URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 22 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Foarte mulți s-au întrebat cum e posibil ca, statistic, Bihorul să stea cu salariile la un nivel sub Sălaj, de exemplu, dar totuși la noi să fie pline localurile și prețurile să se apropie de cele din Cluj. Explicația e simplă: în statistici nu sunt cuprinse veniturile nefiscalizate, iar de acest lucru beneficiază din plin nu doar bihorenii, ci în general orice județ care are norocul să aibă o vamă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Să fie nici prea tânăr, nici prea în vârstă, dar și în putere, și carismatic, să aibă experiență, dar nu și cicatrici, moderat, dar și însuflețitor, să fie cunoscut, dar nu și cu schelete prin dulap, și mai ales să nu fie membru în niciun partid. Cam ăsta ar fi profilul creionat de popor pentru viitorul președinte.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În contextul deciziei Curții Constituționale prin care au fost anulate alegerile prezidențiale, cu consecința reluării întregului proces electoral, ridică problema exercitării demnității de președinte al României pe perioada de la expirarea mandatului actualului președinte și până la învestirea președintelui ce va fi ales în primăvară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Februarie 2016, 14:52

CET în aer! Electrocentrale funcţionează pe muchie de cuţit: creditorii i-au votat falimentul, dar la redactarea procesului verbal s-au răzgândit

CET în aer! Electrocentrale funcţionează pe muchie de cuţit: creditorii i-au votat falimentul, dar la redactarea procesului verbal s-au răzgândit CEAŢĂ TOTALĂ. Aflată între insolvenţă şi faliment, Electrocentrale îşi trăieşte ultimele zile afumând din greu pentru a livra căldură şi apă caldă la limita de jos a calităţii serviciilor. Asta când nu le întrerupe de-a binelea...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

CET-ul orădean este un mort viu. Săptămâna trecută, în mai puţin de o jumătate de oră, societatea Electrocentrale, aflată în insolvenţă, a dat faliment şi şi-a revenit la loc.

"Planul de reorganizare a fost respins de creditori cu trei voturi împotrivă, după care Complexul Energetic Oltenia s-a răzgândit", spune administratorul special al Electrocentrale, Stănel Necula.

Faliment!

Miercurea trecută, puţin după ora 13, CET a dat faliment! Adunarea Generală a Creditorilor Electrocentrale, care au de recuperat bani, a respins cu două voturi pentru şi trei contra planul de reorganizare propus de administratorul special. Documentul a trebuit revotat după ce în mai 2015 instanţa a modificat sumele la care au dreptul creditorii.

După cum era de aşteptat, salariaţii şi furnizorii indispensabili, cum ar fi cel de cărbune, Maestro Trading, şi transportatorul feroviar Unicom Tranzit, au votat pentru continuarea activităţii. În schimb, s-au pronunţat împotrivă creditorii garantaţi, cum sunt Statul Român şi Banca Transilvania, care îşi recuperează oricum o parte din bani, cei bugetari, reprezentaţi de Ministerul Finanţelor şi Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat, care preferă să nu se complice, precum şi creditorii chirografari, cum este Complexul Energetic Oltenia, care speră să prindă ceva la valorificarea bunurilor.

Stănel Necula, administrator special al CETFalimentul nu a durat însă prea mult. "În jurul orei 13:45, la redactarea procesului verbal, reprezentanţii CE Oltenia au anunţat că îşi schimbă poziţia. În câteva minute a şi venit un fax din partea conducerii complexului, că şi-a mandatat reprezentanţii să voteze planul de restructurare", povesteşte Stănel Necula (foto). Cum şedinţa era însă închisă, acum nu ştie nimeni dacă Electrocentrale e sau nu în faliment. "Rămâne ca pe 3 februarie judecătorul sindic să se pronunţe care vot este valabil", zice Necula.

Vremuri grele

City managerul Eduard Florea este optimist: "Eu nu cred că instanţa va declara falimentul. E dreptul creditorului să se răzgândească". Florea crede că schimbarea de poziţie a CE Oltenia are la bază modificările Codului Fiscal. "Conform noilor prevederi, în caz de reorganizare creditorii îşi pot cere înapoi TVA de la Ministerul Finanţelor, pe când în caz de faliment îşi pot recupera banii doar la lichidarea societăţii. Dacă le mai rămâne ceva". La cei peste 76 milioane lei pe care îi are de recuperat, CE Oltenia ar încasa 18,2 milioane lei, echivalentul a 4 milioane euro, numai din TVA.

Cu datorii de 320 milioane lei, cu o amendă de 33,4 milioane euro pentru că nu a depus la timp certificatele de bioxid de carbon şi cu popriri puse de Transelectrica pe bonusul de cogenerare până la stingerea sumei de 24,7 milioane lei încasate necuvenit, Electrocentrale face echilibristică să se menţină pe linia de plutire.

Falimentul e cea mai proastă variantă pentru centrală, căci chiar dacă nu s-ar închide peste noapte, aceasta ar fi obligată de furnizori să plătească în avans combustibilul, cu bani pe care nu îi are. La fel, cei 292 salariaţi care vor fi disponibilizaţi în aprilie, la punerea în funcţiune a noii centrale pe gaz, îşi vor pierde toate şansele de a primi de la stat salariile compensatorii acordate la disponibilizările din întreprinderile în restructurare.

CET de nota 3

Situaţia e cu atât mai gravă cu cât angajaţii CET lucrează în condiţii inumane. "Cum nu s-au mai băgat bani în ele, cazanele sunt toate crăpate şi scapă fum peste tot. Nu te poţi apropia decât cu masca pe figură. Săptămâna trecută l-au coborât pe unul pe braţe, că i s-a făcut rău", povesteşte un muncitor. Ţinute în funcţiune cu costuri minime, cazanele se defectează săptămânal. "Din trei cazane pe cărbune, întotdeauna unul e avariat. Lipeşti aici şi puşcă dincolo", zice bărbatul.

Adrian Şimon, Asociaţia Pro DemocraţiaÎn funcţie de amploare, avariile lasă fără apă caldă şi căldură de la câteva străzi până la întreg oraşul, spre furia clienţilor. De altfel, Asociaţia Pro Democraţia a făcut luna aceasta un sondaj conform căruia majoritatea celor 336 orădeni chestionaţi au notat cu 3 calitatea serviciilor centralei. "Chiar dacă nota era de la 1 la 10, 90% dintre subiecţi au dat note de 3", a declarat reprezentantul ONG-ului, Adrian Şimon (foto). Oamenii sunt revoltaţi că au fost lăsaţi fără apă caldă şi căldură în noiembrie, la deschiderea sezonului rece, după care serviciile au fost furnizate cu întreruperi repetate.

Ameninţarea falimentului este în acest context cât se poate de realistă. Iar până ce instanţa va hotărî care vot al CE Oltenia rămâne valabil, Electrocentrale e ca un pacient în comă. Suspendat între viaţă şi moarte...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Evident că DA. Se va scumpi Gcal
Susţinătorii birtinezului evită sistematic să pomenească de planul de majorare a tarifelor la încălzire. Prin contractul de finanţare din fonduri europene este prevăzut graficul de majorare. Poate ne spune ceva domnul Ţigan Daniel, fost director la Termoficare şi acum PUS de primar la DMPI responsabil cu implementarea proiectului (tocmai pentru corectitudinea şi onestitatea incontestabilă până la proba contrarie - la fel ca şi soţia acestuia, membră în lotul celor 10 şpăgari de la CAS). Redacţia, dacă este preocupată în mod real de acest subiect, ar trebui să pună această întrebare administraţiei.
Postat 03 Februarie 2016, 18:24 de eutanasiu
Personal,
Adica eu...nu as investi intr un asemenea obiectiv,centrala pe gaz,daca as sti ca e in faliment.Treaba e simpla..ori Primaria n a stiut de faliment,ori falimentul nu exista.Sau,,nu cumva prin aceste declaratii ni se spune indirect ca se va scumpi gcal,,?
Postat 03 Februarie 2016, 17:54 de crisan
?!
@OradeaCivitas, @David, @anticomunist, @TC, @Marius_ro s.a.m.d. Hei, baieti, ce faceti?! Ati intrat in silentio stampa?! Sau au intarziat penalii cu ,,directivele" si va e teama sa nu postati ceva de bun simt impotriva birtinezului?! he, he, he... Neam de neamul nostru nu va plati datoriile facute de birtinez&co!
Postat 03 Februarie 2016, 17:43 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.779 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON