URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Februarie 2017, 15:20

Epidemie de mită: Profesoara de la Facultatea de Medicină arestată vindea examene pe bani şi parfum

Epidemie de mită: Profesoara de la Facultatea de Medicină arestată vindea examene pe bani şi parfum ÎN CĂTUŞE. Obişnuită ca studenţii s-o cadorisească cu bijuterii şi parfumuri în schimbul promovării la examene, Adriana Pirte s-a ales acum cu nişte "brăţări" speciale, fiind dusă în cătuşe în faţa judecătorului care a trimis-o după gratii pentru 30 de zile
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea se confruntă cu o "epidemie" de corupţie care decimează Departamentul de Medicină Dentară. După fostul prodecan Constantin Romanul, condamnat definitiv în 2015 la închisoare cu suspendare pentru că îşi taxa studenţii ca să-i treacă la examene, alţi doi universitari au fost "diagnosticaţi" acum cu acelaşi beteşug: şpaga!

Cei doi sunt şefa Departamentului de Medicină Dentară, Adriana Pirte, şi colega ei, şefa de lucrări Camelia Dalai, denunţate de studenţii cărora le vindea examenele. Urmarea? Prima e deja în arest, procurorii Parchetului Bihor urmând să-i prezinte şi celei de-a doua eventualele învinuiri în următoarele zile.

Descinderi la secret

Anchetele declanşate în 2016 de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor şi de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice pe seama noilor suspiciuni de corupţie de la Departamentul de Medicină Dentară al Facultăţii de Medicină şi Farmacie s-au desfăşurat în cea mai mare discreţie. Asta până miercurea trecută, când BIHOREANUL a aflat că locuinţele şi cabinetele a două angajate au fost percheziţionate, anchetatorii făcând o vizită de lucru şi la FMF, pentru a ridica mai multe cataloage.

Contactaţi în aceeaşi zi, atât şefii Universităţii, cât şi purtătorul de cuvânt al Parchetului, prim-procurorul adjunct Maria Cotrău, au refuzat să facă publice numele suspectelor, magistratul dezvăluind doar că dosarul vizează un profesor şi un şef de lucrări, bănuiţi că ar fi luat mită de la studenţi în schimbul promovării unor examene.

Bani, bijuterii, parfumuri

Camelia Dalai, șef de lucări la Facultatea de Medicină din OradeaÎn ciuda discreţiei, BIHOREANUL a aflat că personajele vizate de anchetatori sunt prof. dr. Adriana Pirte şi şefa de lucrări Camelia Dalai (foto). Faptele de care erau suspectate păreau de neînţeles, ambele având şi propriile cabinete dentare private, deci realizează venituri peste medie, iar Pirte este şi şefa Departamentului de Medicină Dentară, funcţie din care câştigă peste colegii ei. De altfel, pentru anul 2015, ea şi-a declarat venituri de 49.613 lei din salariile de la Universitate, plus 24.000 lei câştigaţi la cabinetul medical individual din strada Săvineştilor.

Căutate de reporteri, nici una dintre ele nu a răspuns, joi la ora amiezii, apelurilor telefonice. Motivul avea să fie lămurit câteva ore mai târziu, când procurorii au anunţat reţinerea Adrianei Pirte pentru 24 de ore, acuzând-o de 15 infracţiuni de luare de mită comise în perioada mai - septembrie 2016. "În această perioadă, inculpata a primit sume cuprinse între 50 şi 400 euro precum şi diverse bunuri - parfum, bijuterii - cu titlu de mită, de la mai mulţi studenţi, pentru promovarea examenelor la disciplinele la care este titular al cursurilor de învăţământ (n.r. - medicină dentară şi tehnică dentară)", se preciza în informare.

În arest

Comunicatul nu făcea nicio referire la situaţia Cameliei Dalai, vizată şi ea de anchetă, deoarece - conform unor surse apropiate acesteia - este cercetată într-un dosar separat, fără să i se fi adus oficial la cunoştinţă acuzele. Cert e că nu-i va fi uşor, mai ales că a doua zi, vineri, după expirarea ordonanţei de reţinere emise pe numele Adrianei Pirte, aceasta a fost prezentată în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor, iar la solicitarea procurorilor a şi fost arestată pentru o perioadă de 30 de zile.

Adrian Maghiar, decanul Facultății de MedicinăMăsura poate fi contestată la Curtea de Apel Oradea, dar dacă va rămâne definitivă profesoara va fi suspendată din funcţie şi înlocuită din comisia examenelor de licenţă, care au loc în această lună. "În funcţie de noutăţile pe care le vom avea, dacă nu va putea veni la facultate, am decis în Consiliul Facultăţii că o vom suspenda şi din funcţia de director de departament, şi din comisiile de examen din care face parte. Că e vinovată, că nu, o suspendăm fără niciun fel de probleme, trebuie să îndeplinească criterii de integritate", a declarat BIHOREANULUI decanul FMF, Adrian Maghiar (foto), care cataloghează faptele imputate celor două colege drept nesimţite.

"Dacă eşti aşa nesimţit să dai examenul la 50-100 euro, studentul cum iese din sală te şi reclamă. Aşa ceva nu pot să înţeleg, mai ales de la cineva care lucrează şi în privat, este şi şefă de departament, are un salariu acceptabil, nu e un asistent care să n-aibă altă sursă de venit", a spus decanul, referindu-se explicit la Adriana Pirte.

Turnaţi aici!

Ce a determinat-o pe femeie să se mânjească? Studenţii refuză să vorbeasă, iar colegii susţin că nu ştiu, deoarece încă de marţi profesoara şi rudele ei sunt de negăsit. "Mă uit pe site-ul dvs. ca să aflu detalii despre ce se întâmplă, ştiţi mai multe decât ştiu eu. Doamna este într-o relaţie contractuală cu un angajator, pe care trebuie să-l anunţe, orice se întâmplă, dacă nu vine la lucru. Dar nu poate fi găsită", spune Maghiar.

Cert e că, într-o tentativă disperată de a scăpa FMF de scandalurile de corupţie sau măcar pentru a spăla rufele murdare "în familie", decanul le-a cerut acum studenţilor să-i denunţe, chiar şi sub anonimat, pe profesorii şpăgari, atât prin e-mail, pe adresa sa, cât şi prin mesaje anonime pe care le pot lăsa, începând de lunea aceasta, într-o cutie montată la poarta facultăţii. "Dacă îi este cuiva frică să-şi trădeze identitatea, să lase reclamaţii, cheia cutiei va fi doar la mine. În fiecare săptămână voi analiza dacă există reclamaţii", a explicat decanul, care se declară ferm împotriva metehnelor de acest fel.

Nu de alta, dar dacă studentul ştie la examene - ştie, dacă nu - devine un pericol public să promoveze spre profesia de medic. Oare colegii săi ştiu?


PRECEDENT
Facultatea şpăgilor

De-a lungul anilor, FMF Oradea a fost implicată în numeroase cazuri de corupţie. Profesorul de Farmacologie Jozsef Horak, de pildă, a fost prins în flagrant în 2006, chiar de un reporter al BIHOREANULUI care jucase rolul unui student restanţier şi i-a înmânat un plic cu 15 "bancnote" de câte 50 euro scoase la imprimantă şi inscripţionate "Şpagă de la BIHOREANUL". Deşi totul a fost dovedit cu înregistrări, procurorii au "omorât" ancheta, iar Comisia de Etică a Universităţii l-a scos pe profesor nevinovat.

Conferenţiarul Michaela Timar, endocrinolog, a fost prinsă şi ea, în 2011, de astă dată de procurorii Parchetului Bihor, cu o broşă de aur luată de la o grupă de studenţi pe care urma să-i examineze. Deşi condamnată anul trecut la 10 luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, Timar şi-a terminat cariera didactică fără să fi fost sancţionată pe linie universitară, ieşind la pensie înaintea finalizării cercetărilor disciplinare.

De departe, cel mai răsunător caz a fost cel al fostului prodecan, profesorul Constantin Romanul, doctor în ştiinţe medicale, prins în flagrant, pe 26 iunie 2014, tot de procurorii Parchetului Bihor, în timp ce îşi "taxa" studenţii cu câte 200 de euro pentru a-i trece la examen. Romanul, medic şi şef al Secţiei Oro-Maxilo-Facială, a fost ridicat din cabinetul pe care îl avea în Spitalul Judeţean şi apoi reţinut, dar instanţele de judecată au respins cererea de arestare formulată pe numele său de către procurori, dispunând doar măsura arestului la domiciliu. În total, s-a dovedit că Romanul luase mită de la 25 de studenţi, fiind condamnat definitiv în 2015 la doar 2 ani de închisoare cu suspendare. La fel ca Timar, Romanul s-a pensionat înainte de a fi sancţionat disciplinar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Toti la racoare
Asa le sta bine, cu bratari! Sper sa urmeze si altii, ca mai sunt cu gramada!
Postat 14 Februarie 2017, 16:32 de Bubu
'Spagultatea' de medicina
Va mai amintiti acele manuale in care erau rubrici cu 'Stiati ca?'? Ei bine, va voi povesti cateva lucruri pe care le-am auzit prin viu grai de la studentii acestei faimoase facultati: 1.Stiati ca beizadelele medicilor sunt bata, dar, au 10 pe linie pentru a nu risca sa piarda cumva locul bugetat? De, nu-si permite coldusul sa plateasca 8000 de lei pe an desi conduce masini de zeci de mii de euro. 2. Stiati ca se fac xerocopii, adica plagiate 100%, dupa lucrari stiintifice, de catre lectori sau asistentii lor, si pe urma se vand cu 100 - 150 de lei bucata studentilor fara nicio chitanta? Bineinteles ca sunt intocmite tot felul de liste cu cei care au cumparat sau nu 'lucrarile stiintifice' copiate, pe care lectorii examinatori le tin pe genunchi sau pe suportul de la tastatura, in timpul examenelor... Stiati ca acesti insi(lectorii), atunci cand trec notele, tin mana ca la gradinita, ca in filmele cu Mr. Bean, pentru a nu vedea nimeni ce scrie el acolo, bineinteles, dupa o consultare cu lista de pe genunchii acestuia? Stiati ca tarifele pentru un examen variaza intre 150 si 400 de euro, in functie de nota dorita, intocmindu-se, normal, liste si listute care sunt foarte consultate de catre examinatori in timpul examenelor? Stiati ca studentii care nu dau niciun ban, cei care nu isi permit, sau, pur si simplu nu vor sa se umileasca inaintea unor astfel de bijnitari infecti care poarta fraudulos orice titlu, sunt pur si simplu 'macelariti' la examene, existand un contrast infinit intre dificultatea subiectelor lor si a celor care sunt pe liste? Stiati ca cei care sunt pe liste invata un singur subiect iar la examen il scrie sau raspunde doar din acel subiect, indiferent de subiectul extras, pentru a nu fi prea batator la ochi pentru putinii, cei care nu platesc examenele? Stiati ca traseul banilor este inclusiv pe la cabinetele particulare ale acestora, astfel incat la lector ajunge doar lista gata intocmita de catre diverse slugi/asistenti? Am scris aceste randuri pentru a demonstra domnilor lectori de la facultatea de medicina ca desi se cred dumnezei acolo unde sunt, un oras intreg STIE manevrele acestora. Normal ca cei care ar trebui sa dea cu ei de pamant fac eforturi disperate pentru a urma piste cretine, nu cumva sa se-nchida robinetul banilor negri... Inca odata domnilor din binom: Ne credeti prosti????
Postat 13 Februarie 2017, 19:57 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON