URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 August 2017, 08:06

Sclipitorul din Binş: Un adolescent din Beiuş este curtat de patru universităţi occidentale, inclusiv de Oxford

Sclipitorul din Binş: Un adolescent din Beiuş este curtat de patru universităţi occidentale, inclusiv de Oxford ROMÂN, NU JAPONEZ! Tamio spune cu mândrie că este român şi e deranjat de articolele care îl prezintă ca japonez datorită trăsăturilor feţei. "Mama e româncă, tata canadian, bunicii din partea lui japonezi, eu sunt născut în România", lămureşte el fără echivoc. De altfel, pe toate podiumurile internaţionale, Tamio duce cu sine tricolorul românesc...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Posesor al unui nume nemaiîntâlnit în Ţara Beiuşului, Tamio Vesa Nakajima are un palmares cum rar întâlneşti la un tânăr de 18 ani.

Fiul unei economiste şi al unui dirijor, a crescut cu muzica în suflet, începând inclusiv să compună pe când învăţa la gimnaziu. În liceu a devenit pasionat şi de informatică, iar acum este unul dintre cei mai premiaţi olimpici români, doar vara aceasta obţinând două medalii de aur la competiţii europene şi mondiale. Nu-i de mirare, deci, că a fost acceptat la patru universităţi de prestigiu din SUA, Canada şi Marea Britanie!

Din New York în Binş

Povestea lui Tamio nu seamănă cu a niciunui beiuşean. S-a născut la Timişoara dintr-o mamă româncă, originară din Beiuş, şi un tată canadian cu origini japoneze. În copilărie adormea pe muzica lui Bach şi călătorea prin lume alături de părinţi, mama fiind director de producţie, iar tatăl dirijor la o companie de operă. "De mic mi s-a întipărit muzica în creier. Ea exprimă sentimentele într-un mod pur, e o artă transcedentală. Am început să cânt la pian, iar pe la 12-13 ani să şi compun", povesteşte tânărul.

Adriana VesaDupă ce clasa a II-a a făcut-o la New York, unde părinţii deţin un apartament, din clasa a III-a Tamio a locuit doar în Beiuş. "Am ales să-l aduc aici pentru că mediul academic din România este mai greu decât în Statele Unite. Deşi sunt ore mai puţine, programa este mai grea şi cred că i s-a potrivit mai bine lui Tamio", a explicat BIHOREANULUI mama băiatului, Adriana Vesa (foto).

De excepţie

Tamio a fost influenţat să-şi dezvolte creativitatea şi personalitatea şi de bunicii săi beiuşeni, pictoriţa Stela Vesa şi profesorul Aurel Vesa, mare pasionat de istorie. Deşi olimpic la informatică, tânărul citeşte Voltaire, Nabokov şi Dostoievski.

Talentul la informatică i-a fost descoperit în clasa a IX-a de profesorul Mircea Rotar, de la Liceul Pedagogic Nicolae Bolcaş. "Mereu mi s-a părut că fac asta doar ca hobby şi nu eram sigur că voi ajunge atât de sus", spune tânărul, devenit unul dintre cei mai premiaţi elevi români, după ce de-a lungul timpului a obţinut numeroase medalii la concursuri de profil.

Doar luna trecută, de exemplu, a cucerit o medalie de aur la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale, în Slovenia, iar la începutul lui august a obţinut alta pentru Lotul Olimpic al României la Olimpiada Internaţională din Iran. O performanţă cu atât mai mare cu cât anul acesta a fost singurul concurent din lume laureat cu aur la ambele competiţii.

Coduri, eseuri, partituri

Tamio se pregăteşte rezolvând probleme de informatică pe o platformă online gratuită, infoarena.ro, susţinută de foşti olimpici care vor să-şi ajute "urmaşii", participând de asemenea la numeroase concursuri desfăşurate tot pe net, care îl ajută să rămână antrenat pentru competiţiile oficiale.

La olimpiade, de obicei sunt două zile de concurs şi trei probleme de rezolvat. "Noi trebuie să scriem câte un program de rezolvare a problemelor, care să ruleze într-o anume limită de timp şi de memorie. Ce-mi place e că la informatică nu intervine elementul subiectiv. Dacă programul e bun, nu poate să-ţi reproşeze nimeni nimic", explică el.

Cât despre potrivirea cu celelalte mari pasiuni, literatura şi muzica, e convins de totala compatibilitate. "Informatica este printre cele mai creative ştiinţe şi se îmbină foarte bine cu muzica. Când creezi coduri, e aproape ca scrierea unui eseu", spune Tamio. Sau - de ce nu? - a unei partituri...

Cu pianul la Oxford

Laureat şi la concursuri naţionale de muzică, selectat să cânte în urmă cu doi ani chiar şi la Festivalul Naţional George Enescu, Tamio şi-a rărit totuşi concertele deoarece se concentrează pe studii după ce a fost admis la patru universităţi de mare prestigiu: Massachusettes Institute of Technology (MIT) şi New York University (NYU) din SUA, Waterloo din Canada şi Oxford din Anglia.

"Până la urmă am ales Oxford. Chiar dacă şi celelalte sunt foarte tari, sunt totuşi şi haotice. Oxfordul e împărţit pe colegii, cred că este o experienţă mai plăcută, în comunităţi mai mici", îşi explică Tamio opţiunea, motivând totodată că aşa va fi mai aproape de România şi de prietenii săi din Beiuş, oraşul în care i-a plăcut cel mai mult ritmul liniştit al vieţii.

Deşi s-ar zice că şi-a plănuit deja viaţa, Tamio vrea totuşi şi să fie surprins de ceea ce va urma. "N-am nicio idee ce voi face după facultate. O parte din motivul pentru care mă duc la o şcoală aşa bună este să mă întâlnesc cu oameni deştepţi, să văd perspective noi şi să decid apoi". În plus, a aflat că în campusul colegiului său de la Oxford există nu mai puţin de şase piane. Aşadar, până se va dumiri ce va face ulterior absolvirii, nu va fi nevoit, în niciun caz, să-şi sacrifice prima dragoste - muzica.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON