S-a născut la Beiuş, a făcut facultatea la Cluj şi lucrează în Timişoara. Nu şi-a uitat însă nicio clipă oraşul natal, despre care crede că e "cel mai măreţ" şi unde se întoarce cât de des poate.
Tocmai pentru că ţine la beiuşenii săi, Remus Sime organizează anul acesta a doua ediţie a proiectului "Alerg pentru o cauză", urmând să alerge 200 de kilometri, timp de patru zile, de la Timişoara până în Beiuş, pentru a determina cât mai mulţi oameni să facă donaţii pentru acordarea de burse unor elevi din micul orăşel de la poalele Munţilor Bihorului.
Alergare cu folos
După ce a absolvit Politehnica la Cluj, specializarea Automatizări şi Calculatoare, Remus a plecat în 2006 în America, profitând de programul de muncă şi studii Work and Travel. Aici, însă, a suferit un accident. "O maşină m-a lovit pe trotuar şi mi-am fracturat o gambă. Abia după un an de zile şi mai multe operaţii am putut să-mi folosesc din nou piciorul ca lumea", povesteşte beiuşeanul. Tot răul a fost, însă, spre bine. Întors în ţară, Remus s-a stabilit în Timişoara, unde locuia fratele său geamăn, şi a început să lucreze ca inginer IT la filiala locală a companiei Alcatel-Lucent.
Pe lângă munca de birou, simţea adesea nevoia să se destindă. "După ce am început din nou să umblu normal mi-am zis că sunt bune şi picioarele astea la ceva şi am decis să le folosesc în consecinţă...", glumeşte el. Aşa a început să alerge şi chiar să se alăture unui club specializat din Timişoara, numit Alergotura. "La început făceam doar câţiva kilometri, de relaxare. Dar cu timpul mi-a plăcut tot mai mult şi mi-am propus să parcurg chiar o distanţă de maraton, adică 42 de kilometri", îşi aminteşte el.
În 2010, însă, a fost obligat să stea din nou pe tuşă, căci şi-a rupt ligamentul încrucişat al unui genunchi. "Operaţia şi recuperarea m-au ţinut departe de alergat aproape nouă luni, dar am revenit şi am început să particip la concursuri de alergare în oraş şi la munte", spune inginerul, acum în vârstă de 32 de ani.
Burse din fugă
În februarie 2012, Remus a trecut linia de sosire a semimaratonului de la Barcelona într-o oră şi 30 de minute, iar două luni mai târziu, la Viena, într-una dintre cele mai populare competiţii din Europa, a parcurs întreaga distanţă de 42 de kilometri în 3 ore şi 18 minute.
În cazul maratonului, determinarea atletului a fost şi mai mare. Şi asta deoarece, convins că fiecare trebuie să-şi ajute comunitatea din care a plecat, Remus a iniţiat un proiect caritabil pentru elevii din Beiuş, numit "Alerg pentru o cauză". "Am văzut că în străinătate mulţi sportivi susţin o cauză anume şi, prin cursele la care participă, încearcă să strângă bani. M-am gândit să încerc şi eu". Fiind absolvent al Colegiului Naţional Samuil Vulcan, a considerat că cel mai potrivit ar fi să-i ajute pe elevii silitori de aici, majoritatea proveniţi din familii cu venituri modeste.
Lansând blogul alergpentruocauza.ro, unde a anunţat şi contul în care se pot face donaţii, Remus a reuşit să adune 10.200 lei, sumă pe care a împărţit-o în 7 burse anuale de câte 1.200 lei, două burse de 600 lei şi 12 premii speciale în valoare de 50, respectiv 100 lei. "Am avut multe aplicaţii pentru aceste burse, dar au fost consideraţi eligibili doar elevii care au terminat cu media generală peste 9 în anul precedent", explică iniţiatorul proiectului.
Lungul drum spre casă
Sprijinit de prieteni, dar şi de necunoscuţi care au făcut donaţii, demersul lui Remus a avut succes, aşa încât a decis să-şi continue isprava şi în acest an. De data asta şi-a propus să crească valoarea bursei anuale la 1.800 lei, aşadar a realizat că şi acţiunea lui trebuie să fie una care să atragă mai mult atenţia. Urmarea? Între 15 şi 18 mai, timp de patru zile, Remus vrea să alerge 200 de kilometri, adică distanţa aproximativă dintre Parcul Botanic din Timişoara şi centrul Beiuşului. "Voi fi însoţit de o maşină de asistenţă, în care se va afla şi logodnica mea. Periodic mă voi opri să mă hidratez şi să mănânc, iar noaptea voi opri să dorm în Lipova, la Ineu şi în Cociuba Mare", îşi arată el planul.
Cei care doresc să-i sprijine acţiunea caritabilă o pot face donând în contul IBAN: RO14RZBR0000060014437330, SWIFT: RZBRROBU, deschis pe numele lui Remus Sime la Raiffeisen Bank Timişoara. După o pregătire fizică de câteva luni de zile, tânărul beiuşean speră că efortul lui va fi cu folos şi nu va ajunge cu mâna goală între elevii pe care vrea să-i ajute.
Rămâne de văzut, aşadar, câţi îi vor aprecia intenţia şi câţi i-o vor sprijini prin donaţii cât de mici. Pentru că, la fel cum pas cu pas se face drumul, din pic cu pic se poate strânge mult pentru copii...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.