URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Iulie 2019, 19:39

Prefectura atacă Regulamentul de spaţii verzi din Oradea: Obligaţia întreţinerii spaţiilor poate fi impusă doar prin referendum!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Obligaţiile verzi trasate de Primărie orădenilor sunt suspendate! La un an după ce Consiliul Local Oradea a votat Regulamentul privind administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi, Instituţia Prefectului Bihor a atacat în instanţă hotărârea cu pricina, 873/2018, astfel că aceasta este suspendată.

Acţiunea a fost introdusă în instanţă pe 19 iulie, nu are încă un termen stabilit, şi a fost anunţată miercuri de Prefectura Bihor, printr-un comunicat de presă transmis după ce BIHOREANUL a solicitat informaţii pe această temă.

Protocol obligatoriu

Potrivit comunicatului asumat de "cancelaria prefectului judeţului Bihor", HCL 873/2018 "este nelegală, întrucât Regulamentul încalcă mai multe dispoziţii legale, are deficienţe de interpretare legislativă şi de punere în executare a actului administrativ".

Aşa cum se ştie, regulamentul prevede că toate asociaţiile de proprietari din oraş trebuie să încheie un protocol cu Primăria, în baza căruia îşi asumă mai multe sarcini privind întreţinerea spaţiilor verzi din jurul blocurilor. Dacă nu încheie acest protocol, asociaţiile riscă o amendă.

Prefectura susţine, însă, că semnarea protocolului poate fi obligatorie "doar pentru asociaţiile care şi-au exprimat prin cerere scrisă intenţia de prelua în întreţinere spaţiul". Altfel spus, dacă nu doresc, asociaţiile nu pot fi obligate să îngrijească zonele verzi.

Doar cu referendum

Mai mult, Prefectura consideră că un astfel de regulament ar putea fi pus în aplicare de Primărie "doar după aprobarea orădenilor prin referendum local, organizat în condiţiile legii, conform O.G. nr. 21/2002".

Potrivit OG 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, articolul 12, "consiliile locale pot stabili ca unele dintre obiectivele vizând buna gospodărire, întreţinere, curăţenie şi înfrumuseţare a localităţilor să fie realizate, integral sau parţial, prin contribuţia directă a cetăţenilor", iar aceste obiective, potrivit articolului 13, "se supun aprobării locuitorilor prin referendum local, organizat în condiţiile legii, împreună cu modalităţile de efectuare a contribuţiei cetăţenilor şi cu întinderea acesteia".

"Prin urmare, atragem atenţia asupra faptului că primăria Municipiului Oradea poate pune în aplicare un regulament prin care să oblige asociaţiile de proprietari să preia întreţinerea spaţiului verde aferent numai în cazul în care sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 13 din O.G. nr. 21/2002. Primăria Oradea nu poate face dovada organizării unui referendum în acest sens şi mai ales a validării rezultatului acestuia, în sensul stabilirii concrete a contribuţiei cetăţenilor la întreţinerea spaţiilor verzi şi a întinderii acestei contribuţii/obligaţii", se arată în comunicatul Prefecturii.

Instituţia mai precizează că a transmis Primăriei observaţiile de nelegalitate "prin multiple adrese", dar "răspunsul nu a venit să lămurească sau să stabilească legalitatea sub toate aspectele hotărârii". Drept urmare, Prefectura a contestat hotărârea la Tribunalul Bihor, ceea ce înseamnă că regulamentul este suspendat de drept.

Altul la rând...

Nu este pentru prima oară când Prefectura Bihor, condusă de Ioan Mihaiu, contestă în instanţă un regulament al Primăriei Oradea. Au mai avut aceeaşi soartă regulamentul privind supraînălţarea clădirilor din centrul istoric, cel de publicitate stradală şi cel privind organizarea şi desfăşurarea examenului de atestare a persoanelor fizice în vederea îndeplinirii funcţiei de administrator de imobile.

În privinţa regulamentului de publicitate stradală, Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat definitiv la finalul lunii iunie, stabilind că trei articole sunt nelegale şi obligând Primăria Oradea să renunţe la ele. Unul dintre aceste articole viza controversatele prisme publicitare amplasate în oraş, interzise prin regulament firmelor de publicitate, dar disponibile, printr-o excepţie, doar Primăriei şi colaboratorilor acesteia.

În ceea ce priveşte regulamentul de supraînălţare a clădirilor din centrul istoric, deocamdată s-a pronunţat doar Tribunalul Bihor, care a admis cererea Prefecturii. Celelalte procese sunt în derulare.

Citeşte pe această temă şi articolul: "Grădinari cu sila: Decizia Primăriei Oradea de a muta în grija asociaţiilor de proprietari spațiile verzi stârnește opoziţie"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Logic și firească motivația !?!
Cum e vorba de spații publice, nu de terenuri aflate în proprietatea condomeniilor, o autoritate publică nu poate obliga un privat să facă curat pe domeniul public ... că Oradea nu e "gulag", cum ar vrea "diliul șef" care habar n-are de lege !?! Trimiterea însă spre un referendum local este, din partea prefecturii, o miștocărie de prost gust la adresa ultimului referendum național, nici acum validat încă !?!
Postat 01 August 2019, 09:06 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON