Mai ţineţi minte cât aţi plătit impozitul pe apartament anul acesta? Dacă vi s-a părut mult, mai adăugaţi 22%, trageţi linie şi veţi afla cam cât veţi datora Primăriei pentru aceeaşi locuinţă în 2016!
Este efectul adoptării noului Cod Fiscal, care schimbă modul de calcul al dărilor şi impune o creştere fără precedent a impozitului pe clădiri rezidenţiale. "Cel mai mare salt al impozitelor pe locuinţă care a avut loc în Oradea după anul 2000 a fost undeva la 10 procente pe an. Acum, saltul va fi dublu!", spune city managerul Eduard Florea.
Cresc birurile!
Orădeni, puneţi-vă bani deoparte! Aplicarea noului Cod Fiscal, adoptat de Parlament luna trecută, va băga mâna până la cot în buzunarele populaţiei. Potrivit proiectului de taxe şi impozite schiţat de municipalitate, document ce va fi supus dezbaterii publice în zilele următoare pentru a putea fi adoptat până la 9 noiembrie, primii afectaţi vor fi deţinătorii de apartamente în condomeniu. Începând de anul viitor, impozitele, care până acum se raportau la suprafaţa utilă a locuinţei, se vor calcula în funcţie de suprafaţa construită, care este mai mare.
Pentru orădenii care locuiesc la bloc şi nu deţin documente pentru a dovedi suprafaţa construită legiuitorul a stabilit un mod de calcul care îi goleşte de bani. Impozitul se stabileşte prin înmulţirea suprafeţei utile cu un coeficient de 1,4 (majorat din pix de la 1,2 cât este anul acesta sau 1,25 cât folosesc topografii în documentele oficiale). Concluzia? Schimbarea modului de calcul implică, automat, o majorare cu 16,6% a impozitului datorat!
Casă, dulce casă...
De parcă nu era de ajuns, noul Cod Fiscal taxează de anul viitor şi terenul de sub casă, până de curând scutit de impozit, aşa că suma datorată urcă din nou. "Potrivit simulărilor făcute, cumulat, majorarea de impozit se va ridica undeva la 22%", spune city managerul Eduard Florea (foto).
Concret, impozitul datorat pentru o garsonieră va creşte de anul viitor la circa 122 lei pe an, pentru un apartament cu două camere va urca la 170 lei pe an, iar pentru un apartament cu patru camere ar putea ajunge la 310 lei pe an. Valorile sunt aproximative, fiindcă la blocurile cu patru niveluri suprafaţa de teren ce revine unui apartament e aproape de două ori mai mare decât la cele cu şapte niveluri, cu toate influenţele care decurg de aici.
Taxarea terenului de sub locuinţă va afecta inclusiv proprietarii de case. Pentru un imobil fără mari pretenţii, cu o suprafaţă construită de circa 50 metri pătraţi, majorarea va fi de circa 30 lei pe an. Creşterea impozitului poate însă urca şi la 80 lei în plus anual pentru o casă de 200 metri pătraţi, ceea ce va însemna un impozit datorat de circa 470 lei. Asta, fără a mai calcula terenul de lângă construcţie, deja suprataxat de municipalitate din anii anteriori.
De 10 ori mai mare!
Cea mai mare lovitură o vor primi, însă, orădenii care şi-au deschis acasă o afacere ori şi-au închiriat locuinţele pentru activităţi economice. "Noul Cod taxează un imobil nu după proprietar, ci după activitate. Dacă o persoană fizică şi-a închiriat o clădire, sau o parte din ea, unei firme care prestează aici activităţi economice, proprietarul, chiar dacă nu are nicio afacere, va datora un impozit «de firmă». Coeficientul de calcul creşte de 10 ori, de la 0,1% la 1% din valoarea clădirii", explică Florea.
Printre cei afectaţi de această măsură se numără de la proprietarii care şi-au închiriat casele unor firme sau deţinătorii ABC-urilor de la parter de bloc, până la orădenii care şi-au închiriat locuinţe către diverse magazine, cum sunt cei din zona străzii Coposu, ori cei de pe Corso care şi-au trecut spaţiile pe persoană fizică, pentru a plăti un impozit mai mic. De anul viitor, toţi vor plăti mai mult!
Deţinătorii acestor spaţii vor fi obligaţi să depună la Primărie până la 29 februarie 2016 o declaraţie specială din care să rezulte suprafaţa din clădire afectată de activităţi economice, iar dacă imobilul este mai vechi de 5 ani, un raport de evaluare a clădirii. Măsura este în interesul proprietarului. Dacă procentul de calcul al impozitului la clădirile reevaluate este de 1% din valoare, în cazul celor neevaluate acesta se dublează la 2%! "În perioada următoare vom notifica toate firmele şi PFA-urile din oraş cu privire la noile obligaţii, după care vom face verificări", zice city managerul.
Părăseala se taxează
În plus, pe viitor, proprietarii de clădiri ar trebui să fie atenţi la aspectul acestora, pentru că noul Cod Fiscal dă primăriilor dreptul să taxeze de 5 ori mai mult terenurile şi clădirile lăsate în paragină. Propunerea îi aparţine chiar primarului Ilie Bolojan care, în calitate de director executiv al Asociaţiei Municipiilor din România, a cerut Ministerului Finanţelor să supraimpoziteze imobilele în "părăseală" pentru a forţa reabilitarea lor. În acest context, este de aşteptat ca Oradea să dea un exemplu şi să fie primul municipiu care ia măsuri concrete de reabilitare forţată a proprietăţilor aflate în paragină.
Consiliul Local va fi chemat să stabilească într-o şedinţă viitoare criterii clare după care un imobil poate fi definit ca neîngrijit. "Suprataxarea se va aplica gradual. În primul an se va percepe un impozit dublu, în al doilea triplu, şi aşa mai departe", spune Eduard Florea.
Prea puţin...
Având în vedere valul de majorări provocate de Codul Fiscal, pentru prima dată în ultimii 8 ani Primăria a hotărât să nu mai indexeze impozitele cu rata inflaţiei, pentru anul 2016. "La toate capitolele unde a ţinut de Primărie am păstrat acelaşi nivel de impozitare. Oricum, potrivit Codului Fiscal, începând din 2017 indexarea impozitelor se va aplica automat", arată city managerul.
Prin urmare, ca o măsură compensatorie, anul viitor proprietarul unui Logan de 1.400 centimetri cubi va plăti tot 60 lei, iar cel al unui Opel de 2.000 cmc va datora tot 190 lei, etc. Pentru a încuraja orădenii să îşi stingă obligaţiile fiscale încă de la începutul anului şi pentru a le oferi celor care sunt buni platnici şansa de a reduce din creşterea fără precedent a nivelului de impozitare, municipalitatea va menţine şi în 2016 bonificaţiile pentru contribuabilii care îşi plătesc integral impozitele până la sfârşitul lunii martie. Ca şi până acum, persoanele fizice vor beneficia de o reducere de 10%, iar cele juridice de 5%.
Nu e mult, dar suma creşte direct proporţional cu impozitul datorat. Iar noul Cod Fiscal al Guvernului Ponta a făcut tot posibilul ca acesta să crească vertiginos...
JECMĂNIŢI
90.000
de proprietari de clădiri orădene vor plăti anul viitor impozite majorate
CUI ARE I SE VA DA!
Facilităţi pentru bogătaşi
Foarte aspru cu oamenii de rând, noul Cod Fiscal, care a dat peste cap sistemul de taxe şi impozite locale, pare gândit să mute povara fiscală de pe categoria oamenilor cu bani şi a firmelor spre cea a oamenilor de rând. Spre exemplu, în vreme ce taxele pe locuinţele contribuabililor de rând vor creşte dramatic, noul cod elimină impozitele majorate pentru cei care deţin mai multe clădiri, taxele majorate pentru clădirile ce au suprafeţe mai mari de 150 mp; de asemenea, elimină impozitul datorat pentru autovehiculele electrice, respectiv îl reduce la jumătate pentru cele hibrid.
În ceea ce priveşte sistemul de colectare, impozitele locale pentru clădiri, terenuri şi autovehicule se vor stabili anual în sarcina proprietarului de la data de 31 decembrie a anului anterior. La fel ca până acum, tranzacţiile de vânzare-cumpărare vor trebui înregistrate în termen de 30 de zile, dar obligaţia fiscală a noului proprietar va începe doar din data de 1 ianuarie a anului următor. Astfel, teoretic, un şofer care a cumpărat o maşină în februarie şi a vândut-o în august nu va avea de plată niciun leu pentru ea.
Singura veste bună este că pentru anul 2016 Codul Fiscal prevede o scădere a TVA de la 24% la 20%. Diferenţa urmând probabil să fie înghiţită de majorarea preţurilor...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.