Pitiţi într-o curbă, într-o intersecţie, sau lângă un local, poliţiştii abia aşteaptă ca un şofer să "o comită". Practica e veche de când lumea, deşi Codul Rutier o interzice, stipulând că oamenii legii au obligaţia să stea "la vedere" când ies la controale în trafic.
Agentul şef principal Florin Alb de la Poliţia Rurală Aleşd a dus, însă, năravul mult peste limita legii. Înfipt pe DN1, subofiţerul dădea amenzi cu nemiluita pe tronsonul întortocheat înspre Piatra Craiului, unde linia continuă dintre cele două sensuri e adesea călcată de şoferii grăbiţi să depăşească TIR-urile greoaie. Cei care plăteau jumătate din amendă pe loc scăpau de suspendarea permisului, altminteri obligatorie. Dar nu pentru vreun bacşiş, aşa cum s-ar fi aşteptat unii. Ci, insinuează procurorii, ca să umfle bugetul comunei Borod, unde firma soţiei sale primise în subantrepriză lucrări publice. Ingenios, nu?
Dat în gât de colegi
Agentul şef principal Florin Alb a intrat în colimatorul procurorilor de la Parchetul Bihor în februarie 2012, după o investigaţie a colegilor săi de la Biroul Control Intern al Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Aceştia primiseră o anonimă în care autorul reclama, printre altele, faptul că Alb este favorizat de şefii săi direcţi, Ioan Pavel, aflat la comanda Poliţiei Aleşd, şi Nicolae Gavrilaş, coordonatorul Secţiei 1 Poliţie Rurală Aleşd, care îl planifică să patruleze doar în zona comunei Borod, unde locuieşte şi unde are un motel, "Pietricica", cunoscut celor care circulă pe DN 1 spre Piatra Craiului. "Activitatea lui constă în a face radar şi a sta la linie continuă, în localităţile Corniţel şi Topa, unde cade la învoială cu şoferii. Aplică sancţiuni doar la regimul rutier, iar contravaloarea este decontată numai la Primăria Borod", se arăta în "turnătorie".
Verificând activitatea subofiţerului din ultima perioadă, conducerea Poliţiei a descoperit că, într-adevăr, Alb nu se sinchisea să caute infractorii. În perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2011, de pildă, acesta nu constatase nicio faptă penală, dar aplicase nu mai puţin de 180 de sancţiuni la regimul rutier, 90% dintre ele fiind achitate pe loc!
Ancheta procurorilor a scos la iveală faptul că subofiţerul vâna şoferii în apropiere de motelul său de pe DN1 şi îi amenda pentru "încălcarea marcajului continuu". Contravenţia e greu de dovedit fără martori ori înregistrări. "Pe această prevedere, sunt sancţionaţi de obicei şoferii prinşi că întorc pe linia continuă", a explicat BIHOREANULUI procurorul Cristian Ardelean, cel care a efectuat cercetările în dosarul deschis pe numele lui Alb.
Haiduc pe DN1
Declaraţiile date de şoferii amendaţi arătau însă că, în cazul lor, procesele verbale de sancţionare nu relevau situaţia reală, ca de pildă aceea că au intrat în depăşiri neregulamentare, ba unii erau chiar opriţi fără motiv. Un astfel de caz ar fi al orădeanului Gheorghe Marta, amendat pe 29 octombrie 2011 după ce, în prima curbă de la ieşirea din Corniţel, a "tăiat" cu roata din stânga spate marcajul continuu. "La a doua curbă, din sens opus a şi apărut maşina Poliţiei. M-au lăsat să mai merg 150 de metri, după care s-au întors şi mi-au făcut semn să opresc", a povestit bărbatul.
Din maşină a coborât agentul Florin Alb, care i-a cerut actele şi l-a înştiinţat că îi suspendă permisul. "După mai multe discuţii contradictorii, în timpul cărora i-am explicat că n-am făcut nicio manevră nepermisă, m-a întrebat dacă am bani pentru că, indiferent ce s-a întâmplat, fără amendă nu scap. Mi-a zis că mă amendează pentru lipsa centurii, deşi mi-o prinsesem atât eu, cât şi soţia, încă de la plecarea din Oradea", a explicat şoferul care, totuşi, în final a capitulat, achitând cei 67 lei, jumătate din amenda prevăzută de Codul Rutier pentru lipsa centurii.
Provocat
Harghitanul Corneliu Andrişan spune că, mai rău, a fost obligat să încalce linia continuă chiar de către poliţistul care a oprit maşina pe axul drumului, în faţa sa. S-a întâmplat pe 1 decembrie 2011, în jurul orei 23, în timp mergea spre Oradea, în apropiere de Piatra Craiului.
"Pe o porţiune marcată cu linie continuă dublă am văzut maşina Poliţiei în faţa mea. Mergea încet, iar la un moment dat s-a oprit lângă axul drumului şi a pus semnalele luminoase în funcţiune. Ca să nu o lovesc, am ocolit-o, încălcând marcajul. După câteva secunde maşina era în urma mea, poliţistul cerând să opresc. Degeaba i-am explicat că n-am avut altă soluţie, mi-a făcut proces verbal şi am plătit pe loc 200 lei", spune Andrişan.
Pândă penală
Din declaraţiile şoferilor reiese că, în multe cazuri, subofiţerul şi-a pândit victimele, deşi regulamentul Poliţiei Rutiere, adoptat în 2005, îl obliga să acţioneze la vedere. În plus, poliţistul acţiona "fără mijloace tehnice", adică radar ori cameră de supraveghere, care să probeze abaterile constatate. "Agentul este obligat să aplice sancţiuni numai în cazul în care constată direct astfel de fapte sau cu mijloace tehnice certificate", explică procurorul Ardelean.
Totodată, potrivit fişei postului, Alb avea ca atribuţie principală menţinerea ordinii publice, patrularea, intervenţia la evenimente semnalate, identificarea şi prinderea persoanelor urmărite, şi numai ca atribuţie secundară supravegherea, îndrumarea şi controlul participanţilor la trafic. "Subofiţerul şi-a încălcat sarcinile de serviciu, comportându-se ca un adevărat lucrător de poliţie rutieră, care a acţionat exclusiv pe raza comunei Borod, unde locuia şi unde are o afacere, în ciuda faptului că zona sa de patrulare cuprindea şi comunele Şuncuiuş, Bratca şi Vadu Crişului", susţine Ardelean.
Zelos cu folos
Deşi iniţial l-au suspectat de corupţie, niciunul dintre şoferii audiaţi nu a reclamat faptul că Florin Alb ar fi pretins vreun bacşiş ori că ar fi acceptat vreo sumă de bani care i-ar fi fost oferită. De fapt, nici nu avea de ce...
După cum a constatat BIHOREANUL, Alb este unul dintre cei mai avuţi poliţişti din judeţ, având în proprietate, pe lângă motelul din Piatra Craiului, un apartament, două spaţii comerciale, maşină, o autoutilitară, autobasculă, buldoexcavator, tractor şi un utilaj de împrăştiat material antiderapant.
În schimb, anchetatorii au aflat că toate amenzile încasate de el au fost achitate numai la Primăria Borod, ajungând ca localitatea să surclaseze chiar şi unele oraşe în privinţa încasărilor din amenzi rutiere. Motivul ? Procurorii bănuiesc, fără să fi putut demonstra, că, la înţelegere cu edilul din Borod, poliţistul colecta bani la bugetul local deoarece o parte se întorcea spre firma soţiei sale, Căbeşteana Com SRL, ce execută lucrări luate în subantrepriză de la firmele de construcţii care au contracte cu administraţia locală.
Detaliul este recunoscut, cu jumătate de gură, şi de primarul comunei, Sorin Sarca. "Are lucrări în subantrepriză. Dar e înţelegerea lui, cu patronii firmelor respective", a declarat edilul BIHOREANULUI, negând că ar fi avut vreun troc cu poliţistul, pentru ca în schimbul contractelor publice primite plocon, acesta să-i aducă încasări la buget. Deşi e greu de crezut că societăţile de construcţii cu care lucra Primăria, toate cu renume, ar fi apelat din proprie iniţiativă fix la buldo-excavatorul şi autobasculanta unui poliţist...
La judecată
Interpelat de reporter, agentul şef principal Florin Alb neagă atât acuzaţiile formulate oficial împotriva sa, cât şi suspiciunile, pe care le consideră nişte minciuni. "Este un dosar fabricat, mai mult nu am ce să vă spun", zice el, refuzând orice discuţie despre firma soţiei, utilaje şi lucrări. "Eu n-am avut nicio înţelegere cu nimeni. Mi-am făcut doar treaba", spune poliţistul, convins că instanţa în va da dreptate. "Iar când se va termina, o să-i dau eu în judecată", promite el.
Cert e că Alb şi-a început anul cu stângul, în calitate de inculpat, căci la finalul unei anchete întinse pe doi ani procurorul Cristian Ardelean a dispus trimiterea lui în judecată sub acuza de fals intelectual în formă continuată. Până la un verdict final, a fost pus la dispoziţie, ceea ce înseamnă că, o vreme, nu va mai putea ieşi la vânătoare de şoferi. Spre uşurarea şoferilor, dar şi spre subţierea bugetului comunei pentru care prestează firma familiei...
DIN SCANDAL ÎN SCANDAL
"Turnat" şi la frontieră
Agentul şef principal Florin Alb a fost încadrat la Inspectoratul de Poliţie Bihor, venind de la frontieră unde a lucrat în perioada 1992-2007, întâi în Episcopia Bihor, iar apoi în Borş, iar din 2003 la Detaşamentul de Intervenţie Rapidă.
În cei 15 ani de activitate ca grănicer, Alb a fost sancţionat în două rânduri (2000 respectiv 2006), pentru neglijenţă, însă a plecat doar în 2007, când a fost mutat la munca de jos, la Dispeceratul Inspectoratului, după o reclamaţie făcută împotriva lui de vameşii din Borş, care îl acuzau că "creează situaţii jenante, penibile şi generatoare de conflicte", adresându-li-se nepoliticos, brutal şi cu ameninţări.
De cealaltă parte, însă, Alb s-a pretins o victimă a "bandiţilor" din Vamă, care colectau şpăgile de la autocarele cu "căpşunari" şi îi favorizau pe contrabandişti. Tras pe linie moartă, Alb a schimbat uniforma, fiind încadrat la Postul de Poliţie Borod, însă nu a avut linişte nici aici.
Imediat după încadrare, a fost pus sub învinuire pentru că a solicitat şi primit un apartament de serviciu, pretinzând că nu are altă locuinţă în proprietate, deşi la acea vreme avea deja propria casă şi motelul. Cercetat pentru fals intelectual, a fost scos în final de sub urmărire penală în 2010.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.