Aveţi o sugestie? E momentul să le formulaţi! Primăria Oradea supune dezbaterii publice proiectele de reabilitare a malului Crişului Repede, pe porţiunea din dreptul palatului administrativ al oraşului, şi a străzii Aurel Lazăr, care urmează să fie transformată în arteră pietonală.
Schiţele celor două investiţii au fost postate pe portalul municipalităţii şi vor sta la dispoziţia orădenilor pentru eventuale propuneri. "Aşteptăm două săptămâni reacţiile oamenilor, vedem dacă apar sugestii, după care tragem linie, definitivăm soluţia şi abia apoi vom şti costurile", a anunțat viceprimarul Mircea Mălan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit viceprimarului, cele două investiţii vor intra în dezbaterea Consiliului Local în şedinţa din luna decembrie, când urmează să fie aprobaţi indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor, după care acestea vor fi scoase la licitaţie.
Municipalitatea intenţionează ca în primăvara anului viitor să aibă deja constructorii desemnaţi, aceştia urmând să finalizeze lucrările înainte de sfârşitul anului 2018. Primăria va încerca să finanţeze ambele investiţii din bani europeni.
"Toate proiectele din zona centrală le facem în ideea de a încerca să obţinem finanţare europeană. Documentaţia şi cerinţele sunt gândite în această direcţie", a spus Mălan.
Cu trecere pe sub pod
Potrivit viceprimarului, malul Crişului Repede, pe porţiunea delimitată de blocul BancPost şi podul Sfântul Ladislau, urmează să fie reabilitată cu blocuri de granit masiv. "Proiectul urmăreşte să restaureze această zonă proiectată de arhitecţii Vago şi să restaureze stâlpii, corpurile de iluminat, jardinierele, inclusiv coborârea cu trepte pe malul Crişului Repede, pe care vrem să o punem în valoare".
Mircea Mălan a spus că la nivelul actualei şosele va fi amenajată o pistă pentru biciclete prin diminuarea carosabilului, pe malul Crişului Repede vor fi amplasate plante specifice acestui râu, iar la nivelul luciului de apă va fi construită o promenadă cu trecere pe sub podul Sfântul Ladislau. "Încercăm să eliminăm conflictul de trafic între pietoni şi autoturisme care există astăzi pe podul Sfântul Ladislau şi în această zonă a Pieţei Unirii",.
Viceprimarul a afirmat că proiectul de reabilitare a malului Crişului Repede a primit deja avizul Comisiei Municipale pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, fiind bine primit de arhitecţi, dar poate încă suferi îmbunătăţiri la sugestia orădenilor.
Va fi pietonală!
Un alt proiect în dezbatere îl constituie reabilitarea străzii Aurel Lazăr şi transformarea ei în arteră pietonală. "Ne dorim un proiect interesant şi de calitate, care să facă legătura şi din punct de vedere a stilului între strada Republicii, care este fără vegetaţie, cu amenajare minerală, şi parcul de pe malul Crişului", a spus Mircea Mălan.
Conform schiţelor, care pot încă suferi modificări, artera va fi pavată cu porfir şi acoperită cu vegetaţie, de la pateuri de bucsuşi la copaci de mari dimensiuni.
Zona statuii Aurel Lazăr de la intersecţia cu strada Republicii va fi pusă în valoare printr-un plan mai jos decât al străzii dar va rămâne neîngrădită. "Noi credem că ar fi mai potrivită o variantă în care să nu se îngrădească în niciun fel accesul la statuie. Acest spaţiu liber va ajuta în timpul ceremoniilor de depuneri coroane, dar şi zi de zi pentru că foarte mulţi copii se joacă şi acum în jurul statuii", a afirmat viceprimarul.
În ceea ce priveşte iluminatul ornamental, municipalitatea a ales varianta celui din pavaj pentru a crea o atmosferă relaxantă, în replică la tumultul străzii Republicii.
Reprezentanţii municipalităţii speră că, odată cu reabilitarea arterei, strada Aurel Lazăr să se umple de terase. Clienţii acestor localuri ar putea să îşi lase maşinile în parcarea supraetajată care va fi construită în curtea muzeului Iosif Vulcan.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.