URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Decembrie 2014, 17:07

Ridică-te şi umblă! Doi orădeni au creat o proteză ce ajută persoanele imobilizate să meargă

Ridică-te şi umblă! Doi orădeni au creat o proteză ce ajută persoanele imobilizate să meargă MARELE CÂŞTIGĂTOR. Orădeanul Andras Kapy (foto) a ridicat, în numele firmei Axosuits, premiul cel mare la competiţia Startup Spotlight din cadrul conferinţei How to Web 2014 Bucureşti, cel mai important eveniment dedicat proiectelor noi de afaceri din Europa Centrală şi de Est, cu un schelet metalic capabil să-i facă să umble pe bolnavii ţintuiţi în scaun cu rotile
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Să-ţi placă ceea ce faci, dar ceea ce faci să şi ajute pe cineva. Acesta e motto-ul care i-a călăuzit pe doi tineri orădeni specializaţi în IT şi robotică, autorii unui "costum" capabil să ridice şi să susţină persoanele imobilizate în scaun cu rotile.

Absolvenţi ai Universităţii din Oradea, Andras Kapy şi Dorin Hirţe au reuşit, într-un an şi câteva luni, să finalizeze prototipul complet funcţional al unui exoschelet care poate fi "îmbrăcat" de pacientul imobilizat. Pentru proiectul lor inovator au fost premiaţi recent la o importantă competiţie în domeniu cu 10.000 dolari. Banii îi vor investi în certificarea invenţiei, astfel încât produsul să poată fi comercializat şi, ca atare, să-şi atingă scopul, acela de a le face viaţa mai bună celor suferinzi...

Cu scop nobil

Andras Kapy (32 ani), specialit în calculatoare cu o experienţă de zece ani în software engineering, şi Dorin Hirţe (33 ani), doctor în inginerie electronică, s-au cunoscut acum doi ani printr-un prieten comun, tot orădean, Adrian Gheară, consultant şi investitor în afacerile de tip StartUp (firmele care dezvoltă modele noi de afaceri).

"Adi mi-a fost coleg de facultate la Calculatoare şi îl cunoştea şi pe Dorin. De mult s-a pus problema ca eu şi Adi să colaborăm, doar că nu găsisem proiectul potrivit", povesteşte Andras Kapy, cofondatorul firmei Axosuits, care a început să lucreze în prima parte a anului 2013 la dezvoltarea unui aşa numit exoschelet (schelet extern, înveliş protector) capabil să ajute persoanele paraplegice, paralizate la ambele picioare.

"Cu toţii avem apropiaţi sau membri de familie care suferă de anumite boli, fiind obligaţi să stea în scaune cu rotile. Pe lângă posibilitatea de afacere, am considerat că este şi o cauză, să-i zic aşa, nobilă. Să putem dormi cu gândul că am făcut un lucru bun", îşi explică Andras motivaţia.

De-o seamă cu granzii

Cei doi prieteni ştiau că mai există în lume patru proiecte similare, aflate deja pe piaţă, dar concretizate în produse la preţuri exorbitante, cuprinse între 80-120.000 dolari sau euro, în funcţie de continent. "Exoschelete similare sunt făcute în Statele Unite ale Americii, Israel şi Japonia. În SUA şi Israel, cercetarea a fost finanţată de Guverne şi Armate, iar în Japonia a fost făcută la nivel academic, de un profesor universitar. Noi am lucrat din fondurile noastre, considerabil mai mici", spune Andras.

Orădenii ştiau, însă, că sunt capabili să dezvolte un dispozitiv care să aibă acelaşi efect şi pe bani mai puţini. "Un exoschelet nu era ceva intangibil. Cu cunoştinţele noastre tehnice şi tehnologia existentă ştiam că-l putem face", dezvăluie fondatorul Axosuits. Drept urmare, după ce deja începuseră să lucreze la prototip, în primăvara acestui an, la recomandarea unui expert în domeniul tehnologiei, Bogdan Iordache (fondator al conferinţei How to Web de la Bucureşti), Andras a urmat cursul MVP Academy în Capitală, învăţând să-şi promoveze proiectul şi să-l transforme în afacere.

O viaţă mai bună

La începutul verii, Andras şi Dorin aduseseră deja ideea în fază de prototip funcţional. "În iunie am putut testa robotul pentru prima oară în condiţii de siguranţă. Partea cea mai grea din punct de vedere tehnic e să facem exoscheletul sigur în orice condiţii de utilizare", spune primul.

Cum funcţionează dispozitivul? "Produsul nostru poate fi considerat drept o haină pe care o îmbraci, care te ridică şi cu ajutorul căreia te poţi plimba. Este un costum pur robotic, funcţionând pe baterie, care ajută pacienţii să iasă din izolarea socială", explică Andras. Concret, dispozitivul ce include şi un motor ţine spatele, greutatea corpului şi mişcă picioarele. Ce-i drept, pentru echilibru, pacienţii se sprijină şi în cârje. "Cam atât pot să spun despre soluţia tehnică", zice Andras.

Nici despre preţul la care ar putea fi comercializat "costumul" special, care cântăreşte circa 15 kilograme, nu vrea să dea mai multe detalii. "E preţul unei maşini de clasă medie", zice el laconic, deci mult mai mic în comparaţie cu produsele similare din străinătate. "Dispozitivul nostru e şi mai uşor de folosit. Scopul a fost să creştem calitatea vieţii persoanelor paraplegice, iar în cazul pacienţilor care pot fi recuperaţi să grăbim procesul de recuperare. De asemenea, exoscheletul poate fi folosit şi de persoane în vârstă care se deplasează greu", spune Andras.

În curând, pe piaţă...

Inventatorii orădeni afirmă că deocamdată exoscheletul poate funcţiona timp de câteva ore. "Autonomia costumului depinde de foarte mulţi factori: de greutatea pacientului, de antrenamentul în folosirea exoscheletului, de temperatura externă, de tipul bateriilor etc. Dar tehnologia bateriilor evoluează rapid, cu siguranţă vor ajunge să ţină curând şi 24 ore", spune Andras.

Pe 20 şi 21 noiembrie, cei doi prieteni şi-au prezentat proiectul la How to Web Bucureşti, conferinţa considerată cel mai important eveniment dedicat inovaţiei, tehnologiei şi antreprenoriatului din Europa Centrală şi de Est. În cadrul acesteia a avut loc o nouă ediţie a concursului Startup Spotlight, pentru ideile inovative de afaceri, câştigată de proiectul Axosuits în competiţie cu alte 30 de proiecte din 10 ţări. Cei 10.000 dolari primiţi odată cu trofeul vor fi investiţi pentru brevetarea produsului la OSIM, iar apoi pentru certificarea acestuia pentru piaţa Uniunii Europene, astfel încât să poată fi vândut atât persoanelor private, cât şi instituţiilor medicale. "Procesul acesta durează, însă, circa un an", zice Andras.

Cu confirmarea că invenţia lor este apreciată, Andras şi Dorin sunt decişi să ducă proiectul până la capăt. În plus, au şi sfaturi pentru concitadinii lor. "Deşi nu sunt bine promovate, în Oradea există firme şi idei foarte bune, precum şi oameni capabili. Mesajul meu pentru ei este: ieşiţi din umbră!", zice Andras. Prin Axosuits, el şi prietenul său cu siguranţă au făcut-o...


HOW TO WEB
Întrecerea inovatorilor

Conferinţa anuală How to Web se adresează inovatorilor în tehnologie, antreprenorilor şi dezvoltatorilor de produse tech etc. Anul acesta, evenimentul a reunit peste 1.000 de specialişti din aceste domenii, plus 70 de invitaţi speciali de pe patru continente. Partenerii principali ai evenimentului au fost de cel mai mare calibru, printre ei numărându-se Telekom România, Bitdefender, TechHub Bucureşti, precum şi Ambasada Canadei în România. "Evenimentul este foarte prestigios, vin nume foarte mari din domeniul start-up. Faptul că am câştigat premiul a fost o reconfirmare a ceea ce ştiam deja, şi anume că suntem pe calea cea bună", rezumă Andras experienţa How to Web.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bravo
Bravo si bafta lor in continuare!
Postat 04 Decembrie 2014, 20:08 de Robert
Minunat :)
Felicitari ... la cat mai multe miracole de genul :) ... zambet pentru Sarbatori :) ...
Postat 04 Decembrie 2014, 17:46 de devilish
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON