Rector al Universităţii din Oradea din 2012, Constantin Bungău are mari şanse să mai deţină funcţia şi în următorii patru ani. Profesorul este singurul care şi-a depus candidatura pentru rectorat şi le promite colegilor că, dacă va fi ales, va asigura autonomie facultăţilor, nu va desfiinţa niciun domeniu de studiu existent şi va deschide larg porţile Universităţii pentru colaborări cu instituţii şi companii.
Singura incertitudine rămâne data la care vor avea loc alegerile. Din pricina stării de urgenţă instituite în ţară, scrutinul programat pentru 21 aprilie ar putea fi amânat.
Demisie strategică
Candidatura lui Constantin Bungău la rectorat nu a fost o surpriză: pe 1 martie, a demisionat din funcţie, tocmai pentru a-şi deschide calea pentru al treilea mandat. Cum legislaţia în vigoare prevede că un rector poate avea cel mult „două mandate complete şi succesive”, Bungău şi-a întrerupt cu forţa al doilea mandat.
În schimb, surprinzător a fost faptul că niciun alt universitar nu îşi doreşte funcţia supremă a instituţiei. De ce, este greu de spus: fie Bungău are atât de mulţi susţinători, încât posibilii săi contracandidaţi şi-au dat seama că n-au nicio şansă să-l bată, fie universitarii orădeni pur şi simplu nu au ambiţii atât de înalte.
Profesor la Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică, unde predă din anul 1990, Constantin Bungău (54 ani) a devenit rector în martie 2012, când a câştigat alegerile în faţa a cinci colegi. În 2016, a fost reales, după ce s-a „bătut” cu decanul de atunci al Facultăţii de Medicină şi Farmacie, Florian Bodog.
Nu bine şi-a început însă cel de-al doilea mandat, că Bungău a primit o lovitură grea: în iunie 2016, a fost arestat, fiind acuzat de procurorii DNA Oradea că a primit mită de la psihologa Camelia Dindelegan o pereche de butoni de aur, o cravată şi o icoană argintată, pentru a-i scoate la concurs un post de profesor. Rectorul a negat că ar fi luat şpagă, dar a fost trimis în judecată, iar procesul încă se judecă la Tribunalul Bihor.
Rectorul tuturor
Problemele penale nu l-au determinat pe Bungău să facă un pas în spate. Şi-a continuat mandatul, profitând de faptul că în Universitate nici măcar nu au existat voci care să-i ceară să se retragă.
În cele două mandate, s-a remarcat ca un rector-prieten cu toată lumea. A respins orice variantă de restructurare care presupunea concedieri, chiar şi atunci când conturile Universităţii erau „subțiri”. De asemenea, n-a sancţionat vehement niciun derapaj academic, deşi avea motive destule. Cea mai elocventă dovadă e că fostul său contracandidat, Florian Bodog, între timp dovedit plagiator, nu doar că este în continuare cadru didactic, ci şi prodecan la FMF!
În schimb, ca element pozitiv, sub conducerea lui, Universitatea a primit gradul de încredere ridicat din partea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, reconfirmat anul trecut.
Promisiuni
Pentru următorii patru ani, potrivit planului managerial, Bungău promite că va păstra toate domeniile de studiu, că va garanta autonomia facultăţilor, iar prioritatea sa zero va fi „deschiderea largă a mediului academic orădean spre mediul social regional, extrem de dinamic”. Propunându-şi să transforme Universitatea „într-o comunitate de cunoaştere”, Bungău vrea să asigure „un sprijin constant şi pragmatic, astfel încât promovarea elitelor autentice să conducă la modernizare instituţională reală”.
„Universitatea din Oradea trebuie să fie mult mai vizibilă. Mă gândesc la cercetare aplicată, la livrarea de specialişti cât mai buni pentru economii cu valoare adăugată mare. Să rămânem performanţi acolo unde avem performanţă, să ne îndreptăm spre direcţiile noi, să îmbunătăţim zone de digitalizare şi de green campus”, a explicat Bungău pentru BIHOREANUL. Fireşte, îşi propune şi obiective concrete, precum finalizarea lucrărilor la căminul studenţesc de pe malul Peţei (în şantier de peste 20 de ani), creşterea numărului studenţilor străini ori impulsionarea dascălilor să scrie proiecte internaţionale.
Mai rămâne de văzut când vor fi chemaţi universitarii la vot. Senatul academic ar putea să amâne alegerile programate pentru 21 aprilie, din pricina stării de urgenţă din ţară. Chiar dacă va fi luată această decizie, însă, candidaturi nu se vor mai putea depune. Aşadar, Bungău rămâne unic jucător...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.