URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Octombrie 2015, 07:27

Atenţie, cresc taxele! În 2016, orădenii vor datora impozite pe apartamente majorate cu 22%

Atenţie, cresc taxele! În 2016, orădenii vor datora impozite pe apartamente majorate cu 22% NO, DĂ! Consiliul Local va fi chemat peste o lună să voteze un proiect de taxe şi impozite în care birurile pe locuinţele orădenilor vor creşte chiar şi de 10 ori. În schimb, ca o măsură compensatorie, municipalitatea vrea să renunţe în 2016 la actualizarea cu rata inflaţiei şi să păstreze bonificaţia de 10% pentru contribuabilii care îşi plătesc birurile înainte de sfârşitul primului trimestru. Dacă vor avea din ce...
Atenţie, cresc taxele! În 2016, orădenii vor datora impozite pe apartamente majorate cu 22% ARŞI LA BUZUNAR. Începând de anul viitor, orădenii de la blocuri vor datora impozite pe locuinţe majorate cu până la 22%. "Nu avem ce face. Orice încercare de a compensa o creştere atât de mare a obligaţiilor fiscale prin reducerea altor taxe ar fi nerealistă", spune city managerul Eduard Florea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai ţineţi minte cât aţi plătit impozitul pe apartament anul acesta? Dacă vi s-a părut mult, mai adăugaţi 22%, trageţi linie şi veţi afla cam cât veţi datora Primăriei pentru aceeaşi locuinţă în 2016!

Este efectul adoptării noului Cod Fiscal, care schimbă modul de calcul al dărilor şi impune o creştere fără precedent a impozitului pe clădiri rezidenţiale. "Cel mai mare salt al impozitelor pe locuinţă care a avut loc în Oradea după anul 2000 a fost undeva la 10 procente pe an. Acum, saltul va fi dublu!", spune city managerul Eduard Florea.

Cresc birurile!

Orădeni, puneţi-vă bani deoparte! Aplicarea noului Cod Fiscal, adoptat de Parlament luna trecută, va băga mâna până la cot în buzunarele populaţiei. Potrivit proiectului de taxe şi impozite schiţat de municipalitate, document ce va fi supus dezbaterii publice în zilele următoare pentru a putea fi adoptat până la 9 noiembrie, primii afectaţi vor fi deţinătorii de apartamente în condomeniu. Începând de anul viitor, impozitele, care până acum se raportau la suprafaţa utilă a locuinţei, se vor calcula în funcţie de suprafaţa construită, care este mai mare.

Pentru orădenii care locuiesc la bloc şi nu deţin documente pentru a dovedi suprafaţa construită legiuitorul a stabilit un mod de calcul care îi goleşte de bani. Impozitul se stabileşte prin înmulţirea suprafeţei utile cu un coeficient de 1,4 (majorat din pix de la 1,2 cât este anul acesta sau 1,25 cât folosesc topografii în documentele oficiale). Concluzia? Schimbarea modului de calcul implică, automat, o majorare cu 16,6% a impozitului datorat!

Casă, dulce casă...

De parcă nu era de ajuns, noul Cod Fiscal taxează de anul viitor şi terenul de sub casă, până de curând scutit de impozit, aşa că suma datorată urcă din nou. "Potrivit simulărilor făcute, cumulat, majorarea de impozit se va ridica undeva la 22%", spune city managerul Eduard Florea (foto).

Concret, impozitul datorat pentru o garsonieră va creşte de anul viitor la circa 122 lei pe an, pentru un apartament cu două camere va urca la 170 lei pe an, iar pentru un apartament cu patru camere ar putea ajunge la 310 lei pe an. Valorile sunt aproximative, fiindcă la blocurile cu patru niveluri suprafaţa de teren ce revine unui apartament e aproape de două ori mai mare decât la cele cu şapte niveluri, cu toate influenţele care decurg de aici.

Taxarea terenului de sub locuinţă va afecta inclusiv proprietarii de case. Pentru un imobil fără mari pretenţii, cu o suprafaţă construită de circa 50 metri pătraţi, majorarea va fi de circa 30 lei pe an. Creşterea impozitului poate însă urca şi la 80 lei în plus anual pentru o casă de 200 metri pătraţi, ceea ce va însemna un impozit datorat de circa 470 lei. Asta, fără a mai calcula terenul de lângă construcţie, deja suprataxat de municipalitate din anii anteriori.

De 10 ori mai mare!

Cea mai mare lovitură o vor primi, însă, orădenii care şi-au deschis acasă o afacere ori şi-au închiriat locuinţele pentru activităţi economice. "Noul Cod taxează un imobil nu după proprietar, ci după activitate. Dacă o persoană fizică şi-a închiriat o clădire, sau o parte din ea, unei firme care prestează aici activităţi economice, proprietarul, chiar dacă nu are nicio afacere, va datora un impozit «de firmă». Coeficientul de calcul creşte de 10 ori, de la 0,1% la 1% din valoarea clădirii", explică Florea.

Printre cei afectaţi de această măsură se numără de la proprietarii care şi-au închiriat casele unor firme sau deţinătorii ABC-urilor de la parter de bloc, până la orădenii care şi-au închiriat locuinţe către diverse magazine, cum sunt cei din zona străzii Coposu, ori cei de pe Corso care şi-au trecut spaţiile pe persoană fizică, pentru a plăti un impozit mai mic. De anul viitor, toţi vor plăti mai mult!

Deţinătorii acestor spaţii vor fi obligaţi să depună la Primărie până la 29 februarie 2016 o declaraţie specială din care să rezulte suprafaţa din clădire afectată de activităţi economice, iar dacă imobilul este mai vechi de 5 ani, un raport de evaluare a clădirii. Măsura este în interesul proprietarului. Dacă procentul de calcul al impozitului la clădirile reevaluate este de 1% din valoare, în cazul celor neevaluate acesta se dublează la 2%! "În perioada următoare vom notifica toate firmele şi PFA-urile din oraş cu privire la noile obligaţii, după care vom face verificări", zice city managerul.

Părăseala se taxează

În plus, pe viitor, proprietarii de clădiri ar trebui să fie atenţi la aspectul acestora, pentru că noul Cod Fiscal dă primăriilor dreptul să taxeze de 5 ori mai mult terenurile şi clădirile lăsate în paragină. Propunerea îi aparţine chiar primarului Ilie Bolojan care, în calitate de director executiv al Asociaţiei Municipiilor din România, a cerut Ministerului Finanţelor să supraimpoziteze imobilele în "părăseală" pentru a forţa reabilitarea lor. În acest context, este de aşteptat ca Oradea să dea un exemplu şi să fie primul municipiu care ia măsuri concrete de reabilitare forţată a proprietăţilor aflate în paragină.

Consiliul Local va fi chemat să stabilească într-o şedinţă viitoare criterii clare după care un imobil poate fi definit ca neîngrijit. "Suprataxarea se va aplica gradual. În primul an se va percepe un impozit dublu, în al doilea triplu, şi aşa mai departe", spune Eduard Florea.

Prea puţin...

Având în vedere valul de majorări provocate de Codul Fiscal, pentru prima dată în ultimii 8 ani Primăria a hotărât să nu mai indexeze impozitele cu rata inflaţiei, pentru anul 2016. "La toate capitolele unde a ţinut de Primărie am păstrat acelaşi nivel de impozitare. Oricum, potrivit Codului Fiscal, începând din 2017 indexarea impozitelor se va aplica automat", arată city managerul.

Prin urmare, ca o măsură compensatorie, anul viitor proprietarul unui Logan de 1.400 centimetri cubi va plăti tot 60 lei, iar cel al unui Opel de 2.000 cmc va datora tot 190 lei, etc. Pentru a încuraja orădenii să îşi stingă obligaţiile fiscale încă de la începutul anului şi pentru a le oferi celor care sunt buni platnici şansa de a reduce din creşterea fără precedent a nivelului de impozitare, municipalitatea va menţine şi în 2016 bonificaţiile pentru contribuabilii care îşi plătesc integral impozitele până la sfârşitul lunii martie. Ca şi până acum, persoanele fizice vor beneficia de o reducere de 10%, iar cele juridice de 5%.

Nu e mult, dar suma creşte direct proporţional cu impozitul datorat. Iar noul Cod Fiscal al Guvernului Ponta a făcut tot posibilul ca acesta să crească vertiginos...


JECMĂNIŢI
90.000
de proprietari de clădiri orădene vor plăti anul viitor impozite majorate


CUI ARE I SE VA DA!
Facilităţi pentru bogătaşi

Foarte aspru cu oamenii de rând, noul Cod Fiscal, care a dat peste cap sistemul de taxe şi impozite locale, pare gândit să mute povara fiscală de pe categoria oamenilor cu bani şi a firmelor spre cea a oamenilor de rând. Spre exemplu, în vreme ce taxele pe locuinţele contribuabililor de rând vor creşte dramatic, noul cod elimină impozitele majorate pentru cei care deţin mai multe clădiri, taxele majorate pentru clădirile ce au suprafeţe mai mari de 150 mp; de asemenea, elimină impozitul datorat pentru autovehiculele electrice, respectiv îl reduce la jumătate pentru cele hibrid.

În ceea ce priveşte sistemul de colectare, impozitele locale pentru clădiri, terenuri şi autovehicule se vor stabili anual în sarcina proprietarului de la data de 31 decembrie a anului anterior. La fel ca până acum, tranzacţiile de vânzare-cumpărare vor trebui înregistrate în termen de 30 de zile, dar obligaţia fiscală a noului proprietar va începe doar din data de 1 ianuarie a anului următor. Astfel, teoretic, un şofer care a cumpărat o maşină în februarie şi a vândut-o în august nu va avea de plată niciun leu pentru ea.

Singura veste bună este că pentru anul 2016 Codul Fiscal prevede o scădere a TVA de la 24% la 20%. Diferenţa urmând probabil să fie înghiţită de majorarea preţurilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
Bravo administratiei bolovan! Iar ne-au ,,facut" altii!
S-a vandut cet-ul II cu 7 mil. de euro, adica 50 de ha constructia si 90 de ha halda! Na uilie n-a avut bani pt. asa o pleasca, dar a avut pt. tot felul de aiureli (vezi referendumurile!). Noua ne creste birurile si altii fac bani la noi in ograda! Nea ilie a crezut ca-i smeker si-i vor da plagiatorul si dragnea gratis totul, sa faca el bani. Doar ca miticii, in bunatraditie de la noi, si-au tras dreptul si lui nea ilie i-au dat... stiti voi ce! Si cand te gandesti ca nea ilie ne-a murdarit orasul cu afise/banere/pliante in care poza alaturi de plagiator, ba si ,,garanta" pt. hot... ce teapa i-au dat miticii!
Postat 07 Octombrie 2015, 12:26 de pinonel
stat fanariot
Foarte bun exemplul lui pinonel cu Ungaria,in ciuda derapajelor ei democratice. La noi statul e cel mai vajnic spoliator al populatiei indigene, precum fanariotii acu 300 ani. Grecii dadeau spagi sultanului ca sa obtina functia de domn in principate.Odata ajunsi se puneau pe capatuiala prin biruri si dijme...Istoria se repeta ...sau se continua. Mai deunazi citeam in Bihoreanul ca scad resursele de apa subterane ale tarii,explicatia unui "specialist"(directorul tehnic al ABA Crişuri, Pásztor Sándor) fiind ca "apa e prea ieftina".Asta in timp ce intr-un catun unguresc la 30km distanta sunt cismele la discretie.Sictir
Postat 06 Octombrie 2015, 22:57 de excalibur
@ pinonel
As mai completa ca oradenii au dreptul, pardon obligatia, sa munceasca indiferent de conditii sau salar, sa plateasca taxe fara numar si sa "ciocu' mic"! Cam asta e situatia in Oradea.
Postat 06 Octombrie 2015, 19:49 de User anonimizat
Se poate si altfel !
Am o casuta in Ungaria intr-o localitate de langa granita. Am si un autoturism inmatriculat in Ungaria. Nu platesc impozit nici pt. cladire, nici pt. teren si nici pt. autoturism. Si asa e in toata Ungaria si nu cred ca e cineva care sa se indoiasca vreo clipa ca la capitolul infrastructura ungurii n-ar fi cu mult peste noi! Satucul in care am casa este peste Oradea, are cismele publice din 200 in 200 de metri, FUNCTIONALE! apa curenta, ulite asfaltate, trotuare, gaz (!!!), electricitate, cablu, internet s.a.m.d.! Esti in oras, daca ti-e sete, ori iti cumperi apa, ori umbli mult si bine dupa vreo pisatoare, pardon, tasnitoare! care sa functioneze. O sa spuneti ca administratia are nevoie de tot felul de taxe/impozite pt. a functiona serviciile. Ei bine, nu-i chiar asa! In iarna 2011-2012, cand Oradea a fost practic blocata de zapezi doua saptamani si bolovan era de negasit, in satucul de dincolo drumurile erau la ,,negru". Daca in Oradea selina a fost prinsa pe picior gresit (noroc ca s-a incalzit vremea!), fara a fi penalizata in vreun fel de primarie, cei din satucul unguresc au procedat altfel. Au oferit facilitati celor cu tractoare mai puternice si acestia, cand au inceput ninsorile, s-au organizat SINGURI si au ,,plimbat" incontinuu plugurile pe ulite si zapada n-a apucat sa se depuna. Concluzia: or fi buni banii (mai ales daca-i poti fura in tihna, netulburat de procurori!) dar OMUL sfinteste locul!
Postat 06 Octombrie 2015, 19:40 de pinonel
ERATĂ
IDEEA DE BAZĂ AR FI CĂ STABILIREA COTEI IMPOZITULUI PE CLĂDIRI REVINE CONSILIULUI LOCAL. Exprimarea din primul comentariu era nefericită
Postat 06 Octombrie 2015, 13:43 de TDS
COD FISCAL
Art. 457. - (1) Pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii. Cota impozitului pe clădiri se stabilește prin hotărâre a consiliului local. La nivelul municipiului București, această atribuție revine Consiliului General al Municipiului București (2) Valoarea impozabilă a clădirii, exprimată în lei, se determină prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate aacesteia, exprimată în metri pătrați, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei/m2, din tabelul următor ( urmeaza tabelul ). Exemplu: A. Clădire cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic cu instalaţii de apă, canalizare, electrice şi încălzire (condiţii cumulative ) 1.000 lei Valoarea impozabilă a clădirii se ajustează în funcţie de rangul localităţii şi zona în care este amplasată clădirea, prin înmulţirea valorii determinate conform alin. (2)-(5) cu coeficientul de corecţie corespunzător, prevăzut în tabelul următor ( urmeaza tabelul ). IDEEA DE BAZĂ ESTE CĂ ESTE ÎN ATRIBUȚIA CONSILIULUI LOCAL SĂ STABILEASCĂ PROCENTUL! Iar KLAUS când a întors Codul Fiscal în Parlament A FĂCUT-O PENTRU TVA! Nu pentru impozitele și taxele locale.
Postat 06 Octombrie 2015, 13:41 de TDS
@ pupatori de dosuri de primar
Eject!
Postat 06 Octombrie 2015, 12:54 de User anonimizat
Bani din pix
Asa se fac banii din pix .Oare din orgoliu personal de a face ceva sau din altruism de a face ceva . Se stie bine ca unii daruiesc mai mult pentru placerea de sine decat dorinta de a face .Daca ,90.000 (adica noi ) vom platii in medie 50-60 ron in plus adica 4.500.000 ron ,oare ,ma intreb si eu si puteti sa o faceti si dumeavoastra ,nu e prea scumpa ,,betonarea si asfaltarea''orasului nostru in care salariu mediu nu depaseste 1000 ron .Vom avea infrastructura fara nici un dubiu dar vom ,mai bine zis nu vom avea ,vacante decat in fata blocului ,frigider plin doar in ziua de salar si haine de la ,,second''.Mai intai omul si apoi restul .
Postat 06 Octombrie 2015, 11:56 de PETREI
@bihoreanoradean
In schimb, pentru tine, orice moment este numai bun pentru a arunca cu kkt in primar. Asa, din intamplare, nu a facut chiar nimic bun primarul asta pentru Oradea? Legile statisticii (alea matematice nu institutia) spun ca da, dar voi astia "independentii" il acuzati si cand nu poate fi acuzat.
Postat 06 Octombrie 2015, 11:14 de User anonimizat
@ unu
Nici nu se putea un moment mai bun de a-l curata de kk pe primar si pe incompetentii din jurul lui. Vreau sa-l vad declarand ca nu va mari taxe locale mai mult decat cele impuse de lege! Altfel sa ne scuteasca cu 'binele orasului si al oradenilor'! E un mincinos ordinar ca oricare alt politician din oricare partid.
Postat 06 Octombrie 2015, 09:42 de User anonimizat
There is no free lunch
Americanii au o vorba: "Nu exista masa pe gratis". Asta e reversul "relaxarii fiscale" PSD,PNL,***. Aristocratii impostori au declarat razboi populatiei Romaniei...nu chiar pe fata,mascat in tot felul de ambuscade fiscale.Probabil e un plan subtil de depopulare a tarii,pentru inlesnirea raptului final...democratia e in faliment,sorry
Postat 06 Octombrie 2015, 09:23 de excalibur
Vesnicul socialism care creste taxele...
Sa fie clar inteles ca taxele au fost marite de guvernul ponta prin noul cod fiscal, iar primaria e obligata sa le incaseze or altfel va fi amendata de acelasi guvern prin curtea de conturi... Si sa mai amintim ca prefectul claudiu pop care s-a opus unui referendum impotriva gazelor de sist in st.matin ne va explica ca e neconstitutional si invalid si orice referendum or consultare populara pe tema cresterii taxelor. Tipic socialist sa creezi inflatie prin cresteri salariale nesistenabile si deja se vede ca s-a pus presiune pe preturi, primele care au crescut fiind cele la serviciile statului (impozitele adica).
Postat 06 Octombrie 2015, 09:17 de unu
@ oradeacivitas
Bolojan nu a mareste taxe, el doar suplimenteaza cresterea ca sa acopere incompetenta si cheltuielile inutile facute de primarie. Iaca na: ti-am facut pe plac fara sa arunc cu kk in idolul tau.
Postat 06 Octombrie 2015, 09:04 de User anonimizat
fara taxa!
Taxa de impozit a ramas pe noi din vremea lui ceausescu si a fost conceputa pentru cheltuielile de curatenie pe strazi. Acum insa te pune primaria sa faci tu curatenie si pe strada unde locuiesti si inca mai si maresc taxa dar pentru ce??? Daca vor maii atunci sa mai vina vre-un politist local sa-mi spuna sa fac curat... fac dar nu pe gratis!Ori uita de taxa total ori face curat cu zapada cu tot!
Postat 06 Octombrie 2015, 08:54 de oradean001
se rezolva..marim salariile cu 25%
la bugetari..noi ceilalti aducem bani de acasa sau de prin banci. Bravo plagiatorului ponta care face balet la televizor sa se dea mare socialist..noi dam, noi facem.. si culmea de la anul va luam si ce credea-ti ca aveti. Rusine comunistilor cu hotia in sangesi minciuna pe buze, dar nu uitati, la anul ve-ti ramane fara trandafiri!!!
Postat 06 Octombrie 2015, 08:51 de TC
Oradea si PSD
Multumim PDL ca au luat masuri proaste pt contracararea crizei (austeritatea e un medicament necesar dar nu aplicat ca si PDL) si de asemenea MULTUMIM SI PSD ca, datorita politicilor populiste pe spatele contribuabililor fraieri, gestioneaza la fel de prost situatia fiscala a Romaniei, dezastrul fiind iminent pe termen mediu si lung. O tara ca re nu investeste in infrastructura si care taie bani ca sa majoreze salarii cu procente de 2 cifre si ajutoare sociale in stanga si drepata pe ochi frumosi. Multumim clasa politica romaneasca. Numai farierii mai raman in Romania. Acum iar or sa incepa toti neinstruitii sa arunce cu * ca bolojan a marit taxele. Nu Bolojan, cu GUVERNUL PSD prin CODUL FISCAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 06 Octombrie 2015, 08:35 de OradeaCivitas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON