Consiliul Local a aprobat, miercuri, cu unanimitate de voturi, un pachet de măsuri care vizează stimularea dezvoltării domeniului IT în Oradea. Hotărârile adoptate vizează de la burse acordate elevilor şi studenţilor care urmează cursuri cu profil real până la reducerea cu 50% a impozitului pe clădirile închiriate de IT-işti şi înfiinţarea unui fond de investiţii pentru stimularea de start-up-uri orădene în domeniu.
Burse de 200 lei...
Pilonul de bază al proiectului municipalităţii de stimulare a domeniului IT, programul "Realizează-te în Oradea!" prevede acordarea de burse pentru elevi şi studenţi, precum şi de facilităţi fiscale şi înfiinţarea unui fond de investiţii pentru companiile de profil.
Potrivit hotărârii de Consiliu Local, elevii de clasele a XI-a şi a XII-a înscrişi la secţiile matematică şi informatică de la liceele şi colegiile orădene vor beneficia de burse lunare în valoare de 200 lei.
"Bursa va fi finanţată din bugetul local al municipiului şi se va acorda elevilor din clasa a XI-a începând cu semestrul II (din luna februarie a anului), iar pentru elevii din clasele a XII pe tot parcursul anului şcolar", se menţionează în raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre.
... pentru elevii cu medii peste 8,50
Bursele se vor acorda elevilor de la profil real (matematică, informatică) sau care au obţinut rezultate deosebite la concursuri de specialitate (robotică, informatică, matematică) indiferent de profilul la care sunt înscrişi.
De acest sprijin financiar vor beneficia elevii care au obţinut media generală de cel puţin 8,50 şi nota 10 la purtare în anul anterior.
Bursierii se vor obliga printr-un contract încheiat de municipalitate cu tutorele lor ca la finalul clasei a XII-a să se înscrie şi să fie admişi la una din specializările IT a universităţii orădene (calculatoare şi tehnologia informaţiei, ingineria sistemelor, cibernetică, etc).
Cu casă şi masă
La rândul lor, studenţii din alte localităţi care studiază la facultăţi de profil ale Universităţii Oradea (calculatoare şi tehnologia informaţiei, ingineria sistemelor, cibernetică, etc) vor beneficia de anul viitor de un sprijin financiar pentru acoperirea cheltuielilor cu masa şi cazarea.
Bursa se va acorda prin intermediul facultăţilor, pentru a fi virată studenţilor integralişti care nu au credite restante la început de an universitar şi care pot prezenta o adeverinţă sau un contract de muncă din care să reiasă că au făcut practică la una din firmele locale de IT.
Impozit înjumătăţit
Tot de anul viitor municipalitatea va acorda facilităţi privind reducerea cu 50%, timp de 24 de luni, a impozitului pe clădiri pentru imobilele în care îşi desfăşoară activitatea firme IT şi va constitui un fond de investiţii local pentru sprijinirea companiilor şi start-up-urilor din domeniu. Fondul de investiţii va fi constituit de ADLO împreună cu companii cu experienţă în IT&C.
Potrivit raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre, activitatea firmelor finanţate prin fondul de investiţii va trebui să fie înregistrată în Oradea, iar acestea vor fi obligate ca pentru o perioadă de cinci ani minim 75% din personalul creativ (software developeri, arhitecţi, designeri etc.) să îşi desfăşoare activitatea în reşedinţa de judeţ sau măcar zona metropolitană.
Capitalul social al societăţii va fi format din aportul municipalităţii de 300.000 euro, la care se va adăuga aportul de 5.000 euro al partenerilor atraşi de ADLO.
Cu unanimitate de voturi
Facilităţile acordate domeniului IT de către municipalitatea orădeană au fost adoptate cu unanimitate de voturi, chiar dacă reprezentanţii opoziţiei au cerut unele modificări. "Am dori ca media (n.r. pentru elevii bursieri) să fie ridicată de la 8,50 la 9 şi să existe o diferenţiere între liceele care fac performanţă şi cele care nu fac", a cerut consilierul local Adrian Negrea.
În replică, liberalul Mihai Maci s-a opus "acestui mod de acţiune pauşal" şi a afirmat că media de 8,50 este mai mult decât suficientă. "Ne adresăm unor oameni cărora vrem să le dezvoltăm abilităţi spefice. Nu dorim să aibă 10 la desen şi la muzică doar că să le crească media", a spus Maci.
Primarul Ilie Bolojan a pus capăt disputelor cerând o perioadă de un an pentru perfectarea sistemului. "Dacă se aplică un an, să se facă un raport la finalul perioadei şi să ajustăm apoi acest material dacă este nevoie", a spus edilul. Primarul a declarat că îşi doreşte ca acest pachet de măsuri să constituie un nou început în dezvoltarea sectorului IT în Oradea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.