URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Iulie 2014, 10:12

"As" exterminat: Şi Oradea a avut o Simona Halep, în perioada interbelică

"As" exterminat: Şi Oradea a avut o Simona Halep, în perioada interbelică DE ELITĂ. În urmă cu mai bine de 80 de ani, Stadionul Tineretului avea mai multe terenuri de tenis, unde se antrena şi Lenke Ziszovits (stânga), o tânără talentată cu un palmares impresionant pentru acea vreme, inclusiv în competiţii internaţionale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă tenisul orădean de azi are o mână de jucători profesionişti şi sute de amatori care joacă din pură plăcere, pentru relaxare, în perioada interbelică Oradea era cel mai performant centru de pregătire din ţară, cu peste 60 de terenuri amenajate.

Cea mai valoroasă jucătoare orădeancă a acelor vremuri a fost Lenke Ziszovits. Adolescenta concura pentru CAO, reuşind să domine ani la rând topul naţional şi obţinând 9 titluri de campioană a României.

Oraşul tenisului

Performanţele Simonei Halep, tenismena aflată pe locul al treilea în lume, au readus sportul alb în atenţia românilor, după o pauză de câteva decenii. Ce se ştie mai puţin e că în Oradea tenisul de performanţă are o tradiţie de peste 100 de ani, iar cea mai prolifică perioadă a fost cea dintre cele două războaie mondiale, când oraşul de pe Criş era unul din cele mai importante centre de pregătire pentru tenismenii români.

În anii '30, aici funcţionau 67 de terenuri de tenis şi fuseseră înfiinţate secţii dedicate la asociaţii sportive precum Clubul Atletic Oradea (CAO), Clubul Sportiv Crişana ori Asociaţia Maccabi Oradea, care organizau chiar şi competiţii internaţionale. Printre campioanele formate în oraş, cea mai titrată a fost Lenke Ziszovits, devenită Popper după căsătoria cu Popper Ernö, un bancher implicat în administrarea CAO.

Cea mai bună

Lenke Ziszovits s-a născut în 1909 la Petroşani, iar în 1923 s-a mutat la Oradea pentru a studia la Şcoala Comercială. "În acele vremuri, oamenii cu stare căutau cele mai bune şcoli", spune profesorul de sport Ştefan Maroti, cel care a adunat informaţii despre tenismenă şi a publicat un articol biografic, numind-o "jucătoare emblematică a tenisului românesc".

Motivul? Lenke a dominat ani la rândul clasamentul naţional, câştigând primul titlu de campioană în 1930 după ce a învins-o pe bucureşteanca Nini Golescu, care-l deţinea de 12 ani. E drept, după absolvirea liceului, Lenke s-a pregătit o perioadă la Petroşani iar apoi, în 1925, în Elveţia, dar cea mai mare parte a carierei şi a vieţii şi-a petrecut-o la Oradea, ca jucătoare a secţiei de "lawn-tennis" (tenis de câmp) a CAO.

Reprezentând Oradea, ea a mai luat aurul naţional în 1931, 1932, 1933 şi 1938, precum şi alte patru titluri naţionale la dublu, cu diverşi parteneri. Faima şi calităţile sale tehnice au trecut graniţele ţării, sportiva concurând în turnee din Austria, Ungaria, Grecia, Turcia, Franţa şi Elveţia, şi adjudecându-şi cinci medalii la Campionatele Balcanice.

Pe teren cu regele?

Potrivit unui volum semnat de Fehér Dezsö, la acea vreme jurnalist în Oradea, tenismena are în palmares şi titlul naţional al Ungariei, pe care l-a câştigat jucând la dublu mixt cu groful Zichy. Pentru rezultatele ei, pe 8 iunie 1933, cu ocazia Zilei Naţionale a Sportului, Lenke a devenit prima femeie distinsă de Regele Carol al II-lea cu Meritul Cultural Sportiv. De altfel, tenismena, o personalitate puternică, a fost şi prima femeie care a făcut parte din conducerea CAO.

Se spune că tenismena ar fi jucat, cel mai probabil la dublu mixt, chiar şi cu fostul rege al Suediei, Gustav al V-lea, care practica tenisul de performanţă sub un pseudonim. În ciuda eforturilor, informaţia n-a putut fi însă confirmată până acum cu documente.

Cu fetiţa-n braţe

Cariera lui Lenke a fost curmată brusc. După Dictatul de la Viena şi alipirea Transilvaniei de Nord la Ungaria, în 1940, tenismena, ca de altfel toţi sportivii evrei, nu a mai fost acceptată la competiţii, iar asociaţiile sportive ale comunităţii evreieşti au fost desfiinţate. În mai 1944, evreii orădeni au fost internaţi într-un ghetou încropit în jurul Sinagogii Ortodoxe din strada Mihai Viteazul. Printre ei şi Lenke Ziszovits, împreună cu fetiţa ei de doar câteva luni.

"Popper Ernö nu era în ghetou, căci fusese dus la muncă forţată. Lenke şi fetiţa au fost transportate apoi la Auschwitz, unde au şi pierit", spune Emilia Teszler, preşedinta Asociaţiei Tikvah, care la sfârşitul săptămânii trecute, alături de Clubul Sportiv Voinţa, a organizat a doua ediţie a Cupei Memoriale Lenke Ziszovits Popper. În debutul competiţiei, cei aproximativ 30 de copii participanţi i-au putut afla povestea şi performanţele lui Lenke. De luat aminte şi, de ce nu, de luat exemplu...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
????????
Aha,aia erau unguri...Dar ce ne facem ca romanul Ilie de la primarie care vrea sa termine cu echipa de fotbal,cu cea de handbal?????????In zilele noastre primarele nu mai vrea fotbal,nici handbal!De ce?Avem tarcuri de catelusi ,giratii si pisde de biciclisti...Cet nu mai avem,nici fotbal,handbal,volei baieti...Cam multe realizari ale atotstiutorului Ilie de la primarie nu?????????????Ilie e tot ungur?Cum e roman???????
Postat 07 Iulie 2014, 09:42 de Nea taticu
Obergruppenführer und General der Waffen-SS
Munca te face liber, Arbeit macht frei ;)
Postat 06 Iulie 2014, 23:49 de Felix Steiner
Alături de evrei, ungurii nâvâlitori, fascişti, hortişti au încercat sâ-i extermine şi pe români!
74 de ani de la genocidul savârsit de unguri asupra românilor din Transilvania ocupata, ca urmare Dictatului de la Viena din 30 august 1940, un rezultat al arbitrajului politic germano-italian, nord-vestul Transilvaniei intră sub ocupație ungureasca. Gavril Butcovan, supravietuitor al masacrului de la Ip: “In acea zi, orice român întâlnit pe stradă sau găsit acasă a fost împușcat” ! Masacrul din Ip se înscrie în seria masacrelor antiromânești desfășurate pe teritoriul Transilvaniei de Nord în toamna anului 1940. În noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940 trupe maghiare ce făceau parte din armata de ocupație cantonată în orașul Șimleul Silvaniei,[1] împreună cu localnici unguri și cu membri ai organizației Straja (Garda) națiunii ("Nemzetorseg") au ucis 157 de localnici români și un copil înaintea nașterii sale.
Postat 06 Iulie 2014, 22:34 de Adevărul
Da. Din pacate.
Nenumarate au fost crimele si faradelegile savarsite de barbari unguri, (migratori veniti din Asia) din momentul nefast in care au patruns in Europa, in incercarile lor de a fura pamanturile si avutiile altor natiuni.
Postat 06 Iulie 2014, 21:59 de Europa
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON