URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Noiembrie 2016, 08:42

Oraşul Moşului: De la finalul acestei luni, orădenii pot intra în spiritul sărbătorilor vizitând Târgul de Crăciun

Oraşul Moşului: De la finalul acestei luni, orădenii pot intra în spiritul sărbătorilor vizitând Târgul de Crăciun ÎN PIAŢĂ. Căsuţele luminoase ale Târgului de Crăciun care anul trecut au umplut curtea Cetăţii vor fi amplasate, de data aceasta, în piaţa centrală a oraşului. Fortăreaţa nu va rămâne însă goală, aici urmând să fie sărbătorit Ignatul şi să se organizeze seri de poveşti şi ateliere meşteşugăreşti cu produse specifice sărbătorilor de iarnă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi mai e ceva până la Crăciun, orădenii nu vor trebui să aştepte mult pentru a intra în atmosfera sărbătorilor de iarnă.

Încă de la finalul lunii în curs, Piaţa Unirii va găzdui ediţia din acest an a Târgului de Crăciun, iar de la începutul lui decembrie orădenii sunt aşteptaţi şi în Cetate pentru a se bucura de atmosfera sărbătorilor tradiţionale. Printre noutăţi se numără inclusiv amenajarea unui patinoar şi a unui carusel de poveste în piaţa centrală a oraşului.

Vremea cadourilor

Mihai Jurca, șeful Asociației pentru Promovarea Turismului OradeaAsociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), responsabilă cu organizarea evenimentelor municipalităţii, pregăteşte o nouă ediţie a Târgului de Crăciun, programată în perioada 30 noiembrie - 1 ianuarie. Anul acesta, pentru că lucrările din Piaţa Unirii au fost finalizate, târgul va fi mutat din Cetate. "Un astfel de târg are loc, de regulă, în centrul oraşului. De altfel, Piaţa a fost reabilitată şi pentru evenimente de acest gen", explică Mihai Jurca (foto), preşedintele APTOR.

Activităţile dedicate Târgului vor ocupa aproape toată Piaţa Unirii, dar fiindcă acesta se întinde mai mult de o lună, traficul nu va fi restricţionat, cum s-a întâmplat la Toamna Orădeană. În zonele pietonale ale pieţei vor fi instalate 35 de căsuţe din lemn, unde se vor vinde dulciuri, decoraţiuni, obiecte de artizanat şi alte cadouri potrivite Crăciunului, municipalitatea organizând o licitaţie pentru selectarea comercianţilor.

Sărbători pe gheaţă

Pe lângă târgul propriu-zis, în Piaţa Unirii va fi amplasată şi o căsuţă unde se vor desfăşura ateliere creative pentru copii, precum şi, în premieră, un carusel de poveste, cu căluţi şi caleşti. Atât pentru cei mici, cât şi pentru adulţi, în centrul oraşului va fi amenajat, de asemenea, şi un patinoar lung de 25 metri şi lat de 15 metri, preţul unei ore de distracţie pe gheaţă urmând să fie de 10 lei, iar închirierea unei perechi de patine 5 lei pe oră.

Întreaga piaţă va fi împodobită cu luminiţe decorative pregătite de Luxten, inclusiv cu două porţi din ghirlande care-i vor vesti pe vizitatori că au ajuns la Târgul de Crăciun din Oradea. În mijlocul pieţei va fi aşezat, fireşte, şi un brad, acoperit de sus până jos cu luminiţe vesele.

Iată vin colindători

Târgul de Crăciun nu-şi va ţine vizitatorii "pe sec". În patru căsuţe se vor vinde ceaiuri, cappuccino şi, bineînţeles, vin fiert. Totodată, se pregătesc două restaurante în aer liber care să vândă ciorbe, grătare, cârnaţi, murături şi multe altele, plus plăcinte şi produse de tip fast-food.

Pe parcursul lunii decembrie, vizitatorii Târgului vor fi colindaţi de artişti locali ale căror concerte sunt programate în weekend-uri. De asemenea, orice grup doritor să-şi colinde concitadinii poate urca pe scenă, cu condiţia să se înscrie întâi pe adresa de mail oradeaturism@gmail.com, recitalurile lor urmând să aibă loc în timpul săptămânii, între orele 18 şi 20.

Şi anul acesta, pe 24 decembrie, în Oradea va ajunge, direct de la Polul Nord, îndrăgitul Moş Crăciun, care va traversa oraşul şi va opri tot în Piaţa Unirii, loc în care sărbătorile de iarnă se vor încheia, în noaptea ce ne desparte de 2017, cu un foc de artificii pe care organizatorii îl anunţă spectaculos.

Tradiţii în Cetate

Chiar dacă târgul i-a fost "furat", Cetatea nu va fi adormită în decembrie. Serviciul de Management al Cetăţii, în parteneriat cu APTOR şi cu asociaţiile care au primit sedii în fortăreaţă, au plănuit pentru perioada 2-24 decembrie mai multe evenimente sub egida "Crăciun de suflet în Cetate".

Organizatorii vor da atenţie vechilor obiceiuri de Crăciun, în curtea Cetăţii urmând să fie tranşat, de pildă, un porc şi pregătiţi cârnaţi, caltaboşi, jumări şi alte produse specifice, cu care, apoi, vizitatorii se vor putea înfrupta. Pe Strada Breslelor, meşteşugarii îi vor învăţa pe curioşi să facă ornamente, îngeraşi ori coroniţe din diverse materiale, şi să picteze pe globuri de sticlă. Pentru cei mici vor fi organizate seri cu poveşti de iarnă, spuse de actori, precum şi vizionări ale unor firme clasice de Crăciun.

Tot în Cetate, orăşenii vor putea asculta vechi colinde din Bihor aduse de grupuri de copii şi de interpreţi de muzică populară, pentru a putea simţi cum aşteptau Crăciunul bunicii lor şi făcându-şi, la rându-le, noi amintiri de iarnă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON