Au fost aleşi în funcţii ca să apere interesul public, dar s-au purtat ca slugile unei firme private! Este concluzia procurorilor DNA care, săptămâna trecută, la finalul unei anchete întinse pe 3 ani, i-au trimis în judecată pe primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, şi pe deputatul Gheorghe Costin, fost viceprimar, acuzaţi că au facilitat firmei Top Construct decontarea de lucrări fictive în valoare de 1,2 milioane lei la canalizarea oraşului.
În dosar sunt inculpaţi şi foştii primari Nicu Silviu Odobasianu şi Octavian Codreanu, plus ex-viceprimarul Viorel Iuhas, alături de alţi 12 funcţionari ai Primăriei Beiuş, consilieri locali şi afacerişti. "Toată floarea cea vestită" a târgului de provincie...
Dosar cu "VIP-uri"
Închisoare între 10 şi 20 ani. Aceasta este pedeapsa pentru acuzaţiile aduse celor 17 persoane trimise în faţa instanţei de procurorii DNA Oradea, edili, foşti edili, angajaţi ai Primăriei Beiuş, reprezentanţi ai Top Construct Grup şi un consilier bancar, acuzaţi că au facilitat acestei firme încasarea ilegală a peste 1,2 milioane lei, pentru lucrări edilitare executate doar pe hârtie.
Povestea fraudei descoperite de Camera de Conturi a fost prezentată pe larg de BIHOREANUL încă de acum 3 ani şi are ca protagonistă o firmă de apartament înfiinţată de Ciprian Berindea, un fost lucrător vamal metamorfozat în afacerist, şi de avocata Urbanovici Erzsebet, o escroacă ajunsă vestită după ce a falsificat documente din Arhiva Naţională ca să pună mâna pe 10 hectare din terenul Oradiei.
Banii pe nimic
Firma a reuşit să obţină un contract de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare din Beiuş în valoare de 4,9 milioane lei, plătit din fonduri ale Ministerului Mediului (85%) şi din bugetul local (15%) sumă din care a încasat 2,4 milioane lei, pe facturi acceptate la plată de reprezentanţii Primăriei deşi în realitate executase lucrări de nici 1,2 milioane.
"În perioada 30 noiembrie 2007 - 28 noiembrie 2008, reprezentanţii Primăriei Beiuş (cei doi primari care şi-au exercitat atribuţiile în aceasta perioadă, cei doi viceprimari, precum şi funcţionari din cadrul Primăriei) au favorizat SC Top Construct Grup SRL Oradea prin aceea că au făcut posibilă obţinerea, de către această firmă, a sumei de 1.248.120 lei în contul unor lucrări prevăzute în contract, care în realitate nu au fost executate", se specifică în rechizitoriu.
Practic, politicienii locali au finanţat astfel din bani publici firma de apartament, deşi contractul şi convenţia încheiate cu Ministerul stipulau clar că plata urma să fie făcută după executarea lucrărilor. "Aceste decontări şi plăţi în avans s-au constituit în veritabile credite, fără dobândă, acordate executantului lucrării, care a transferat asupra statului riscul executării contractului, fapt ce a dus finalmente la prejudicierea bugetului de stat şi a bugetului local al municipului Beiuş", arată DNA.
Mincinoşi în acte
Responsabili au fost găsiţi administratorul Ciprian Berindea, dar mai ales actualul primar liberal al Beiuşului, Adrian Domocoş, şi fostul primar pesedist Nicu Silviu Odobasianu care, folosind documente şi declaraţii false, i-au fost complici afaceristului şi au indus în eroare Ministerul, solicitând şi obţinând banii pentru lucrările inventate. La fel de vinovaţi sunt şi viceprimarii Viorel Iuhas, acum director tehnic PSD în cadrul ABA Crişuri, şi Gheorghe Costin, deputat PNL. Căci înscrisurile false, reprezentând procese-verbale de recepţie a lucrărilor, centralizatoare de situaţii de lucrări, rapoarte de progres şi rapoarte de activitate, au fost confirmate prin semnătură şi de ei.
Domocoş, primar din 2008, e inculpat pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în vreme ce deputatul Costin, fost viceprimar în perioada 2008-2012, este acuzat în plus şi de fals în declaraţii şi fals intelectual. În ce-l priveşte pe Viorel Iuhas, viceprimar din 2000 până în 2008, s-au reţinut infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar Odobasianu, primar în aceeaşi perioadă, e inculpat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi uz de fals, în formă continuată.
Procurorii i-au pus sub învinuire şi pe cei care şi-au pus semnătura pe documentele ticluite de şeful de lucrări al Top Construct Grup, Nicolae Pancu, cu diriginţii de şantier Ioan Matei şi Nicolae Sotoc. Dintre aceştia, 8 sunt funcţionari ai Primăriei Beiuş: Maria Ioana Nicolae, şef Serviciu Financiar, Gelu Hasan, responsabilul de proiect din cadrul Primăriei, Emil Oaie, şef Serviciu Amenajarea Teritoriului şi Investiţii, plus membrii comisiei de recepţie: Gigel Mihailovici, Maria Ramona Clintoc, Dorina Gabor, Mircea Boloş şi Octavian Codreanu (şi el fost primar PDL în perioada 1996-2000).
Şpagă nedovedită
Deşi au bănuit de la bun început că edilii Beiuşului au fost părtaşi "interesaţi" la escrocherie, procurorii DNA nu au reuşit să-i dovedească. De altfel, potrivit rechizitoriului, ex-viceprimarul Viorel Iuhas (foto) a fost singurul împotriva căruia s-au formulat oficial acuzaţii de corupţie, iar asta după denunţul făcut de către Gelu Hasan, responsabilul tehnic al proiectului. Funcţionarul pretindea că, în 2008, Iuhas ar fi primit 3.000 lei de la reprezentanţii Top Construct.
În schimbul banilor, viceprimarul ar fi semnat centralizatorul situaţiilor de lucrări din luna mai 2008 în condiţiile în care acestea nu fuseseră executate în realitate şi fără măcar să întrunească comisia de recepţie. În plus, spunea Hasan, viceprimarul l-a trimis personal cu documentaţia la Minister, pentru a obţine decontarea cât mai repede şi cât mai facil.
DNA n-a reuşit, însă, să găsească probe solide pentru a-l inculpa pe edilul pesedist. "Susţinerile denunţătorului se coroborează cu anumite date, dar nu există suficiente probe care să susţină o învinuire", au concluzionat procurorii, care au dispus NUP pentru acuza de corupţie.
Complici sub ameninţare
De altfel, atât Iuhas cât şi ceilalţi edili se pretind victime ale subalternilor, susţinând că au semnat documentele contrafăcute "ca primarul", adică fără să aibă habar că lucrările nu sunt executate. Nevinovaţi se ţin şi funcţionarii, care, însă, pretind că au semnat documentele "sub presiune", ameninţaţi cu concedierea.
"Deşi aveam suspiciuni în legătură cu neexecutarea unor lucrări ce erau cuprinse în situaţiile de lucrări depuse spre decontare, nu am mai avut curajul să fac observaţii şi obiecţii pe care să le aduc la cunoştinţa primarului, care îmi era evident că avea cunoştinţă despre ele", a declarat Gelu Hasan în faţa procurorilor, motivând că a întocmit rapoartele nereale la "presiunile" fostului primar Odobasianu, care l-a convins "invocând faptul că putem pierde finanţarea de la bugetul statului", dar i-a dat totodată de înţeles şi că "dacă nu voi întocmi acel raport de progres în condiţiile date, voi suporta consecinţele, înţelegând prin aceasta desfacerea contractului de muncă".
Nu semnezi? Adio!
Singurul funcţionar care şi-a recunoscut parţial vina a fost Oliwier Negrău, membru în comisia de recepţie, care a devenit complice la escrocherie tot din teamă că va fi concediat, dar care a protestat.
"Eu mi-am manifestat nemulţumirea faţă de aceste lucruri, respectiv de a plăti unui necunoscut suma de peste 900.000 lei, fără a fi executate lucrările ce se solicitau a fi decontate şi fără a fi furnizate toate materialele aferente. Această decizie a mea le-am comunicat-o şefului biroului, Emil Oaie, şi responsabilului de proiect, Gelu Hasan, care l-au încunoştinţat pe primarul Silviu Odobasianu. După o şedinţă cu şefii de compartimente, Oaie mi-a comunicat faptul că primarul mi-a transmis că, dacă nu semnez procesul verbal de recepţie parţială, pot să-mi caut de lucru, întrucât primăria nu stă în Negrău", a dezvăluit funcţionarul. Având în vedere sinceritatea lui şi lipsa de intenţie, procurorii au dispus scoaterea lui Negrău de sub urmărire penală.
Sechestru pe averi
Dosarul "tunului" din Beiuş a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere calitatea de deputat a lui Costin. Până la finalizarea procesului, pentru a putea recupera prejudiciul, bunurile inculpaţilor au fost puse sub sechestru, excepţie făcând Maria Ioana Nicolae, Maria Ramona Clintoc şi Dorina Gabor, care nu deţin averi pe numele lor.
Între timp, funcţionarii Primăriei Beiuş implicaţi în dosar au ajuns pe drumuri, fiind suspendaţi până la finalizarea procesului, procedură obligatorie, conform Statutului funcţionarilor publici, la trimiterea în judecată. În schimb, ca aleşi, primarul Domocoş şi deputatul Costin rămân - până la eventualele condamnări - cu funcţiile şi indemnizaţiile. Prilej numai bun să mai dea un pic iama în banii publici...
COMBINAT CU MIMI
Complicea de la bancă
Administratorul firmei Top Construct, Ciprian Berindea, este inculpat de procurorii DNA şi pentru complicitate la fals, fiind acuzat că, folosindu-se de un document fals purtând antetul şi ştampila Primăriei Beiuş, a lichidat şi depozitul bancar de 758.025 lei, reprezentând garanţia de bună execuţie a lucrărilor, ajutat de directoarea agenţiei BRD Oradea - Agenţia Gojdu, Mirela Iancu, şi ea trimisă în judecată, pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Din ancheta procurorilor a reieşit faptul că directoarea îi era prietenă apropiată afaceristului, aspect de notorietate între cunoscuţii lui Berindea, care o ştiau după diminutivul Mimi, şi care o văzuseră împreună cu el la mai multe petreceri. Oamenii ştiau că femeia l-a ajutat să obţină mai multe credite.
Citiţi şi "Şpăgi în serie: Primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, trimis în judecată şi în "dosarul Unicarm""
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.