URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Mai 2012, 10:36

Studenţie "verde": Singura asociaţie studenţească de mediu din Oradea caută soluţii eco la problemele oraşului

Studenţie "verde": Singura asociaţie studenţească de mediu din Oradea caută soluţii eco la problemele oraşului NUCLEUL. Echipa care coordonează activitatea asociaţiei Eco Planning e formată deopotrivă din cadre didactice ale Universităţii din Oradea şi studenţi, legaţi cu toţii printr-un numitor comun: grija faţă de mediu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O dată pe lună, într-o cafenea oarecare din oraş poate fi zărit un grup de tineri în care cu greu diferenţiezi profesorii şi studenţii. Într-o atmosferă relaxantă, dezbat împreună teme precum mobilitatea într-un oraş aglomerat, cultura ori dezvoltarea urbană.

Sunt membrii asociaţiei studenţeşti Eco Planning, un ONG gândit ca o rampă de lansare pentru tinerii care nu ştiu încotro să o apuce la final de facultate. Numai că, între timp, asociaţia a ajuns pentru fiecare membru al ei un scop în sine, membrii ei fiind convinşi că pot să-şi transforme oraşul într-un loc mai sănătos din toate punctele de vedere.

04 vali nemes.jpgUn prim pas

Valentin Nemeş (foto) are 27 de ani şi de patru ani este asistent universitar la Facultatea de Geografie, Turism şi Sport, specializarea Amenajare Teritorială. Apropiat de vârsta studenţilor, ştie că cea mai mare dilemă a lor e ce vor face după absolvire, în condiţiile în care, pentru a-i angaja, patronii le cer experienţă în domeniu.

"Anul trecut, după ce un grup de studenţi a luat locul doi la un concurs naţional de proiecte pentru revitalizarea oraşului Victoria, din judeţul Braşov, ne-a venit ideea să înfiinţăm o asociaţie în care ei să facă exerciţii", povesteşte Vali. Asociaţia, care a primit numele de Eco Planning, îşi propune să-i facă pe studenţi să aplice teoria învăţată la cursuri în diferite proiecte pentru comunitate. Proiectele lor nu sunt făcute la comanda unor instituţii, ci sunt alese de tineri de capul lor, fără a urmări în mod deosebit concretizarea lor în realitate. Deocamdată, se mulţumesc să practice meseria aleasă, chiar dacă voluntar...

Probleme şi soluţii

Un proiect al Eco Planning este "Oradea - oraş pe două roţi", prin care şi-au propus promovarea bicicletei în defavoarea maşinilor. Studenţii au umblat din şcoală în şcoală pentru a le explica elevilor beneficiile mersului pe bicicletă şi pentru a aplica chestionare, încercând să afle de ce şcolarii evită acest mijloc de transport ieftin şi sănătos. Concluzia a fost previzibilă: lipsa pistelor adecvate. Folosind datele acumulate, tinerii lucrează acum la propuneri privind locul şi modul în care ar trebui amenajate asemenea piste, propuneri pe care ulterior să le prezinte municipalităţii.

04 mihai svab.jpgUn alt proiect e "Planning Cafe", în cadrul căruia toţi cei 30 de membri se întâlnesc într-o cafenea din oraş şi dezbat probleme de mediu. "În general, discuţiile sunt în jurul evenimentelor de la nivel european, cum ar fi, de pildă, Ziua Apei. În martie, însă, am dezbătut recenta câştigare a concursului Capitala Verde a României de către Oradea", spune Dan Dragoş, unul din studenţii "veterani" ai ONG-ului. La ce concluzii au ajuns? "În comparaţie cu celalalte oraşe din concurs, e clar că Oradea merita titlul. Dar dacă ne uităm la alte capitale verzi europene, mai avem mult de lucru...", explică Mihai Şvab (foto), un alt student membru Eco Planning.

Probleme locale

04 dan dragos.jpgDe altfel, problemele de mediu ale oraşului sunt cele care-i interesează cel mai mult, şi pentru care caută şi soluţii. De exemplu, modul în care au fost amenajate promenadele pe malul Crişului. "Dacă stai pe bancă, nu vezi râul de balustrade, iar la bănci, în loc de fier forjat, era mai bine dacă se folosea doar lemn, material natural", spune Dan (foto). Tinerii spun şi că ar trebui renunţat la gardurile cu care sunt împrejmuite parcurile, pentru că acestea creează o barieră psihologică, în timp ce zonele verzi trebuie să dea senzaţia de libertate.

Din toamnă, ei vor trece toate proiectele lor şi într-o revistă a ONG-ului, astfel încât ideile să circule. Tot ca perspectivă de viitor, tinerii vor să înceapă şi să scrie proiecte cu finanţare europeană, mai cu seamă că intenţionează să-şi continue activitatea în asociaţie şi după absolvirea studiilor.

Pentru că, pe lângă dorinţa de a-şi forma abilităţi profesionale, membrii Eco Planning vor să lase ceva în urma lor în comunitatea în care trăiesc. Măcar o zonă curată, dacă nu una amenajată ca la carte...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON