Începând din această săptămână, ferma de porci Nutrientul nu mai are autorizaţie de mediu. Orădenii nu trebuie să aplaude, însă, căci asta nu înseamnă că nu îi va mai împuţi.
Aşa cum se ştie, Nutripork a cerut Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor să îi elibereze o nouă autorizaţie, pe acelaşi amplasament. Şi, tocmai când a început dezbaterea acestei solicitări, conducerea APM Bihor a fost schimbată, noua directoare fiind Olimpia Mintaş, taman autoarea studiului comandat de fermă ca argument pentru reautorizare.
În faţa acestei schimbări, pe care o consideră o sfidare pe faţă la adresa orădenilor, deputata PNL Florica Cherecheş strigă adunarea. Ea pregăteşte un protest de stradă, ca autorităţile să priceapă că orădenii n-au de gând să se lase duşi de nas...
Numire surpriză
Aşa cum BIHOREANUL a arătat luna trecută, Nutripork, firmă din grupul Nutrientul patronat de magnatul Iosif Pazuric (foto), a depus, pe 6 septembrie, la APM Bihor dosarul pentru obţinerea unei noi autorizaţii de mediu integrate pentru ferma cu o capacitate de 10.000 de porci din cartierul Ioşia.
Cea mai mare parte din dosarul de sute de pagini este un studiu ce cuprinde argumentele pentru care ferma ar trebui să primească o nouă autorizaţie, printre care faptul că laguna de stocare a dejecţiilor a fost impermeabilizată ori că sistemul de ventilare a fost dotat cu o instalaţie de abur uscat ce va neutraliza duhoarea. Acelaşi studiu recomandă şi plantarea unei perdele vegetale în jurul fermei, obligaţie pe care Nutripork a avut-o şi în ultimul deceniu dar de care nu s-a achitat. Comandat şi plătit de Pazuric, studiul a fost întocmit de firma orădeană Acormed, specializată în consultanţă de mediu.
Săptămâna trecută, lucrurile au luat, însă, o turnură neaşteptată: conducerea APM Bihor a fost schimbată peste noapte. În locul Adrianei Calapod, şefa Serviciului Monitorizare şi Laboratoare, care conducea instituţia, ca interimar, de un an, a fost numită Olimpia Mintaş, nimeni alta decât acţionară şi administratoare a Acormed şi coautoare a studiului pro-Nutripork.
Debut cu concediu
Şef de lucrări la departamentul de Zootehnie al Facultăţii de Protecţia Mediului, unde predă biofizică şi agrometeorologie, fizica atmosferei şi poluare radioactivă, noua directoare a APM n-a mai lucrat niciodată în această instituţie. În schimb, pe lângă Acormed, ea mai este director executiv al firmei CIAC, patronată de soţul ei, Ioan Mintaş, un fost PSD-ist "emigrat" în ALDE, cu nevastă cu tot. Olimpia Mintaş a mai deţinut o funcţie publică între 2012-2013, când a fost director adjunct în Ministerul Dezvoltării Regionale.
Cum de a ajuns directoare la APM Bihor taman acum, când Nutripork are nevoie de girul acestei instituţii, nu este clar. BIHOREANUL a cerut lămuriri conducerii Agenţiei Naţionale, dar solicitarea scrisă a rămas deocamdată fără răspuns. Cert este că femeia şi-a început mandatul cu... o pauză. "Acum sunt în concendiu medical. V-aş fi foarte recunoscătoare dacă m-aţi lăsa să îmi revin", a declarat Mintaş.
Completări la dosar
Olimpia Mintaş a abstentat, de altfel, de la şedinţa Comisiei de Analiză Tehnică din cadrul APM, desfăşurată miercurea trecută, în care s-a discutat pentru întâia oară solicitarea Nutripork. Foarte posibil, noua directoare s-a "refugiat" în concediu tocmai pentru a nu ajunge într-un conflict de interese. Dacă ar fi fost la muncă, ar fi trebuit să conducă dezbaterea propunerii venite tot din partea ei, dar ca reprezentant al Acormed.
În lipsa ei, şedinţa a fost prezidată de şefa Serviciului Avize, Acorduri, Autorizaţii, Timea Mare, care a declarat BIHOREANULUI că, în urma discuţiilor cu colegii ei, i-a comunicat reprezentantei Acormed prezentă la întâlnire, partenera lui Mintaş, Gabriela Vicaş, să depună şi un plan de măsuri pentru reducerea mirosurilor. Acest plan nu face parte din documentele obligatorii prevăzute de lege, însă poate fi solicitat dacă se consideră că este oportun. În acest document, beneficiarul trebuie să arate concret ce anume va face ca duhorile emanate de fermă să nu polueze împrejurimile. Nutripork va trebui să prezinte planul în această săptămână. Apoi, se va decide data, locul şi ora dezbaterii publice a solicitării, ce va fi anunţată cu 20 de zile înainte, într-un ziar local şi pe site-ul Agenţiei.
Care va fi finalitatea procedurii este greu de previzionat. Cert e însă că autorizaţia de mediu a fermei a expirat pe 29 octombrie, ceea ce înseamnă că, de la acea dată, în hale nu mai pot fi aduşi alţi porci, ci doar crescute animalele care deja sunt acolo.
"Nu eliberaţi autorizaţia!"
Întreaga situaţie a declanşat o poziţie radicală din partea deputatei PNL Florica Cherecheş (foto), singurul oficial bihorean care a reclamat public şi fără întrerupere duhoarea emanată de fermă. După ce în ultimii ani a bombardat cu adrese ministerele Mediului, Sănătăţii şi Agriculturii, cerând soluţii inclusiv pentru relocarea fermei, cu 10 zile înainte ca autorizaţia Nutripork să expire Cherecheş a trimis o scrisoare conducerii APM Bihor. "Vă rog, în numele acestor zeci de mii de orădeni şi bihoreni, să evaluaţi cu cea mai mare atenţie şi responsabilitate situaţia şi să nu eliberaţi autorizaţia, pentru că această firmă a demonstrat că nu îi pasă de ce spun oamenii şi sfidează orice reclamaţie sau sugestie", a scris deputatul.
După ce s-a aflat că Mintaş a fost unsă şefă la APM Bihor, aceeaşi Cherecheş a transmis o întrebare scrisă ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, cerându-i să explice bizara numire. Cherecheş a aflat că Mintaş a fost detaşată director executiv la APM dintr-o funcţie de consilier la ANPM, câştigată printr-un concurs (care nu apare pe site-ul instituţiei) pe 5 octombrie. Catalogând drept "revoltător" faptul că Mintaş este unul dintre autorii studiului Nutripork, adică al "piesei de rezistenţă în obţinerea noii autorizaţii", liberala s-a arătat convinsă că prin această numire se ignoră pur şi simplu reclamaţiile orădenilor. "Se confirmă astfel, zvonurile că proprietarul firmei Nutripork îşi poate rezolva autorizaţia în condiţiile în care le doreşte", a acuzat Cherecheş.
Ieşiţi în stradă!
Mai mult, vinerea trecută, PNL-ista a anunţat că pregăteşte un protest împotriva demersurilor de reautorizare a fermei. Cherecheş a reamintit câteva din lipsurile Nutripork, precum perdeaua vegetală, enzimele de slabă calitate folosite pentru neutralizarea mirosurilor ori faptul că se află la mai puţin de 1.000 metri de zonele rezidenţiale, aşa cum impune un ordin al Ministerului Sănătăţii. Distanţa prea mică nu va conta, însă, în procedura de reautorizare, deoarece este un criteriu ce se aplică doar fermelor nou înfiinţate; altfel spus, e un "drept" câştigat deja de Pazuric.
Parlamentarul a mai descoperit o anomalie la şedinţa de la APM, în procesul verbal: chimista Vicaş a participat la întâlnire atât ca reprezentant al Acormed, cât şi al Nutripork. Ceea ce, fireşte, pune sub îndoială acurateţea şi obiectivitatea studiului care recomandă reautorizarea!
"Îi chem pe orădeni în stradă, să le spunem apăsat celor de la instituţiile statului, care ar trebui să aibă grijă de calitatea aerului şi de sănătatea populaţiei, că ce simţim e ceva real şi nu mai vrem să suportăm! Nu se poate ca această fermă să mai primească autorizaţie de mediu. Zece ani ne-am plâns de mirosuri şi de duhori", a declarat Cherecheş. Manifestarea va avea loc la o dată pe care parlamentarul o va anunţa. Aşadar, lupta este oficial deschisă..
MEMORIU DIN VECIN
"Ţineţi cont de noi!"
Până când vor putea să-şi spună cu voce tare doleanţele faţă de Nutripork, la protest sau la dezbaterea publică, unii cetăţeni au reacţionat în scris. În numele locuitorilor din comună, şi ei deranjaţi de duhoare, Asociaţia Sîntandrei Metropolitan Area a transmis un memoriu către APM Bihor. Documentul, semnat şi în nume personal de Nadia Pal (foto), fost candidat la Consiliul Local Oradea şi, totodată, cea care în 2015 a strâns peste 3.000 de semnături de la orădeni pentru închiderea fermei, înşiră o serie de condiţii legale sau recomandate de directive europene pe care ferma nu le îndeplineşte în prezent, cum ar fi distanţa faţă de zonele rezidenţiale, lipsa unei staţii de epurare şi lipsa unui plan de mirosuri.
"Vă rugăm ca, în luarea deciziei legate de desfăşurarea activităţii în acest complex zootehnic, să fie respectate toate normele şi legislaţia europeană în vigoare şi, nu în ultimul rând, să se respecte oamenii afectaţi, care şi-au exprimat în permanenţă nemulţumirea faţă de modul în care această societate şi-a desfăşurat activitatea", se arată în memoriu.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.