URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 13 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Timp de 15 ani, liberalul Ilie Bolojan s-a împotrivit ca administrația publică să se implice în fotbalul bihorean. Nu-i mai puțin adevărat că, pe vremea aceea, cel mai scurt drum spre pușcărie s-a dovedit a fi implicarea în fotbal. Au fost rare cazurile de oameni de afaceri sau primari care să nu fi fost implicați penal pentru suportul acordat echipelor. Căci fotbalul îți poate aduce notorietate, dar și niște cătușe de toată frumusețea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Aprilie 2013, 17:26

Ce facem cu Oradea? Planul Urbanistic General, care dă linia dezvoltării oraşului, se află în dezbatere publică

Ce facem cu Oradea? Planul Urbanistic General, care dă linia dezvoltării oraşului, se află în dezbatere publică I SE SPUNEA BULDOZERUL. Proiectul PUG dă frisoane locuitorilor din centru, arhitecţii propunând, la insistenţele primarului, demolarea caselor de pe partea dreaptă a străzii Avram Iancu. "Retragerea frontului stradal la nivelul unităţii de pompieri va oferi spaţiu suplimentar pietonilor şi bicicliştilor", spune Bolojan, în vreme ce specialiştii cred că străzile largi atrag şi mai multe maşini...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Planul Urbanistic General indică strategia de dezvoltare a unei localităţi. Logic, coerent şi imperativ, un PUG bun poate face diferenţa dintre un oraş capabil de creştere armonioasă şi unul condamnat haosului. Cam cum s-a întâmplat multă vreme cu Oradea care, construind fără reguli, s-a revărsat peste câmpuri lăsând în vatra veche uliţe desfundate.

Noul regulament de urbanism va interzice extinderea intravilanului pentru următorii 10 ani. "Avem în intravilan 2.500 de hectare pe care oraşul se poate dezvolta", spune primarul Ilie Bolojan. Iar asta e numai una din surprize...

Modernizare cu forţa

06 Ilie Bolojan_2.jpgProiectul PUG, făcut pentru 759.000 lei fără TVA de asocierea firmelor Planwerk, IHS România şi Vitamin Arhitects, oferă soluţii noi la probleme vechi. Unele de-a dreptul şocante pentru conservatori. Propunerea de demolare a unui front de case din străzile Avram Iancu şi Sucevei, pentru lărgirea trotuarelor şi amenajarea unui inel ocolitor al zonei centrale pe direcţia străzilor Sucevei, Magheru, Petofi, Menumorut şi Decebal, a surprins pe toată lumea. Cerută de primarul Ilie Bolojan (foto), măsura urmăreşte tocmai eliminarea traficul auto din centru şi transformarea pieţelor Ferdinand şi Unirii în zone pietonale.

Noul PUG mai propune construirea unui inel ocolitor dincolo de centură, care să scoată traficul greu din zonele locuite. Noua centură ar urma să fie racordată la DN1 în dreptul comunei Oşorhei şi ar ocoli Oradea prin dreptul CET II, înaintând spre vest pe un pasaj suprateran construit peste calea ferată din Sântandreiului. Drumul va străbate câmpurile pe direcţia Frigoexpres cu traversarea Crişului Repede pe un pod nou, şi se va lega de viitoarea autostradă în Biharia urmând DJ 190.

Documentul mai prevede amenajarea de piste de biciclete de-a lungul cursurilor de apă şi între zonele turistice, construirea de pasaje peste centură şi amenajarea a două autogări în Piaţa Bucureşti şi strada Nufărului. Planul recomandă extinderea campusului universitar şi dotarea lui cu un centru de conferinţe, amenajarea unui centru de târguri şi expoziţii în vecinătatea viitorului parc industrial din strada Ogorului, construirea de parcări supraterane în curţile şcolilor de cartier, copiii urmând să facă sport deasupra lor, amenajarea de pieţe publice în zonele aglomerate din Rogerius şi Nufărul, plus multe altele.

Şi capra, şi varza

Gândit să îmbine ideile clientului cu cele ale specialiştilor, PUG-ul suferă însă şi de incoerenţe. Pe de-o parte Primăria propovăduieşte reabilitarea faţadelor clădirilor centrale, dar vrea să demoleze două străzi! La fel, ideea transformării centrului în zonă pietonală se bate cap în cap cu construirea de parcări subterane în Piaţa Independenţei, Parcul Traian şi în curtea Primăriei.

06 Cristian Puscas.jpg"Dincolo de faptul că e aberant să dărâmi clădiri vechi din centrul oraşului, când toată Europa şi le protejează, măsurile nu fac decât să încurajeze traficul. Lărgirea străzilor şi construcţia parcărilor vor atrage maşinile ca un magnet", zice arhitectul Cristian Puşcaş (foto).

Rămâne de văzut

Primarul Ilie Bolojan rămâne la părerea sa: "Aceste măsuri vor scoate traficul auto din centrul oraşului". Edilul susţine că partea lărgită a străzii Avram Iancu va reveni pietonilor şi bicicliştilor, iar la finalizarea parking-urilor subterane municipalitatea va desfiinţa un număr egal de locuri de parcare de pe carosabilul din Parcul Traian şi Piaţa Unirii, spaţiul eliberat fiind lăsat trecătorilor care acum abia se strecoară printre maşini.

Oricum, primarul consideră că PUG-ul e prea important pentru a fi impus arbitrar. "Documentul va trebui discutat transpartinic pentru identificarea celor mai bune soluţii, fiindcă este în joc dezvoltarea oraşului în următorii 30 de ani". Proiectul a fost publicat la sfârşitul lui martie pe portalul Primăriei, iar orădenii mai au la dispoziţie săptămâna aceasta pentru a formula propuneri, strategia urmând să fie dezbătută în Consiliul Local la sfârşitul lunii aprilie. Dacă va fi adoptată, ea va sta la baza viitorului regulament de urbanism şi va deveni lege locală. Perfectibilă, dar de preferat oricând lipsei unei legi...


RĂZBOIUL IERBII
Oradea, oraş verde sau gri?

Autorii noului PUG sunt chemaţi să lămurească şi problema suprafeţelor verzi ale oraşului. Reprezentanţii municipalităţii sunt revoltaţi că, potrivit proiectului redactat, spaţiul verde pe cap de orădean ar fi de doar 12 mp faţă de cei 26 mp calculaţi în 2011 de Cadastrul Verde.

Edilii reproşează firmelor că au folosit subcontractori locali, care ar fi "umblat" la cifre. În replică, firmele pun diminuarea suprafeţei pe seama modificării legislaţiei, care mai nou interzice includerea cimitirelor la zone verzi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
idei ciudate
problema majora este ca acest plan va deveni oarecum obligatoriu pentru viitoarele investitii din oras. la asa decizii radicale ( demolari pe lungimi considerabile ), trebuia sa se ajunga avind la baza un concurs de idei si nu prin "plasarea" directa unei firme sau consortiu de firme. desemenea, astfel de solutii radicale ar trebui sa fie justificate temeinic printr-un studiu complex de trafic. studiu care mai mult ca sigur nu s-a facut.....ideea primariei de a face "autostrada cu 4 benzi" prin centru e astfel complet nejustificata
Postat 13 Aprilie 2013, 12:15 de seb
ineptie
ar trebui sa mergeti si la viena sau praga sa incercati si acolo ideile voastre de idioti.mai oradea este oras cu cladiri vechi si frumoase daramati la alesd sau borod sauin alte localitati nesimtitilor
Postat 13 Aprilie 2013, 11:34 de ion
DEŞTEAPTĂ-TE ORĂDENE
Prin firmele de cosultanţă, care de întocmesc asffel de strategii absolut idioate, fără noimă , pentru bani grei ),759.000 lei pentru această inepţie , politicienii (cancerul economiei)încasează comisioanele (zeciuiala) în mod legal. Cine crede că aceste firme de consultanţă, care au costuri minime şi nu fac nimic (money for nothing), angajate absolut pe criterii de clientelism politic, încasează singuri toţi aceşti bani, fără nici o obligaţie faţă de ce care le încredinţează aceste contracte oneroase.
Postat 13 Aprilie 2013, 10:39 de PARADOXURIŞPĂGARILIE
DEŞTEAPTĂ-TE ORĂDENE
Asta aţi ales asta aveţi trebuie să+i suportaţi toate inepţiile până în 2016, Bolojan, bolnav psihic care se tratează la Viena, minte bolnavă plină de paradoxuri, pagubele le calculaţi în 2016. Piaţa Unirii se transformă în zonă pietonală în timp ce se demolează case pe Avram Iancu , pentru a se lărgi strada care va conduce circulaţia spre Piaţa Unirii , parcare lângă statuia lui Eminescu la ce dacă se transformă zona în pietonal, palat administrativ în loc de muzeu cînd ca urmare a regionalizării administraţia se mută la Cluj. Nu observaţi că toate aceste investiţii fără nici o logică se fac cu singurul scop de a da de lucru Selinei(prietenii ştiu de ce: PARAÎNDĂRĂT,ZECIUIALĂ). Adică ce mai ploaie ce mai ploaie un cioban(PRIMAR) futea o oaie(ORAŞ). Lasă , lasă miel (BANI ) să iasă. Desigur pentru EL(IDIOTUL de Dostoievscki şi nu Nişte ţărani, cum spunea Tavi Bot). Dar de fapt IDIOŢI au fost cei care l-au ales, el sub diferite pretexte (investiţii umflate şi fără rost) îşi face plinul.
Postat 13 Aprilie 2013, 10:19 de PARADOXURIŞPĂGARILIE
Oradea nu are ....
Oradea inca nu are finalizata infrastructura de reabilitare a tuturor strazilor ,a retelei de termoficare ,apa,canalizare . De ce se intra in aceasta strategie de lucru ,de a ataca in paralel simultan atatea investitii si de a nu face nici una ca lumea si rapid . De ce nu se face un master city plan ,prioritizat pe obiective clare .Chiar avem bani de toate . Centrul istoric al orasului Oradea trebuie in primul rand identificat ,inventariat si evaluat . Cladirile ,dar numai cladirile (nu strazil intregi si fara a schimba linia arhitectonica ) fara incarcatura si valoare istorica sa fie demolate si executate noi structuri cu o linie arhitectonica de stil si inaltime similar in acelasi aliniament . Asta trebuie facut D-le Pimar!
Postat 13 Aprilie 2013, 09:12 de politicos
E doar inceputul....
Un ing. hidrotehnician seful directiei tehnice, o ing. de c-tii arhitect-sef (!!!), o seralista sefa la directia juridica, o d-ra cu dreptul la sorbonica directoare la asco, etc, etc, basca un neica-nimeni ajuns primar si gata ! Toti fac mai mult ,,bine\" Oradiei decat ar putea face o bomba nucleara.
Postat 12 Aprilie 2013, 20:33 de bh
Nascut ORADEAN
Doamne lumineaza mintea intunecata a celor care transforma orasul in morman de beton.Sa treaca perioda Postului ca de foame si pofte nu mai gandeste nimeni din Primarie.Domnul primar pierde inca un vot cu acest proiect,acest TERIBILISM.Bine ca nu vrea autostrada pe Horea,Sucevei ,Avram Iancu-pana la facultate,sa aiba studentii pe unde s-o ia.SA NE FEREASCA DUMNEZEUL<ca altcineva numai poate. VA RUGAM NU VA ATINGETI DE ACEST ORAS.
Postat 12 Aprilie 2013, 16:20 de nica
hei, tramvai
eu nu am prea inteles ce e cu tramvaiul spre Universitate-Real???!Nu ca as avea ceva impotriva dar str. Universitatii este relativ ingusta, str. Islazului este ingusta! In plus, daca P-ta Unirii devine predominant pietonala, din ce directie va veni tramvaiul? Sau va veni pe directia Emanuel-Parc Balcescu si apoi spre Universitate?
Postat 12 Aprilie 2013, 11:58 de TDS
mama creste rosii pe balcon
ar fi multe de comentat aici...dar ma limitez doar la spatiu verde: mi se pare normal ca si cimitiru sa fie spatiu verde :))))) in capu nost de tembeli... voi si plusa aici..mama are rosii pe blacon...mi se pare mai mult decit normal ca sa fie inclusa suprafata laditzei...in spatiul verde total al orasului.. si...jardinierele celea misto care atirna la unele geamuri..sper ca au fost incluse...si si spatiilea alea meseriashe dintre blocuri..inde nu e numa pamint batatorit care se transforma in mocirla cu fiecare ploaie si inde parcheaza tate masinile ...sper ca a fost inclus......mai ce orash de cretinoizi sintem...doamne....sa traim bine
Postat 12 Aprilie 2013, 11:32 de florinel
@ atti
Draga Atti, nu iti fa griji, poti sa iti plimbi prietena si de acum inainte prin cimitir, ca legea considera si acum cimitirele ca spatii verzi. De fapt cimitirul Rulikovski e cel mai mare spatiu verde din Oradea. Fara el eram pe nicaieri in statistica. E o greseala in articol, or fi spus altceva cei care au facut calculele.
Postat 11 Aprilie 2013, 22:28 de Ion
ptii fir-ar!!!
Cat tupeu pe astia cu legile lor!!!! Adica de unde si pana unde au scos ei cimitirele din categoria spatiilor verzi???? Adica nu mai pot sa imi scot gagica la o plimbare printre cruci??? Hai ca asta-i culmea!!! Eu care abia asteptam sa mai inspir mireasma lumanarilor aprinse, sa imi umplu plamanii cu mirosuri de cadavre.... uffffff......
Postat 11 Aprilie 2013, 22:15 de atti
corect
Felicitari ziaristului, in sfarsit avem ocazia, dupa foarte foarte mult timp, sa citim un articol echidistant in fitzuica de casa a primariei.
Postat 11 Aprilie 2013, 21:46 de matei
Injiniera
Noi nu avem ahitect sef, numa \"injiniere\", e ca si cum ai merge dumitale la un veterinar.
Postat 11 Aprilie 2013, 21:24 de un x
Intravilan
Plansa cu intravilan prezentata este gresita. Primaria, astazi, nu stie exact adevarata limita a intravilanului. Fata de ce ne arata primaria mai sunt multe hectare de teren care au acte de intravilan dar care nu apar in limita de intravilan. Stiu cativa oradeni de bine care au reusit sa-si treaca terenurile in intravilar dar nu apar pe harta. Incompetenta celor de la primarie, desi nu mai trebuia demonstrata, iese in evidenta inca o data. Oare cum se poate, ce se ascunde ?.
Postat 11 Aprilie 2013, 20:18 de petru
11 metri
PUG-ul anterior constatase ca in Oradea sunt 9,14 mp de spațiu verde pe cap de locuitor. Se pare că arhitecții din Cluj au fost mai slabi de înger și au trecut 12 metri pătrați ca să nu se supere prea tare beneficiarul. Faptul că firma care a făcut cadastrul verde a trecut acolo cât a dorit primăria în visele ei erotice să citească e o altă poveste. Dacă numărau și câmpurile cu buruieni din jurul orașului, Oradea era cea mai verde localitate din Europa. Strict după lege nu sunt mai mult de 11 mp / cap de locuitor. Nici nu ar fi avut cum să fie mai mult. Iar comentariul unora că "s-a umblat la cifre" dovedește doar mentalitate de șmecheri care cred că toți sunt ca ei și bagă cifre din burtă. Măi băieți, să știți că nu toți sunt ... politicieni.
Postat 11 Aprilie 2013, 19:33 de Oradean
Schizofrenia paranoidă a urbanismului orădean
Iar la intersecţia Avram Iancu cu Sucevei trebuie neapărat făcut un giratoriu experimental cu 3 benzi încălecate.
Postat 11 Aprilie 2013, 19:10 de Carp III
Planul Urbanistic al Amatorismului Generalizat
Oradea mu are nici un urbanist la ora actuală. Nici la Bolojan în curte şi nici în Ordinul Arhitecţilor locali. Iar acest Plan Urbanistic General va fi un caraghioslâc de aşa-zis concept, fără legătură cu o reală dezvoltare urbanistică a oraşului care, în mod cert, înseamnă exact contrariul unor acţiuni miliţieneşti ale municipalităţii.
Postat 11 Aprilie 2013, 19:05 de Carp III
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6867 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON