Vă enervează că factura de căldură nu e corectă? Contestaţi-o! Şansele să aveţi dreptate sunt enorme. Majoritatea asociaţiilor din Oradea emit facturi calculate "din burtă", după normative comuniste, de mult depăşite.
"Asociaţiile ar trebui să calculeze încălzirea pe apartament conform Legii 230/2007. Pentru că aceasta implică inventarierea caloriferelor din fiecare apartament şi recalcularea suprafeţelor încălzite, asociaţiile au tot amânat actualizarea metodei de calcul", spune Mariana Tiurbe, consilier în cadrul Primăriei.
"Este un abuz!"
Asociaţiile de proprietari sunt în fierbere. Presaţi de municipalitate, administratorii fac demersuri pentru inventarierea caloriferelor conform Legii asociaţiilor de proprietari 230/2007, pentru a stabili exact consumul de căldură al fiecărui apartament în parte. Controalele vizează asociaţiile fără repartitoare, unde calculul consumului se face după evidenţe de pe vremea lui Ceauşescu. Unii administratori au reuşit să îşi convingă membrii asociaţiei să aprobe inventarul, dar majoritatea nu.
"Ăsta este un abuz. Pentru ce să îmi intre mie cineva în casă?", au protestat proprietarii. Dincolo de încălcarea dreptului de a porunci în propria casă, orădenii se tem că inventarierea le va umfla facturile. Unii pe bună dreptate. "Oamenii se opun de teamă că vor plăti mai mult. În ultimii ani majoritatea şi-au făcut modificări în apartamente, şi-au înlocuit caloriferele cu altele, mai mari, şi-au pus altele în plus fără să anunţe asociaţia, şi sigur că nu le convine ca acum să se constate acest lucru", spune Cristian Ile (foto), administrator al asociaţiei Magnolia II.
Buni de plată
Conform normativelor, inventarierea caloriferelor nu înseamnă o simplă numărătoare a elemenţilor. Pentru a se putea face calculele, asociaţia trebuie să obţină proiectul blocului, din care rezultă suprafaţa utilă iniţială, fie cumpărându-l din arhivele Proiect Bihor, fie comandându-l unei firme de profil. Iar asta costă, după caz, de la 500 la câteva mii de lei!
În plus, pe lege, inventarul nu poate fi făcut decât de o firmă specializată. Companiile private precum Elsaco sau Ista cer pentru o asemenea muncă între 20 şi 40 lei pe apartament, în vreme ce Termoficare SA, operatorul municipalităţii, pretinde nu mai puţin de 70 lei. "Oamenii abia îşi plătesc facturile, nu se îndură să dea 20 lei în plus pentru fondul de rulment. Aşa că e greu să-i convingi să îşi recalculeze suprafaţa radiantă", zice Ile.
Inventar la sesizare
Practic, la această oră, marea majoritate a orădenilor se fură între ei! Facturile de încălzire sunt calculate după datele vechi declarate la asociaţie. Cum plata facturii de încălzire se face după repartitorul societăţii Termoficare montat la intrarea în bloc, la repartizarea costurilor, căldura consumată în plus de orădenii care şi-au mărit caloriferele este plătită de vecini.
Recalcularea suprafeţei utile încălzite ar pune lucrurile în clar. "Noi am trimis somaţii repetate asociaţiilor cu privire la necesitatea inventarierii caloriferelor. Oamenii se lasă convinşi destul de greu, dar începând din primăvară cel puţin zece asociaţii au început să facă demersuri în acest sens", spune Mariana Tiurbe (foto), consilier în cadrul Compartimentului Asociaţii de Proprietari al Primăriei.
De fapt, deşi legea este imperativă, nimeni n-a făcut-o de bunăvoie. În majoritatea cazurilor inventarierea caloriferelor a pornit de la reclamaţiile celor nemulţumiţi de costul încălzirii. Primăria preia anual peste 50 de sesizări, dar acestea nu pot fi soluţionate decât la asociaţiile cu repartitoare sau la cele care şi-au inventariat instalaţiile interioare. Altfel, orice calcul ar fi greşit...
Urmează amenzi
Aşa s-a întâmplat şi la Asociaţia de proprietari Milcovului 169. "Cineva a contestat factura de încălzire, aşa că a trebuit să facem inventar", spune administratorul asociaţiei, Maria Căvăşdan. Rezultatul? Peste 90% dintre apartamente aveau instalaţiile de încălzire modificate! "Unii şi-au înlocuit calorifele de fontă cu altele mai mari, din aluminiu, alţii şi-au închis balcoanele şi şi-au pus calorifere şi acolo, iar alţii şi-au montat încălzire în pardoseală".
Calculele refăcute au scos la iveală diferenţe importante ale suprafeţelor radiante utile. Spre deosebire de caloriferele comuniste, cele din aluminiu consumă mai multă energie termică, iar încălzirea prin pardoseală şi mai mult. "Dacă un apartament cu 2 camere, nemodificat, are cam 5 metri pătraţi radianţi, am găsit apartamente modificate care au şi 8,5 metri pătraţi radianţi", spune femeia. De iarna viitoare diferenţele se vor reflecta în facturi.
Acelaşi lucru va trebui să se întâmple în toate asociaţiile. "Dacă nu avem de ales vom amenda administratorii", avertizează Tiurbe. Sancţiunile încep de la 300 lei şi pot urca la 5.000 lei, aşa că inventarul caloriferelor tot va fi făcut, mai devreme sau mai târziu, în toate asociaţiile. De frica amenzii, în urma unor reclamaţii, la cererea majorităţii proprietarilor sau pur şi simpu pentru ca facturile să poată fi împărţite corect...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.