţistul a fost reţinut, a doua zi fiind şi arestat.
Conturi şi vacanţe ascunse
În cursul anchetei, la salba de infracţiuni puse pe seama lui Brîndaş s-a mai adăugat una: fals în declaraţii în formă continuată. Procurorii au descoperit că ofiţerul a trecut în declaraţia de avere din 2008 faptul că pe 18 iulie 2007 a vândut un apartament cu 56.000 euro deşi, în realitate, locuinţa fusese înstrăinată două luni mai târziu cu 50.000 euro, falsul având menirea, bănuiesc ei, să disimuleze o sumă de 6.000 de euro pe care nu-i putea justifica.
Brîndaş a omis şi creditul de 60.000 euro pe care l-a contractat în aprilie 2007 de la Kopanyi Ştefan, fondatorul cartierului Prima, cercetat şi el pentru evaziune fiscală, dar şi biletele de avion pentru o croazieră în Marea Caraibelor, cadou din partea amicului Marius Fildan. Întregul sejur a costat 18.095 euro, dar "datorită modului în care s-au întocmit documentele, nu s-a putut stabili cu exactitate dacă acesta din urmă (Fildan - n.r.) a achitat ofiţerului de poliţie, în afara biletelor de avion, în tot sau în parte, şi costul sejurului", se specifică în rechizitoriu.
Ofiţerul a uitat să menţioneze şi deschiderea, în cursul anului 2008, a unor conturi la bănci din Germania, în care a depus, în numerar, 45.000 euro, operaţiune pentru care, spun procurorii, a şi ajuns ca autorităţile germane să-l suspecteze de spălare de bani. Ulterior, Brîndaş a retras banii, cumpărând acţiuni la compania canadiană Nevoro Inc. Toronto, pentru care a plătit 38.380 euro, tranzacţie pe care, de astă dată, a trecut-o şi în declaraţia de avere.
Vrea afară
Chemat să se apere, Ioan Brîndaş a dat câteva declaraţii în care respingea acuzaţiile, dar când s-a ajuns la detaliile mai grave a refuzat să mai colaboreze, invocând dreptul la tăcere. Săptămâna trecută a fost trimis în judecată, iar vineri a fost prezentat înaintea Curţii de Apel Cluj, unde se va dezbate cazul, pentru ca magistraţii să decidă dacă se impune menţinerea lui în arest.
Deocamdată, poliţistul rămâne în spatele gratiilor. Instanţa i-a dat totuşi o speranţă, deoarece a acceptat să pună în discuţie eliberarea lui pe cauţiune pe 30 decembrie, dată până la care ofiţerul trebuie să depună o garanţie de 30.000 lei. La câţi bani a strâns din "activităţi comerciale", probabil nu va fi o problemă...
COMPLICE
Fugă la pont
Gruparea "Gyorgy" nu a fost singura care a beneficiat de serviciile comisarului şef Ioan Brîndaş. Anchetatorii au descoperit că în perioada mai-octombrie 2013, prin intermediul unui afacerist orădean, Răzvan Andronache (foto), patronul fostului local Louis Cafe din strada Republicii, Brîndaş a transmis informaţii reţelei de evazionişti în care e implicat iubitul Gabrielei de la Cheeky Girls, Szentgyorgyi Lajos, acuzată de un prejudiciu de peste 5 milioane euro.
Avertizaţi că sunt în vizor şi că firmele le vor fi călcate de poliţiştii SIF, aceştia şi-au luat măsuri de prevedere, evitând să mai discute la telefon, preferând întâlniri personale, discutând într-un limbaj codificat şi distrugând o parte din documentele contabile ce i-ar fi putut incrimina. Tot prin intermediul lui Andronache, Brîndaş şi-a avertizat protejaţii când vor fi efectuate percheziţii domiciliare, ba chiar că există posibilitatea ca percheziţiile să se lase cu reţineri şi arestări. Ca urmare, Ciprian Bara a fugit, fiind arestat în lipsă şi dat în urmărire de poliţişti. Răzvan Andronache a fost trimis în judecată, alături de poliţist, pentru complicitate.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.