URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Iunie 2014, 07:50

"Căldura" la control! Asociaţiile de proprietari au trecut la inventarierea caloriferelor din apartamente

"Căldura" la control! Asociaţiile de proprietari au trecut la inventarierea caloriferelor din apartamente PRIMIŢI CU CONTROLUL? Unele asociaţii de proprietari au început inventarierea caloriferelor pentru ca la iarnă să poată stabili corect costul încălzirii pe fiecare apartament
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vă enervează că factura de căldură nu e corectă? Contestaţi-o! Şansele să aveţi dreptate sunt enorme. Majoritatea asociaţiilor din Oradea emit facturi calculate "din burtă", după normative comuniste, de mult depăşite.

"Asociaţiile ar trebui să calculeze încălzirea pe apartament conform Legii 230/2007. Pentru că aceasta implică inventarierea caloriferelor din fiecare apartament şi recalcularea suprafeţelor încălzite, asociaţiile au tot amânat actualizarea metodei de calcul", spune Mariana Tiurbe, consilier în cadrul Primăriei.

"Este un abuz!"

Asociaţiile de proprietari sunt în fierbere. Presaţi de municipalitate, administratorii fac demersuri pentru inventarierea caloriferelor conform Legii asociaţiilor de proprietari 230/2007, pentru a stabili exact consumul de căldură al fiecărui apartament în parte. Controalele vizează asociaţiile fără repartitoare, unde calculul consumului se face după evidenţe de pe vremea lui Ceauşescu. Unii administratori au reuşit să îşi convingă membrii asociaţiei să aprobe inventarul, dar majoritatea nu.

03_Cristian_Ile_bihoreanul.jpg"Ăsta este un abuz. Pentru ce să îmi intre mie cineva în casă?", au protestat proprietarii. Dincolo de încălcarea dreptului de a porunci în propria casă, orădenii se tem că inventarierea le va umfla facturile. Unii pe bună dreptate. "Oamenii se opun de teamă că vor plăti mai mult. În ultimii ani majoritatea şi-au făcut modificări în apartamente, şi-au înlocuit caloriferele cu altele, mai mari, şi-au pus altele în plus fără să anunţe asociaţia, şi sigur că nu le convine ca acum să se constate acest lucru", spune Cristian Ile (foto), administrator al asociaţiei Magnolia II.

Buni de plată

Conform normativelor, inventarierea caloriferelor nu înseamnă o simplă numărătoare a elemenţilor. Pentru a se putea face calculele, asociaţia trebuie să obţină proiectul blocului, din care rezultă suprafaţa utilă iniţială, fie cumpărându-l din arhivele Proiect Bihor, fie comandându-l unei firme de profil. Iar asta costă, după caz, de la 500 la câteva mii de lei!

În plus, pe lege, inventarul nu poate fi făcut decât de o firmă specializată. Companiile private precum Elsaco sau Ista cer pentru o asemenea muncă între 20 şi 40 lei pe apartament, în vreme ce Termoficare SA, operatorul municipalităţii, pretinde nu mai puţin de 70 lei. "Oamenii abia îşi plătesc facturile, nu se îndură să dea 20 lei în plus pentru fondul de rulment. Aşa că e greu să-i convingi să îşi recalculeze suprafaţa radiantă", zice Ile.

Inventar la sesizare

Practic, la această oră, marea majoritate a orădenilor se fură între ei! Facturile de încălzire sunt calculate după datele vechi declarate la asociaţie. Cum plata facturii de încălzire se face după repartitorul societăţii Termoficare montat la intrarea în bloc, la repartizarea costurilor, căldura consumată în plus de orădenii care şi-au mărit caloriferele este plătită de vecini.

03_Mariana_Tiurbe_bihoreanul.jpgRecalcularea suprafeţei utile încălzite ar pune lucrurile în clar. "Noi am trimis somaţii repetate asociaţiilor cu privire la necesitatea inventarierii caloriferelor. Oamenii se lasă convinşi destul de greu, dar începând din primăvară cel puţin zece asociaţii au început să facă demersuri în acest sens", spune Mariana Tiurbe (foto), consilier în cadrul Compartimentului Asociaţii de Proprietari al Primăriei.

De fapt, deşi legea este imperativă, nimeni n-a făcut-o de bunăvoie. În majoritatea cazurilor inventarierea caloriferelor a pornit de la reclamaţiile celor nemulţumiţi de costul încălzirii. Primăria preia anual peste 50 de sesizări, dar acestea nu pot fi soluţionate decât la asociaţiile cu repartitoare sau la cele care şi-au inventariat instalaţiile interioare. Altfel, orice calcul ar fi greşit...

Urmează amenzi

Aşa s-a întâmplat şi la Asociaţia de proprietari Milcovului 169. "Cineva a contestat factura de încălzire, aşa că a trebuit să facem inventar", spune administratorul asociaţiei, Maria Căvăşdan. Rezultatul? Peste 90% dintre apartamente aveau instalaţiile de încălzire modificate! "Unii şi-au înlocuit calorifele de fontă cu altele mai mari, din aluminiu, alţii şi-au închis balcoanele şi şi-au pus calorifere şi acolo, iar alţii şi-au montat încălzire în pardoseală".

Calculele refăcute au scos la iveală diferenţe importante ale suprafeţelor radiante utile. Spre deosebire de caloriferele comuniste, cele din aluminiu consumă mai multă energie termică, iar încălzirea prin pardoseală şi mai mult. "Dacă un apartament cu 2 camere, nemodificat, are cam 5 metri pătraţi radianţi, am găsit apartamente modificate care au şi 8,5 metri pătraţi radianţi", spune femeia. De iarna viitoare diferenţele se vor reflecta în facturi.

Acelaşi lucru va trebui să se întâmple în toate asociaţiile. "Dacă nu avem de ales vom amenda administratorii", avertizează Tiurbe. Sancţiunile încep de la 300 lei şi pot urca la 5.000 lei, aşa că inventarul caloriferelor tot va fi făcut, mai devreme sau mai târziu, în toate asociaţiile. De frica amenzii, în urma unor reclamaţii, la cererea majorităţii proprietarilor sau pur şi simpu pentru ca facturile să poată fi împărţite corect...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
trebuie facut ceva
ideal ar fi instalarea repartitoarelor in fiecare apartament. ar determina proprietarii sa fie cumpatati. cunosc oameni care si-au montat calorifere supradimensionate si stau cu geamul deschis. risipa lui o platesc vecinii din bloc. este normal?
Postat 27 Iunie 2014, 22:40 de locatarul nr 3
AMENDA
CINEVA TREBUIE SA PLATEASCA AMENDA CET
Postat 27 Iunie 2014, 18:53 de PORT
incompetenti
Habarnistii aia de la Primarie nu au habar despre instalatiile de incalzire. Cele mai mari erori de calcul sunt provocate de DEZECHILIBRUL HIDRAULIC al retelei de distributie a agentului termic. Atat debransarea clasica, cat si cea provocata prin inchiderea robinetelor termostatate, in blocurile cu repartitoare, MODIFICA parametrii de livrare a agentului termic, crescind debitul de agent termic si in blocurile fara debransari. Inclusiv Termoficarea incurajeaza asociatiile sa inchida vana de separare de la bransament, fara sa spuna ca acest fapt deregleaza toata reteaua de distributie aferenta unui punct termic. Furnizorul are obligatia de a monta regulatoare automate de presiune inainte de contorul de bloc, pentru a elimina surplusul de agent termic provocat de debransari. Despre agentul termic livrat la temperaturi foarte mari in zilele calduroase nu se spune.
Postat 27 Iunie 2014, 10:07 de alt locatar
habarnisti
In afara de a calcula suprafata radianta si a lua pielea de pe oameni mai stiti ceva? Pierderea de caldura care o are un apartament nu conteaza? Credeti ca unul care nu si-a schimbat tamplaria si o are tot pe cea lastata de comunisti, sau care nu si-a izolat peretii exteriori consuma la fel de putin ca si un proprietar care a facut acest lucru? Nu doar suprafata radianta conteaza incompetentilor. Daca tot ati fost la Proiect Bihor, trebuia sa intrebati si daca aceste decizii sunt corecte, eu zic ca o sa gasiti multi oameni in masura sa va explice si sa ma aprobe. Mie, pe timp de iarna imi merg 2 calorifere din 5, in schimb la alti vecini, cred ca merg toate...
Postat 27 Iunie 2014, 08:30 de locatar
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON