URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 22 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Foarte mulți s-au întrebat cum e posibil ca, statistic, Bihorul să stea cu salariile la un nivel sub Sălaj, de exemplu, dar totuși la noi să fie pline localurile și prețurile să se apropie de cele din Cluj. Explicația e simplă: în statistici nu sunt cuprinse veniturile nefiscalizate, iar de acest lucru beneficiază din plin nu doar bihorenii, ci în general orice județ care are norocul să aibă o vamă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Să fie nici prea tânăr, nici prea în vârstă, dar și în putere, și carismatic, să aibă experiență, dar nu și cicatrici, moderat, dar și însuflețitor, să fie cunoscut, dar nu și cu schelete prin dulap, și mai ales să nu fie membru în niciun partid. Cam ăsta ar fi profilul creionat de popor pentru viitorul președinte.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În contextul deciziei Curții Constituționale prin care au fost anulate alegerile prezidențiale, cu consecința reluării întregului proces electoral, ridică problema exercitării demnității de președinte al României pe perioada de la expirarea mandatului actualului președinte și până la învestirea președintelui ce va fi ales în primăvară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Martie 2019, 08:09

Fabrica de mediocri: Televiziunea naţională din Danemarca acuză Facultatea de Medicină din Oradea că produce absolvenţi care pun bolnavii în pericol (VIDEO)

Fabrica de mediocri: Televiziunea naţională din Danemarca acuză Facultatea de Medicină din Oradea că produce absolvenţi care pun bolnavii în pericol (VIDEO) ŞCOALA DE CORUPŢIE. Faptul că străinii au ajuns să se îndoiască de calitatea absolvenţilor FMF Oradea nu e de mirare. În urmă cu un deceniu, procurorii au dezvăluit că aici funcţiona o veritabilă fabrică de diplome, clanul Maghiar eliberând patalamale de doctori pentru zeci de impostori, iar scandalurile de corupţie au persistat. În ultimii cinci ani, trei profesori ai facultăţii - Constantin Romanul, care era chiar prodecan, Adriana Pirte şi Camelia Dalai (de la stânga la dreapta) - au fost luaţi pe sus de procurori, care i-au prins că vindeau examenele ca la piaţă, dând note pe bani, bijuterii, parfumuri şi chiar carne de iepure! Toţi trei şi-au recunoscut faptele şi au încasat condamnări la închisoare, cu suspendare...
Fabrica de mediocri: Televiziunea naţională din Danemarca acuză Facultatea de Medicină din Oradea că produce absolvenţi care pun bolnavii în pericol (VIDEO) NO COMMENT. O echipă a DR TV s-a documentat la Oradea astă-vară, încercând să descopere cum e posibil ca un absolvent de Medicină să eşueze în doar patru zile de profesat. Decanul Adrian Maghiar (foto) a refuzat, însă, să le ofere explicaţii jurnaliştilor danezi. Probabil pentru că era şi greu să le găsească...
Fabrica de mediocri: Televiziunea naţională din Danemarca acuză Facultatea de Medicină din Oradea că produce absolvenţi care pun bolnavii în pericol (VIDEO) LA EXPORT. În fiecare an, sute de absolvenţi ies de pe băncile Facultăţii de Medicină, iar unii iau direct drumul străinătăţii, atraşi nu doar de salariile mari, ci şi de clinicile moderne. Câţi dintre ei ştiu cu adevărat meserie sau câţi sunt „botă”, ca doctorul somalez depistat de jurnaliştii danezi, ştiu doar profesorii... şi pacienţii lor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Facultatea de Medicină şi Farmacie este, neîndoielnic, „vedeta” Universităţii din Oradea. Nu doar pentru că aduce distincţii, că are cei mai mulţi studenţi şi cele mai mari încasări, ci şi fiindcă a fost în mai multe rânduri protagonista unor afaceri scandaloase, ce au scos la iveală că a certificat ca medici oameni care habar nu aveau de medicină. Iar şirul dezvăluirilor continuă...

Televiziunea naţională din Danemarca a difuzat recent un amplu reportaj prin care acuză FMF Oradea că trimite în lume impostori. Protagonist, de astă dată, este un somalez care, după ce a absolvit Medicina la Oradea, s-a angajat în Danemarca şi a greşit tratamentul tuturor pacienţilor care i-au ajuns pe mână, motiv pentru care a şi rămas, rapid, fără dreptul de a profesa. O poveste care repune pe tapet problema calităţii absolvenţilor FMF şi ridică, din nou, suspiciunea că, de fapt, instituţia atestă profesional numeroşi impostori...

Doctor fără şcoală

Una dintre ţările europene cu deficit de medici, Danemarca încearcă să-l suplinească atrăgând specialişti din alte ţări. An de an, numărul străinilor din spitalele daneze creşte, ceea ce are repercusiuni asupra calităţii actului medical, după cum au arătat jurnaliştii televiziunii naţionale DR TV într-un reportaj-anchetă intitulat „Doctorii străini”.

Difuzat luna trecută, în trei episoade de câte 40 de minute fiecare, filmul ridică întrebări serioase despre pregătirea medicilor străini. În prim-plan stă cazul unui posesor de diplomă eliberată la Oradea care, după şase ani de studiu, a dovedit că nu ştie nici măcar noţiuni elementare.

Abdullahi O., acum în vârstă de 40 de ani, s-a născut în Somalia, dar a dobândit şi cetăţenia daneză, locuind în această ţară din copilărie. În 2016, a absolvit Medicina Generală la FMF Oradea, specializare pe care a urmat-o în limba engleză, asemenea tuturor străinilor care aleg să studieze aici. Că nu s-a omorât cu şcoala se vede cu ochiul liber: la examenul de licenţă a fost notat cu 5 pentru lucrarea scrisă şi cu 10 (!) pentru prezentare, astfel că a avut o medie finală de 7,5. Imediat după ce şi-a primit diploma, Abdullahi s-a întors în Danemarca, dornic să profeseze.

Sisteme diferite

În ţara nordică, un absolvent de medicină poate practica mult mai uşor decât în România. La noi în ţară, la capătul a 6 ani de facultate absolvenţii trebuie să promoveze un nou examen, de rezidenţiat. În funcţie de specializarea aleasă, pregătirea suplimentară durează între 3 şi 6 ani, timp în care rezidentul consultă pacienţi doar sub supravegherea unui medic specialist şi susţine mai multe evaluări. Abia la finalul stagiului, dacă promovează toate examenele, rezidenţii devin la rându-le specialişti, putând profesa pe cont propriu.

În Danemarca, însă, nu există rezidenţiat, iar asta pentru că autorităţile au încredere în capacitatea facultăţilor de a transmite cunoştinţe studenţilor, astfel că nu pretinde absolvenţilor şi alte studii suplimentare. Conform legislaţiei daneze, absolventul unei facultăţi de medicină din afara ţării, dar aflată pe teritoriul Uniunii Europene, primeşte autorizaţia de doctor după simpla verificare a autenticităţii acesteia. Interesant este că regula nu se aplică absolvenţilor din Danemarca, care, la fel precum cei din spaţiul non-UE, trebuie să profeseze timp de un an sub supravegherea unui medic cu liberă practică.

As în malpraxis

Legislaţia daneză i-a permis lui Abdullahi să obţină repede autorizaţia de doctor, aşa că în 2017 s-a şi angajat ca medic generalist supleant, într-o clinică din oraşul Esbjerg. În patru zile, a consultat aici 69 bolnavi şi aproape toţi s-au plâns conducerii că medicul n-a ştiut nici măcar să-i examineze.

Intervievaţi de jurnaliştii danezi, doi pacienţi au povestit că dr. Abdullahi părea să nu înţeleagă nimic din documentele lor medicale şi nici măcar nu le-a făcut aşa-numita anamneză, cel mai probabil pentru că nici nu ştia ce să-i întrebe despre starea lor de sănătate. „Cazuri de malpraxis”, a concluzionat DR TV.

Concediat după doar patru zile, Abdullahi a vrut să se angajeze la un spital în Sønderborg, dar a fost supus unui test. L-a picat cu brio, oferind răspunsuri greşite la absolut toate întrebările! Drept urmare, şefii spitalului şi-au pus problema dacă omul este cu adevărat un medic sau şarlatan, şi l-au reclamat la Autoritatea pentru Siguranţa Pacienţilor. Această instituţie l-a supus la un nou test, pe care de asemenea l-a picat, astfel că autorizaţia i-a fost suspendată.

Mai mult, jurnaliştii danezi susţin că Abdullahi nici măcar nu avea dreptul să se înscrie la o facultate, deoarece diploma de Bacalaureat pe care o deţine, de la un liceu din Copenhaga, este, de fapt, falsă! Totodată, deşi bărbatul a susţinut în CV că după absolvirea liceului a urmat un curs medical de doi ani în Marea Britanie, în realitate nici n-a trecut pe-acolo. Altfel spus, un farsor care, în schimb, s-a integrat perfect în peisajul universitar orădean...

Şcoală după buget

Echipa DR TV l-a contactat telefonic pe Abdullahi, dar acesta a refuzat orice explicaţii. Jurnaliştii nu s-au lămurit încă dacă vreun pacient i-a făcut plângere ori dacă autorităţile judiciare îl cercetează în vreun fel, dar, ca să afle cum a putut obţine o diplomă de doctor, ziaristul Nikolaj Venge şi un cameraman au venit astă-vară la Oradea. Echipa televiziunii daneze a încercat să vorbească cu decanul FMF, Adrian Maghiar, a cărui semnătură se află pe diploma lui Abdullahi, dar acesta a refuzat să acorde un interviu, pretextând că nu are timp.

Jurnaliştii au încercat apoi să vorbească cu studenţi străini, dar şi aceştia i-au evitat, unii motivând, frontal, că „nu sunt deschişi faţă de presă”. Reticenţa - arată reportajul - poate fi explicată printr-un mesaj pe care tinerii l-au primit de la profesori, de fapt un avertisment să nu vorbească cu ziariştii deoarece aceştia ar pregăti un reportaj denigrator, astfel încât absolvenţii din Oradea să nu mai poată fi angajaţi în străinătate.

Doi dintre studenţii străini au încălcat, totuşi, regula tăcerii şi au acceptat un interviu filmat, în care au explicat de ce au venit să studieze la FMF. „Oradea este cel mai ieftin oraş din UE unde poţi studia medicina. Nu mi-am permis nici măcar Bulgaria”, a afirmat Paul Wagner, un tânăr din Germania. Acelaşi argument le-a invocat şi Cynthia Chi, din Finlanda, care a spus că niciun student străin nu vine la Oradea pentru că aici ar fi o facultate de prestigiu, unde se face şcoală serioasă, ci exclusiv din raţiuni financiare. „Reputaţia facultăţii este proastă”, a confirmat Paul.

Pe bani

Suspiciunile jurnaliştilor danezi despre calitatea doctorilor români sunt întărite şi de spusele unui alt student, din Timişoara, care recunoaşte făţiş că facultăţile de medicină au reguli... mafiote! „Nu promovezi dacă nu plăteşti. Preţurile cresc an de an. Pentru cel mai greu examen am plătit 600 euro”, declară tânărul, sub identitate protejată.

De asemenea, Cristina Oprea, o româncă ajunsă doctoriţă în Danemarca şi intervievată de DR TV spune şi ea, pe şleau, că un absolvent de medicină din România nu ştie mare lucru. Ea însăşi, când s-a angajat la un spital, din Viborg, a realizat că este mai slab pregătită decât colegii danezi şi, de aceea, a simţit nevoia să lucreze supravegheată, pentru a nu greşi. Concluzia? Şcoala românească de medicină este slabă, mâncată de corupţie şi, implicit, periculoasă...

Teodor Maghiar, Universitatea OradeaVechime în corupţie

Jurnaliştii danezi au arătat că nu doar FMF, ci întreaga Universitate din Oradea are o faimă proastă, de „fabrică de diplome”, făcând referire la scandalul care în 2007 i-a avut ca protagonişti pe decanul de atunci al FMF, Adrian Maghiar, pe fratele acestuia, Doru, şi pe tatăl lor, Teodor Maghiar (foto), întemeietorul universităţii, care era rector.

După cum se ştie, procurorii Parchetului General au demonstrat atunci că aceştia au semnat 90 de diplome false, majoritatea în specializări medicale, unele de-a dreptul inventate, pentru străini care n-au învăţat nici măcar o singură zi la Oradea. În 2012, după ce bătrânul Maghiar a murit, cei doi fii ai săi au fost trimişi în judecată, dar tardiv, răspunderea penală pentru falsul intelectual de care fuseseră acuzaţi fiind între timp prescrisă.

Imaginea negativă a Universităţii s-a perpetuat, mai cu seamă că instituţia n-a făcut nimic ca să se reabiliteze. O dovadă este chiar şi faptul că Adrian Maghiar a redevenit, în 2016, decan la Medicină, ceea ce pentru jurnaliştii de la DR TV este greu de înţeles. La fel de greu le-a fost să înţeleagă şi faptul că Universitatea e condusă de rectorul Constantin Bungău, care a fost reţinut de procurori cu trei ani în urmă şi inculpat pentru că ar fi luat mită, ori detaliul că în ultimii cinci ani trei profesori ai FMF au fost prinşi luând şpăgi de la studenţi în schimbul promovării examenelor. Privind acest tablou al corupţiei, nu e de mirare că jurnaliştii străini se întreabă dacă nu cumva Abdullahi a promovat şi el examenele tot pe bani, nu pe ştiinţă.

Ligia Burtă, Universitatea OradaUn student slab...

Singurii oficiali ai Universităţii pe care danezii au reuşit să-i intervieveze sunt prorectorii Ligia Burtă (foto), profesor la FMF Oradea, şi Eugen Macocian, de la Ştiinţe. Cu diploma lui Abdullahi în mână, Burtă a declarat că nota acestuia la licenţă îi reflectă nivelul cunoştinţelor. „Este un 5. Înseamnă că următoarea instituţie care este interesată de el trebuie să-l verifice, să-l evalueze. Eu m-aş gândi de două ori înainte să-l angajez”. În replică, jurnaliştii au subliniat că pentru ei o diplomă de licenţă nu trebuie să fie doar o „hârtie”, ci dovada că absolventul chiar are cunoştinţele necesare pentru a fi doctor.

Chiar şi după difuzarea reportajului, cazul Abdullahi rămâne pentru şefii Universităţii unul singular, nefericit, nicidecum o dovadă că la FMF nu s-ar face şcoală. „În acest caz vorbim de un student slab, cum există în orice universitate. Vă ofer şi eu exemplul unui absolvent de Oradea care este directorul unei secţii de neurochirurgie în Franţa şi este un medic excepţional”, a declarat BIHOREANULUI Ligia Burtă.

Mingea la Minister

La rându-i, decanul Adrian Maghiar este convins că singurii care au greşit sunt danezii, care au prea mare încredere în absolvenţi. „În România, şi la fel este în multe ţări din spaţiul comunitar, un absolvent de medicină nu are dreptul să trateze un pacient, nu poate nici măcar să prescrie un antibiotic dacă nu este medic rezident, înscris în Colegiul Medicilor şi cu asigurare de malpraxis. Un simplu absolvent ştie de toate şi nimic”. După cum se vede, mai degrabă nimic...

Cât despre faptul că Abdullahi nici măcar nu ar fi avut dreptul să devină student, oficialii Universităţii spun că aceasta este strict o problemă a Ministerului Educaţiei, care era obligat să-i verifice diploma de Bacalaureat înainte de înscrierea la FMF.

De altfel, după difuzarea reportajului la DR TV, Ministerul Educaţiei a cerut lămuriri Universităţii, dar deocamdată fără vreo reacţie. Aşadar, rămâne de văzut dacă acest caz va fi pentru FMF Oradea doar o amintire nefericită sau o scânteie care poate aprinde un nou scandal...

BIHOREANUL îi mulţumeşte lui Cristian Hemdrup Rebedeu pentru ajutorul oferit la realizarea acestui material


AFACERE BUNĂ
Să vină banii la băieţi!

În condiţiile în care numărul tinerilor români care promovează Bacalaureatul este în scădere de la un an la altul, atât din motive demografice, cât şi pentru că adolescenţii nu se mai omoară cu învăţatul, este uşor de înţeles că Universitatea din Oradea caută să atragă studenţi din străinătate, pentru a nu fi nevoită să închidă porţile. Cei mai mulţi străini învaţă la FMF, unde în prezent sunt înmatriculaţi 735 studenţi din alte ţări, din care majoritatea, 426, sunt din afara Uniunii Europene.

Pe lângă faptul că umplu un deficit, studenţii străini sunt şi o afacere bună. Aceştia plătesc taxe de şcolarizare care nu sunt neglijabile. Un an de studii la Medicină Generală în limba română costă 6.800 lei, dar preţul la predarea în limba engleză urcă la 22.500 lei, ceea ce înseamnă că în 6 ani un student din afara ţării contribuie la bugetul Universităţii cu aproape 30.000 euro.


UŞI ÎNCHISE
Refuzaţi la interviu

Pe lângă suspiciunea că la Oradea nu se face şcoală serioasă, junaliştii danezi au rămas şi cu convingerea că aici orice bănuială de corupţie este ascunsă sub preş în loc să fie elucidată, iar liderii Universităţii sunt obtuzi şi necooperanţi, chiar şi când trebuie să răspundă la acuzaţii grave.

Constantin Bungău, Universitatea OradeaNu doar decanul Adrian Maghiar a refuzat să vorbească cu ei, ci iniţial şi prorectorul Ligia Burtă, care le-a interzis să filmeze în campus şi le-a impus să facă o solicitare scrisă pentru a obţine răspunsurile dorite. Pentru că, fireşte, o televiziune are nevoie de interviuri filmate, echipa DR TV a apelat la sprijinul BIHOREANULUI şi, abia după ce reporterul i-a explicat rectorului Constantin Bungău (foto) că refuzul comunicării cu jurnaliştii străini este nefiresc, acesta a delegat-o să dea interviul pe prorectoriţa Burtă.

În schimb, rectorul a refuzat să discute cu jurnaliştii danezi despre calitatea absolvenţilor FMF şi nu se pronunţă nici acum. „Părerile doamnei Burtă sunt şi părerile mele”, a spus Bungău BIHOREANULUI.

Reportajul-anchetă de la DR TV poate fi urmărit în întregime aici:

Episodul 1

Episodul 2

Episodul 3

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Ce mai jurnalisti..
De ce ne defaimati facultatea in loc sa vedeti ca sistemul danez nu e tocmai ok? In majoritatea tarilor se cere rezidentiatul. La ei esti medic dupa ce termini facultatea. Totusi e vorba de sanatatea oamenilor, e nevoie de multa experienta si munca pe langa cei multi ani de studii pentru a putea lua hotarari de unul singur in ceea ce priveste diagnosticul si tratamentul unui pacient , asa cum face un medic cu libera practica. In al doilea rand, cum a spus si doamna Prorector , studentul a avut nota 5 la examenul de licenta. Nota 5 inseamna ca are cu ostinte minime, deci e la limita. In medicina nu e suficient sa ai cu cunostinte minime, din nou vina danezilor. Ca el a fost student slab e vina lui, dar nu generalizati si nu spuneti ca facultatea e « fabrica de mediocri ». De ce nu faceti si un articol despre medicii de succes care au terminat aici? Sunt o gramada care lucreaza in alte tari si sunt apreciati. Normal ca facultatea nu e in top sau foarte renumita in primul rand pentru ca e intr-un oras mic ,care in sine nu e foarte cunoscut in alte tari, in al doilea rand nu dispune de dotari prea bune, ca toate facultatile de la noi. Si la fel sta treaba si la spitale. Daca nu avem bani de antiseptice , manusi de unica folosinta, masti , sapunuri in bai etc normal ca nu vom fi in vreun top. Si asa e in toata tara din pacate. In alte tari un salon arata ca o camera de hotel. Si asta la un spital de stat nu privat. Dar e important ca evoluam incet si lucrurile se indreapta spre bine. Salariile au crescut, domnul primar investeste in spitalele noaste, speram sa evolueze facultatea si sa se investeasca si in aceasta cat mai repede.
Postat 08 Mai 2019, 04:55 de MariaB
Suedezul
Îți dau dreptate.
Postat 20 Martie 2019, 22:49 de Sandu1206
Suedezul.
Nu va aparati aratind cu degetul pe alti. Introduceti zero toleranta la spaga si coruptie. Transformati societatea romana intro societate perfecta. Spagari si corupti ucid indirect zeci de mii de cetateni in fiecare an. Un bun "Spagar Roman" este un neutralizat si eliminat "Spagar Roman". Elimineaza un "Spagar Roman" salveaza o suta de cetateni,Elimineaza klanul,pilile si familia Spagarului ,salveaza o suta de mii de cetateni. Spagaru nu nimic alt ceva decit un ucigas in massa in societatea romana
Postat 20 Martie 2019, 12:27 de Suedezul
Nu suntem chiar toți mediocri și nici ipocriti
Me-a culpa locul patru într-adevăr după Bulgaria Grecia Ungaria deci ? .Haideți să nu ne pângărim țară chiar așa tot felul de reportaje subiective făcute de tot felul de papagali impostorul era danez pana la urma nu?sigur e clar că aici a găsit pământ fertil dar sa se uite și în propria ograda că are ce vedea.
Postat 19 Martie 2019, 18:48 de sss
@sss
Nu lua dreptul Ungariei, nu lua ce ii apartine de drept, adica locul trei in UE la coruptie. Nici chiar asa... Oricat le-ai rasucii, dar sa le iei locul nu e corect. Romania este mai jos in acest top al rusinii. @Miri: Tot respectul!
Postat 19 Martie 2019, 15:46 de ZIP
No iar reportajele lu peste prăjit
Iar aruncați cu mocirlă generalizată și mâine o să vă faceți iar mea culpa primul impostor e cetățeanul danez ( somalez) care a venit cu diploma de bacalaureat falsă ,apoi vorba doctoriței nota 5 spune totul și încă ceva la noi ăștia proști exista rezidențiat știți dece pentru că oricât de as ai fi practica te omoară experiență o capeți in timp nu te naști direct deștept așa cum pretind ei ,apoi hai sa vedem și partea cealaltă cu medici romani foarte apreciați dincolo vezi in UK de exemplu daca un impostor a păcălit un sistem e adevărat c_am șubred e drept nu înseamnă că toți studenți sunt slab pregătiți și mediocri sa nu generalizam că pre_a ne împrăștie toți cu mizerie și acceptam că fraieri toată mizeria lor ,să se uite un pic și în curtea lor să vadă că nu sunt chiar așa despepti cazul familiei Bodnariu din tara vecina nea arătat că nu sunt chiar așa de perfecți .Eu unul m-am cam saturat da tot felul de deștepți care vin în România să facă circ ieftin mai era unul care a venit să cumpere arme de la traficanții din Romania de pe la Sky News apoi știm sfârșitul apoi alte povesti cu romani care vor lua cu asalt Anglia și lista e lunga măscărici in lipsa de subiecte.Desigur există și corupție că nu degeaba suntem pe locul 3 in UE dar sa nu generalizam și mai ales sa nu ne lăsăm calcati in picioare de uni care nu sunt cu nimic mai presus decât noi
Postat 19 Martie 2019, 12:53 de sss
cu ocazia asta mi-am facut si cont pe bihoreanul
In primul rand, cred ca acel video trebuia sa fie tradus si in limba romana, caci hai sa recunoasteam ca limba daneza nu e vorbita in lumea intreaga. Prin urmare, asta ma duce cu gandul ca acest reportaj l-au facut doar pentru ei, pentru danezi cu gand sa denigreze romania si romanii.Mi se pare un lucru lipsit de bun simt sa acuzi pe cineva fara sa-i dai dreptul sa se apere. Caci la urma urmei indirect ne acuza pe toti absolventii ai Universitatii din Oradea, indiferent ce facultate am absolvit. Si eu am absolit facultatea si pot sa spun ca nu am dat spaga niciodata sa trec vreun examen. Ca au fost alti colegi de-ai mei care au dat spaga sa treaca examenul? NU STIUT! De auzit am auzit, dar nu am vazut niciodata! Nu sunt un ipocrit care sa sustina ca nu se da spaga la anumite facultati din Oradea, dar nu trebuie sa generalizam!!! Sa subliniez totusi partea buna din tot acest demers al acelor jurnalisti ( care la prima vedere par amatori), sper ca acest lucru sa reduca cat mai mult astfel de actiuni rusinoase de dare si primire de mita, intre profesor si student!
Postat 19 Martie 2019, 12:22 de Vasile2019
Nu-i bai
Maghiar family , Bumbu, Mohan = € pt diploma
Postat 19 Martie 2019, 12:07 de Sandu1206
Hai și cu știri pozitive, Bihoreanule!
Ar fi frumos să se scrie (mai mult) și despre concursul internațional de robotică la care colegii mei împreună cu mine lucrăm, chiar și peste program. În universitate se întâmplă și lucruri interesante și există inițiative bune, nu doar corupție și foame de bani. Dar dacă ne uităm numai la trecut fără să dăm o șansă viitorului, asta este...
Postat 19 Martie 2019, 11:54 de User anonimizat
Nu suntem perfecți, dar nici strănii nu sunt zei
Look who's talking: https://www.westonaprice.org/health-topics/soy-alert/dumb-and-dumberer-the-case-of-the-danish-doctors/ Departe de mine gândul să apăr un incompetent sau un infractor, dar de la faptul că unul dintre medicii incompetenți din sistemul sanitar danez care are diploma obținută în Oradea și până la generalizarea că toți absolvenții orădeni sunt proști sau incompetenți e cale lungă. Nu e singurul medic din sistemul sanitar danez slab pregătit, de asta am și pus linkul, poate înainte de a da cu piatra în români ar trebui să se uite întâi în curtea lor. E regretabil că s-au obținut astfel diplome, din păcate realitatea în lume e că nu ar exista nicăieri închisori dacă nu s-ar comite infracțiuni. Și din câte știu și danezi au închisori, unde nu sunt doar străini, ci și danezi... sau nu? Pentru câțiva incompetenți și câțiva infractori este absurd să umilești un oraș sau o națiune sau să stăm toți ghiocei în fața străinilor, că ei sunt perfecții și noi suntem ăia proștii și infractorii.
Postat 19 Martie 2019, 10:59 de Miri
Universitățile "ultracapitaliste"
Așa se întâmplă când criteriul de selecție e, numai și numai, banul. De la vlădică până la opincă.
Postat 19 Martie 2019, 09:54 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.779 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON