Primarul Ilie Bolojan nu capitulează. Regulamentul privind alinierea clădirilor la înălţime şi frontul stradal a fost anulat în justiţie, dar iniţiativa de supraînălţare a clădirilor mici din zona centrală merge înainte!
"Construirea clădirii din Parcul Traian se doreşte un exemplu de bună practică în domeniul regenerării urbane", susţine edilul. Atât doar că primele planşe date publicităţii nu-i prea susţin spusele.
Clădire pentru avocaţi
Primăria a făcut publice în Ajunul Crăciunului, când tot orădeanul era cu gândul la sărbătoare, primele imagini cu clădirea care va fi construită pe amplasamentul fostului sediu PDL din Parcul Traian nr. 12-14.
Situat între Palatul de Justiţie şi Barou, imobilul va găzdui birouri avocaţiale şi spaţii comerciale. Potrivit simulărilor 3D, clădirea înaltă de trei etaje, plus unul retras, are un aspect simplist, cu linii drepte ce amintesc de construcţiile industriale, contrastând evident stilurilor eclectic şi secession ale palatelor din jur.
"Scopul acestui proiect este restructurarea urbană a amplasamentului celor trei parcele situate între străzile George Enescu şi Franz Schubert şi construirea de clădiri multifuncţionale cu un regim de înălţime permis de reglementările urbanistice, care să se integreze atât funcţional, cât şi volumetric în stilul arhitectural al Pieţei Parcul Traian", anunţa Primăria.
"Zici că e bloc ANL!"
Proiectul a declanşat discuţii aprinse pe site-urile locale. "Clădirea este o copie fidelă a blocului NATO din Cinka Panna. Aceasta va reprezenta, în cadrul proiectelor de regenerare urbană, un model de bună practică pentru cetăţenii Oradiei", a comentat ironic un internaut.
Părerile comentatorilor par a fi unitare. "Zici că e bloc ANL. Ca naiba arată!", a scris alt orădean. "Stilul acesta minimalist de tip Bauhaus (n.r. - stil modernist caracterizat prin asimetrie, simplitate şi funcţionalitate, cu clădiri cubice în unghiuri drepte) nu se potriveşte cu arhitectura acestui oraş. (...) Să vă fie ruşine la toţi pentru această mizerie pusă lângă acea capodoperă în stil eclectic (n.r. - Palatul de Justiţie)", a protestat un comentator avizat.
Concluziile sunt, toate, acide. "Nuca stă mai bine pe perete decât «chestia» asta acolo", a apreciat cineva. "Poate ar trebui să scoateţi capul din văgăuna în care sunteţi şi să luaţi lecţii din Europa", a recomandat un altul. Şi exemplele ar putea continua...
"A fost o scăpare"
Ideea construirii unei clădiri înalte între cele două palate din Parcul Traian îi aparţine primarului Ilie Bolojan, care îşi doreşte un exemplu de aliniere la înălţime a imobilelor mici şi de regenerare a amplasamentelor părăginite.
Actualul imobil, cu un singur nivel, compus din două apartamente cu 3 camere, bucătării, pivniţă şi o curte, aflat în degradare, este deţinut de Primăria Oradea (39,50%) şi de firma La Casa SRL (60,50%). În iunie 2019, coproprietarii au încheiat un contract de parteneriat pentru construirea pe acest amplasament a unei clădiri multifuncţionale. Ţinut la sertar, documentul a fost publicat pe portalul municipalităţii abia miercurea trecută, la cererea BIHOREANULUI.
"Contractul a fost aprobat prin Hotărârea de Consiliu Local 486/2019, ar trebui să fie pe site. Probabil a fost o scăpare", s-a scuzat secretarul Consiliului Local, Ionel Vila (foto).
Spaţii comerciale şi birouri
Potrivit înţelegerii, partenerii vor contribui la construirea clădirii, în valoare de circa 1 milion euro, proporţional cu cotele pe care le deţin.
"La parter vor fi spaţii comerciale, iar la etaj birouri pentru avocaţi. E cel mai bun loc, având în vedere vecinătatea Palatului de Justiţie şi a Baroului", spune şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa (foto), însărcinat să se ocupe de investiţie.
Accesul la spaţiile comerciale se va face dinspre Parcul Traian, iar la birourile avocaţiale dinspre strada George Enescu. Imobilul va fi predat "în roşu", pentru a fi compartimentat după voia chiriaşilor, iar utilităţile vor fi executate aşa încât fiecare locatar să îşi poată contoriza separat consumurile.
Municipalitatea va plăti Studiul de Fezabilitate, iar La Casa SRL proiectul tehnic. Licitaţia pentru construcţia clădirii, cu termen de execuţie doi ani, urmează să fie organizată de municipalitate după obţinerea tuturor avizelor necesare.
Vine demolarea!
La sfârşitul săptămânii trecute, proiectul era încă într-o stare incipientă. "Primăria a obţinut avizul pentru demolarea clădirii care a adăpostit sediul Partidului Democrat şi urmează să vină cu proiectul noului imobil pentru a obţine avizul Comisiei Zonale a Monumentelor", spune managerul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi. Acesta nu comentează calitatea proiectului. "Ar fi o greşeală să mă pronunţ înaintea Comisiei", spune el.
Nici arhitectul şef al Oradiei, Radu Fortiş (foto), nu este mai volubil. "Deocamdată suntem în faza conceptuală, de Plan Urbanistic Zonal. Vom vedea în faza de autorizare a formei finale", spune Fortiş.
Arhitectul-şef nu vede însă un păcat în amplasarea unei clădiri moderne în centrul istoric al oraşului. "Sunt destule exemple de inserţii moderne într-o structură veche. Important e ce pui în loc", zice el. La fel spun şi alţi specialişti...
"Nu avem dreptul!"
Arhitectul Cristian Puşcaş este de acord cu supraînălţarea imobilului, dar nu şi cu aspectul acestuia, amintind de stilul fascist din perioada interbelică. "Imobilul aduce cu arhitectura mussoliniană din cartierul EUR (n.r. - cartierul «Expoziţia Universală din Roma», construit la ordinul dictatorului fascist Benito Mussolini într-un stil neoclasic simplificat). Nu e o arhitectură urâtă, dar nici nu ne duce înainte, ceea ce este păcat. La timpul lor, Palatul Vulturul Negru ori clădirea Primăriei erau înaintea vremurilor cu 50 de ani", spune Puşcaş.
Criticul de artă Ramona Novicov (foto) este mai radical: "Nu îmi place deloc! Această plombă lipsită de valoare face să dispară fondul arhitecturii vernaculare (n.r. - proprie unei ţări), care depune mărturie pentru etapele istoriei oraşului".
Potrivit criticului, demolarea celor două clădiri construite în stil romantic şi art-deco provincial, care prin nivelul redus de înălţime pun în valoare palatele din jur, va fi o pierdere pentru oraş. "Nu avem dreptul să anulăm coexistenţa stilurilor istorice", spune Novicov.
O idee mai veche...
Autorul proiectului, arhitectul Pafka Ernest (foto), se declară surprins de opoziţia orădenilor. "Problema demolării acelei clădiri - parter s-a pus încă din 1976, pentru că arată urât şi îngustează strada spre Tribunal. Nu e ceva nou", explică Pafka.
Arhitectul susţine că discuţiile despre cum va arăta imobilul sunt premature. "Deocamdată s-a aprobat doar înălţimea clădirii, gradul de ocupare la sol şi aliniamentul. Nici măcar nu eram obligat să fac o simulare 3D, dar am vrut să fie clar", zice el.
Potrivit lui Pafka, aspectul viitorului imobil abia de acum va fi creionat. "Cam aşa va arăta, dar cu unele modificări. Am două luni şi jumătate ca să finalizez proiectul", subliniază arhitectul.
Nici "dotată", nici aliniată!
Oricum ar fi, investiţia e discutabilă încă din faza de proiect. Înainte de toate, dată fiind importanţa amplasamentului, construcţia ar fi trebuit să constituie tema unui concurs internaţional de idei. Primăria a preferat, însă, să lucreze pe repede-înainte cu un arhitect de casă!
Apoi, deşi strictă cu orădenii de rând, obligaţi să amenajeze câte un loc de parcare pentru fiecare apartament sau birou de 35 metri pătraţi, municipalitatea s-a scutit de această cheltuială pentru a-şi reduce costurile. "Terenul este mic. Chiar dacă am fi făcut parcaj în subsol nu încăpeau mai mult de 6 maşini", zice Pafka. Arhitectul spune că avocaţii îşi vor putea lăsa maşinile în parcarea supraetajată din strada Tribunalului, de parcă aceasta nu ar fi deja suprasolicitată.
Pe de altă parte, imobilul va acoperi doar 70% din frontul stradal dinspre Parcul Traian, limitat la proprietatea partenerilor, aşa că investiţia nu rezolvă nici problema alinierii clădirilor la înălţime pusă de primarul Bolojan. Proprietarii clădirilor dinspre strada Franz Schubert, ocupate de birouri avocaţiale şi o cafenea, au refuzat categoric să accepte demolarea acestora pentru supraînălţarea clădirii. Nu de alta, dar, ameninţaţi de municipalitate cu supraimpozitarea, abia ce le-au reabilitat pe bani grei. Şi, spre deosebire de Primărie, orădenii nu iau decizii pe genunchi când vine vorba de proprietatea lor! Mai ales când riscă să iasă urât...
PE ÎNĂLŢIME, ALINIEREA!
Desfiinţat de instanţă
Regulamentul privind supraimpozitarea clădirilor scunde instituit prin Hotărârea de Consiliu Local 697/2018 a fost desfiinţat de Tribunalul Bihor în aprilie 2019, la cererea Prefecturii Bihor.
Prefectul de atunci, Ioan Mihaiu, a reproşat municipalităţii că a supus dezbaterii publice proiectul de regulament fără ca acesta să fie însoţit şi de un studiu de impact. Juriştii Prefecturii au mai arătat că municipalitatea a încălcat Legea administraţiei locale atunci când le-a lăsat consilierilor locali doar o zi în loc de cinci pentru analizarea proiectului, dar şi că proprietarii clădirilor mici nu pot fi supraimpozitaţi câtă vreme acestea au fost ridicate legal.
Reprezentanţii municipalităţii au contestat sentinţa la Curtea de Apel Oradea, care a respins recursul Primăriei ca nefondat în noiembrie 2019, sentinţa rămânând definitivă.
VOCEA STRĂZII
Ce părere aveţi despre clădirea pe care Primăria Oradea o vrea construită în Parcul Traian?
Ca nuca-n perete! Între două minunate clădiri demne de orice mare oraş european, răsare o hardughie gen U.R.S.S. anii '70. Conducerea n-are cultură!
Mihai Niţa
Momentan sunt nişte clădiri mici şi urâţele acolo, sper să se construiască această clădire. Mă bucur că în proiect sunt prevăzuţi şi copaci pe aleea de lângă.
Ciprian
Intervenţia ca idee nu e rea, dar nu aşa. Un concurs de proiecte ar fi minunat, e nevoie de câteva variante, nu de rezolvări fuşerite.
Bea Lorincz
Parcul Traian e frumos deja. De ce trebuie construită încă o clădire în centrul oraşului? Mai bine s-ar face un parc cu mulţi copaci.
Joe Vollmer
Mie îmi place. Mulţi comentează că nu se încadrează în stilul zonei, dar blocurile de dincolo de drum, sediul Poliţiei sau „Oltea Doamna” se încadrează?
Andrei Tuszon
Nu sunt de acord. De ce nu se construieşte în stil secession, baroc sau clasic combinat cu renascentist? E mai scump, dar măcar nu e urât.
Ovidiu Berianu
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.