CET-ul orădean este un mort viu. Săptămâna trecută, în mai puţin de o jumătate de oră, societatea Electrocentrale, aflată în insolvenţă, a dat faliment şi şi-a revenit la loc.
"Planul de reorganizare a fost respins de creditori cu trei voturi împotrivă, după care Complexul Energetic Oltenia s-a răzgândit", spune administratorul special al Electrocentrale, Stănel Necula.
Faliment!
Miercurea trecută, puţin după ora 13, CET a dat faliment! Adunarea Generală a Creditorilor Electrocentrale, care au de recuperat bani, a respins cu două voturi pentru şi trei contra planul de reorganizare propus de administratorul special. Documentul a trebuit revotat după ce în mai 2015 instanţa a modificat sumele la care au dreptul creditorii.
După cum era de aşteptat, salariaţii şi furnizorii indispensabili, cum ar fi cel de cărbune, Maestro Trading, şi transportatorul feroviar Unicom Tranzit, au votat pentru continuarea activităţii. În schimb, s-au pronunţat împotrivă creditorii garantaţi, cum sunt Statul Român şi Banca Transilvania, care îşi recuperează oricum o parte din bani, cei bugetari, reprezentaţi de Ministerul Finanţelor şi Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat, care preferă să nu se complice, precum şi creditorii chirografari, cum este Complexul Energetic Oltenia, care speră să prindă ceva la valorificarea bunurilor.
Falimentul nu a durat însă prea mult. "În jurul orei 13:45, la redactarea procesului verbal, reprezentanţii CE Oltenia au anunţat că îşi schimbă poziţia. În câteva minute a şi venit un fax din partea conducerii complexului, că şi-a mandatat reprezentanţii să voteze planul de restructurare", povesteşte Stănel Necula (foto). Cum şedinţa era însă închisă, acum nu ştie nimeni dacă Electrocentrale e sau nu în faliment. "Rămâne ca pe 3 februarie judecătorul sindic să se pronunţe care vot este valabil", zice Necula.
Vremuri grele
City managerul Eduard Florea este optimist: "Eu nu cred că instanţa va declara falimentul. E dreptul creditorului să se răzgândească". Florea crede că schimbarea de poziţie a CE Oltenia are la bază modificările Codului Fiscal. "Conform noilor prevederi, în caz de reorganizare creditorii îşi pot cere înapoi TVA de la Ministerul Finanţelor, pe când în caz de faliment îşi pot recupera banii doar la lichidarea societăţii. Dacă le mai rămâne ceva". La cei peste 76 milioane lei pe care îi are de recuperat, CE Oltenia ar încasa 18,2 milioane lei, echivalentul a 4 milioane euro, numai din TVA.
Cu datorii de 320 milioane lei, cu o amendă de 33,4 milioane euro pentru că nu a depus la timp certificatele de bioxid de carbon şi cu popriri puse de Transelectrica pe bonusul de cogenerare până la stingerea sumei de 24,7 milioane lei încasate necuvenit, Electrocentrale face echilibristică să se menţină pe linia de plutire.
Falimentul e cea mai proastă variantă pentru centrală, căci chiar dacă nu s-ar închide peste noapte, aceasta ar fi obligată de furnizori să plătească în avans combustibilul, cu bani pe care nu îi are. La fel, cei 292 salariaţi care vor fi disponibilizaţi în aprilie, la punerea în funcţiune a noii centrale pe gaz, îşi vor pierde toate şansele de a primi de la stat salariile compensatorii acordate la disponibilizările din întreprinderile în restructurare.
CET de nota 3
Situaţia e cu atât mai gravă cu cât angajaţii CET lucrează în condiţii inumane. "Cum nu s-au mai băgat bani în ele, cazanele sunt toate crăpate şi scapă fum peste tot. Nu te poţi apropia decât cu masca pe figură. Săptămâna trecută l-au coborât pe unul pe braţe, că i s-a făcut rău", povesteşte un muncitor. Ţinute în funcţiune cu costuri minime, cazanele se defectează săptămânal. "Din trei cazane pe cărbune, întotdeauna unul e avariat. Lipeşti aici şi puşcă dincolo", zice bărbatul.
În funcţie de amploare, avariile lasă fără apă caldă şi căldură de la câteva străzi până la întreg oraşul, spre furia clienţilor. De altfel, Asociaţia Pro Democraţia a făcut luna aceasta un sondaj conform căruia majoritatea celor 336 orădeni chestionaţi au notat cu 3 calitatea serviciilor centralei. "Chiar dacă nota era de la 1 la 10, 90% dintre subiecţi au dat note de 3", a declarat reprezentantul ONG-ului, Adrian Şimon (foto). Oamenii sunt revoltaţi că au fost lăsaţi fără apă caldă şi căldură în noiembrie, la deschiderea sezonului rece, după care serviciile au fost furnizate cu întreruperi repetate.
Ameninţarea falimentului este în acest context cât se poate de realistă. Iar până ce instanţa va hotărî care vot al CE Oltenia rămâne valabil, Electrocentrale e ca un pacient în comă. Suspendat între viaţă şi moarte...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.