Ziua de 28 februarie va rămâne scrisă cu negru în istoria Aeroportului Internaţional Oradea. După modernizarea infrastructurii şi o scurtă perioadă în care compania low cost Ryanair a operat curse spre patru destinaţii externe, conducerea Aeroportului anunţa, aproape conspirativ, exclusiv pe contul de Facebook, că Bihorul nu va mai avea nicio legătură aeriană spre Europa, Tarom anulând promisele zboruri spre Barcelona şi Milano înainte de a le porni.
Niciunul dintre mai-marii Consiliului Judeţean n-a catadicsit, de atunci, să dea explicaţii bihorenilor pe voturile cărora s-au căţărat în funcţii. Mulţi le-au pus muţenia pe seama laşităţii, dar BIHOREANUL a aflat că în cazul preşedintelui Pásztor Sándor nu e doar atât. Beneficiar al unui salariu de lux, politicianul îşi rezervase o vacanţă pe măsura acestuia şi doar nu era să şi-o anuleze pentru un lucru aşa mărunt cum e soarta Aeroportului. Aşa că a petrecut, netulburat, într-un paradis din mereu însorita Mare a Caraibelor...
Viaţă de belfer
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor trăieşte pe picior mare. Pasionat de vânătoare, pescuit şi voiaje, Pásztor Sandor nu ezită niciodată să-şi satisfacă hobby-urile, mai ales că, după majorările salariale din administraţie, şi le permite din plin. Până la sfârşitul anului trecut, politicianul avea o leafă de 17.100 lei, plus un spor de 25%, adică încă 4.275 lei, botezat ca "indemnizaţie pentru implementarea proiectelor".
Şefii CJ iau aceşti bani fără jenă, ca şi cum ar osteni cu adevărat pentru finanţări nerambursabile, în vreme ce angajaţii care chiar muncesc la asta nu beneficiază de niciun spor. Şi, spre deosebire de şefi, "pălmaşii" nici de măriri de salariu nu au avut parte…
Anul acesta, însă, fără a sufla o vorbă despre asta, Pásztor a semnat o dispoziţie prin care a majorat veniturile brute ale ambilor preşedinţi, Ioan Mang şi Traian Bodea, la 20.800 lei, dar mai ales pe al său, la 23.400 lei, plus sporul "pentru proiecte", de 5.850 lei, ajungând astfel la un total lunar de 29.250 lei, adică aproape 6.200 euro.
Şi dacă ai atât bănet, cum să nu te bucuri de el? Deşi în ianuarie, după sărbătorile de iarnă, îşi începuse anul cu un concediu de odihnă de o săptămână, în februarie şeful CJ şi-a mai acordat încă unul, de această dată de două săptămâni. Avea de făcut un drum lung, la mii de kilometri depărtare de meleagurile bihorene...
Alien in New York
Unde era şeful judeţului în ziua în care Aeroportul Oradea rămânea fără nicio cursă externă? Tocmai în SUA, în cea mai mare metropolă a lumii, la New York. BIHOREANUL l-a localizat pe Pásztor ajutat de informaţiile şi imaginile oferite pe contul de Facebook al unui club exclusivist, Nautilus, ce reuneşte potenţi oameni de afaceri, pasionaţi de scufundări. Între bihoreni, cei mai cunoscuţi sunt Biró Barna, soţul fostei viceprimăriţe Biró Rozalia, acum deputat, deţinătorul unei averi de câteva milioane de euro acumulate din negoţ cu terenuri, şi fostul prefect Claudiu Pop, managerul Magazinului Crişul.
Pe data de 28 februarie, la 03:51 (ora României), pagina de socializare "Nautilus scufundare" posta un set de şapte fotografii din metropola americană, trei dintre ele incluzându-l şi pe preşedintele CJ Bihor. E adevărat, nici una nu-l arăta în prim-plan, cum se întâmplă când Pásztor pozează ca preşedinte al judeţului, imortalizat de "fotograful personal" plătit din bani publici, ci toate l-au înfăţişat cu chipul acoperit şi plasat în ultimul rând al grupului.
"Închide ochii": Insula Veselă
Discreţia avea un motiv întemeiat: şeful CJ nu voia să se afle că era plecat şi, mai ales, unde. Şi asta nu fiindcă petrecea în cine ştie ce escapadă "ca băieţii", căci şi-a luat cu el şi soţia, pe Pásztor Győngvér, doctoriţă de familie, ci pentru că vacanţa e una pe cât de exotică, pe atât de costisitoare, fapt ce nu dă bine alegătorului de acasă. "Consemnul a fost să nu spună nimeni unde era, ca să nu fie comparat cu Radu Mazăre ori Liviu Dragnea", spune o sursă a BIHOREANULUI, făcând referire la pasiunea grangurilor PSD pentru locuri asemănătoare, mereu de soare pline, cum ar fi Madagascar ori Brazilia.
Pásztor a profitat de o ofertă a clubului Nautilus, care organizează anual câte două "ieşiri", una la sfârşitul iernii, iar cealaltă la începutul toamnei. Toamna trecută, de pildă, destinaţia a fost insulele Maldive, în Oceanul Indian, acum a venit rândul Jamaicăi, în Marea Caraibelor.
Ce-i drept, pentru unul ca Pásztor, care nu duce lipsa banilor, chiar dacă toată viaţa a fost bugetar, oferta primită în decembrie era irezistibilă. "Închide ochii pentru un moment şi înlocuieşte ploaia de afară cu o destinaţie însorită. Imaginează-ţi că eşti într-un baldachin şi priveşti apa de culoarea safirului şi auzi valurile care lovesc uşor ţărmul. Caraibe, cu insula sa Jamaica, care se mai numeşte şi Insula Veselă, te îmbie cu briza caldă tropicală, plaje cu nisip alb, scăldate în soare, înconjurate de munţi înalţi cu peisaj format din jungle dese şi verzi. Gândul la Jamaica are aromă de rom şi condimente şi te face să vrei să dansezi pe ritmurile de reggae ale legendarului Bob Marley", îşi ademenea membrii clubul Nautilus.
Via Budapesta
Ca să ajungă pe una din cele mai superbe plaje din lume, Negril, Pásztor şi-a luat al doilea concediu, de luni, 25 februarie, până luni, 11 martie. Nu i-a spus unde merge nici măcar tovarăşului de încredere de la conducerea CJ, vicele PSD-ist Ioan Mang, cu toate că în dese rânduri merg împreună la vânătoare.
În prima zi de concediu, când o parte din "nautiluşi" au luat de la Bucureşti avionul spre New York, Pásztor a preferat Aeroportul Ferihegyi din Budapesta, la fel ca soţii Biró, împreună cu alţi câţiva orădeni. De aici au decolat la ora 11:45, iar după un zbor de 14 ore şi jumătate, cu tot cu escală, au aterizat pe aeroportul new-yorkez J.F. Kennedy la ora locală 20:30.
Clubul le-a rezervat locuri la hotelul Pennsylvania (foto), vizavi de celebra Madison Square Garden, în zona ultracentrală a metropolei, la doar 800 metri de la fel de faimoasa Times Square şi la nici 700 metri de cel mai emblematic zgârie-nori, Empire State Bulding.
The sky is the limit
Pásztor s-a răsfăţat trei zile la New York, din program nelipsind vizitarea celui mai bogat cartier, Manhattan, a celui mai cunoscut parc din lume, Central Park, plimbări în Times Square şi pe Wall Street, cartierul general al finanţelor mondiale, o ascensiune pe Empire State Bulding, o tură cu vaporul pe Ellis Island, insula de unde tronează Statuia Libertăţii, şi o vizită la Brooklyn Bridge.
Sursele BIHOREANULUI spun că în New York membrii Nautilus au avut asigurată doar cazarea, inclusă în costul pachetului turistic, iar cheltuielile de transport şi de masă, cu excepţia micului dejun, le-a suportat fiecare pe cont propriu. Asta înseamnă, numai pentru mesele de prânz şi cină, între 150 şi 300 dolari, fără banii de shopping. "De obicei, în asemenea situaţii, sky is the limit", spune un membru al clubului: doar cerul e limita...
Azimut Jamaica
În a patra zi, vacanţa lui Pásztor şi a amicilor săi a continuat cu un zbor de pe aeroportul Newark până în Jamaica, la Montego Bay, iar de aici un drum de o oră şi jumătate până la locul de cazare, la complexul de lux Sunset at the Palms Resort (foto).
Odată ajunşi aici, turiştii au avut la dispoziţie un program îmbelşugat: excursii prin junglă, croaziere pe râuri liniştite, pe plute de bambus pilotate de localnici, drumeţii prin plantaţii de citrice şi de papaya, ture de rafting şi cu ATV-uri prin sate tradiţionale, scufundări în Marea Caraibelor, dar şi în lacuri cu cascade, plus, evident, relaxări pe plaja din Negril, străjuită de corali şi acoperită cu nisip fin de culoare albă.
Abia în fotografiile surprinse în aceste locuri de vis, probabil entuziasmat de splendoarea lor, s-a arătat şi Pásztor "în clar", pozele fiind postate pe contul de Facebook al clubului Nautilus pe 5 martie. Prea erau fără egal ca să nu se laude şi el că a ajuns acolo...
Cu delegaţie, la... capre negre
BIHOREANUL a descoperit că, aşa cum obişnuiesc mulţi bugetari de lux, Pásztor a petrecut sejururi de plăcere inclusiv pe banii instituţiei. O asemenea ispravă, nu singura, a comis-o în octombrie 2018, când - sub pretextul participării la "Conferinţa Europeană a Regiunilor şi oraşelor", organizată la Salzburg, în Austria - a plecat la vânătoare de capre negre în... Elveţia.
Şeful CJ Bihor şi-a luat delegaţie, conform documentelor oficiale, pe "patru zile" şi a încasat de la instituţie o diurnă de 7.362 lei, făcând deplasarea nu cu avionul, ci cu limuzina de serviciu, cumpărată cu un an înainte. În zilele de 10, 11 şi 12 octombrie (de miercuri până vineri), Pásztor a figurat ca participant la conferinţa din Austria, după care, în zilele de 13 şi 14 octombrie, a luat maşina de serviciu pentru a trece graniţa în Elveţia, unde a fost la vânătoare în cantonul St Gallen.
Apoi, în următoarele zile, 15 şi 16 octombrie, a figurat din nou ca participant la conferinţa din Austria. Practic, în acest fel, sub pretextul unei "îndatoriri oficiale", la care de fapt nu îl obliga nimeni şi nimic, politicianul a petrecut 6 zile de vacanţă pe banii bihorenilor, din care două la vânătoare.
Pădurar de export
BIHOREANUL a aflat că în escapada din Elveţia UDMR-istul a fost însoţit, printre alţii, de PSD-istul Nicolae Timaru (foto), director adjunct al Gărzii Forestiere Bihor, împreună cu care mergea la vânătoare încă de când era şef la Administraţia Bazinală de Apă Crişuri.
În ianuarie anul acesta, pentru a-şi recompensa amicii de vânătoare din Elveţia, Pásztor şi Timaru i-au invitat în Bihor, oferindu-le partide de vânătoare în zona Marghita (pe un fond cinegetic deţinut de fostul consilier judeţean UDMR Olah Sandor), în zona Beiuşului şi Lăzăreni - Hidişel. Potrivit surselor ziarului, acesta este, de altfel, şi motivul pentru care Pásztor şi-a luat primul concediu din acest an, la începutul lunii ianuarie.
Contactat de reporter, Timaru a confirmat participarea la partidele de vânătoare din Elveţia şi "reciprocitatea" oferită prietenilor străini în Bihor, dar a subliniat că a mers pe banii săi. În schimb, a refuzat orice detalii despre animalele ucise împreună cu Pásztor, aflat în delegaţie pe banii bihorenilor. "Nu-i treaba dumneavoastră!", a spus PSD-istul. Dar a cui o fi, măi politrucilor?
OFERTĂ
11 zile, 10.000 dolari
Potrivit ofertei clubului Nautilus transmise membrilor, escapada "Rasta Scuba Diving Tour" organizată la New York şi în Jamaica a costat 2.060 euro de persoană, adică 4.160 euro în cazul unui cuplu, cum a fost şi cazul lui Pásztor Sandor şi al soţiei sale. Suma a inclus transportul cu avionul Budapesta (Bucureşti) - New York - Budapesta (Bucureşti), 3 nopţi de cazare în metropola americană şi alte 6 nopţi în complexul Sunset at the Palms Resort de pe plaja Negril, asistenţa unui ghid specializat în scufundări şi un tricou personalizat.
Separat, participanţii au trebuit să-şi plătească excursiile, turele de rafting şi cu ATV-uri, închirierile de echipamente şi sesiunile de scufundări propriu-zise, fiecare costând în medie echivalentul a 40 euro. "Cu tot cu banii de buzunar, costurile au sărit de 5.000 dolari pentru o singură persoană", afirmă o sursă a BIHOREANULUI, ceea ce înseamnă că Pásztor şi soţia sa au cheltuit cel puţin 10.000 dolari. Dar obrazul subţire cu cheltuială se ţine, la fel ca bronzul exotic depus pe piele...
Citiți și articolul: „Mea culpa”
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.